Ei ollut sydänkohtaus kaukana, kun olin kerran vahingossa pessyt 100% silkkimekkoni pesukoneessa 40 asteessa. Levittelin pientä punaista ryppykasaa sydän syrjällään miettien, tuleeko siitä ikinä enää mekkoa. Onneksi tuli, koska kyseinen mekko on yksi lemppareitani. Mekko piti täydellisesti muotonsa, mutta kankaan pinnan pieni nukka muutti aavistuksen olomuotoaan sileästä aaltoilevaan.

Jos mekko olisi ollut graafisen siisti, pinnan muutos olisi voinut tehdä siitä nuhjuisen näköisen. Onneksi mekko oli malliltaan rento ja jo valmiiksi hieman nuhju, joten nukkakaan ei varsinaisesti haittaa. Olen siitä lähtien heittänyt kyseisen mekon suruttaa koneeseen, eikä sille ole ensimmäisen kerran jälkeen tapahtunut enää mitään muutosta. Toisaalta hienoa, koska käsinpesuinnostustani saa aina "vähän" odotella :D


q5

q5


q4

q4


q3

q3

Otin torstaina pitkästä aikaa esille Maxineni. Pidin sitä pitkään hyllytettynä, koska otti niin rankasti aivoon onnistuttuani irroittamaan yhden punaisen napin piparkakkuhelmasta. Ilmainen vinkki, älkää riuhtasko laukkuanne tavaroiden keskelta takapenkiltä jos se hannaa yhtään vastaan. Alan kuitenkin päästä yli tästäkin katastrofista, ja laukku palaa käyttöön hitaasti mutta varmasti.

Viime syksynä tein vielä yhden fatal mistaken pesukoneen kanssa. Heitin pyykkiin pesulappua vilkaisematta kirppikseltä löytämäni ihanan Marimekon mekon, ihan vain pesun jälkeen huomatakseni, että sen värikkääseen pintaan oli tullut vaaleita kulumia. Laskin hitaasti kymmeneen, kaivoin pesulapun esille; vain kemiallinen pesu. Voi %&%¤!! Koskaan ei auttaisi olettaa yhtään mitään, vaikka näppituntuma kankaisiin onkin olemassa.

Pesuonnettomuuksia ei käy minulle usein, mutta ne harvat tappiot kirvelevät senkin edestä. Tuon Marimekkoni perään tulen itkemään varmasti ikuisesti. Tai sitten vain vedän mekon päälle ja viis veisaan vaaleista naarmuista hmpf. Onko teille käynyt mitään pikku onnettomuuksia tällä saralla?

Kommentit (35)

Se Ex-Miehelleen Keikistellyt
1/35 | 

Pesin täydellisimmän koskaan omistamani villapuseron liian kuumalla. Silloin tuli jokin totaalinen error päähän. Ja se pieneni just sen verran, että en voi sitä käyttää. Päälle menee, mutta se on liian lyhyt, samoin hihat. Tästä en taida koskaan päästä yli.

judit
2/35 | 

Olen välttynyt muilta pesukatastrofeilta paitsi siltä klassiselta, että valkoisen pyykin joukkoon on eksynyt punainen vaatekappale, jonka jälkeen onkin sitten koneellinen vaaleanpunaista pyykkiä ihmeteltävänä.

Mutta sitä tulin heti kärkkymään, että mistä tuo kiva neuletakki on peräisin? Kaapissani on paha lyhyiden neuleiden mentävä aukko.

Anne
3/35 | 

Vie toi Maxine suutarille, jos siulla on toi puuttuva nappi tallessa, niin korjaavat laukun varmasti nopeasti:)!

Kiva nähdä tuota laukkua sinulla pitkästä aikaa täällä blogin puolella, sillä kyllä se vaan istuu siun tyyliin niin hyvin:)!

