Olen käynyt viimeksi Toijalan Veturimuseossa ala-asteella. Muistan vieläkin sen että me syötiin museovierailun lopuksi eväät ulkona nurmikolla ja oli kylmä. Lisäksi olen muistavinani että museossa oli tuolloin näytillä vanhanaikainen ja vähän pelottava hammaslääkärin tuoli, mutta en osaa sanoa onko tämä totta vai kuvitelmaa :D Jossain olen joka tapauksessa tuollaisen tuolin muksuna nähnyt. Nyt jäin miettimään että olikohan tämä sittenkin Koiramäen talossa, joka löytyy myös ala-asteen luokkaretkikohteista.

No mutta. Sakun viimeisenä lomapäivänä päätettiin pitää sivistyssunnuntai ja poiketa Veturimuseoon. Tämä jos mikä kuuluu paikalliseen yleissivistykseen. Museo on rakennettu vanhaan veturitalliin ihan rautatieaseman viereen (kiskot välissä) ja se luo tälle veturimuseolle ihan omanlaisensa tunnelman. Puolikaaren muotoinen vanha tiilitalli on hieno jo sellaisenaan:


Museossa on näytillä kaksitoista veturia aina nostalgisesta "lättähatusta" vaikuttavaan "jumboon" ja pikkuiseen resiinaan, ja lisäksi paljon rautatie-esineistöä vuosien varrelta. On päivän selvää että komeita vetureita katselee mielellään ihan sellaisenaan, mutta minusta niiden viehätys on oikeastaan yksityiskohdissa. Nykyajan virtaviivaiset pendolinot eivät ole mitään verrattuna vanhanajan höyryvetureihin.

Steampunk intoilijalle tämä paikka on suorastaan herkullinen:Minua museo koskettaa henkilökohtaisesti siitäkin syystä, että talomme Pätsiniemessä on akaalaisen konduktöörin rakentama. Pätsiniemen alueelle on rakennettu viime vuosisadan alkupuoliskolla paljon rautatieläisten taloja, sillä Toijala oli merkittävä risteysasema Helsingistä ja Turusta saapuville junille, ja työntekijöitä oli paljon. On hienoa tuntea sekä talonsa että kotipaikkakuntansa historiaa, ja rautatiellä on poikkeuksellisen suuri merkitys Toijalalle.

Veturimuseo on auki vain kesäkaudella (31.8. asti), klo 10-16 joka päivä. Joten tässä on vielä kuukauden päivät aikaa tehdä visiittiä jos museon aihepiiri tuntuu kiinnostavalta.

 

 

Kommentit (4)

Hennakoo
1/4 | 

Näin Hyvinkääkäisenä on pakko mainostaa asiaan liittyen täällä sijaitsevaa Suomen Rautatiemuseota, jossette ole koskaan käyneet niin suosittelen! Miljöö on upea ja näin kesäaikaan siellä on lapsillekin vaikka mitä nähtävää ja mm. pieni "lapsijuna" kulkee alueella.

Googlesta löytyy tietoa.

Hennakoo

Esimerkiksi 9.8. on kyseisessä paikassa mielenkiintoinen tapahtumapäivä ja mahdollisuus päästä vaikkapa höyryveturiajelulle sen vetämiin vanhoihin puuvaunuihin pätkälle Hyvinkää-Rajamäki-Hyvinkää ja paljon muuta! Tuonne mentäisiin itsekin mutta edellispäivän häät ja kaason virka velvoittavat olemaan toisaalla :)

Ursa Major
2/4 | 

Samaa mieltä, veturimuseo on hieno pala paikallis- ja muutenkin historiaa ja kiva kesäretkikohde Toijalassa.
Asiaan liittyen ja ihan vinkkauksena: kun kerran asutte Toijalassa niin oletteko vielä menneet museojunalla Toijalasta Valkeakoskelle ja takasin? Seuraava ajo on 8.8. Höyryveturi ja vanhat puuvaunut. Siinä on jotain suomifilmien mustavalkoista menneen ajan romantiikkaa.
Säännöllinen matkustajaliikennehän lopetettiin
rataosuudella ajat sitten.
http://www.hmvy.fi/wp/?page_id=158

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011