Kyllä nyt on jännää, kun on ihan ensimmäinen perunamaa perustettu. Olen toki huhkinut (tai ollut tiellä) lapsena perunamaalla joka vuosi, mutta silloin tehnyt vain sen mitä on käsketty, siinä missä nyt piti tehdä kaikki ihan itte ja toivoa parasta. Perunamaan perustamisessa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä. Se on aika idioottivarma kasvaja vaikka hifistelläkin toki voi, etenkin jos haluaa uusia perunoita esimerkiksi juhannusherkuksi, jolloin pitää olla ajoissa liikenteessä ja käyttää harsoa ettei hallayöt tuhoa työtä.

Me laitettiin perunapenkki kuntoon nyt toukokuun lopulla, kun maa alkoi olla tarpeeksi lämmin. Jos näyttää siltä että yöpakkasia vielä tulee (Suomessa mikään ei ole varmaa), suojataan ne sitten siinä vaiheessa harsolla.

Meidän perunamaa on ollut tähän asti kesannolla eli kasvanut erinäistä rikkaruohoa ja kukkaa ja kasvia jos minkälaista. Pari viikkoa sitten setvittiin viidakko mullan päältä irti ja käännettiin maa kunnolla lapiolla. Sitten jäätiin odottamaan istutusaikaa. Tässä parin viikon aikana rikkaruohot olivat taas alkaneet vallata alaa, joten ihan ensimmäisenä piti nyppiä niistä suurin osa irti.


Kitkemisen jälkeen kannattaa levittää maan pinnalle lannoite jos sitä aikoo käyttää, koska muokkauksen aikana se leviää kätsysti multaan. Puutarhamyymälöissä myydään erilaisia lannoitteita, mutta omasta kompostista saa tietty luonnonlannoitetta. Tuollainen melko pieni tilkku maata on helppo muokata ihan tavallisella rautalapiolla, ei tarvita mitään jyrsimiä. Lapionpisto on hyvä möyhennyssyvyys, niin saa tarpeeksi maata perunavakojen tekemiseen.

Muokkauksen jälkeen maan tasoitus rautaharavalla.


Tasaiseen maahan n. 5cm syvyiset istutusvaot, ja väliä vaoille n. 60-75cm. Ei kande laittaa rivejä liian tiiviiseen, sillä peruna tarvitsee tilaa kasvaakseen ja multaa ympärilleen. Meidän siemenperunat olivat ehtineet venähtää vähän liikaakin, sai melkoisella hartaudella setviä ituja irti verkosta, että ne eivät katkeile.Mutta kyllä ne sieltä selvisivät. Sitten perunat istutusvakoihin, idut taivasta kohti. Noin 25 cm välein on hyvä, että perunalla on tilaa kasvaa eikä naapuri ahdistele liikoja.


Lopuksi kasataan istutusvakojen eli siemenperunoiden päälle keot multaa. Tästä syystä vakojen väli on syytä olla yli puoli metriä että multaa riittää keottavaksi, etenkin sitten kun tehdään multaus. That`s it.

Sitten jäädään odottelemaan koska alkaa puskea vihreää pintaan ja haravoidaan tässä välillä rikkaruohoja. Kun perunan varret nousevat pintaan, penkki vielä mullataan eli tehdään suuremmat multakeot istutusvakojen päälle. Multauksen voi tehdä vielä toisenkin kerran, sitten kun varret ovat korkeampia.

Saapa nähdä koska päästään ensimmäisen kerran patojen äärelle :) laitan vielä tuohon reunaan salaattia tulemaan, ja todennäköisesti jotain yrttejä ihan kokeilumielessä. Olkoon tämä meidän ensimmäinen testivuosi ryytimaan suhteen, ensi vuonna voi sitten antaa mopon keulia oikein kunnolla.

Kommentit (2)

RainDrop
1/2 | 

Juu, minakin kuulin kokeneemmilta, etta noita perunoita ei kannata idattaa tuossa verkkopussissa, juurikin tuosta syysta, etta siemenperunoita on vaikea saada pussista pois katkomatta ituja kun ne ovat kasvaneet pussin lapi. Oppia ika kaikki :) Perunoissa on ainakin se hyva puoli etta ne ei kelpaa rakateille :D

2/2 | 

Mä oon maalta itse kotoisin, ja kaipuu omaan maaplänttiin on kova. Oonkin nyt täksi kesää yrittänyt vähän tänne kerrostalojen keskelle tuoda sitä omavaraisuutta, ja parvekkeella onkin kasvamassa perunaa ja paprikaa. :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011