Kun eilen aamulla kävelin 15 asteen pakkasessa kohti juna-asemaa, tuli sangen elävästi mieleen yläaste. Silloin Levikset olivat niin tiukat, että alle ei todellakaan mahtunut pitkiä (kukka)kalsareita tai villahousuja. Ja vaikka olisi mahtunutkin, mitään niin noloa ei olisi kukaan tositeini ikinä myöntänyt tekevänsä.

Elettiin vuotta -94 ja ikävä kyllä muotia eivät olleet pipot ja villahousut. Ala-asteelaisilla taisi tuohon aikaan olla pipopakko, mutta ovelimmat ysärilapset kiersivät pakkoa rullaamalla piponsa reunan mahdollisimman korkealle kohti päälakea, että pystyi vielä juuri ja juuri opettajalle kuittaamaan notta pipa on. Säännöissä ei oltu määritelty päähineen kokoa. Vaihtoehtona oli myös siirtää pipo reppuun heti kun ylitti koulun pihan rajan ja kärsiä pään jäätymisestä koko kotimatkan. Mutta ei se ollut kärsimys eikä mikään, kunhan osoitti uhmaavansa auktoriteetteja.

Jäädytin yläasteen aikana talvisin reiteni joka päivä niin totaalisesti, että on suoranainen ihme että ne vielä toimivat. Kun kävelin pillifarkuissani eilen asemalle, muistelin noita kultaisia teinivuosia vino hymy huulilla. Olisi varmaan pitänyt vielä rullata pipo päälaelle, että nostalgiatrippi olisi ollut täydellinen.

Luojan kiitos ikä toi mukanaan järkeä ja mukavuudenhalua, kylmästä kärsiminen on tätä nykyä enää muisto. Tai vahinko, jos ei ole aamulla tajunnut vilkaista lämpömittaria. Eilen kävi juuri niin, että oletin ulkona olevan vain pari astetta miinusta ja asemalle saapuessa reiteeni olisi voinut tökätä haarukan pystyyn enkä olisi tuntenut todennäköisesti mitään.

Tänä aamuna mittarin näyttessä jo pariakymmentä pakkasastetta, oli aika kaivaa esiin villahousut. Uhana Designin mustavalkoiset merinovillahousut ovat jo kolmatta talvea pelastukseni. Kun niiden alle pukee vielä fleecesukkahousut, ei takuulla jäädy. Minulla on myös saman sarjan ihanan lämmin huppuhuivi, tässä seuraavaksi pieni kuvakooste mustavalkoisista villakamppeistani: 

Jos vuonna -94 olisi ollut mahdollista käyttää näin kivoja villavaatteita, olisin saattanut kärsiä huomattavasti paljon vähemmän talvisin. Ehkä. Tai sitten en. Nykyajan nuorilla on käynyt tuuri, että paljas pää pakkasessa ei ole enää cooliuden ylin huipentuma, vaan karvalakki on ihan ok. Helpolla pääsette, nykyajan muksut :D

Muistaako joku teistä noita pipon rullaamisia tai muita järjettömyyksiä, mihin on nuorena wannabe kapinallisena ryhtynyt? Olisi hauska kuulla miten jäässä muilla paikkakunnilla ollaan oltu?

Kommentit (35)

Chocolate and sparkles
Liittynyt7.9.2015
1/35 | 

Muistan noi samat ajat! Meillä oli joku sellainenkin villitys, että takkia ei voinut laittaa kiinni. Aika nöyrästi kuunteli isän ja äidin räpätystä siinä vaiheessa kun se keuhkokuume ihan oikeasti sitten tuli..
Ihanaa olla jo aikuinen ja käyttää villahousuja ja pipoja! Mulla oli pipo päässä juhannuksenakin. Mutta se oli sellainen Tyylipipo. Koska pieni osa sitä 15-vuotiasta säilyi. ;)

Kanel
2/35 | 

Tässä samoja tullut mietittyä jo muutamana talvena. Alakoulussa oli vielä järki päässä, mutta Lastumäkeen siirryttäessä talvella riitti helposti farkkutakki ja neule. Kruunuksi tietenkin ne ohuet farkut tms. matalalla vyötäröllä, jotta maksimoitiin myös alaselän jäätyminen. Tumput sentään onneksi oli muotia sillonkin :)

Murmar
3/35 | 

Jep. Takki auki, ilman pipoa ja sukkiksia. Cooleimmat kulkivat farkun lahkeet rullattuina ja pikkukengissä. Ihan niin viilee en vilukissana sentään ollut. Taisi olla ala-asteen loppua vai yläasteen alkua tuo Tampereella. Ai niin ja pirullisin hirvitys oli toppafarkut joita äiti aina kauppasi. Taisi jotenkin saada sen käsityksen, että minullakin sellaiset...