4/35 | 

Mulle on pesukoneonnettomuuksia sattunut suht harvoin pieniä värimuutoksia lukuunottamatta (koputtaa puuta), vaikka mun pyykkien lajittelu menee tyyliin mustat, valkoset, ja loput siltä väliltä ja kaikki pestään 30-40 asteessa, materiaaleista viis:D

Paljon enemmän meni vaatteita piloille kun asuin vielä kotona ja iskä erehtyi pesemään pyykkiä. Sillä on kyllä sama lajitteluperiaate kuin mullakin MUTTA se hönö heitti KAIKKI vaatteet aina kuivausrumpuun, rintsikoita myöten. Kyllä siinä muutamat paidat kutistui.. Siks oonkin pessyt omat pyykkini erikseen 13-vuotiaasta:D

5/35 | 

Mulla jostain syystä ajan saatossa suurin osa valkoisista vaatteista muuttuu hennon vaaleanpunaisiksi, wonder why.. ;)

Muutamia villaisia polvisukkia (talviurheilukäyttöön) oon kans saanut nätisti kutistettua, kun pesen sukat kuitenkin aina 60 asteessa. Enpä muistanut että noita kyseisiä ei olisi kannattanut.. Mutta niille on niin vähän käyttöä, ettei haittaa.

ulrique
6/35 | 

No ei sen suurempia kuin epähuomiossa nakkasin kaikki vaatteet kuivausrumpuun, pieniähän ne oli, mutta farkut kutistui juuri oikean verran! :) ja yhden vekkihameen olen pessyt koneessa, vekit hävis :( pesulapussa luki kemiallinen pesu.. :D eli aika vähällä oon selvinny, tähän mennessä.. :D

nanna
7/35 | 

On alkanut ärsyttää, että käyttövaatteita pitää tehdä niin herkistä materiaaleista ettei niitä viitsisi edes pestä. Siksi pyrin ostamaan lähinnä luonnonkuituisia vaatteita, jotka kestävät synteettisiä paremmin käytössä ja pesussa. En kyllä pese raskaimmalla pesuohjelmalla aina, vaan käytän 30 asteen pikaohjelmaa ellei sitten ole todella likaista pyykkiä kuten urheiluvaatteet. Alusvaatteet, sukat, lakanat ja pyyhkeet menee kuudessakympissä, valkoiset lakanat 90 asteeseen. En edes jaksa lajitella väriperusteella muuta kuin valkoiset lakanat erikseen, mutta omistan lähinnä tummaa vaatetta joten värjäytymisongelmaa ei oikeastaan ole.

8/35 | 

Ei mitään kovin vakavaa pesuonnettomuutta ole sattunut. Silkkivaatteitakin olen pessyt koneessa ilman ongelmia (aina hellävaraisella 30-40 asteen ohjelmalla ja herkän materiaalin pesuaineella). Vintagevaatteita pestessä tosin aina saa vähän jännittää että miten reikäisenä vaate pesusta tulee.

Jos toi laukun nappi on tallessa niin suutarille vaan kuten jo joku ehdottikin. Ja jos ei oo tallessa niin ehkä voisit ottaa yhteyttä Parikkaan ja kysyä josko heiltä olisi mahdollista saada varaosia, laukku kun on aika hintava niin olisi kiva jos sen pystyisi vielä fiksaamaan kuntoon.

9/35 | 

Äh, ajankohtainen tuskailun aihe täälläkin suunnalla, sillä meni joku aika sitten lempivillatakki pilalle. Unelmanpehmeää 100% villaa, S-J Koskea/Marimekkoa, ihana lepakkohihainen malli ja muutenkin Täydellinen neuletakki, kutistunut nyppyiseen nukenvaatekokoon. Kyllä suututti.

villavaate
10/35 | 

Hei te, joilla on villavaate kutistunut pesussa!

Olen kuullut vinkin, että kun tämän kyseisen vaatteen kastelee ja levittää siihen ihan tukan hoitoainetta, sais venyteltyä paidan oikeeseen muotoonsa. Itse en ole vinkkiä kokeillut, enkä osaa sanoa toimivuudesta, mutta ajattelimpa kertoa, jos se sattuisi vaikka toimimaan.

11/35 | 

Hei, mulla on melkeenpä samanlainen mekko, mutta sinisenä! :D Mistä oot omasi ostanut? Ostin meinaa omani viime kesänä Barcelonasta, niin tuntuu hassulta törmätä näin samannäköiseen hamoseen.

