Viime postauksessa riemuitsin ensilumesta. Paria tuntia myöhemmin ilo hieman laantui, kun sähkökatko pimensi koko kulmakunnan taloudet. Meillä ei ole kärsitty sähkökatkoista vajaa kahden vuoden aikana ollenkaan. Mutta nyt kun kerran alettiin, niin kunnolla sitten. Perjantaina klo 17 sähköt rapsahtivat poikki, palasivat lauantai-iltana 2 tunniksi päälle (sopivasti ehdin nähdä Tampere Roller Derbyn pronssiottelun) ja siitä lähtien taas poikki. Tänään hetki sitten valot syttyivät taas, saapa nähdä kuinka pitkäksi aikaa tällä kertaa.

Tässä pari asiaa mitä on tullut mieleen iltojen pimeydessä. Kuluneestä viikonlopusta viisastuneena laitan välittömästi hankintaan muutamia asioita. Sähkökatko survival.

  1. Erittäin valovoimaisia taskulamppuja, enemmän kuin yksi. Oli hieman karua kulkea ryhmässä kaksi päivää pimeän aikaan, sillä tyttäremme ei diggaile pimeästä. Taskulamppuja pitää jakaa ympäri taloa helposti löydettäviin paikkoihin ja pitää huoli että laatikossa on pattereita. Paljon.
  2. Isoja kynttilöitä, siltä varalta että patterivarasto vetelisi viimeisiään.
  3. Varavirtalähde kännykälle. Kyllä tuli ikävä vanhaa karvalakki nokialaista, jossa kesti akku yhdellä latauskerralla yli 2 viikkoa! Nykyiset perheemme älypuhelimet tyhjenevät alle päivässä. Myös autolaturi on pop, auto sentään toimii sähkökatkonkin aikana, jos on pakko soittaa jonnekin.
  4. Pelikortit. Hyvänen aika sentään miten paljon vapaata oli kahtena iltana käsissä, kun ei voinut hakata konetta tai katsoa Netflixiä tyttären nukkumaan menon jälkeen. Muistatko kuinka Paskahousua tai Mustaa Maijaa pelataan? Kannattaisi muistaa, koska todennäköisesti kännykän akku on tässä vaiheessa on niin finaalissa, ettei voi googlata ohjeita.
  5. Kuivia takkapuita. On ollut niin leuto syksy, että kumpikaan meistä ei ole vaivautunut hakemaan puukoriin täytettä, niin että sisällä olisi kuivaa puuta. Se hieman puuvarastokosteakin syttyy kyllä, mutta ei kovin helpolla.
  6. Pikakahvia. Ensimmäisen maailman ongelmia oli herätä aamulla jääkylmään taloon ja jäädä vielä ilman kahvia!
  7. Patterikäyttöinen radio.
  8. Jokin varisten ja harakoiden kestävä arkku, mihin voi tarvittaessa siirtää pakastimen arvokkaimman sisällön ja nakata ulos lumihankeen.
  9. Onnea on varaava takka. Meillä ei ollut mitään hätää lämmön suhteen, sillä takka riittää hienosti pitämään koko alakerran lämpöisenä.
  10. Myös keittiön vanha puuhella on kullan arvoinen, kun sähkökatko on pitkä. Pystyy käytännössä tekemään mitä tahansa ruokaa, sillä meillä on hellassa myös pieni uuni.

Sellainen viikonloppu tällä kertaa. Miten teillä, onko painittu samojen asioiden kanssa kun talvi yllätti suomalaiset?

Kommentit (9)

Laura
1/9 | 

Meilläkin tuskailtiin aiemmin sähkökatkojen kanssa, vuosi sitten sähköt vaihdettiin maakaapeleihin ilmakaapeleista ja sähkökatkot on vähentyneet, hyvä meille :-) Sen verran noista kuitenkin viisastui, että meillä on pari ladattavaa lyhtyä. Niissä on siis sekä patterit, että varuilta sellainen kampi, jolla saa kammettua virtaa jos patterit on loppu, suosittelen!

Neea
3/9 | 

Siis miten niin ei kahvia pysty tekemään? Pannu tulille ja vettä keittoon. Sitten samallailla suodattaa kahvinkeittimen suodattimesta läpi (jos on mokkamaster niin painaa nappia suodattimen pohjasta) suoraan mukiin. tai esim. normaali suppilokin toimii... t: näin teemme mökillä aina

MariaO
4/9 | 

Toivottavasti et pahastu mainonnasta, mutta veljelläni on taskulamppukauppa Pälkäneellä. Verkkokauppa toimii osoitteessa akkula.fi. Sieltä löytyy erittäin asiantuntevaa neuvontaa mitä lamppuihin ja akkuihin (+latureihin) tulee. ja tiedä vaikka saisit alennusta kun vihjaat Tomille, että siskonsa suositteli;) Tue suomaista yrittäjää! :D

Sähköllisempää alkavaa viikkoa teidän perheelle!

