Jokaisen ompelua harrastavan kannattaa ehdottomasti pitää silmät auki kirpputoreilla ja etsiä edullisia materiaaleja. Esimerkiksi hintavaa nahkaa löytää parilla eurolla, jos on valmis laittamaan paloiksi nahkatakkeja. Kun näin takkirekissa kirkkaanviolettia mokkaa, näin jo sieluni silmin kuinka upean mokkahameen tuosta jättimäisestä kasasta materiaalia saisi! Henkarin lähempi tarkastelu osoitti, että kyseinen violetti asia oli aivan valtavan kokoinen viittatakki. Siis todella suuri, se oli kuin suoraan fantasiamaailmasta. 

Niskalappu kertoi, että kyseessä on vintagevaate Sotkamosta, eikä osa fantasiaelokuvan puvustusta. En muista että olisin koskaan elämässäni törmännyt näin huikeaan vaatekappaleeseen. 

Vaate painaa jonkin verran, sillä se tosiaan on täyttä mokkaa.

Kysymys kuuluukin, onko moraalisesti väärin laittaa lihoiksi noin uniikki vaatekappale, vai tulisiko se säilyttää ehjänä ja arvostaa sen ainutlaatuisuutta? Aloin nimittäin heti potea huonoa omaatuntoa pelkästä ajatuksesta, että koskisin siihen saksilla. 

Ihan huvikseni liihottelin viitassa jo tänään Nokialla ja hymyilytti kyllä koko ajan. Kuvistakaan ei ehkä ihan tajua miten kirkuvan violetti väri on ja miten muhkea helma viitassa on. Harmi etten harrasta larppausta... tämä vaatekappale kävisi aina kuninkaallisesta hovista velhomaailman pimeille sivukujille. Vapise Harry Potter, Voldemortilla on uusi juhlaviitta!

Kommentit (25)

MairaK
2/25 | 

Ymmärrän tuon tunnontuskan varsinkin vanhan ja uniikin vaatekappaleen kohdalla, varmasti laittaisi itsenikin harkitsemaan jos olisin samassa tilanteessa. Kysymys lienee kuitenkin, olisiko sinulle vaatteesta iloa sen nykyisessä tilassa, käyttäisitkö sitä? Vai olisiko siitä iloa ja enemmän käyttökertoja jos vaatteelle antaa uuden elämän uutena vaatteena? Tuosta tosiaan saisi varmasti aivan kadehdittavan ihanan kellohameen, joten minun mielipiteeni on ainakin, että lihoiksi vaan! :D 

Hih
4/25 | 

Oih, lapsuudessani äidillä oli tuttavatäti joka oli taidemaalari ja hänellä oli aina tollaisia nahkaviittoja ja -takkeja hehkuvissa väreissä ja aina viittaan sopiva hattu/lätsä. Toi vois just olla hänen viittansa! ☺️ Ne erikoiset vaatteet jäi lapsen mieleen.

Mielestäni voit saksia, upeaa että viitta saisi uuden elämän, jos ei palvele tuollaisenaan täydellisesti uutta omistajaa.

Vierailija
5/25 | 

Ratkaisu: rupea harrastamaan larppausta, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! :)

MarjukkaS
6/25 | 

Tuo sama sotkamolainen firma löytyy edelleen vuosittain Tampereen Kädentaidot-messuilta.
Olen itse heiltä ostanut parikymmentä vuotta sitten nahkatakin ja kälyni osti samalla kertaa juurikin tuon tapaisen viitan. Onkohan hänellä viitta vielä jäljellä?

Vakituinen
9/25 | 

Yläosassa on kauniit upotukset ja ranteet on kauniit, jos kerran taitoa on, tuosta saa upean takin ja laukunkin kaupanpäälle. Mieti kummin tavoin on sinulle sopivampi. 

