No, pientä liioittelua tuo keskellä ei mitään. Turenki/Janakkala on itseasiassa aika näppärällä paikalla heti Hämeenlinnan jälkeen, kun ajellaan kohti Helsinkiä. 

Olin katsellut ravintola Turengin Aseman mainosta moottoritien varressa useaan otteeseen, mutta en ollut saanut aikaiseksi mennä sinne. Kesäloman alkaessa päätin että nyt! Kutsuttiin seuraksi Ansku ja Jani, jotka asuvat Janakkalassa eli käytännössä ihan ravintolan naapurissa. 

Minulla oli kaksi syytä tälle visiitille hyvän seuran lisäksi. Ensiksi tietenkin hyvä ruoka, ravintolan tyyliin kuuluu vahvasti lähiruoka ja se on aina positiivista. Toisekseen minua kiinnosti itse ravintolarakennus. Turengin asema on kaunis puurakennus vuodelta 1862. Se on yksi seitsemästä Carl Albert Edelfeltin suunnittelemasta rautatieasemasta, jotka kaikki tilattiin Suomen ensimmäiselle rautatieosuudelle Hämeenlinnan ja Helsingin välille (rataosuus aukesi vuonna 1862). 

Jututimme paikan päällä ravintoloitsija Mikko Sampoa, joka kertoi meille huikeita tarinoita paikan historiasta. Hän ja vaimonsa Marja-Liisa olivat ostaneet ränsistyneen aseman puolivahingossa, tietämättä siinä vaiheessa mitä rakennukselle edes tehdään. Lopputuloksena oli kuitenkin todella kaunis ravintola, joka on remontoitu hartaudella ja vanhaa kunnioittaen, konsultoiden museovirastoa matkan varrella.

Seinissä on Akaalaisen Pihlgren & Ritolan tapetit, jotka on valittu alkuperäisten tapettien perusteella. Perinteiseen tapaan seinissä oli useampi kerros eri aikakausien kuoseja pinkopahveineen, mutta näytepalojen perusteella pystyttiin jäljittämään ihan ensimmäinen tapettikerros. Rakennuksessa ei ollut ostohetkellä sähköjä, joten nekin on rakennettu alusta asti. Remonttiin kului aika tarkalleen 12 kuukautta. 

Turengin Aseman sapuskapuoli on todellista suomalaista lähiruokaa. Sen alkuperä tunnetaan ja aseman nuori kokki osaa loihtia lautaselle todellisia taikoja! Meillä ei ollut kerrassaan mitään valittamisen aihetta, alkukeitosta jälkiruokaan kaikki oli viimeiseen muruseen asti hyvää. Olisin nuollut lautasen jos olisin kehdannut :D

Kanttarellikeittoa!

Me osuttiin onneksi paikalle hiljaisena hetkenä, joten saimme sen vuoksi kiusata henkilökuntaa kysymyksillämme hieman normaalia enemmän. Koen niin tavattoman kiehtoviksi näiden rakennusvanhusten tarinat, ja Turengin Asemalla sitä historiaa todella riittää. Rautatie oli 1800-luvun Suomelle merkittävä hanke, joka yhdisti maata ihan uudella tavalla. Teollistuva Suomi tarvitsi heppakyytiä tehokkaampaa kuljetusta, ja rautatie oli ratkaisu siihen. 

Asemarakennuksen yläkerrassa sijaitsi aikoinaan asemapäällikön asunto. Siihen aikaan asemapäällikkö oli merkittävä virka, ja asunto oli sen mukainen. Suuressa juhlasalissa on varmasti käyty mielenkiintoisia keskusteluja yhden jos toisenkin merkkihenkilön kanssa. Nyt myös nämä huoneet ovat ravintolasaleja, toinen toistaan kauniimpia huoneita. 

Tämä kotimaan matkustus paranee kerta kerralta, alan vihdoin päästä lopullisesti eroon siitä asenteesta että matkustaa voi vain ulkomailla. Meillä on Suomi täynnä toinen toistaan kiehtovampia kohteita, joihin voi tehdä päiväreissuja tai viipyä kauemmin. Tieto vain on niin hajallaan, että näitä helmiä on välillä hankalaa löytää. Onneksi on vielä moottoritien varressa mainoksia ja luotan myös vahvasti puskaradioon. Parhaat vinkit kulkevat suusta suuhun. 

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Näyttääpä hyvältä! Mekin olimme kerran menossa sinne syömään, mutta paikka oli valitettavasti silloin kiinni. Kurkimme ikkunoista sisään ja harmittelimme, että olimme huonoon aikaan liikenteessä. Kiva, kun palautit paikan mieleen.

Cerp
2/8 | 

Kiinnostavaa! En ole tiennyt, että siinä asemalla on ravintola, katsellut vaan kaunista rakennusta. Ja ilmankos on samaa näköä kotikaupungin aseman kanssa, koska meidän asema on toinen niistä alkuperäisistä pääradan asemista, jotka on yhä alkuperäisessä käytössään (se lähempänä Turenkia oleva kaupunki :)) Pitääkin joskus käydä syömässä tuolla.

MarkoL
4/8 | 

Meidän häitä juhlittiin tuolla :) Suosittelen ehdottomasti paikkaa. Järjestelyt sujuivat ammattitaidolla, tarjoilut olivat erinomaiset ja paikan tunnelma aivan omaa luokkaansa!! :)

Urakoitsija
5/8 | 

Turengin asemalla on aina hiljaista. Eikä se lafka kauaa pystyssä pysy, kun jatkuvasti jättävä maksamatta ulkopuolisille urakoitsijoille.

Jenniki
6/8 | 

Oma ikisuosikkini on ihana Toivolan vanha piha Jyväskylässä. Niin kaunis miljöö, herkulliset kakut ja pikku käsityöputiikkeja.

Vierailija
7/8 | 

Matkailuvinkiksi, käykäähän joskus Haaparannalla. Melkein kuin ulkomailla olisi. ;) Siellä on sangen viehättävä pieni vintage -pulju HM Hermanson, voisin kuvitella sinun löytävän sieltä vaikka ja mitä. Lisäksi kun menee ihan kaupungin puolelle, pois Ikea-Barnensland-Candyworld -akselilta, niin siellä on mahdottoman kauniita rakennuksia ja paljon mielenkiintoista katseltavaa. :) Tornion puolella on sitten useampia ruokapaikkoja, joista yksi keskittyy vanhaan merirosvolegendaan ja tarjoilee paikallista perinnesapuskaa. Syysaikaan kyllä ajelisin Kukkolankoskelle napostelemaan tikkusiikaa, vartaassa loimutettua, vasta viereisestä koskesta nostettua siikaa. Miljöö on vanha, ja siellä syksyisin edelleen lipotaan vanhoin metodein. Muutenkin sellainen turistikierros meillä on ollut Suomen puolta pitkin Aavasaksan vaaralle ja Ruotsin puolta takaisin. Aavasaksalla on mielettömän upea Keisarinmaja, joka rakennettiin 1882 turistikohteeksi. Keisarin piti käydä paikan päällä, muttei koskaan visiteerannut. Nimi kuitenkin jäi. ;) Kotimaan matkailu kannattaa. Itse olen eksynyt geokätköilyn kautta moniin paikkoihin, mitä ei muuten löytäisi, ja yleensä kätkön kuvauksessa on historiatietoutta. :) Olen löytänyt keskeltä metsää mm. sota-aikaisen hangaarin, vanhan mielisairaalan krematorion ynnä muuta kiintoisaa ympäri Suomea :) Osa kätköistä on toki ihan vain kaupunkikohteita, jos ei rämpiminen innosta :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010