Milla
4/35 | 

Tällä viikolla on kyllä näkynyt aika paljon niitäkin nuoria jotka ei käytä pipoja ja kulkee nilkat paljaana vaikka mittari näyttää lähemmäs -20... että ikävä kyllä jotkut asiat ei koskaan kokonaan muutu.

Vierailija

Joo tuota nilkkojen jäädyttämistä näkyy täälläkin! Ja vielä samanikäsillä parikymppisillä ko ite oon, mulla menee kyllä mukavuus edelle! 

Mirka/GoneWithTheNails
5/35 | 

En ymmärrä miten en saanut oikeasti mitään paleltumia. Kuljin tiukoissa housuissa, ilman pipoa ja ohkaiset mokkasaappaat jalassa millä tahansa miinusasteella. Kävin myös joka aamu suihkussa ja muotoilin tukkani ( kananpersemalli silloin ) joten se saattoi myös olla kostea ulos mentäessä. Yleensä tunto raajoihin palautui joskus ennen ekaa välkkää jos tuuri kävi.. Voi luojasentään. Meillä ei siis ollut kukaan vahtimassa mitä puin=jätin pukematta päälleni aamulla kun vanhemmat lähti aikasin töihin. Nyt rakastan pitkiä kalsareita ja fleece-asuani. Paras kaveri kylmällä kaulaliinan parina on perinteinen kauluri :D

Surku
6/35 | 

Juuri kauhuissani kukkahattutäteilin facebookissa siitä, että mitä on tuo kansa, joka pimeydessä vaeltaa paljaat nilkat tennareista vilkkuen! Toki muistan itsekin, kuinka aikoinaan monet kulkivat esim. toppatakki auki, enkä itsekään käyttänyt teininä esim. kaulahuivia, koska sellainen ei "sopinut tyyliin". Mutta ihanko oikeasti SUKKIEN käyttö on epäcoolia?! Tai varmaan niillä sellaiset varrettomat sukat on, mutta eikö samalla vaivalla pukisi varrelliset? :D Pitkiä kalsareita on varmaan turha mainitakaan..

Sanjana
7/35 | 

Ihh, ajatus kylmää. Mulle ja silloisille luokkakavereille jäänyt kaikille mieleen 2000-luvun alkupuolelta toppatakit, jotka oli niin lyhyitä että jenkkakahvat näkyi, kun samaan aikaan farkut oli lantiolla ja paidat lyhyitä. Kenkinä jotku Adidaksen superstarit, aijai. Ite en ihan niin paha ollut, että selkä paljaana ois menty, mutta talvet kesäconverseissa ja suht lyhyessä takissa kummiski. Taidettii koulussaki valistaa, että voi aiheuttaa lapsettomuutta ja kaikkea muuta, jos alaselkä paleltuu :D ei teinit uskoneet.

hvalta
8/35 | 

Jep. Ei siis todellakaan mitään kalsareita/sukkiksia alle vaan pelkät ohuet farkut, supermatalalla vyötäröllä toki. Takkikin mallia ''napa nauraa''. Jalassa kauheat skeittilörssit ja käsissä ne HIRVEET Vero Modan karvavanttuut, jotka näytti siltä kuin olisi vetänyt vaaleanpunaiseksi värjätyn kissan käteensä.

Teini2002

Nauran huutonaurua tälle kommentille!!! Kuvailit just mun tyylin vuodelta 2002! Ja ne Onlyn tai Vero Modan jättiläismäiset tekoturkisvanttuut... Pissaan housuun naurusta kun vaan ajattelenkin, miten tyhmältä ne näytti!

