*Varoitus: sisältää hieman juonipaljastuksia*

En lukenut etukäteen lainkaan ennakkotietoa 24.2. elokuvateattereihin tulevasta Tom of Finland –elokuvasta. Läksin Tampereen pressinäytökseen vailla odotuksia, ihan tarkoituksella. Halusin yllättyä.

Dome Karukosken ohjaama leffa esittelee Suomen tuntemattomimman kansainvälisesti menestyneen taiteilijan, Touko Laaksosen. Miehen Tom of Finlandin takana. Se on melkein absurdia miten tuntematon miehekkäitä homoeroottisia kuvia piirtänyt ”Tom” täällä kotimaassaan on, ihan viime vuosia lukuunottamatta. Tänä päivänä Tom of Finlandin piirroksiin voi jopa painaa päänsä Finlaysonin lakanoissa, ja kodin seinälle voi ripustaa Tom of Finland –palopeitteen. Näin ei ole aina ollut.

Nykyajassa sitä ei aina tule ajatelleeksi, että Suomessakin homoseksuaalisuus on ollut virallisesti sairaus vuoteen 1981 asti. Siitä vielä vuosikymmen taaksepäin homoseksuaalinen teko oli rangaistava rikos. Em. leimojen poistaminenkaan ei toki ole taannut vapautta olla oma itsensä, sillä asenteet muuttuvat hitaammin. Touko Laaksonen syntyi vuonna 1920, joten siitä voinee päätellä, että elämä homona ei varmasti ollut helppoa hänen aikanaan.

Karukosken elokuva kertoo Toukosta, ei Tom of Finland –piirroshahmoista. Leffaa ei kannata mennä katsomaan siksi, että näkisi mahdollisimman paljon lihaksia ja munaa. Niitäkin Toukon elämässä toki oli, mutta hän oli myös sotilas, veli, taitava muusikko ja töissä mainostoimistossa. Elämänkertaelokuvan tarina kulkee aina jatkosodan taistelukentiltä 50-luvun Suomeen ja lopulta Los Angelesiin, jossa homokulttuuri oli jo päässyt ulos kaapista. Kunnes AIDS-pelko alkoi työntämään seksuaalivähemmistöjä takaisin suljettujen ovien taakse.

Se, että Tom of Finland oli pitkään tuntematon Suomessa, johtui osaltaan siitä, että Touko eli tarkoituksella kaksoiselämää. Suomessa hän oli mainospiirtäjä ja ulkomailla eroottisista kuvista tunnettu taiteilija ja kaikkien homojen sankari. Toukon oma sisko Kaija oli tietoinen veljensä todellisesta minästä ja hyväksyi myös Toukon elämänkumppanin Nipan, mutta pysyi loppuun asti kannassaan, että Laaksosen suvun nimeä ei saa tahria Tom of Finlandilla. Surullista, mutta toisaalta myös ymmärrettävää kun miettii milaisessa asennemaailmassa siihen aikaan on eletty. Kaikista ei ole vapaustaistelijoiksi, kuten Touko itse toteaa.

Elokuva oli mielestäni upea sekä visuaalisesti että tarinallisesti. Karukoski kertoi, että kaikki dramaattisimmat kohtaukset olivat totta, vaikka juonta oli muuten hieman väritetty, että Toukon elämä saatiin sovitettua valkokankaalle. Ihastuin myös puvustukseen ja värimaailmaan, jotka vaikuttivat hämmentävän autenttisilta. En hetkeäkään ajatellut, että nyt ollaan kuvaamassa nyky-Helsingin kaduilla, vaan ilman muuta kamera on käynyt 50-luvulla. Lavastus ei varmasti ole ollut ihan helppoa, sillä kaupunkimaisema alkaa olla täynnä merkkejä 2000-luvusta.

Pekka Strangin tulkinta Toukosta oli ihan järisyttävän hyvä ja erityinen kiitos tekijöille siitä, että elokuvasta puuttui kokonaan perussuomalainen räkä poskella lumihangessa -tyyli, jota itse henkilökohtaisesti kaihdan. Ikävät asiat ovat ikäviä asioita, eikä niillä mässäily tuo elokuvaan mitään lisäarvoa. Minulla oli kyyneleet silmissä useammankin kerran leffan aikana, sekä ilosta että järkytyksestä. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010