Pip
10/25 | 

Mä en kyllä raaskisi laitella hyväkuntoista uniikkia(?) vintagevaatetta uuteen uskoon! Jos ei itsellä tulisi käyttöä niin kokeilisin ainakin ensin pistää myyntiin, ehkä joku muu olisi ikionnellinen löydöstä. Sitten jos kukaan muukaan ei olisi kiinnostunut vaatetta sellaisenaan käyttämään niin sitten ehkä voisi harkita leikkelyä, en kyllä tiedä raaskisinko sittenkään! Kirpparit on kuitenkin pullollaan kasarin nahkatakkihirvityksiä mitä voi hyvällä omallatunnolla leikellä, mutta jonkun erikoisemman vintagevaatteen tuhoaminen on mun mielestä suuri rikos! :D

Muutoin kyllä tosiaan kannatan vanhojen vaatteiden uudistamista, mutta tuo viitta on kyllä niin erikoinen ja omalla tavallaan aivan upea, että jättäisin ajatuksen vielä muhimaan! Ja musta toi viitta sopii sulle ihan älyttömän hyvin, mutta sä toisaalta kyllä onnistut pukemaan minkä tahansa vaatteen päälle ja näytät silti tyylikkäältä! :D

Jaana V.
11/25 | 

Kerran leikeltyä ei saa koskaan enää takaisin samanlaiseksi. On eri asia kääntää helmaa tai päästää vyötäröä, kuin leikellä vaate uuteen muotoon.
EI saksia! Jos viitta jää hauskuudesta huolimatta kaapin perälle pölyttymään, laita se eteenpäin jonnekin vintagea ymmärtävään suuntaan.

Vierailija
12/25 | 

Tuo on jo niin käsittämätön viritelmä, että jättäisin sen sellaisekseen ja viipottaisin menemään oman elämäni McGarmiwana. Sinulla jos kellä on siihen pokkaa!

Vierailija
13/25 | 

Minusta saksiminen on juuri oikea ratkaisu, jos viitta sellaisenaan ei saa runsasta käyttöä. Mikä sen eettisempää kuin vanhojen vaatteiden tuunaaminen! Vaate on elänyt "viittavaiheensa" ja nyt on aika jollekin uudelle, kenties se "hamevaihe"?

Tiina

Elviira

Kannatan, ihan samaa mieltä. Todennäköisesti viitta on viettänyt jo pitkän ajan säilössä. Enemmän siitä on iloa käytössä, olkoonkin vaikka toisessa muodossa.

titi
14/25 | 

Munkin mielestä on ihan ok saksia jos saa sitten itselleen mieluisamman käyttövaatteen. Mutta kun kerran viitta on noinkin suuri, voisiko siitä muokata lyhyemmän viitan/keepin ja sit siitä ylijäämäpalasta askarrella hameen? 

Nenna
15/25 | 

Mitä jos pienentäisit viittaa vähän ja käyttäisit sitä sellaisenaan? Isonnäköinen se tuollaisenaan on, mutta jos "hihoista" ottaisi vähän pois ja kiinnittäisi nahkaliuskan uudelleen ja muutenkin pienentäisi. Koska sinällään tuo voisi kyllä olla ihana. Mutta jos pienentämälläkään et tuota haluaisi käyttää, suosittelen leikkelemään. Munkin mielestä se on parempi vaihtoehto kuin kaapissa pölyttyminen, saati vaatteen päätyminen käyttämättömänä vuosien päästä roskiin.

Vierailija
16/25 | 

Älä saksi! On upea tuollaisena, ja sitäpaitsi muutaman vuoden (jotka kuluvat nopeammin kuin haluaisimme) kuluttua tuo on roolileikeissä mitä mahtavin asu! Omat muksuni olisivat kastelleet housunsa pelkästä innostuksesta, jos olisivat nähneet tuon!

Kuusama
17/25 | 

Mikä huikean hieno, ainutlaatuinen vaatekappale! Ja vielä ainutlaatuisemman siitä tekee nimenomaan se, että se on juuri viitta, eikä esimerkiksi hame tai takki. Nykyajan trendit ja suurten koneistojen vaateteollisuus kun eivät viittoja juuri suosi..

