Lukijalle: Postauksen tiedot vuodelta 2013!

Luvassa pikku infopaketti maahantuloasioista eli puisevaa asiatekstiä, joten neonvärisiä Vegas-kylttejä odottavat, malttakaa vielä hetki. En tiedä kuinka tarpeellisia nämä tiedot teille oikeasti ovat, mutta itse ainakin haluan tietää ihan kaiken mahdollisen etukäteen, että voin välttää kuumottavia ongelmatilanteita. Better safe than sorry. Lisäksi minulla on tapana kirjoittaa rautalankaohjeita ihan kaikesta ja kaikkialla, myös siviilissä (terkut Tampereen roller derby porukalle ja onnea vaan meikän kirjoittamien kilometrilappusten kanssa), minä vain olen sellainen. Himokirjoittaja. **** USA:han matkustavan on pidettävä huoli tarvittavan byrokratian hoitamisesta ennen matkaa. Jos esimerkiksi sähköistä matkustuslupaa ESTAa ei ole hoidettu ajoissa, saatat jäädä kentälle porttien taakse ja se on sitten voi voi. Ja uskokaa kun sanon, jenkeissä ei katsota läpi sormien matkadokumenttien puutetta, voit olla melkein varma että reissu jää välistä jos paperit eivät ole kunnossa. ESTA (sähköinen matkustuslupa, matkan kesto alle 90 päivää) ESTA-hakemus täytetään netissä, osoitteessa https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Lomake on saatavilla vain englanniksi (edit. saa myös suomeksi, mutta printtaisin sen silti mukaan englanniksi). Tarvitset ESTA:n täyttämistä varten passisi ja ensimmäisen hotellin/majapaikan osoitteen missä aiot reissullasi asustaa. ESTA on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Jos matkustat kahden vuoden sisällä jenkkeihin uudestaan, kirjaudu vanhalle hakemuslomakkeelle uudelleen (passitiedoilla, hakemusnumerolla) ja päivitä lentosi, hotellisi ja muut muuttuneet tiedot. ESTA maksaa 14 dollaria ja se maksetaan hakemuksen täyttämisen ohessa luottokortilla. Päivitys on ilmainen. ESTA hakemus on tehtävä viimeistään 72 tuntia ennen matkaa, mutta sen voi tehdä aikaisemminkin, ja kannattaa ilman muuta tehdäkin, ettei unohdu. ESTAa ei tarvitse printata mukaan matkalle, mutta pakkomielteinen varmistelija (minä) printtaa kuitenkin. Mitä enemmän on käsissä todisteita että kaikki on kunnossa, sen kivempi olo kun joku järjestelmä on nurin. APIS Matkustajien pitää täyttää APIS-tiedot etukäteen lentoyhtiöiden lomakkeille lähtöselvityksen yhteydessä. Toisinsanoen, kirjaudu lentoyhtiösi sivulle omalle varauksellesi, ja täytä joka ikinen kenttä samalla kun teet lähtöselvitystä. Tiedot ovat USA:n tulliviranomaisia varten, ja helpottavat muutenkin takkuista maahantuloprosessia huomattavasti. Osa lentoyhtiöistä vaatii tietojen syöttämistä monta päivää ennen lentoja tai matka voi peruuntua, joten pidä huoli että tiedät oman lentoyhtiösi takarajat! Vaadittavat tiedot ovat:

  • COR (Country of Residence), eli matkustajan vakituinen asuinmaa
  • ensimmäinen katuosoite USA:ssa (eli sama setti kuin ESTA:ssa): kadun nimi ja numero, kaupunki, osavaltio ja ZIP-koodi
  • varaus/tilausnumero
  • passin numero + myöntämis- ja voimassaoloaika
  • kansalaisuus + passin haltijan nimi
  • syntymäaika
  • maa, joka on myöntänyt passin

Secure Flight USA:n turvallisuusviranomaisia varten täytellään myös Secure Flight -ennakkotiedot, tarkoittaen koko nimi, syntymäaika ja sukupuoli. Yleensä nämä tiedot ilmoitetaan jo lentoja varattaessa ja jos ei, lentoyhtiö kysyy niitä jälkikäteen. Secure Flight -tiedotkin voi yleensä syöttää oman lentovarauksen sivuilla itse. Lentoyhtiö lähettää nämä tiedot USA:n turvallisuusviranomaisille 72h ennen lentoa. Jos et ole antanut tarvittavia tietoja, et pääse lennolle. Kun saavut USA:han Kun lentosi saapuu ameriikan ihmemaahan, varaudu seisomaan maahantulotarkastuksessa noin sata vuotta. No ei vaan, pahimmillaan olen nököttänyt jonossa 3 tuntia. Hyvä kirja on ystävä. Tiskille päästyäsi viranomainen haluaa passisi, ottaa sormenjälkesi ja nappaa sinusta valokuvan. Lisäksi sinulta kysytään yleensä pari kysymystä (englanniksi, tietenkin) tyyliin mitäs teet täällä (lomamatkalla) ja missä ajattelit yöpyä tänään (hotellin nimi) tai mitä ikinä virkailija päättää keksiä. Lentokoneessa sinulle on jaettu maahantulokaavake, mihin täytellään tällä kertaa käsin passinumerot ja ensimmäisen hotellin osoitetiedot + vastataan pariin kysymykseen kuten onko sinulla mahdollisesti siipikarjaa käsilaukussasi. Ojenna tämä lapuska virkailijalle passisi mukana. Saat lomakkeen takaisin leimattuna, ja kun etenet kohti matkalaukkulinjoja, sinulta tullaan kysymään tämä sama kaavake uudestaan, joten ÄLÄ rutista sitä roskikseen tällä välillä! Ilman kaavaketta et pääse kentältä ulos. Tämän jälkeen voit hengittää taas, selvisit byrokratiasta ja sitten riemulla etiäpäin kohti uusia seikkailuja.