Mallu*
10/35 | 

Joo hyi muistan, että pitkiksiä ei voinut käyttää ja pipoa tuskin edes omistin... Huh! Muistan yhen uv, kun oli pakkasta -30 ja itellä oli kyllä jotkut pitkikset farkkujen alla mutta kaverilla ei ja ulkona jäätyä kökötimme, apua! Ja ainiin, pari vuotta sitten alakoululaiset kutosluokkalaiset jo naureskelivat, kun opella oli ulkohousut ja itse kotiin lähtivät tarpomaan farkuissa, huoh...

suusuli
11/35 | 

Siis joo,meillä oli kans ala-asteella pipo pakko ja se oli ihan kamalaa :D Nyt just ajattelee että hyi kamala jos pitäis olla ilman pipoa kun meinaa jo syksyllä paleltua ilman sitä :D

Terhi_
12/35 | 

Paitsi, että nykynuorison muoti on kulkea converseissa (matalissa), nilkat paljaana tälläkin kelillä. Canada Goose kyllä saattaa päältä löytyä (onhan se blogeista tuttu) ellei sitten ole napapaita ja samanmittainen nahkatakki. 
Kaikki nämä tulivat kaupungilla vastaan tänään!!  Eikä vain tytöillä..

Katar
13/35 | 

Teininä jäädytettiin tehokkaasti keskivartaloa pukemalla matalat farkut ja lyhyt toppatakki. Eikä mitään pipoa tietenkään. Sehän oli noloa ;) Onneksi aikuisena ei tarvitse välittää noloudesta  vaan voi pukeutua muumiksi ja pysyä lämpöisenä. Ja viimeksi tänään bongattu conssit + käärityt farkut ja nilkat paljaana. Hyi saakeli. Tuli kylmä vain katsoessa..

14/35 | 

Rullattu pipo ja jäätyneet korvat, check. Pipo totta kai neonvärinen ja paikallisen ala-asteen nimellä varustettu. Näin siinä naapurissa Koskissa 90-luvun alkuvuosina...

LauraL
15/35 | 

Jep, Nokialla sama homma. Ja muistan myös, että ainakin yläasteella takin piti leuhottaa auki. Nykyään rupee paleltaan kun kattoo kun teinit kulkee takki auki, nilkat ja pää paljaana.

Onko noi villahousut kuinka venyvät? Ja ilmeisesti aika kestävät? Oon harkinnu ostavani nimittäin.

MK
16/35 | 

Lyhyt toppatakki ja lantiofarkut eli alaselkä ja -vatsa jäässä. Pipoa ei tietenkään, ennen kuin ne tuli muotiin joskus lukiossa. Hienoin muistoni on parin tunnin lenkki ulkona tymäkässä pakkasessa lyhyessä ohuessa kesäfarkkutakissa, kotimatka luonnollisesti järven jään halki viimassa. Silloin järven jäällä pimeässä, poluttomassa hangessa lunta skeittikengissäni säikähdin itsekin, että voikohan tässä käydä jotain. :D
En ymmärrä, miten en kuollut tai edes sairastunut ikinä! Lisääntymistä en ole vielä kokeillut, luulis et se kyky olis ainakin tuolla toiminnalla mennyt.
Nilkat paljaana viipottaa nuo teinarit ainakin menemään ja napapaitansa muistuttavat omista ajoistani. Viimeksi eilen taisin vastaavia ostariteineillä nähdä.
Oon ettiny tuontyyppisiä villahousuja ja tuota kyseistä ihanaa huppuhuivia vaikka ja mistä, muttei löydy! Olisin valmis vaikka farkkutakissa lenkille niiden eteen!

Piia
17/35 | 

Jep, pipo ei ollu pop. Mulla oli koulumatkaa pari kilometriä, jotka aina kävelin, niin onneksi sentään sen aikaa maltoin pitää pipoa päässä, mutta heti koulun kulmilla pipa reppuun ettei kukaan nää :--D

Maira_
18/35 | 

Hyi eilen kaveri just laittoi facessa kuvan edellä seisovasta teinistä kuvan jonka oli salaa ottanut, paljaat nilkat ja ohkaiset lenkkarit. Saakeli hrrrrr

Teinin äiti
19/35 | 

Nyt kuuluu kulkea nilkat paljaana. Kireät farkut rullataan niin, että nilkat näkyy. Sukkien kuuluu olla varrettomat ja kenkinä varrettomat kangastennarit. Tähän tyyliin ei myöskään sovi pipo eikä käsineet. Aika hyvin jäätyy näillä kamppeilla. Niin ja takin pitää mielellään olla auki. Katsos muuten kuulemma näyttää läskiltä. *huoh*

MK

Aivan! Mietin eilen postausta lukiessani, että miksi myös silloin 15 vuotta sitten kuljettiin takki auki pakkasilla, mutta siinäpä se, ettei näytä läskiltä! Oltiin varmaan todella siinä riskissä, mokomat rimppakintut. Kiitos muistin virkustämisestä! Samat ongelmat, eri vuosikymmen.

mariamaria
20/35 | 

Jestas, olinkin unohtanut: vuoritetut farkut! ?