Ja tosiaan, rakastan yli kaiken tuota omaa savunsinistä mekkoani. Ja melkein tapoin sen aikaisen poikaystäväni, jonka shortsien tarratasku oli sohvalla istuttaessa raaputtanut hameeni helman ihan nukalle yhdestä kohtaa! Jumaskekka, hame oli just silloin ihan uusikin vielä!! :D

Varjosudenhetki
12/35 | 

Irronneen napin suhteen(mikäli nappi on siis vielä tallessa)ehdottaisin järeitä aseita, eli kuumaliimaa. Pysyy varmasti.

Pipetti
13/35 | 

Pesin kalliin villaisen torkkupeiton 60 asteessa, enkä miettinyt kyllä sitten yhtään! Torkkupeitto kutistui kynnysmaton kokoiseksi... :D Hups!

Ellu
14/35 | 

Mulla oli yks yli-ihana kukkakuosinen juhlapusero jonka päätin pestä käsin kun se oli ollu mulla yhden kerran päällä. Pesulapussa luki kyllä 40 astetta mutta ajattelin ettei käsinpesussa voi käydä mitään katastrofia. Vaan kyllä kävi. Värit sekoittui niin pahasti etten voinut käyttää sitä enää. Tapauksesta on aikaa vuosia mutta mua harmittaa se edelleen koska mitään yhtä ihanaa puseroa ei ole sen jälkeen eteeni tullu.

15/35 | 

Joskus jossain kommentissa kinusin tätä ja kinuan taas : hoito/käyttö/säilytysohjeita silkkivaatteille!!! Jooko pliis!!!

Luen blogiasi melkein joka päivä jo kolmen vuoden ajan ja olen kommeintoinut varmaan sen kolme kertaa, huippua!

Lisabell
17/35 | 

Itsekkin suosittelkn suutarille marssimista jos laukun nappi on tallessa.

Meillä minä lajittelen tummat, vaaleat ja värilliset pyykit ja pesen aina ne joko 30 tai 40 asteessa. Mutta ukko onkin sitten eriasia, joskus siis saattaa koneesta tulla vaaleanharmaita paitoja kun herra on pessy mustat ja vaaleat sekasin. :D Mutta onneks mulla ei oo mitää kalliita merkki/muotivaatteita.

Rytsis
18/35 | 

Pakotin joku aika sitten Jasmon ostamaan mulle uudet alkkarit :D Se oli pessy mun uusimmat tummien kanssa ja niistä tuli ihan ankeen likasenväriset... Nehän oli siis superarvokkaat lindex-alkkarit, haha. Sain tilalle CK:t :) Kannatti valittaa siis!

Rytsis
19/35 | 

Hmm mitähän tapahtui mun äskeiselle kommentille... Votevö.

Mutta eikös tuon laukun napin voisi saada suutarilla korjattua?

Sanni
20/35 | 

Toivottavasti mun Maxinelle ei ikinä tapahdu mitään, lähinnä siitä syystä, että en jaksais kuunnella avomieheltä mitään kuittailuja aiheesta "jaa että meni sun 450 euron laukku sitten rikki vai!!!" :D

Oikeesti ei oo kyllä yhtään naurunasia. Voisin itsekin ihan kevään kunniaksi alkaa taas ulkoiluttaa omaa yksilöäni <3

Anna
21/35 | 

Pesuonnettomuuksien saralla isäni on todellinen mestari! Kaikkein katkerin olen ehkä mittavan baskerikokoelmani määrätietoisesta pienentämisestä, sillä vähän väliä saan huomata jonkin arvokkaan yksilöni kutistuneen nukelle sopivaksi :-D Varsinkin kun oma pääni ei ole ihan pienemmästä päästä, heh. Jostain syystä isäni ei ole vielä ymmärtänyt pyyntöjäni jättää baskerit (tai ylipäätään kaikki pyykki) pesemättä. Toisaalta eipä ole omaankaan kallooni uponnut isän toistuvat pyynnöt olla levittelemättä vaatteita ympäriinsä, hän kun noukkii niitä pesuun aina vähän matkan varrelta ;) Tosin eipä ole rakkauteni baskereihin yleisesti suosiossa tässä talossa, nuorempi koirani nimittäin varastelee baskereitani uskomattomalla tarmokkuudella tarkoituksenaan nakertaa kaikista tiitit irti. Se onkin menestynyt tehtävässään huomattavan hyvin, huoh :-D

