Heti huumaavan tuoksuisten syreenien kuihduttua remmiin astuivat ruusut, ja niitä meillä totta vie riittää joka nurkalle. Eri lajeja on niin monta että en edes yritä alkaa tunnistamaan niitä, mutta juhannusruusun minäkin tunnen. Tänä vuonna se valkoinen kaunotar tosin kukki vasta reippaasti juhannuksen jälkeen, viileä kesä on viivästyttänyt puutarhan aikataulua monessakin mielessä.
Ihmetyksen aiheena on ainoastaan se, että mitähän kummaa meidän juhannusruusuaidalle kukinnan jälkeen oikein kävi. Lähes koko aita (10 metriä) muuttui kuin taikaiskusta ruskean kuivahtaneeksi, vaikka jokainen varmasti tietää että kuivuudesta ei tänä kesänä ole tarvinnut kärsiä. Näyttää täsmälleen tuolta Suomelan ruusutautien artikkelin ruusuruosteelta mutta voi tietysti olla jotain muutakin.


Seuraavaksi pitääkin sitten miettiä että mitä tuolle rumilukselle oikein tekee, vetääkö kylmästi alas koko aidan ja katsoo mitä sieltä alkaa kasvaa, vai odotellako kärsivällisesti talven yli. Onko kokemuksia veivinsä heittäneestä ruusuaidasta, anyone? Tai mitä aidalle käy jos sen leikkaa alas, kasvaako takaisin.

Kommentit (6)

Ellu
3/6 | 

Itse olen joskus yrittänyt ruusupuskia hävittää vanhempieni pihasta ja kyllä piti niin maan perkuleesti juuria myöten kaivella ja tuhota, mutta sieltä ne aina puski uutta vartta seuraavana vuonna. Eli aika hyvin ainakin jotkut ruusut selviävät kaulan katkaisusta :D

Päivi
4/6 | 

Viime vuonna leikkasin oman juhannusruusupuskan kokonaan matalaksi, ja kyllä se siitä vain kasvoi hyvin nopeasti täyteen mittaansa! Mistään noiden kasvien taudeista ei oo kokemusta, mutta ite varmaan vetäisin sen matalaksi ja odottelisin uutta kasvua :)

annepa
5/6 | 

Jos aita on muotoiltu, kuten näyttää, niin alasleikkuun jälkeen uusi kasvusto pitänee muotoilla uudestaan. Tämän arvion perustan siihen, että joka kerta, kun äitini on leikannut ruusupuskansa alas, se kasvaa eri malliin kuin edellisellä kerralla.

Koivuissa on Napapiirillä samanlaista outoutta: lehdet ruskettuvat ja tippuvat jo nyt, eikä täällä todellakaan ole ollut yöpakkasia. Se siitä vihtasavotasta :(

Maija
6/6 | 

Ainakin normiruusu kasvaa entistä ehompana takaisin, jos sen leikkaa kasvukauden ulkopuolella matalaksi. En tiedä vaikuttaako tautisuus tilanteeseen, mutta jos omalla pihalla noin kävisi niin pistäisin matalaksi, mutta vasta syksyllä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011