Yksi hienoimpia kokemuksia San Franciscossa oli ehdottomasti retki Muir Woods National Monumentille. Muir Woods on kansallispuisto San Franciscon kyljessä, Golden Gate - sillan toisella puolella. Matka puistoon on autolla lyhyt, alle 20 kilometriä. Tie tosin on loppua kohden todella kiemuraista, sillä puistoon laskeudutaan vuorenrinteitä pitkin. Päätieltä on hyvät opasteet perille. Jos ei ole autoa, voi myös hyödyntää turistibusseja jotka tekevät päiväretkiä alueelle.

Muir Woodsissa kasvaa jättiläismäisiä punapuita (redwood), joita ei kasva missään muualla maailmassa kuin Kaliforniassa ja Oregonissa, kapealla rantaa mukailevalla vyöhykkeellä. Punapuu saattaa kasvaa yli 100 metrin korkeuteen, joten ne ovat kerrassaan mykistävä näky tavallisiin Suomi-mäntyihin tottuneelle. Punapuu on maailman korkeimmaksi kasvava puu. On sillä tosin aikaa kasvatellakin itseään, sillä elinikä saattaa olla jopa 1000 - 2000 vuotta!

Redwood tarvitsee elääkseen juuri sellaisen ilmaston, kuin Kalifornian rannikko tarjoaa. Se imee hernerokkasumusta kosteutta, eikä viihdy tuulisilla rannoilla. Onneksi ihmiset heräsivät tämän harvinaisen puun suojeluun ajoissa, sillä sitä uhkasi tehokkaat hakkuut 1900-luvun alussa. Kaupungit laajenivat vauhdilla ja puutavaralle oli kysyntää. William Kent osti Muir Woodsin alueen vuonna 1905, suojellakseen viimeisiä hakkaamattomia punapuita.

Puistoon kannattaa mennä aamulla, se aukeaa joka päivä klo 8. Aamulla ei ole tungosta, auton saa parkkipaikalle ja metsän valo on takuulla lumoavin mahdollinen. Sisäänpääsy on 10 dollaria per nenä, ja se suoritetaan puiston sisäänkäynnille heti parkkisten jälkeen. Parkkipaikkoja on vain pari ja nekin ovat pieniä, jos ei käy säkää niiden suhteen niin tienvarsille saa parkkeerata, joskin siitä saa helposti ruuhka-aikaan muutaman lisäkilometrin kävelyä.

Puistossa liikutaan todella hyvin rakennetuilla "pitkospuilla" tai muuten päällystetyillä reiteillä, joten sinne ei tarvitse laittaa jalkaan eräjormakenkiä. Tavalliset kengät / tennarit toimivat oikein hyvin. Jos hiking kiinnostaa erityisesti, niitäkin reittejä alueelta kyllä löytyy. Tutustu niihin etukäteen ja suunnittele päiväsi / yöpymisesi kunnolla.

Koska jättiläismäiset puut kohoavat korkealle pään ylle ja blokkaavat auringon tehokkaammin kuin sateenvarjo, suosittelen pukemaan lämmintä päälle vaikka ilma olisi helteinen kaupungissa. Yllättävän vilakaksi kävi ilma rotkon pohjalla, kun käveli tarpeeksi syvälle metsään. Kannattaa pitää mielessä että myöskään kännyköissä ei ole kuuluvuutta ko. alueella.

Minulla oli koko parin tunnin kävelyn ajan sellainen olo, että muinaisten puiden takaa paljastuu ihan justiinsa vähintään Tyrannosaurus Rex, tai ainakin pari keijukaista lentää vastaan. Suomalainenkin metsä on jo itsessään aika maaginen paikka, puhumattakaan näistä Kalifornian metsistä joissa kaikki on suurta. Niin suurta, että oma olo on puunrunkojen keskellä itikkamaisen pieni. Saniaiset ja ketunleivätkin olivat ihan jättiläisiä :D Sanonta Amerikassa kaikki on suurta saattaa olla ihan aiheellinen...

Kävelyreitistä on mainittava sen verran, että metsästä voi palata takaisin ylittämällä puron neljän eri sillan kautta. Kuitenkin niin, että sillat 1, 2 ja 3 palaavat laakson pohjaa pitkin. Sillan 4 paluureitti taas kulkee huiman korkealla rinteessä, pengertie kapenee välillä alle metriin eikä siinä ole minkäänlaista kaidetta. Sanomattakin selvää, että Hillside Trail ei ole korkeanpaikankammoisille.

Minä en pelkää korkeita paikkoja, päinvastoin olin aivan ihastuksissani kurkkiessani reunan yli alas rotkoon. Tytti taas oli sydärin partaalla paluumatkan. Me ei siis tiedetty että paluumatka hoidetaan korkeuksissa ilman kaiteita :D Ilmeistä päätellen pari muutakin daamia koki sen yllärinä, vastaan tuli pari kalmankalpeaa naista jotka kulkivat katse maassa ja pysyivät rinteenreunalta niin kaukana kuin mahdollista.

Jos on liikkeellä omalla autolla, kannattaa poiketa paluumatkalla Sausaliton merenrantakylässä vaikkapa lounaalla, paikka on hurmaava! Laiturikaupalla purjeveneitä, kylänraitti täynnä pieniä kauppoja ja ravintoloita. Me käytiin kivassa rantabaarissa nimeltä Bar Bocce, iso suositus paikan pizzoille!

***

Muir Woodsin tarkka osoite:

Muir Woods National Monument
1 Muir Woods Rd
Mill Valley, CA 94941     .

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010