Me laitetaan vihdoin tänä kesänä hyötypuutarha kuntoon, on muuten kitketty ja käännetty ryytimaata oikein huolella. Käy työstä, kun palsta oli kasvanut umpeen ties mitä köynnöstä ja rikkaruohoa. Mutta ennen kuin pääsen tekemään kylvöt ulos, otin varaslähdön sisällä. Joku joskus kertoi että kaupan yrttipurkin voi laittaa surutta multaan ja purkki ikkunalaudalle, se elää kyllä. Ja näinhän se tekee. Jos haluaa yrittitarhan nopeasti, ei tarvitse kasvattaa siemenistä saakka vaan yksinkertaisesti siirtää juuripaakkuineen myytävät yritit sellaisenaan multaan.

Minulla on kasvanut ikkunalaudalla nyt jo kuukauden verran persilja, basilika ja korianteri. H&M Homen peltilaatikkoon mahtui juuri sopivasti nämä kolme rinnakkain ja kaikki kukoistavat vaikka nypin niistä tavaraa melkein päivittäin. Persilja on puhtaasti napsimistarkoitukseen, ra-kas-tan sitä.
Sen lisäksi että keittiössä on aina tarjolla tuoreita mausteita, laatikko on yksinkertaisesti nätti. Se istuu ikkunalaudalle kuin mikä tahansa huonekasvi joten tässä saa vähän kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Yrteissä on vaan muistettava että niitä pitää kastella käytännössä joka päivä, jollei hommaa jotain hifihifi altakastelevaa ruukkusysteemiä. Mutta tämän karvalakkiversionkin kanssa pärjää ihan hienosti, minulla alkaa olla kohta vaikeuksia ehtiä käyttää kaikkea satoa kun jokainen noista kolmesta on villiintynyt kasvuun.

Kommentit (15)

Varjosudenhetki
1/15 | 

Paa poikki ja kuivaa myöhempää käyttöä varten. :) Maku on kuivattunakin jotain ihan muuta kuin kaupan mausteissa!

yrttimimmi
2/15 | 

Hieno!
Mutta onhan sulla siinä purkin ja mullan välissä joku suojamuovi tms, ettei tuon purkin metallit pääse imeytymään yrtteihin?
Itse en saa ikinä noita kaupan yrttejä enää yhtä reheviksi kuin ovat ostettaessa, basilika tekee sellaista 1cm kokoista lehteä, ja vaikka siinä on makua, niin hiukan harmittaa :)

saapunki
4/15 | 

Pitääpä itekki kokeilla tuota. Kunhan vaan muistaisin kastella joka päivä.:D ja vissiin lähtevätkin irti suht helposti niistä kaupan muovipurkeista ilman että juuret katkeilevat?

SiniSuu
5/15 | 

Nyt on myöskin ääreshyvä aika kerätä nokkosia jos niitä sattuu kanssa jossainpäin pihaa olemaan. Parempaa kuin pinaatti.

6/15 | 

Mä juuri tänään kirjottelin blogiin omasta "hyötypuutarhastani"! :)
Kerrostaloyksiössä tää kasvattelu on vaan vähän eri mallilla kuin omakotitalossa, jossa on mahdollisuus laittaa yrtit/kasvit ihan maahankin asti.

Ajattelin itsekin nyt kesäksi istuttaa kaupan yrttejä multaan keittiön ikkunalaudalle, kun siitä paprikat ja sitruunat siirtyvät kokopäiväisesti "ulkoruokintaan". Saa nähdä tuleeko menestystä!

Mulla on noi tosiaan olleet ihan keittiössä sisällä, ikkunalaudalla. Ensimmäinen paprika on tulossa (http://onnensaikeita.blogspot.fi/2015/05/hyotykasvatus-kotona-paprika.html - uusimmassa postauksessa tämän päivän tilanne, josta näkee, että kasvaa ihan hyvää vauhtia) ja tuossa sekä toisessa kasvissa on yhteensä kahdeksan kukkaa pian puhkeamassa.

Muutama kaveri on menestyksekkäästi kasvattanut ihan sisätiloissa noista syötäviä paprikoita, mutta äitini ehdotti niiden parvekkeelle laittoa, kun on itse nuorempana kasvattanut paprikoita niin. Ajattelin nyt ainakin kokeilla, mutta nappaan kyllä takaisin sisälle kokoaikaisesti heti, jos näyttää etteivät ulkona viihdy! :) Onnistuin nuo molemmat paprikat jo talvehtimaankin (en tiennyt ennen kevättä, että se on kuulemma melko hankalaa :D), joten näistä tuli nyt vähän tämmösiä koekaniineja, että miten ne käyttäytyy missäkin tilanteessa ja mistä tykkää/ei tykkää.

bk
7/15 | 

Heippa!

Nyt tulee todella typerä kysymys, mutta en ole saanut tähän vastausta ahkerasta googlailusta huolimatta.Eli, kun laitat kaupan yrtin omaan ruukkuun, pitää se muovitötsä leikata irti siitä yrtistä vai siirtää ihan sellaisenaan? Kiitos jo etukäteen!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012