Saatan olla viimeinen Jane Austen -fani joka kyseisen sarjan on bongannut, koska se on tullut jo vuonna 2008 (Suomessa esitetty 2009), mutta siltä varalta että on muitakin autuaan tietämättömiä niin pakkohan tästä on mainita. Ylpeys ja ennakkoluulohan on kiistämättä yksi maailmankaikkeuden ihanimpia kirjoja ja Jane Austen on yksinkertaisesti nero. Jokainen luonnollisesti tietää että Mr. Darcy (grrrr...) on yhtä kuin Colin Firth (grrr-rr-rr...). Kuitenkin, löysin tässä satunnaisesti Netflixiä selatessani 4-osaisen minisarjan nimeltä Lost in Austen, ja mietin otsikon nähtyäni että onkohan tällä jotain tekemistä Jane Austenin kanssa. Ai että oliko! Kyseessä on hieman muunneltu versio Ylpeys ja ennakkoluulo -kirjasta. Kyllä kyllä, kukaan ei voi korvata Colin Firthiä, mutta koska kyseessä oli piristävällä tavalla muunneltu tarina, asiaan pystyi suhtautumaan oikein.


Kuva: www.janeausten.co.uk

Sarja sekoittelee hauskasti nykyaikaa ja mennyttä, keskittyen kuitenkin pääsääntöisesti Jane Austenin aikaan. 2000-luvulla elävä Jane Austenin superfani Amanda vaihtaa yllättäen paikkaa ja aikaa (Narnia -style salaovi) Ylpeys ja ennakkoluulo -kirjan Elizabeth Bennetin kanssa. Lizzie siirtyy nykyaikaan, ja Amanda pölähtää Bennetien vieraaksi keskelle suosikkiromaaninsa tapahtumia. Amandan tulo ja Lizzien katoaminen luonnollisesti sekoittaa Austenin kirjan kulun.

Kuinka mahtava höpöhöpöidea, olin ihan myyty! Sarja aukeaa etenkin sellaiselle, joka osaa Ylpeyden ja ennakkoluulon kannesta kanteen ulkoa (minä), eli kun osaa samaistua Amandan kuinka sen ja tämän kuuluisi rakastua ja kaikki menee nyt päin peetä -panikointiin. Historiallisista sarjoista noin yleisesti pitävälle tietysti toiminee ilman taustatietojankin.

Suositteluni, minulla oli varsin viihtyisä päivä sarjan parissa. Löytyy ainakin Netflixistä, muuten en osaa sanoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (31)

mewii
1/31 | 

Katoin just tänään äitin kanssa 5h sitä Ylpeys ja ennakkoluulo sarjaa ja fanitan Austenia paljon. Koitin kanssa katsoa Lost in Austenia mutta se oli aivan kamala! En kestänyt edes puolta jaksoa. Se oli vaan liian hämmentävä. Ja se että näyttelijät olivat osa sellaisia jotka on tottunut näkemään ihan eri rooleissa oli vain aina liikaa.

Elli
2/31 | 

Kyllä tätä aihetta voi muunnella ihan loputtomiin... Tykkäsin Lost in Austenista, kun se tuli telkkarista ehkä pari vuotta sitten. Hiljattain luin myös Jane Austenin ja Seth Grahame-Smithin Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit... Joku voi pitää sitä pyhäinhäväistyksenä, mutta musta se oli toteutettu hyvin. Austenin tekstiä ei ollut muutettu kovin paljon, vähän ehkä modernisoitu ja väliin oli ympätty zombiepätkiä.
Suosittelen lisäksi leffaa Austenland, jonka näin Rakkautta & Anarkiaa -leffafestareilla. Siinä Jane Austen -fani lähtee Austen-teemamatkalle!

3/31 | 

Katsoin kun tämä tuli "joitakin" vuosia sitten telkasta ja muistaakseni tykkäsin kovasti. Vois tulla uusintana taas joskus niin vois kattoa, että tykkääkö vieläkin. :D

<3 Mr. Darcy 4eva. <3

4/31 | 

Mullakin on toi DVD:nä. :) En myöskään tykkää pääosanäyttelijästä, mutta idea on tosi mahtava. Oon ihan totaalisen Ylpeys ja ennakkoluulo -fani, musta ois ihan parasta jos vois saada mahdollisuuden käydä moikkaamassa niitä hahmoja siellä :D Hypätä kirjaan.

Heidi
5/31 | 

Täyty heti eilen illalla lähtee netistä tätä etsiin. Ekan jakson katsoin, ja varmaan katson koko sarjankin.

