Tämä postaus on omistettu jokaiselle uran ja työelämän kanssa tuskailevalle. Kirjoitan tällä kertaa poikkeuksellisesti työstäni, elämästä blogin ulkopuolella. Jos voin tällä polveilevalla tosielämän tarinalla auttaa yhtäkin epätietoista kirkastuukohan minulle ikinä mitä haluan tehdä isona -tyyppiä, on tavoite täytetty.

Kun itse pyörin muutama vuosi sitten työepätoivon keskellä vailla mitään käsitystä mitä haluaisin oikeasti tehdä, se tuntui kuin olisin tipahtanut valtameren keskelle ilman suuntaa rannikosta. Ei kovin mukava tunne, kun samaan aikaan joka tuutista toitotettiin, että nykyaikana maailma on auki, tee mitä haluat, ole vaikka yksisarvinen! Olin bloggaaja ja äitiyslomalla päivätyöstäni, en yksisarvinen. Äitiysloma oli ihan hyvä breikki, jonka jatkumona koin elämäni työkriisin. Kuka minä olen, mitä minä haluan tehdä isona, olenko valinnut ihan väärän alan!

Sitten jokin muuttui.

Oikeastaan hienointa tässä kaikessa on se, että olen edelleen samassa yrityksessä töissä. Työpaikan ja alan vaihtaminen ei aina ole ainoa tie eteenpäin, on muitakin keinoja. Näistä tärkeimpiä minun kohdallani olivat oma asenne ja esimies, joka ymmärsi kysyä, että mitä sinä oikeasti haluat tehdä, mistä saat draivia tekemiseen. Ja coach, joka sai istutettua tekemiseeni sitä samaista sisäistä draivia niin luontevasti, että olen vieläkin vähän pöllämystynyt mitä oikein tapahtui.

Koutsi tuli taloon - in-house coach henkilökunnan osaamisen kehittämisen tahtipuikoissa

Kun meille palkattiin taloon koko henkilöstöä varten oma in-house coach eli valmentaja Krista Pohjola, en ihan osannut odottaa, että lopputulos olisi omalla kohdallani niin mullistava. Olin pitänyt valmennusta aina vähän epämääräisenä huruhommana, kunnes tutustuin urheilun puolella mentaalivalmennuksen saloihin. Silloin alkoi kasvaa myös ymmärrys sen toimivuudesta. Mieli on voimakas työkalu. Uravalmennusta taas en ollut aiemmin kokeillut.

Oli muuten aika huikea ensimmäinen coaching-tunti viime kesänä. Ei, coachimme Krista ei kertonut minulle, että olen täysin väärällä alalla ja minun tulisi ymmärtää tehdä jotain ihan muuta. Niinkin toki voisi käydä, että valmennettava herää ymmärtämään, että todella on väärällä alalla. Kokenut coach osaa yksinkertaisesti kysyä ne täsmälleen oikeat kysymykset, joiden avulla valmennettava saa ja joutuu pohtimaan asioita. Aidosti miettimään mitä mieltä itse on. Vastaukset löytyvät aina valmennettavalta itseltään, kukaan muu ei niitä voi antaa.

Busines coachingin ytimessä on ajatus ihmisen kasvusta ja kehittymisestä. Prosessin pitää olla vapaaehtoista, ketään ei voi pakottaa coachattavaksi. Tai voi pakottaa, mutta se ei todennäköisesti kanna hedelmää. Jos työntekijälle käy käsky coaching-tunnille vastoin omaa toivetta, se tuntuu varmasti samalta kuin kirje hammaslääkäriltä, jossa on aika vuosittaiseen hampaiden tarkastukseen. Pakko mennä, vaikkei huvita. Vapaaehtoisuus ja tahto työstää asioita on tärkeää. 

Ensimmäisen valmennustunnin aikana aloin Kristan ohjaamana kirkastaa ajatuksiani siitä, mitä haluan tehdä isona. Aluksi oli tarpeen putsata pöytää. Olen aktiiviinen ja erittäin suorituskeskeinen ihminen, ja luulen ehtiväni vähintään viiteen paikkaan samaan aikaan. Usein ehdinkin, mutta tunnin edetessä kuitenkin ymmärsin, että se ei ole järkevä tekemisen malli.

Ratkaisukeskeinen valmennus tähtää kirjaimellisesti ratkaisuun. Valmennukselle määritellään tavoite, ja valmentaja pitää huolen, että valmennettava ei jää soutamaan ympyrää keskelle järveä. Usein ajatukset loksahtelevat paikoilleen valmennustuntien välillä, tunnilla vain annetaan työkalut niiden jäsentelyyn.

