Jokainen pitkä leidi on varmasti törmännyt ongelmaan kaikki helmat ovat liian lyhyitä. Jos mekko on tarkoitettu polvipituiseksi, se on pitkälle naiselle minihame. Minihame puolestaan on toppi. Täydellisesti istuvia ja mitoitukselta oikeita vaatteita löytää niin harvoin, että tässä muutama vinkkivitonen takataskuun.

Ompelutaitoiselle hyvä porsaanreikä on ostaa yhtä tai kahta kokoa suurempi vaate ja tehdä pari pikku kavennusta/muotolaskosta vaatteeseen kotona, näin saa näppärästi lisää kangasta samalla rahalla :D eli yleensä helmaan pituutta. Tämä toimii erityisesti hameissa, joiden vyötäröä voi vähän fiksata. Olen niin tottunut tähän hommaan jo, että hylkään melkeinpä vain sellaiset vaatteet mitkä ovat hartioista liian suuret, sillä hihojen uudelleen istuttaminen on todella kypsää puuhaa (pari kertaa tuunannut niitäkin). Siinä kohtaa luovutan. Mutta kaikki muotolaskoksien syventämiset ja sen sellaiset ovat helppoja.

Mekkoa/hametta voi myös pidentää esimerkiksi lisäämällä helmaan 5cm pitsiä ja käyttämällä lisäksi alushametta, jos vaatteen tyyliin vain sopii tämä tuunaus.

Jos kuitenkin haluaa käyttää vaatteita ihan sellaisenaan eikä ommella niitä uudelleen, ja eteen sattuu muuten istuva mutta hieman liian lyhythelmainen mekko tai tunika, suosittelen etsimään mustat leveälahkeisen shortsit eli käytännössä housuhameen. Kevyesti A-linjainen musta perushame tunikan alla pelastaa myös monta vaatetta.

Minun vanhat shortsini ovat väljät ja hulmupunttiset, niillä on todella helppo jatkaa mekkomaisuutta hieman pidemmälle kuin suunnittelija on alunperin ajatellut.


Ne näkyvät helman alta vain aavistuksen, mutta sillä on maailmojen ero onko alla shortsit vai ei. Jos ei ole, pienikin tuulenvire saattaa pöllöyttää kepeän tunikan helmaa turhan ylös. Kun istuu kahvilassa tuolille, ilman shortseja helma nousee liian ylös. Juuri ja juuri helman alta näkyvät shortsit eivät myöskään pilaa mekkomaista vaikutelmaa, jos sillä nyt sattuu itselle merkitystä olemaan.

m10kesä15

m11kesä15


160cm pitkä nainen ei tähän "ongelmaan" varmasti kovin usein törmää, ja valinnan varaa kaupoissa riittää joten jos yksi hieno vaate ei istu, seuraavalla rekillä odottaa jo toinen. Mutta meillä 180cm hipovilla ja sen ylittävillä alkaakin valikoima jo supistua melkoisesti ilman näitä apukeinoja. Ompelukone ja shortsit / A-hame ovat ne omat kikkani löytää valmisvaatteistakin täydennystä vaatekaappiin. Lisävinkkejä otetaan mielellään vastaan :)

Kommentit (37)

Shu
1/37 | 

Lyhiä on mekot silloinkin, jos on lyhyt + omaa galaksin suurimman hanurin! Sitten kun siihen yhdistää vielä taaperon, jonka perässä pitää kyykkiä, niin vilauttelu on tosiasia. Mutta kiitti vinkeistä! Sitten kun vielä löytäis jostain moiset shortsit ;)

Nelliina
Liittynyt10.9.2015
6/37 | 

valokuvat tosiaan vääristävät tässä suhteessa ihan älyttömästi, ihan sama mistä kuvakulmasta niitä ottaa. Se on harmi koska pituus on parhaita puolia ulkonäössäni :D

Tyttärellesi saattaa löytyä tästä blogista sitten paljonkin pukeutumisvinkkiä tulevaisuudessa, jos pituutta tulee ennustuksen mukaan :)

Bloggaan osoitteessa: http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/nelliina

Rentoja otoksia SoMessa: Instagram | Facebook

KF
17/37 | 

Voi aina tarkistaa kuvastoista netin kautta, että miltä mekot näyttävät mallien päällä. Jos on kovin lyhyt mekko, niin se onkin lyhyt. Itse olen 173cm, mutta minulla on todella pitkät jalat. Yleensä tilaan vain polvipituiset mekot, sillä niissä tunnen oloni varmemmaksi.

Mallimestari
18/37 | 

Vaateteollisuuden yleisesti käyttämä C-mittajärjestelmä on 168-172 cm pituiselle.
Mekon sivunpituus kainalosta alaspäin on aina sama ellei mennä 46+ kokoihin, pituuslisä tulee vain kainalosta ylöspäin (=rinnankorkeus). Hameeseen tulee n 1cm/koko lisää lantionkaarta varten. Housun haaran sisäpituus pysyy samana per koko....ohjeesi ostaa suurempi koko on hiukan väärä ohje. Pitkille naisille on ihan oma mittajärjestelmä, Suomesta harvemmin löytyy.

19/37 | 

Täältä sammakkoperspektiivistä eli 157 cm huhuilen sinne yläilmoihin, että kyllä se ärsyttää, kun aina joutuu ottamaan sen ompelukoneen esille, kun aina on liian pitkät lahkeet ja mekonhelmaa. Painoa on alle 50 kg, joten pienikokoisetkin vaatteet ovat liiiiiian pitkiä. Mutta onneksi teen vaatteet usein itse, juuri tuosta syystä:)

hop
21/37 | 

157 cm muistuttaa, että mekkojen kanssa lyhennysprojekti on aina pakollinen :D Onneksi sellaiset normaalikokoisten minimekot ovat minulle puoleen reiteen, se ei haittaa yhtään. Pitkähelmaisissa juhlamekoissa saa aina sen 20-30 senttiä kangasta liikaa.