*** Klikkaa tästä auki kaikki Route 66 -postaukseni (niitä on paljon).  

Kommentit (13)

Hansski
1/13 | 

Kiitos tästä avartavasta postauksesta! Me ollaan suunniteltu keväälle matkaan USA:han ja tosiaan valmiiksi näen jo kauhukuvia näistä lentokenttäsysteemeistä :D Vaikka matkatoimiston kautta mentäisiinkin, niin silti juu, minäkin haluan tulostaa kaiken mahdollisen ja vähän enemmänkin..

Ann
2/13 | 

ESTA kannattaa ehdottomasti tulostaa mukaan! Vaikka tiedot löytyy sähköisesti järjestelmistä, on multa kysytty tuota lappua varmaankin 50% rajanylityksissä. Jenkkien rajavartiat toimivat melko mielivaltaisesti ja usein myös suoraan sanottuna kusipäisesti, joten kaikki dokumentit kannattaa ehdottomasti printata ja pitää hyvässä tallessa. Oma surkein kokemus löytyy White Rockista (Kanadasta Washingtonin osavaltioon päin mentäessä), jossa virkailija halusi nähdä kaikki paperit ja hypytti hakemaan kaikennäköisiä epädokumentteja autosta. Kun oltiin kaikki dokumentit saatu kasaan, päätti virkailija vielä vähän kettuilla päälle ja lähetti takaisin jonoon. Seuraava virkailija sitten ihmettelikin meidän paperikasaa ja totesi, ettei kaikkia niitä todellakaan tarvita. Huoh! En muistele lämmöllä jenkkien rajapoiitiikkaa!

4/13 | 

Viime reissulla minut vietiin maahantulon jälkeen vielä erilliseen "passintarkastukseen" eli huoneeseen n. 20 muun ihmisen kanssa odottelemaan puoleksi tunniksi. Sen jälkeen menin yhden virkailijan toimistoon ja minulta kysyttiin samat kysymykset uudestaan. Luulen kyllä, että syynä oli viisumini ja useat matkat USA:an sen vanhenemisen jälkeen. Ehkä he luulivat, että työskentelen USA:ssa ilman viisumia tai jotain muuta.

XxxXx

Tuo on varmasti se heidän "random-tsekki", mieheni on myös joutunut siihen. Siihen maahantulotarkastuksen luukulle tuli pari miestä ja veivät hänet pois, sanoivat vaan mulle että hae laukut ja odota rauhassa. Yli tunnin kesti, odottelin siellä matkalaukkujen kanssa (ennen tullia) ja jenkeissä asuva ystäväni lohdutteli puhelimitse, että siihen voi joutua kuka tahansa, myös hänen 9-vuotias tyttärensä (USAn kansalainen) oli kerran viety.

Sanna-Pauliina
5/13 | 

Hyviä vinkkejä! Itse antaisin neuvoksi myös tuon Esta-kaavakkeen printtaamisen. Matkustin pari vuotta sitten unkarilaisella Malev-lentoyhtiöllä Helsingistä Budapestin kautta New Yorkiin, ja ilman printattua Estaa olisi matkanteko tyssännyt heti alkuunsa, sillä Malevin lähtöselvitysjärjestelmä vaati syöttämään Esta-luvan numeron tietokoneelle ennen kuin se pystyi tulostamaan boarding passin. Onneksi olen itsekin supervarmistelija, ja olin tulostanut Estan vaikka kaikkialla sanotaan että niin ei tarvitse tehdä!

halla
7/13 | 

Kiitän myös kovasti tästä postauksesta. Ensi vuoden alkupuolella on tiedossa ensimmäinen matkani USA:an ja vaikka näitä juttuja on tullut jo varmuuden vuoksi katseltua netistä, on kovin selkeää kun joku on kerännyt ne kaikki tiiviisti samaan paikkaan! Kauhukokemuksia odotellessa ;)

Ville
8/13 | 

joo kiitti myöskin tästä. hyvä tarkistaa että kaikki on varmasti kunnossa. itse vkon päästä menossa philaan

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012