Meiltä on vartin matka Visavuoreen, enkä voi käsittää miksi emme ole aikaisemmin tehneet kierrosta kuvanveistäjä Emil Wikströmin (1864-1942) kotikonnuilla. Äitini on suositellut museovierailua minulle jo iät ajat, mutta nyt vasta sain aikaiseksi.

Visavuori on aivan uskomattoman hieno paikka sekä maiseman että arkkitehtuurin puolesta. Wikströmin ateljee on taideteos itsessään, rakennuksesta tulee mieleen enemmän satumaailma kuin tönö Valkeakoskella.
Wikströmin kerrotaan rakastaneen puutarhanhoitoa ja sen kyllä huomasi, sillä piha oli täynnä toinen toistaan kauniimpia istutuskokonaisuuksia, kiviportaita ja löytyipä ateljeesta pieni talvipuutarhakin.

h14loka14
Jugend-tyylisessä ateljeessa on esillä Wikströmin veistosnäyttely, mutta sieltä löytyy ihmeteltävää aina tähtitornista lähtien. Ensimmäisenä silmiin pistää Helsingin rautatieasemalta tuttu lyhty. Opaste kertoo että tämä kyseinen lyhty on originaali, eli se palasi niin sanotusti kotiin kun aseman lyhdyt uusittiin viime vuonna.Museovieraan asussa muutaman vuotta vanha mutta erittäin ajankohtainen KappAhlin viitta (saatu) ja Minna Parikan pinkit kiiltonahkakengät.

h18loka14

Kari-paviljongissa pääsee tutustumaan Wikströmin tyttärenpojan, kuvittaja ja pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töihin. Ei taida löytyä yhtäkään ennen 80-lukua syntynyttä suomalaista kenelle Karin poliittiset sarjikset Hesarissa eivät olisi tuttuja. Paviljongin näyttelyyn on kerätty eri vuosikymmenien parhaimmistoa, ja heti kun näin ensimmäiset kuvat Kekkosesta, sain vahvan flashbackin lapsuuteen. Lapsena sarjis kuin sarjis oli mielenkiintoinen, vaikka viiltävät poliittiset sivallukset menivätkin ohi. Tää on kivaa -näyttely on esillä vuoden loppuun asti.


Kari-Paviljongin alakerrassa esillä eri taiteilijoiden töitä ja hauskana lisänä Wikströmin ja hänen ystävänsä Axel Gallénin ullakkohuone Pariisissa (1885), joka oli niin pieni että on vaikea kuvitella kahden miehen asuneen siellä yhden talven. "Oli niin ahdasta että toisen piirtäessä toisen oli oltava pitkänään sängyllä". Uskon :D

h21loka14


h15loka14

Kesäkaudella Visavuoressa toimii kahvila, mutta nyt se oli ikävä kyllä jo kiinni. Toisaalta nyt sesongin jo päätyttyä ja vielä keskellä viikkoa arkipäivänä oli itseasiassa melkein paras aika vierailulle, sillä saimme pyöriä museossa ja Visavuoren alueella ihan omalla porukalla, ei yhtäkään turistia meidän lisäksemme paikalla. Eikä voi valittaa kauniista ruska-ajastakaan, jos puutarha on kesällä kaunis niin syksyllä se vasta upea onkin.

Suosittelen lämmöllä piipahdusta Visavuoressa, aukioloajat ja muut infot löydät täältä.

Kommentit (11)

Tuumummi
1/11 | 

Erittäin kiinnostavalta näyttävä paikka! Kuinkahan ei ole koskaan tullut käytyä! Se aukko yleissivistyksessä lienee syytä korjata heti tilaisuuden tullen.
Viittasi on muuten oikein kaunis, kengistä puhumattakaan :)

pauliinas_
3/11 | 

Visavuori on kyllä todella hieno paikka. Itse olen käynyt siellä toukokuun loppupuolella ja silloin siellä oli myös melko rauhallista. Käykää ehdottomasti toisenkin kerran kun noin lähellä asutte. :)

Viherpeukalo
4/11 | 

Kesällä, kun luonto on täydessä kukassaan, paikka vielä mielettömämpi. Kannattaa tehdä uusi visiitti vielä heinäkuussa. :)

Mie
5/11 | 

Mitä tykkäsit Wikströmin asunnosta? Sekin on mun mielestä aika ihana ja ainutlaatuinen. Luulisi sisustuksen olevan sun makuun ;)

Jenu
6/11 | 

Apua, ihana paikka! Haaveilen itsellenikin tollaisesta puutarhasta, jossa yhdistyy kauniisti värien sekamelska, ja nuo kiviporaat ah. En tiedä miksi, mutta luin koko ajan että Visvavuori, thyi. :D

Auringonkukka
7/11 | 

Kävin Visavuoressa kesän alussa ja ihastuin myös kovasti paikkaan. Kannattaa ehdottomasti mennä joskus opastetulle kierrokselle. Emil aloitti päivän hommat klo 7 kaakaolla ja harrasti myös tähtitiedettä puutarhainnostuksen ohessa. Aika persoona olliut :)

UrsaMajor
8/11 | 

Teillä on Toijalassa hyvä kirjasto. Lainaapa Yrjö Suomalaisen kirjoittama Visavuoren mestari. Siinä on
elävästi kirjoitettuna Emil Wikströmin ja Visavuoren taustaa, paikallishistoriaa ja ajan kuvaa.

LtotheH
9/11 | 

Itse menneenä vuosina olin kesätyössä Visavuoressa ja voin vain kehua paikkaa ja opastettuja kierroksia, yksityiskohdat ja loppumaton kiinnostava tieto on paikallaan vierailijoille. Paras museo Suomessa, näin subjektiivisesti omasta mielestäni.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011