Vaikka omenasato meni tänä vuonna harakoille (tai ei kelpaa edes niille), luumusato taas on ihan mieletön. Olen niin onnellinen että vanha puutarhuri istutti pihaan omana aikanaan seitsemän luumupuuta, koska tästä ei enää syysherkku parane. Olen käynyt viikon ajan puristelemassa luumuja joka päivä että koskakoskakoska kypsyvät tarpeeksi, ja nyt vihdoin! Tänään sain kerätä ensimmäisen kulhollisen syötäväksi. Tämä tosin on merkki siitä että kohta sitä hedelmää alkaa puskea niin suuria määriä kypsäksi samaan aikaan, että pitää alkaa jakamaan niitä ystäville eteenpäin.

Luumupuu on ollut todella kiitollinen kotipuutarhurin kannalta, sen hoitamiseksi ei tarvitse kummoisiakaan taitoja. Luumupuuta ei tarvitse juuri leikata. Kuolleet ja liian tiheään kasvavat oksat pois tarpeen mukaan. Muuten nuo meidän puut tuntuvat hoitavan itse itsensä ja satoa tuli runsaasti sekä viime vuonna että tänä vuonna. Muutamassa hedelmässä olen huomannut merkkejä muumiotaudista, mutta ne ovat olleet tosiaan ihan vaan yksittäisiä.

Vähän pelkäsin ehtiikö yöpakkaset viemään sadon sen kypsyttyä aika myöhään, mutta onneksi on ollut lämmin syksy.

Kommentit (5)

Kati
1/5 | 

Oi luumuja! Jouluksi saa tuosta ihanat säilykkeet... Olen niin katkera isälleni, joka kaatoi pihaltaan kaikki luumupuut, koska "kuka nyt luumuja syö"! Ihanannäköisiä vaaleita luumuja teillä :)

Pihvi
3/5 | 

Suosittelen erittäin erittäin lämpimästi luumupiirakkaa ja etenkin omenapaistoksen kaltaista luumupaistosta johon tulee siis kauramuru päälle, ihan älyttömän hyvää, omasta mielestäni paljon parempaa kuin omenasta tehty namnam!

annepa
4/5 | 

Olen hiukan eri mieltä luumujen hoitamisesta. Kyllä niitäkin pitää mielestäni leikata. Tosin en ole hortonomi tai mikään muukaan kasvialan ammattilainen, mulla vaan oli edellisen asunnon pihalla luumupuu ja sen hoitamiseksi tutkin asioita monelta kantilta. Leikkasin puusta vähintään vesiversot pois, ettei luumu-rakkaani tuhlaisi energiaa niihin vaan hedelmiin. Puuta ei ollut moneen vuoteen hoidettu, kun asuntoon muutin, joten muutakin hoitoleikkausta tein, kuten juuri mainitsemasi liian tiheään kasvavat oksat ja lisäksi toisiinsa hankaavista oksista poistin toisen. Puu ei ollut kovin korkea ja sitäkin säätelin leikkauksin. Piha ei ollut ihan uusi, joten myös lannoitin puuta aika ajoin.

Mikään ei ollut keväällä ihanampaa kuin täysin valkoisessa keimaileva luumupuu kukinta-aikaan.

Indien
5/5 | 

Voi olen niin kade kun meillä täällä pohjoisessa ei voi kasvattaa mitään hedelmäpuita :´`(

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010