Luin keväällä niin huikean kirjan, että unohdin kaikissa mehusteluissani kirjoittaa siitä! Olen paasannut siitä tosielämässä aivan kaikille, jotka ovat olleet tarpeeksi lähellä joutuakseen kuuntelemaan. Lars Wilderängin Tähtikirkas tempaisi minut niin tehokkaasti mukaansa, että luin sen käytännössä yhdeltä istumalta. Okei, no kahdelta, sillä oli pakko nukkua edes pari tuntia ennen töihin lähtöä. Tätä lukumaniaa ei tapahdu kovin usein, joten siksi kirja oli aika poikkeuksellinen kokemus. Rakastan dystopiatarinoita. 

Kaikki alkaa siitä, että kännyköissä ilmenee toimintahäiriöitä. Sitten alkaa selittämättömät sähkökatkokset, jotka haittaavat ihmisten arkea. Kauppojen maksupäätteet eivät toimi. Kun autot ja junat alkavat lopulta pysähtyä, käynnistymättä enää ikinä, alkaa yhteiskunta reagoida. Mistä ruokaa, rahaa, lääkkeitä? Miten pääsen töihin! Mitä tehdään kuolleille?

Wilderäng kuvaa kirjassaan nyky-yhteiskunnan täydellistä pysähtymistä, Kaikki, mitä pidämme itsestäänselvyytenä, on pian historiaa. Harvoja survivalisteja ja luonnossa eläviä lukuunottamatta, ihmiset eivät osaa kasvattaa omaa ruokaansa, eivät tiedä miten juomavettä tulisi käsitellä, eivätkä takuulla ole varautuneet tilanteeseen, jossa näin voisi ylipäätään käydä. 

Rikolliset ymmärtävät tilaisuutensa koittaneen, ja tavallisista ihmisistä tulee nälänhädässä petoja, joita kiinnostaa vain oma selviytyminen. Tähtikirkas etenee kuin luotijuna, ketään säästämättä. Hyvinvointiyhteiskunta taantuu vuosisatoja taaksepäin, mutta vailla tietotaitoa perusasioista. 

Jos voin yhtä kirjaa tälle vuodelle suositella, niin tämä voisi olla se. Ajatus siitä, että teknologian varaan rakennetut länsimaat romahtaisivat, on hurja. Ja kuitenkin skenaario tuntuu samaan aikaan mahdolliselta.

Mitä sinä tekisit, jos kaikki sähköllä toimiva pysähtyisi, kaupasta ei saisi ruokaa ja hanasta ei tulisi vettä. 

Kommentit (5)

Hellu
1/5 | 

Kiitos vinkistä. Kävin ostamassa kirjan ja se imaisi heti mukaansa. Suosittelen sinulle Matthew Matherin kirjaa Kybermyrsky, jossa on hieman jotain samaa. Hyvää kesän jatkoa!

Halina
3/5 | 

No siis näitä on tosi mielenkiintoista ajatella, koska sähkö vaikuttaisi kaikkeen (tosin monessa paikassa esim. Sairaaloissa/viestintäkanavissa on nykyäänkin olemassa hätäsuunnitelma sähkön varalle mm. sota/katastrofitilanteita ajatellen). Tärkeintähän oliai saada ruoka, vesi, lääkkeet ja pysyä lämpimänä = jos omistaa vaellussetin ja radion, pärjää jo aika hyvin jonkun aikaa. Ja ihmiset on aika nokkelia selviämään ja uskon, että monet kyllä sais hankittua ruokaa luonnosta tai sit syötäs eläimet ekana. Itseasiassa luulen et mun maalta kotosin erämieheni kanssa perustaidot o aika hanskassa (metsästysluvatki löytyy yms), mutta haastavinta oli just raha (kaikillahan se on verkkopankissa jonain bitteinä) ja tietoliikenne. Mutta tosiaan näille kaaoksille täytyy olla isot varasuunnitelmat olemassa joka maassa vaikka kaikki kansalaiset ei niitä tiiä. Olin mm yllättyny millaset kalusteet ja ohjeet pelkästää puolustusvoimilla on näihin tilanteisiin. Mutta täytyypä lukea toi kirja et siinä on varnasti paljon skenaarioita mitä tapahtuis mitä ei oo itse osannu ajatellakaan :)

s

Kaaokselle ja kriisitilanteelle on varasuunnitelmat joo, mutta ei siihen tilanteeseen, että sähköverkkoja ei saadakaan enää päälle. En tosin tätä kirjaa ole lukenut niin en tiedä millainen on dystopian alku, mutta jos sähköjärjestelmä kokonaan kaatuu, niin ei sellaiseen pysty enää nyky-yhteiskunta varautumaan. Siksi minusta on kiinnostavaa pitää yllä omia selvitymistaitoja, viljellä joitain vihanneksia ja asua puulämmitteisessä talossa, jos utopistisesti kuviteltuna yhteiskuntarauha kumminkin säilyisi isomman kriisin tullen.

Kiitti Niina lukusuosituksesta, tämä menee kesälukemislistalle 😁 Nyt just itse olen The Handmaids talen myötä taas innostunut kaikenlaisista dystopiakuvauksista ja useampi aihetta liippaava kirjakin tullut hommattua huomenna alkavaa lomaa varten!

Ruuti
4/5 | 

Olen melko varma, että jossain ainakin olet tätä suositellut. Ainakin lukulistalleni olen sen laittanut ja vahva mielikuva että vinkki tuli sinulta. :D Ehdottomasti luettava kyllä heti kun saan tämänhetkisyä lukujonoani aavistuksen pienemmäksi.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010