Tuossa kyllä ärsytti ihan suunnattomasti tuo Amandan tyhmyys!! Eli sama mitä jo ylempänä kommentoitiin: jos kerta sen kirjan osaa ulkoa, niin miten pystyy toimimaan vastoin kaikkia mahdollisia tapoja?! Ehkä mä eläydyn liikaa, mutta tunteena oli kyllä myötähäpeä eikä hauskuus... Phuuh, noh, kyllä mä annan sarjalle vielä mahdollisuuden, jos se tästä vielä paranee! :)

Itse löysin kirjastosta joskus vuosia sitten kirjan, joka oli kirjoitettu Elizabethin näkökulmasta Pemberleyhin muuton jälkeen. Oli ihan kiva, tosin ei se kerronta ihan Austenin tasoista ollut. Muistaakohan kukaan, mikä kirja voisi olla kyseessä? Kirjasta muistan ainoastaan sen, että siinä oli suht isossa osassa romanit/kiertolaiset, jotka ilmestyivät Pemberleyhin. Olikohan siinä joku tyttö sitten sairastunut, ja sitä Lizzy sitten hoivaili? Kirjoitettu muistaakseni 90-luvulla.

Heidi

Oi joo, nyt mä sen jo katsoin (enkä tehny niitä "dedikset paukkuu!!!"-koulutehtäviä...), ja voi aaawks kun olihan se nyt ihan ylisöpö se loppu! :> Kannatti siis ekan jakson myötähäpeästä huolimatta katsoo loppuun asti! Nyt voi sit keskittyä haaveileen omasta tosielämän Mr. Darcystä, kun niitä kerran on olemassa! :D ;)

Iina
6/31 | 

Oi, toinen Austen-fani! Miten tämä on mennyt multa ihan ohi? =D
Bongasin tuon dvd:n joskus leffavuokraamon poistomyynnistä ja nappasin sen itselleni juuri ennen siskoani. Oikeasti yllätyin kuinka paljon pidin tuosta. On kyllä hauska!

Shrek
16/31 | 

Jepulisjee, mullon ollut DVD jo iät ja ajat :) Plus hyllystä löytyy myös ihana hömppäromaani "The Darcy Cousins", joka on 2000-luvulla kirjoitettua mukamas-jatkoa Ylppikselle.

18/31 | 

Lost in Austen on ihan mahtava! Katoin koko sarjan ekan kerran silloin 2009, nyt mulla on se dvd:llä. Ihanaa hömpänpömppää. :D

19/31 | 

Eiiiiii!!! Kuvittelin aikoinani, että tämä ihanan höpsö sarja uppoaisi kaltaiseeni Austen-faniin, mutta sen katsominen oli jotain ihan hirveää kidutusta! :D Ongelmana ei suinkaan ole tarinan muutteleminen (kirjahyllystäni löytyy myös muunneltuja versioita tarinasta), ja vaikka katsoinkin minisarjan kokonaisuudessaan, en voi sanoa pitäneeni siitä ihan hirveästi. Hyvinä juttuina mainitsisin Gemma Artertonin Elizabethina. :)

Nelliina
Liittynyt10.9.2015

haha ai että, mä taas olin ihan fiiliksissä kun ihan sattumalta (ja ilman mitään ennakko-odotuksia) bongasin tuon ja napsautin heti päälle :D lämmitti ehkä erityisesti juuri se että kun tiesi miten homman pitäisi mennä, ja kuinka päin peetä asiat alkoivat menemään, se piti mielenkiinnon hienosti yllä.

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

Jenni
20/31 | 

Vinkkinä sinulle: Briteissä tuli just jouluna 3-osainen Death Comes to Pemberley murhamysteeri, joka jatkaa Ylpeys ja Ennakkoluulo-tarinaa! Oli mielestäni ihan hyvä! :) Pidä silmät auki, ties vaikka tuli Ylelle pian, ne kuitenkin näyttää paljon BBC:n draamoja!

Katrinsessa
21/31 | 

Minulla on tuo dvd:nä ja tykkään kovasti, olin ihan myyty kun ekan kerran katsoin :)

Anna
22/31 | 

AAAAA! Rakastan ylikaiken noita Austenin kirjoihin pohjautuvia leffoja ja sarjoja. Oon kahlannu ne kaikki läpi ja asfgjkl :__: En saa tästä nyt yhtään fiksumpaa kommenttia aikaan.

Ps. Darcy ♥♥♥

23/31 | 

Minusta sarjan päähenkilö on raivostuttava onttopää. Tosin kun sarja tuli perustöllöstä taannoin, missasin alun, mutta luin mielestäni jostain, että päähenkilö osasi Austeninsa ulkoa. Näin ollen hänen olisi pitänyt pystyä toimimaan ajan sosiaalisessa kontekstissa jouhevammin. Nyt hän toimii sulavasti kuin jääkaappipakastin parketilla... Ei niin mitätöntä tapakulttuurin piirrettä etteikö hän sitä rikkoisi. Toki näin haetaan jännitteitä ja huumoria sarjaan, mutta minusta nykyajan tollokkeen olisi huoletta voinut viedä kasarmin taakse ja ampua. Sen sijaan minua jäi kiinnostamaan, miten neiti Bennet toimisi nykyajassa, mutta tällaista versiota ei liene tehty tämän sarjan jatkoksi/versioksi. Harmi!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012