Oranssinpunainen Golden Gate -silta on takuulla yksi koko maailman tunnetuimpia maamerkkejä. Jokaisessa San Franciscoa koskevassa matkajutussa on joko mainittu tai vähintään kuvituksena tämä jättimäinen silta, vähän kuin Tampereella Näsinneula. Haahaa. 

Yli kahden kilometrin pituinen jättiläinen valmistui 1937 ja toi paljon kaivatun väylän San Franciscon kaupungin ja Marinin piirikunnan välille. Moni epäili huiman siltahankkeen onnistumista, mutta onneksi hankkeeseen päätettiin ryhtyä. Art Deco -tyylisen sillan ylittää 110 000 kulkuneuvoa päivittäin. 

San Franciscon merivirtaukset ovat voimakkaita, alueella on rajuja tuulia ja sakeita sumuja. Tästä syystä sillan rakentaminen ei ollut mikään selviö, ja sääolosuhteet piti ottaa huomioon myös rakenteissa. Tiesittekö että Golden Gaten suunnittelussa on ollut vahvasti mukana suomalaistaustainen Alfred Finnilä, ja hänen käsialaansa on myös ikoninen Bridge Round House -ravintola, joka löytyy sillankupeesta. 

Minä olen ihminen joka innostuu ja vaikuttuu helposti, mutta joidenkin asioiden äärellä sitä kokee kunnon mykistymisen. Muir Woods oli tällainen, ja Golden Gaten silta oli ihan ehdottomasti tällainen. En voi käsittää miten näin jättimäinen rakennelma on saatu ensinnäkin valmistumaan ja sitten vielä toimimaan. Ymmärrän oikein hyvin miksi hanketta on epäilty, etenkin 1900-luvun alkupuolella. 

Sillalle on helppo pyöräillä rantabulevardia pitkin Fisherman's Wharfilta (paljon pyörävuokraamoja), tai sinne voi matkustaa bussilla tai taksilla. Me otettiin suosiolla taksi, sillä 24h oksennustaudin jäljiltä oloni oli sen verran heikko että urheilu ei tullut kysymykseenkään. Hyvä kun jaksoin kävellä muutaman sata metriä siltaa pitkin. Mutta kannatti tsempata, näköalat huikean korkealta sillalta olivat kerrassaan unohtumattomat. San Franciscon kaupunki ja Alcatraz yhdellä silmäyksellä. 

Koska San Franciscon sääolot ovat arvaamattomat ja ne vaihtuvat silmänräpäyksessä kirkkaasta auringonpaisteesta täyteen sumupimennykseen, kannattaa ottaa suunta kohti siltaa välittömästi kun aurinko paistaa ja Golden Gate on näkyvillä. Se voi nimittäin olla, että loman muina päivinä sillasta ei näy punaista kaiteenreunaakaan, kun sumu ja pilvet sulkevat koko rakennelman sisäänsä. Useampana reissupäivänämme siltaa ei olisi tiennyt olevan olemassakaan, vaikka kaupungissa paistoi aurinko täydeltä taivaalta. Silta oli sakean sumun ympäröimänä. 

Huomaa myös ottaa laukkuun mukaan pipo ja takki, koska sillalla tuulee niin että tukka lähtee. Korvaparkani eivät kestä tuulta ollenkaan, joten pipo oli must. Oli aika vitsikkään näköistä kun osa turisteista hytisi T-paidoissa ja osalla oli toppatakit mukana :D toisia oli vinkattu etukäteen hyisestä merituulesta, toisia ei. 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010