Minä uskon vakaasti jatkuvaan muutokseen. Muutos on pysyvä olotila sekä työelämässä että vapaalla. Haluan kehittyä niin työssäni kuin ihmisenä, ja business coaching osoittautui liikkelle panevaksi voimaksi. Uravalmennus sai minut ymmärtämään työkentästäni jotain hyvin olennaista. Älä alistu alan vallitsevaan muottiin, vaan tee omannäköistä jälkeä. Sitä luulisi, että moinen olisi ihan itsestäänselvyys, mutta ei se aina ole, kun on tarpeeksi kauan vellonut suunta hukassa. 

”Kun tämä tunti on ohi ja kävelet tuosta ovesta, minkä asian toivot silloin olevan toisin?”.

Minä ehdin ensimmäisen tunnin aikana itkeä, nauraa, ymmärtää suorituskeskeistä itseäni paremmin ja tehdä yhden valtavan suuren päätöksen, jonka myötä pystyn laittamaan lisää panoksia tärkeämpiin asioihin. Niihin, jotka tuovat minulle aidosti iloa ja vievät kohti tavoitettani. Luopuminen on välillä rankkaa, mutta myös vapauttavaa.

Coachaus ei ole terapiaa, vaikka edellinen saattoi siltä kuulostaakin. Krista kertoi heti tunnin alussa, että valmennuksella ei voi korjata rikki mennyttä. Coaching keskittyy aina tulevaisuuteen, ei menneisyyteen.

Tärkeintä tässä kaikessa oli kuitenkin omien henkisten esteiden kaataminen. Vahvojen uskomusten perustavanlaatuinen horjuttaminen. Ja nyt kuulostaa taas huruhommilta, tiedän :D Coachausta on vaikea pukea sanoiksi, sillä jokainen kokee sen eri tavalla. Yhden mielestä se on turhaa, toinen ei tiedä edes sisimmässään mitä haluaisi tehdä ja kolmas alkaa rakentamaan itselleen omannäköistä polkua. Minä päädyin tähän viimeiseen lokeroon ja nyt tiedän täsmälleen mitä haluan tehdä. Hassua tässä on se, että osaaminenkin lähestulkoon löytyy jo, mutta työn ohella opiskelu ja käytännössä uusien asioiden opettelu kulkee tässä sujuvasti rinnalla. Ennen kaikkea tarvitsin rohkeutta hyödyntää koko potentiaaliani ja osaamistani. Tämäkin tietysti vaati sen esimiehen, jolla on tahtoa olla mahdollistaja

Et kai sinäkin hurahtanut!

Kun kerroin (skeptisyyteen taipuvaiselle) hyvälle ystävälleni coaching kokemuksista, hän pyöritteli silmiään niin vahvasti, että alkoi naurattaa. Ymmärrän kyllä, että tämä jos mikä kuulostaa ihme hihhuloinnilta. Etenkin kun viestin tuojana on kaltaiseni realismiin taipuvainen käytännön nainen, joka karttaa aktiivisesti hurujuttuja. Nytkö sinä sitten lopulta hurahdit! En. Tarvitsin vain pienen tönäisyn, että aloin nähdä eteenpäin. 

Tällä hetkellä naurattaa eniten se, miten pienestä kaikki oli kiinni. 

Jos voin yhtä asiaa suositella työelämässä vailla suuntaa oleville, niin ottamaan coaching-tunnin. Ainakin kannattaa kokeilla, josko se toisi selkeyttä. Valmennuksen avulla voi myös rakastua nykyiseen työhönsä uudelleen, jos tuntuu siltä, että on urautunut ja juuttunut paikoilleen. 

Kommentit (2)

Spf
1/2 | 

Todella mielenkiintoinen juttu. Olisipa hienoa saada itsekin tuollaista valmennusta. Itse olen pohdiskellut viime aikoina aika lailla sitä mitä haluaisin "isona" tehdä, vaikka pidän nykyisestäkin työstäni kovasti. Tuntuu kuitenkin, ettei se itselleni ainakaan mikään eläkepaikka ole. Nyt tuntuu että asia alkaa vähitellen hahmottua ja olen alkanut työn ulkopuolella ottaa pieniä askelia kohti tätä uutta tavoitetta. Vaikkei uusi tavoite koskaan palkkatyöksi muotoutuisikaan, tuo se joka tapauksessa mielekkyyden tunnetta elämään, kun toimii edistääkseen itselleen tärkeitä asioita.

allikalliolla
Liittynyt31.10.2015
2/2 | 

Tuollaista coachausta kun saisivat myös he, jotka ovat syystä tai toisesta työelämän ulkopuolella, esim. työttömät ja vastavalmistuneet nuoret. Vinkvink TE-toimistoille. Tai vielä parempihan se olisi, jos jo koulutuksen aikana pääsisi asiaa pohtimaan. Voihan tietty olla niinkin, ettei nuori vielä osaakaan sanoittaa tuntemuksiaan ennen kuin on päässyt työelämää kokeilemaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011
2010