Kai teinit on yhtä pöljiä vuosikymmenestä toiseen, tyyli vaan muuttuu. Itse olen nyt kypsänä kolmevitosena tajunnut olevani kai aikuinen, mikäli se määritellään nuorison pukeutumista taivastellen. Ihan älytön trendi tää nyt vallalla oleva tyyli vetästä karvahupullinen untuvatakki päälle jo syyskuussa, ja käyttää sitä _auki_ mustien treenitrikoiden, ylikalliin aikuislaukun (ne Burberryt ja muut), muhkean beigen huivin ja lenkkareiden kanssa. Älyttömyyden multihuipennus tässä lookissa on ne PALJAAT nilkat. En vaan ymmärrä. Eikä kai tarviikaan. ?

idahhh
21/35 | 

HAHAH! Voi mä muistan niin kirkkaasti tuon reisien (ja tietysti myös alaselän --> siis farkkujenhan piti olla niin matalat kuin mahdollista!!) jäätymisen pillifarkuissa kun kävelin ylä-asteella kotoa bussille muutaman kilometrin!! :D seiska ja kasiluokan kärsin joka ikinen pakkasaamu mutta ysillä olin jo aika ovela ja pistin aamulla toppahousut päälle ja puin ne pois aina metsänreunassa bussipysäkin luona. Sinne jätin ne muovipussiin odottamaan iltapäivää kun pääsen koulusta, ja puin ne sitten taas kotimatkalle :D tämän tietysti teki mahdolliseksi vaan se että tajusin että asuin aivan korvessa ja kävelin siis pimeää metsätietä eikä siellä ollut juuri muuta asutusta sen tien varrella, joten ei ollut ketään näkemässä mun toppahousuja :D Pipo ja kaulaliina mulla sentään taisi olla koska ne olivat taas muodissa. Kaulaliinahan oli ala-asteella vielä ihan äärettömän nou nou! Mutta onneksi tämän jälkeen tuli "järkipukeutuminen" muotiin (ainakin itsellä) ja karvalakki löytyi päästä, muhkea kaulaliina kaulasta, tumput käsistä ja tietysti maailman lämpösimmät Uggit jalasta ;) 

anuleena
22/35 | 

Meidän yläkoulussa tytöt kyllä vetää ilman pipoa, farkkujen polvet aukileikattuna ja matalissa kesätennareissa nilkat paljaana. Onneksi sentään takit on joillakin pidempää mallia niin ei sentään alaselkä palellu vaikka kaikki muu olisikin jo jäässä..

Sofia
23/35 | 

Takki auki ja pipopakkoa pakoiltiin niin että kierrettiin koulua ympäri välitunnilla ja koulun taka ja sivupuolella otettiin pipo päästä pois. Ja tosiaan koulu- ja kotimatkat ilman pipoa, kun koulun säännöt ei enää pätenyt :D Onneksi pipot on nykyään muotia!!

Kiisa
24/35 | 

Samaa olen tässä kauhistellut ja itse yhä palellut kerrokamppeissani. Ihan kammottava ajatella, että itse en tosiaan teininä käyttänyt pipoa tai edes huivia.

Mutta olenpas noiden paljaien nilkkojen lisäksi bongannut näinä kireinä pakkaispäivinä myös vanhempia naisihmisiä, joilta se käytännöllisyys on unohtunut tyylin alle. Yhellä oli revityt farkut, eikä mitään niiden alla, toisella vesirajamittainen kellohelmainen hame ja polvisukat, mutta polvista ylöspäin sääret paljaana. Itseä melkein itketti ajatus paljastaa noin paljon ihoa lähes -20 asteessa.

Mapaula
25/35 | 

Pakko laittaa tähän kommentti, jonka kirjoitin ihanaisen Eeva Kolun blogiin:
Itse en nykyään viitsi turhaan palella, päällä on enemmän vaatekerroksia kuin keskiverto naparetkeilijällä :) Mutta voi miten sitä tosiaan nuorena… Joka perjantai ja lauantai piti kaupungilla hytistä illasta aamun tunneille. Silloisessa asuinkaupungissani ei tosin ollut ainuttakaan paikkaa keskustassa, jonne alaikäiset olisivat sisälle päässeet edes hetkeksi lämmittelemään. Pissallakin käytiin paikallisen urheiluvälineliikkeen sisäpihalla roskiksen takana, sinne oli oikein ”vessajono” aina viikonloppuisin.

