Kun kävimme syksyllä siskoni kanssa Dublinissa, maistoin elämäni ensimmäistä kertaa Shepherd's Pieta eli perinteistä paimenen piirakkaa. Suomalaisittain tämä voisi olla esimerkiksi jauhelihaperunamuusipaistos. 

Dublinissa tilanne oli se, etttä olimme viettäneet pari tuntia Kilmainham Gaolin kolkossa ja kylmässä vankilamuseossa, ja nälkä oli armoton. Viereisestä kahvilasta sai vain yhtä lämmintä ruokaa, joten valinta oli helppo. Kaksi Shepherd's Pieta, kiitos. 

Ruoka jäi mieleen, vaikka se oli ihan tavallista "kotiruokaa". Kun uusimmassa Kodin Kuvalehdessä sattui olemaan samaisen sapuskan resepti, oli aika ottaa uusinta kotona. Kyllä, edelleen hyvää. 

SHEPHERD'S PIE

400 g jauhelihaa

1 tlk valkoisia papuja

2 dl porkkanaraastetta

1 sipuli & pari valkosipulin kynttä murskattuna

3 rkl tomaattipyrettä

1 tl kuivattua rosmariinia

1 tl suolaa

1 lihaliemikuutio

mustapippuria oman maun mukaan

4 dl vettä

1 kananmuna

1 pss cheddarjuustoraastetta

Valmista perunamuusia noin neljälle - kuudelle (tähän käy myös valmismuusi, jos ei jaksa alkaa alusta asti vääntämään). 

Jos teet muusin itse, laita perunat kiehumaan ennen kuin aloitat kastikkeen valmistamista. Jos käytät valmismuusia, valmista se ohjeen mukaan kastikkeen kypsyessä. 

Kastike: Kuullota sipulisilppua ja valkosipulia öljyssä hetki pannulla. Lisää joukkoon jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää pannulle porkkanaraaste, valutetut ja huuhdotut valkoiset pavut, tomaattipyre sekä mausteet. Sekoita kunnolla ja lisää sekaan vesi ja lihaliemikuutio, ja kypsyttele noin 20 minuuttia. 

Sekoita muusin joukkoon 1 kananmuna ja noin puolet juustoraasteesta. 

Levitä kastike uunivuoan pohjalle. Levitä muusiseos kastikkeen päälle. Ripottele pinnalle vielä cheddarjuustoraastetta ja paista Shepherd's Pieta noin 200 asteessa n. 30 minuuttia. 

Tarjoa persiljasilpun kanssa. 

Minun oli pakko jakaa annos kahteen uunivuokaan, sillä muusia oli niin paljon. 

Tämä oli kerrassaan täydellinen talvipäivän ruoka!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (6)

Rhia
1/6 | 

Meillä syödään näitä perinteisiä Brittein saarten ruokia aika usein. Onhan tuo puoliso sieltä kotoisin. Tässä voi olla paikallisia eroja että mitä nimeä mistäkin ruuasta käytetään mutta hän jaksaa aina muistuttaa että ihan oikeassa shepherds piessa on lampaanlihaa ja jos jauheliha on nautaa tai possua, kyseessä on cottage pie. Mutta muutoin on melko sama kumpaa nimeä ruuasta käyttää. Meillä valmistetaan aina versiota joka on yksi yhteen samanlaista kuin supisuomalainen lihaperunasoselaatikko. Puoliso kun ei tykkää mistään kikkailuista tai erikoisuuksista (kuten pavuista). Itseasiassa söimme cottage pieta juuri eilen!

Cherry2
2/6 | 

Kiitos Rhia, olin tulossa kommentoimaan samaa, että yleensä tuo jauhelihaversio tunnetaan cottage pie:na ja shepherds piessa on sitten nimensä mukaan niitä paimennettuja lampaita :D mutta eipä niissä muuten taida iso ero olla, joten en ihmettele että lehdessäkin on käytetty ”väärää” nimitystä.

Vierailija
3/6 | 

Äiti, kun ei englantia osaa, niin kutsuu tätä söpöspaiksi. Kerran oon maistanut, kun äiti tätä teki ja oli kyllä tosi hyvää!

Vierailija
4/6 | 

Pakko vinkata siheeseen liittymättä että oletko kuullut "party like Gatsby" -kemuista jossa pukukoodina on 20-luku? Ajattelin vain että sulla löytyisi vaatetus sinne omasta takaa 😍

Vierailija
6/6 | 

Tein tätä eilen ja tosi hyvää oli! Tosin laitoin jauhelihaseokseen enemmän mausteita mutta muuten tämän reseptin mukaan. Pavut ja porkkanaraaste antavat kivan lisän ja muusista me miehen kanssa kumpikin tykkäämme joten taidan tehdä uudelleenkin!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010