Pisteet kotiin mahtavasta blogista, johon jätän varmaankin ensimmäisen kommenttini jo muutamia vuosia kestäneestä lukemisesta huolimatta. No, täytyy ehkä ottaa tavaksi :-)

Shrek
22/35 | 

Perstuntumalla kuvittelisi, että pesu viileämmässä ei haittaa, vaikka pesulapussa lukisi 60 astetta. Wrong! Ainakin Marimekon trikoovaatteet kannattaa aina pestä pesulapun mukaisesti kuudessakympissä. Värit pysyvät kirkkaina ja paikoillaan. Kerran kun pesin mustavalkoraitasen maripaidan neljässä kympissä, niin musta väri yritti tehdä lievän invaasion valkoisen raidan puolelle. Kuudenkympin pesussa näin ei ole käynyt.

Henna
23/35 | 

Eikö tuo mekko kaipaisi silitystä, omituisen halvan ja epäsiistin näköinen noin ryppyisenä. Villatakki ihana, mistä se on poimittu?

Emma
24/35 | 

Sehän on kai ihan normaalia, kun pestään nenäliina farkkujen taskussa ja tulee vähän valkoista nukkaa, joka on kohtalaisen helppo ravistella pois? Noh, meillä harrastetaan vessassa lukemista ja kerran oli ollut äidillä sitten Apu-lehti kaverina, ja vessasta poistuessaan jätti sit lehden pesukoneen reunalle niin kuin monta kertaa aiemminkin. Arvatenkin se sit joutui koneeseen huomaamatta, ja eikun mustat pyykit perään. Voin kertoo, että Apu ei lähde ihan nenäliinanukan tavoin. Onneks ei ollut mitään erikoisia vaatteita, mutta se pyykki oli pilalla.

25/35 | 

Voi kauhea, mä olen aina pelännyt että mulle käy noin Maxineni kanssa, toistaiseksi kaikki napit tallella.. Otan osaa! Mulle ei ole tainnut käydä mitään kutistumisia, mutta jossain mielenhäiriössä rupesin silittämään 50-luvun _nylon_puseroa, voitte vain arvata mitä kaulukselle kävi...

Terhi
27/35 | 

Pesin joskus miehen slipoverin 40C pesussa vahingossa muiden samanväristen kanssa. Ihan kiva juttu, mutta siitä tuli sen jälkeen mun slipoveri, koska se kutistui.

Mummuni on mestari näissä pesumokissa. Pesi aikanaan mm. mun suosikkisormikkaat kuudessa kympissä. Angorasormikkaista tuli sormikkaan muotoiset pannulaput, koska ne huopuivat kiinni :( Itkin pitkään ja hartaasti näitä hanskoja. Samoin mummuni on pessyt pari silkkipaitaani sellaiseksi nahkeaksi kasaksi väärällä pesuaineella. Mutta mummu kun on nyrkkipyykkisukupolvea niin, annetaan se hänelle anteeksi :D

28/35 | 

Pyykin peseminen on aina pelottava asia. Minä pelkään pyykinpesunkoneita ihan liikaa. Jo ajatus siitä, että vaateeni pyörii kamalalla vauhtia jossain tuntemattomassa koneessa, tuntuu vaateiden pahoinpitelyltä, mutta onneksi yleensä lopputulos on puhdas ja ihanan tuoksuinen vaate. Mutta, minusta tuntuu, että vaate muuttuu, joka pyykki keralla. Ihana tuo sinun laukkusi! :)

Veera
29/35 | 

Mulle kävi Maxinen kanssa samalla tavalla, mutta Parikalta saa uuden napin ja suutari lyö sen hetkessä kiinni.

