Tarkoituksenani oli lukea ennen Tuhat loistavaa aurinkoa - kirjaa pieni kevyt välipalakirja. Valitsin norjalaisen Herbjørg Wassmon Seitsemäs kohtaaminen romaanin. Luin vuosia sitten Dinan kirjan, joka teki minuun syvän vaikutuksen. Siitä olisi pitänyt ymmärtää että kyseessä ei ole tälläkään kertaa kevyttä hömppää, vaikka kyseessä onkin rakkaustarina. 

Rakkaus voi olla kaunista ja herkkää, mutta se voi olla myös traagista, repivää ja julmaa. Seitsemäs kohtaaminen putoaa tuohon jälkimmäiseen kuvaukseen. Wassmon kerronta on voimakasta, hän pureutuu hienosti pohjoismaiseen melankoliaan sortumatta kuitenkaan liikaa "räkä poskella lumihangessa" -tyylilajiin. 

Kirjan päähenkilöt Rut ja Gorm tapaavat ensimmäisen kerran lapsina, ja sen jälkeen vain satunnaisesti erilaisissa tilanteissa vuosien varrella. Mies ja nainen kokevat kumpainenkin tahollaan outoa kaipuuta toisiaan kohtaan, mutta elämä johdattelee heitä omille poluilleen. 

Lukijana koin välillä melkein fyysistä kipua, olisin toivonut voivani sulkeltaa tarinaan ja potkia esteet pois näiden kahden tieltä hinnalla millä hyvänsä. Inhoan ja rakastan Wassmon tyyliä kirjoittaa. Se on välillä raivostuttavan synkkää, mutta kertoo myös selviytymisestä ja elämän pituisesta rakkaudesta. 

"Mutta elämä on sattumanvaraista, aivan liian sattumanvaraista."

Kommentit (2)

Riikks
2/2 | 

Hitsi, meillä on kyllä ihan samanlainen kirjamaku! Dina on lemppareitani ja tämäkin löytyy omasta hyllystä. Piti ihan vinkata, että oletko lukenut Valo valtameren yllä? Siitä tulee loppusyksystä elokuvakin. Tosi kaunis, koskettava tarina. Minä pidän tosi paljon tällaisista selviytyjänaisten tarinoista, joissa luonto on jotenkin äärimmäinen. Kirjavinkeistä tykkään jatkossakin!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010