-Maria

Ksy
5/9 | 

Sähkökatkot ovat kyllä niin tuttuja, lapsuudenkotini sijaitsee maalla - missä sähkökatkot ovat suhteellisen yleisiä myrskyjen aikana. Myös talven aikana tulee juuri ne muutamat katkokset, kun lunta tupruaa linjoille ja puille/ puut napsahtelevat poikki lumen painosta jne. Tällä hetkellä, kun asuu kaupungissa ei kärsi tuollaisista! Mutta kamalaa myöntää, jollakin super nostalgisella tavalla melkein kaipaankin taloa ilman sähköjä.

Nytten kun asun Jyväskylässä ja kerrostalossa, ei tuu törmättyä omakotitalojen ongelmiin mutta samalla ai että minä kaipaan omakotitalon tunnelmaa! Takassa rätisevää tulta, talon narinaa tuulessa ja jopa niitä penteleen sähkökatkoksia! :D (kurjuuden romantisoija tässä hei) Ehkä niistä kaikkein eniten muistuu vaan mieleen yhdessäolo, koko perhe kokoontui samaan huoneeseen ja takkaan laitettiin tulet, Ja sitten pelattiin lautapelejä/kortteja/juttelimme yhdessä. Muistan yhden joulun, milloin heti kun laatikot ja kinkku piti saada uuniin sähköt meni poikki. Onneksi meilläkin on takka, jossa oli mahdollisuus tehdä kinkku ja laatikot lämmitimme toisessa takassa pienen hiilloksen päällä.

:D Äääää, tästä tuli vaan sellainen olo, että pitää mahdollisimman nopeesti säästää aviomiehen kanssa ja ostaa oma puutalo.

6/9 | 

Meillä katkeaa sähköt yleensä todella helposti, tosin nyt ei tainnut olla kun 10 minuuttia sähköt poikki. Ei oltu viikonloppuna kotona, mutta miehelle tuli tekstari sähköjen katkeamisesta. Valio -myrskyn aikaan oli sähköt poikki 8-10 tuntia.

-A-
7/9 | 

Me oltiin kanssa sillon muutamia vuosia sitten Tapaninpäivän myrskyn seurauksena kolme päivää ilman sähköä ja totta, kyllä kävi aika pitkäksi :) Ja se pimeys, meillä ei täällä maalla ole katulamppuja ja luulin että olen tottunut pimeään, mutta silloin ei tullut naapureiden taloista valoa eikä kenenkään pihalla palanut ulkovaloja, eli oli oikeasta pimeää. Onneksi työpaikallani on suihku jonne pääsi, koska meiltä kiellettiin silloin myös turhan veden käyttäminen. Pakkastavarat meillä ainakin säilyi yllättävän hyvin, emme avanneet pakastinta ollenkaan tuona aikana, tosin lihapakasteet heitin pois mutta kaikki marjat kyllä säästettiin ja syötiin vaikka ne olisivatkin vähän sulaneet.. On meillä tämän jälkeenkin ollut lyhkäsempiä sähkökatkoja ja niistä ollaan selvitty juuri taskulampuilla ja romanttisesti kynttilöillä :)

Sanna
8/9 | 

Meilläkin oli Lempäälässä pois 30 tuntia ja ihan isolla ok- alueella. Vettä keitin kaasutrangialla ja grillissä, pitää olla oikea teräksinen kahvipannu :) Pannukahvia jos on pannusuodatuskahvia mut ei ollu joten tyydyin pikakahvia ja suodattaan veden kerran suoraan keittimen. Ruoka valmistui niin ikään kaasugrillissä ja takassa. Onni on varaavat tulisijat. Avantosaunalla pesulla sekä salilla kun ei omaa vettä viitsinyt siihen käyttää. Samalla sai ladattua puhelimet. Pakasteet siirrettiin kylään tyhjänä olleen pikkupakastimen kera. Mutta ehkei 150euron aggregaattivarkauksista ois paha ostos. Katkoja alkaa nykyään olla.. Aika jännää mutta hätä keinot keksii ja oikeastaan ihan tervettä välillä havahtua miten pärjää ilman jotain itsestäänselvyyttä :)

Suvi
9/9 | 

Maalla asuvana juuri 45 h sähkökatkon selättäneenä - I feel you. Meillä on kotona pistorasiassa ladattava taskulamppu, joka syttyy automaattisesti, kun sähkö katkeaa. Toimii todella hyvin ns. ensiapuna, että saa kynttilät ja tikut kaivettua esiin. Lamppu on muistaakseni ostettu Clas Ohlsonilta muutama vuosi sitten, suosittelen.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011