Pipoa ei voinut laittaa päähän ettei näyttäisi typerältä. Yleensä ei ollut käsineitäkään. Takki oli sentään lämmin, silloin (kauemman aikaa sitten kuin haluaisin myöntääkään) olivat nimittäin pilottitakit muodissa. Ainakin meillä. Tosin sitäkin pidettiin katu-uskottavuuden nimissä auki. Farkkujen alle ei voinut laittaa mitään, etteivät jalat näyttäisi läskeiltä. Ja aamuyöstä pyöräiltiin 6 km matka kotiin. Voi luoja, onneksi ei enää tarvitse tuohon ryhtyä…

möö
26/35 | 

Mä muistan alayläasteaikojen talvilta erityisesti ne lyhyet toppatakit (mieluiten Seppälää tms :DD), joissa oli karvahuppu ja paksu resorinauha vyötäröllä. Ja huom, se takkihan tosiaan päätty siihen vyötärön tietämille, kumartuessa paljaana vilkkui koko selkä....hrrr. Ymmärrän äitin valitukset ja sen, miks mulla ei ollut kyseistä takkia ennen kun kävin sen salaa omin rahoin ostamassa. :D

Ja ihan ku edelläkommentoijat sanoikin jo, eipä se tyyli varsinaisesti fiksummaks oo muuttunu. Toi paljaat nilkat + matalat tennarit on pakko saada päälle näköjään säästä riippumatta. Ja nahkatakki = talvitakki........

Marianna
27/35 | 

Mä muistelen yhä kauhulla niitä 2000-luvun taitteessa alaselkä ja -vatsa paljaana toikkaroivia tyttösiä :D Isot karvatumput ja korvaläpät olivat sentään cool, mutta hyi että tulee kylmä kun miettii niitä sinisensävyisiä ihokaistaleita jotka näkyivät matalien Miss Sixtyjen ja Onlyn epäkäytännöllisen lyhyen toppatakin välistä.

Mulla oli teininä joku logiikka että pitkiä kalsareita voi käyttää vain 1.11.-28.2. välisenä aikana, ihan sama vaikka paukkupakkaset alkaisivat lokakuussa tai jatkuisivat maaliskuulle :D tosin kiersin tätä omaa sääntöäni mm. pukemalla minihameen kanssa kolmet sukkikset...

Koo
29/35 | 

Pään jäädytys tuli ensimmäisenä mieleen. Jo ala-asteella käytettiin tuota pipon rullaus konstia! Varpaat olivat aina jäässä, koska kengät olivat jotkut mokkasaappaat, joita ei oltu tehty pakkasille!!! Monta kertaa varpaat olivat kipeät, kun jäätyivät. No, nykyään sitä turaa vaatteita päälle ja ei tarvii itseään palelluttaa.....

Jenni
30/35 | 

Oulun leveyspiirillä tuli eräänä kylmänä talvipäivänä nuorehko tyttö vastaan, takki totta kai auki muodinmukainen crop top alla, paljas napa vain vilkkui. Joko nykynuoret ovat erittäin lämminverisiä, tai raajat ovat jo turtuneet kuolioon, sillä itse hytisin villavaatteista ja kerrospukeutumisesta huolimatta.

Milla
31/35 | 

Mistä olet löytänyt tuollaisia fleece sukkahousuja? Tuntuu että niitä on nykyään tosi vaikea löytää mistään.

aakoo
32/35 | 

Hei,

ihastuin nuihin Uhana Designin villahousuihin! Mistä kyseisiä villahousuja saa ostettua (asun siis Oulussa), ja paljonko housuilla on hintaa? :) 

Katrie
33/35 | 

Ihan samaa mietin tänään, kun katselin teinejä menossa kouluun. Näkyi revittyjä farkkuja ja lyhyitä takkeja ym. Ajattelin kauhulla, kuinka jäässä itse oli 90-luvulla enkä edes ollut niitä kaikkein rebelimpejä meidän kylillä.. Merinovilla on mun uusin rakkaus <3 Ihanaa olla aikuinen!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011