Tiia
22/37 | 

Siihen sortsien materiaaliin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Ihan parhaita ovat urheiluliikeiden pöksyt. Hifihifiteknik-materiaalit ei hiosta,hankaa,joustaa ja useimmiten pituus osuu juurikin nappiin.

Joanna
24/37 | 

Kiitos tästä shortsivinkistä, erittäin hyvä myös silloin, kun haluaa pyöräillä mekko päällä! Olen 180 cm ja mekot todellakin ovat usein liian lyhyitä päälläni, minun yksi pelastuskeino on Gudrun Sjödenin ihanat, ohuet alusmekot eri väreissä, niillä voi pelastaa myös liian antavat kaula-aukot! ;)

Cerp
26/37 | 

Haha, mulla on just päinvastainen ongelma. Kaapissa on tällä hetkellä lyhennystä odottamassa sekä yksi mekko ja yksi hame. Oon 160cm lyhyt ja kaikki ihanat kellohelmaiset tuntuu menevän siihen polven alapuolelle, eli näytän hobitilta niissä. Nilkkojen takia korkkaritkin on poissuljettu vaihtoehto, dääm. Oon ompelutaidoiltani samaa luokkaa kukkakaalin kanssa, joten pitäis tehdä reissu paikalliselle ompelijalle.

Halina
27/37 | 

Hei ihan hyvä vinkki meille pätkillekin!:) olen 151cm ja onnistun silti löytämäön itselleni vilautteluhameita/mekkoja(?!?) :"D mutta valikoimaa on varmasti enemmän kyllä:) ite haluisin maksimekon tms, mutta niitä ei kyllä löydä lyhyitä, eli ompelukone ois kiva kaveri:D

29/37 | 

Hyvä vinkki! :) 160cm pituiselle tulee taas aina vastaan se ongelma, että kaikki pitkät hameet ja mekot ovat liian pitkiä. :/

Pätkä
30/37 | 

Lyhytkasvuisilla on juurikin tuo ongemla, että pitkät topit muuttuvat aivan inan liian lyhyiksi hameiksi :D Esim. H&M:n perustopit; lyhyet eivät aina sovi alustopeiksi eivätkä peitä takamusta, mutta pitkät perustopit menevät jo lähes mekosta. Tosin sillä erolla että niillä "mekoilla" ei sitten todellakaan istuta ellei halua vilautella. Ollapa keskipituinen! (tai tekisipä joku medium-pitkiä toppeja)

31/37 | 

Hahaa, yhdistelmällä 160cm vartta + pitkä selkä, pätkät jalat saa usein kyllä minimittaa aikaiseksi! Varsinkin nykyään kun helmat tuppaavat olemaan ketjukaupoissa turhan lyhyitä muutenkin ainakin omaan makuuni.. Shortsit tai kapea musta alushame on tuttuja siis täälläkin :) ja varsinkin täällä Helsingissä leveiden helmojen alle on pakko laittaa joko shortsit tai "siveyshame" (:D), koska toi pirullinen merituuli pöllyttää jatkuvasti polvimittaisiakin helmoja korviin....

Katie
32/37 | 

Jonkun aikaa blogiasi seuranneena olen aina kuvitellut et olet juurikin noin 160 cm pitkä...;-) Taas muistuttaa totuudesta, että kuvat eivät todellakaan kerro totuutta. Kiitos vinkeistä! Tulee todella tarpeeseen kun tyttö taitaa kasvaa juurikin tuohon 180cm ja ehkä enemmänkin mittoihin....

Minni
33/37 | 

Eikä tarvi ees olla 180-senttinen, riittää että on 168cm ja hillittömän pitkäselkäinen :D Kiitos vinkistä, näyttää ainakin sun kuvissa hyvältä joten menee kokeiluun!

Miisu
34/37 | 

Tunikat ja turhan lyhyet mekot saa pelastettua semiasiallisiksi työasuiksi mekon alle puettavan tuubihameen avulla. Kutsun näitä siveyshameiksi, sillä tiukka, lyhytkin trikoinen putkihame pysyy paikoillaan ja vähentää kurkistelijoiden jännitystä. Vähän pidemmällä tuubilla asu on jo oikeasti asiallinen.

Miranen
35/37 | 

Hyvä kikka nuo sortsit! Ja mitä nyt pituuteen tulee, tälläisellä 158 senttisellä ongelma on usein käänteinen, kaikki mekot ovat helposti yli polven ja saavat näyttämään joko tantalta tai jalat lyhenevät samaan pituuteen kuin menninkäisellä. :D ja leikkaukset on aina väärillä kohdilla siten, että useat mekot näyttävät mammamekoilta! Yllättävän usein olen törmännyt myös itselleni liian lyhyisiin mekkoihin, jos ostan omaa kokoa, varmaankin pitäisi olla ihan muodoton, että helma istuisi... Eli ongelmansa kaikilla. :) Kenellehän nuo mekot istuisivat täydellisesti?

Vierailija
36/37 | 

Moikka!

Me avattiin just pitkille naisille suunnattu verkkokauppa www.greenhousewear.fi, ja facesta löytyy myös sivut :) Mallistossa on tällä hetkellä maksimekkoja, hameita, urheiluhousuja ja farkkuja.. Itse oon 185cm pitkä, eikä mistään kaupoista löydy tarpeeksi pitkiä housuja ja helmoja, niin meiltä löytyy! :)

t: Marissa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012