Tällaisia vaatteita tulee enää nykyään harvoin vastaan, ja osasyy on juurikin se, että vuosien kuluessa niitä on muokattu ja saksittu uudelleen, jolloin alkuperäinen muoto häviää.

Ja kuten myös Jaana V. totesi, kerran saksittua vaatetta ei tosiaankaan koskaan saa enää samanlaisena takasin. Sen sijaan, jättämällä viitan viitaksi, voi se sinun jälkeesi jatkaa taas seuraavalle ja sitä seuraavalle käyttäjälle, ilahduttamaan omalla ainutlaatuisuudellaan! Ja lisäksi, olen vahvasti sitä mieltä, että katukuvamme kaipaa lisää tällaisia statement-vaatekappaleita! :D

Ja jos jostain kumman syystä olet aikessa myydä viitan eteenpäin, niin ostan sen mielelläni! Ja jos et, niin iloitsen, että se pääsee käyttöön sinun päälläsi, mitä toivottavimmin juuri alkuperäisessä muodossaan! :)

Vierailija
18/25 | 

Et voi tuhota tuota viittaa, sehän on kuin suoraan taikamaailmasta <3 löydät kyllä saksittavaksi muutakin materiaalia, ja jos et lopulta itse käytä viittaa, niin kyllä se jonkun potteristin kaapista kodin löytää <3

Gugi
19/25 | 

Siis vau mikä vaatekappale. Itse ehkä kallistuisin siihen, että en itse lähtisi muokkaamaan sitä, ainakaan kokonaan toiseksi vaatteeksi. Tuo on takuulla harvinainen, ellei uniikki. Jos itsellä ei löydy käyttöä viittana (vaikka hieman mittasuhteiltaan pienennettynä?), niin minä varmaan laittaisin kiertoon jollekin toivottavasti innokkalle vintageihmiselle jolla olisi vaatteelle käyttöä, ja etsisin violettia mokkaa muualta. Tuollainen kotimaisen käsityön taidonnäyte mielestäni ansaitsee kunnioituksemme :) Toisaalta toki ymmärrän myös saksien kannattajien argumentit, mutta tämä vaate on musta vaan jotenkin liian erityinen. En raaskisi!

MarjukkaS
20/25 | 

Kyse ei kuitenkaan ole uniikista tuotteesta, sillä kuten sanottua kälylläni oli hyvin samantapainen viitta samalta firmalta ja noita viittoja oli ko. puljulla "rivikaupalla". Kaunis viitta toki, ja sopii hyvin Nelliinalle.

Satunnnnainen
21/25 | 

Älä saksi! Tosi nätti ja sopii sulle, ja saksittua ei saa enää takaisin... Sen sijaan pienennä vähän? Laita eteenpäin vintage-harrastajalle jos ei tunnu omalta?

Asiasta toiseen, musta olisi ihanaa nähdä, miten säilytät vaatteitasi! Kamppailen itse rajallisen säilytystilan kanssa kun vaatteita on kertynyt, ja tuntuu, että osa ei pääse kiertoon ollenkaan kun jää jonnekin laatikon pohjalle pölyttymään.. Olisi siis mahtava nähdä, miten itse säilytät kaikki aarteesi ja saada mahdollisesti vinkkejä aiheeseen :)

Pettynyt
23/25 | 

Viittoja ei ole koskaan liikaa ja vielä noin hienokin. Ei kävisi pienessä mielessäkään paloitella tuota!! Kunpa viitat tulisivat mainstreamiksi, tuommoinen leikkely ei ainakaan sitä edesauta. Ja kutsut itseäsi rennoksi ja hauskaksi pukeutujaksi?? Jos et arvosta niin myy. Tavallisia kankaita nyt aina jostain saa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011