Tintti
30/35 | 

Onhan noita käynyt, mutta parhaiten(pahiten) mieleen jäänyt lempimekkoni käsinpesu viitisen vuotta sitten..Ensimmäinen kalliimpi vintagemekkoni Yesterdaysta, jota ennen kaapissa oli ollut vain halvempia kirpparilöytöjä, neronleimaus että eiköhän tämä käsinpesua kestä..KESTI, mutta kutistui 3 kokoa.En ole heittänyt pois, joko hyväksikäytän siitä jotain osaa tai minut tuhkataan siinä, on vain niin täydellinen 60-luvun pitsimekko etten siitä luovu.

Arlette
31/35 | 

Tuo laukku on oikeasti ikuinen helmi, eikö olekin ihan tyylisi ydintä ? :-D Niin ihana tuon mekonkin kanssa, noi vähän eri punaiset sopii hyvin yhteen!

32/35 | 

Kerran pesin juuri löytämäni maailman täydellisimmän musta-harmaa raidallisen neuleen. Se oli aivan täydellisen pehmeä ja ihana, pitkälti paidan mallinen mutta kokoa 44 ja riitti siksi pituutensa takia loistavasti mekoksikin. Sen pesun jälkeen ei pituutta paljoa ollutkaan, eikä muutakaan. Kun nostin nukenvaatetta muistuttavan kappaleen pesukoneesti mietin hetken hiljaisessa shokissani että tää ei voi olla mun vaate. Ja voi sitä raivoa sen jälkeen kun oli pakko myöntää että joo, tää on just mun vaate ja minä olen se idiootti jota saa syyttää sen pilaamisesta. Sen jälkeen säilöin sitä kaksi vuotta kaapin pohjalla ja vasta toisessa muutossa pystyin luopumaan siitä, kun tajusin ettei se enää kasva entisiin mittoihinsa.

Ranja
33/35 | 

Mul meni pitkään, ennen kuin onnistuin sulattamaan seuraavan tapaturman.

Oli mun valmistujaispäivä, juhlan oli tarkoitus alkaa klo 9.30 ja klo 8.30 olin silittämässä viimeisiä ryppyjä jo ihan sileästä mekostani. Silloin se tapahtui. TYPERÄNÄ en ollut katsonut oliko rauta yhdessä pisteessä vai kahdessa pisteessä ja ehdin vain mekon pintaa hipaista raudalla niin kuului "TSSSHHHH!" ja se oli siinä. Mekko oli palanut puhki aivan keskeltä edestä ....

Onneksi sen sai myöhemmin korjattua ... Harmittaa vieläkin ja varmasti musitan ikuisesti, että katson millä kuumuudella vaatteeni silitän!!

34/35 | 

Eipä oo kyllä mitään ihmeempiä pesuonnettomuuksia muistaakseni sattunut. Korkeintaan jotain alusvaatteita joskus saanut hieman harmahtavaksi kun laiskuuksissaan tunkenut samaan pesuun joidenkin tummien juttujen kanssa. ;-) Mutta yleensä lajittelen pyykit tosi tarkkaan värien mukaan, ja harvemmin omistan mitään niin herkkämatskuista etteikö vois pestä muiden juttujen kanssa samassa, joko 30 tai 40 asteessa. Pikaohjelmia tulee hyödynnettyä paljon ja eipä sitten kulu ne herkemmätkään vaatteet niin nopeasti, turha niitä siellä koneessa on hirmu pitkää aikaa vetkuttaa.

Vaatteiden pesuohjeet kyllä ylipäätään on enimmäkseen aika "ylisuojelevia" ja olen kyllä (osittain kai vaatetusalan mukanaan tuoman materiaalituntemuksen rohkaisemana) tunkenut aika surutta pesukoneeseen vaikka mitä sellaista mitä joku muu ehkä ei uskaltaisi vesipestä. Ja kankaat pikapesen aina ennen kuin ompelen niistä mitään, haluan tietää jo etukäteen miten materiaali käyttäytyy pesussa enkä halua että alkaa saumat kiertää sitten jälkeenpäin jne. ;-)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013