Jokainen vintagemekkoja ja/tai kirpputoreja harrastava on varmasti törmännyt miljoona kertaa ongelmaan nimeltä ihana, mutta väärän kokoinen vaate. Ongelmallista ei yleensä ole se, että vaate on liian iso koska kaventaminen on verrattain helppoa. Riippuu tietysti vaatteesta, mutta ainakin hameiden, paitojen ja mekkojen suhteen pientä fiksausta on tullut harrastettua paljonkin.

Tämä saattaa olla monelle teistä tuttua huttua mutta muistutan asiasta joka tapauksessa. Vintagemekkojen upea puoli on se, että niissä on yleensä monta senttiä saumavaraa. Tarkoittaa sitä, että niitä ei ole ommeltu leikkaavalla saumurilla, vaan perinteiseen tyyliin huolittelemalla siksaksilla ja sen jälkeen suoralla tikillä vaate kasaan. Vanhat mekot on usein myös ommeltu monesta eri kappaleesta, joka taas tarkoittaa yhä enemmän saumavaraa mitä purkaa jos tarve vaatii.


Ideana on siis se, että hieman liian pientä mekkoa voi parhaimmillaan suurentaa koon tai jopa parikin ratkomalla saumoja auki ja ompelemalla ne uudelleen, pienemmillä saumavaroilla. Kannattaa aloittaa vaikkapa sivusaumoista, jolloin mahdolliset pienet, kankaaseen vuosien aikana jääneet jäljet ovat melko huomaamattomissa kyljissä.


Pitää tietysti ottaa huomioon myös se, että vintagemekkoa on todennäköisesti käytetty ja pesty paljon, joten ennen ostopäätöstä kannattaa verrata saumavarojen ja mekon päälipuolen mahdollisia värieroja. Värikäs puuvillamekko on voinut haalistua pesussa niin että saumavarojen vapauttaminen toisi esiin reippaasti kirkkaamman kankaan. Joten tämäkään kikka ei ikävä kyllä toimi jokaisen mekon kohdalla, mutta mahdollisuus on kuitenkin olemassa.


Minä löysin Pirkan kirppikseltä upean petroolinsinisen vintagemekon joka oli lantiolta hieman turhan tiukka. Kangas oli kuitenkin täsmälleen saman värinen sekä saumavaroista että päältä, joten mekko mukaan ja fiksaukseen. Sivusaumat auki, uudelleen ompelu kiinni ja se oli siinä. Maailman helpoin tuunaus vei aikaa puolisen tuntia.


Ps. Usein vanhoissa mekoissa on myös helmassa todella reilu kaksinkertainen käännös, joten jos kaipaa helmaan lisää pituutta, kannattaa muistaa tsekata myös se.

Kommentit (2)

1/2 | 

Kiitti tosi paljon vinkistä. Tähän mennessä olen harmitellen sivuuttanut kaikki liian pienet vintagejutut. Nyt osaan katsella niitä ihan eri silmin.

Ja nuo Parikat. <3

Chenille
2/2 | 

Ihana mekko! Kirppishaukkana törmään usein tähän mutta ompelukoneettomana olen ilman pelastuskeinoa. Ehkä sitten isompaan asuntoon hankin vihdoin sen ompelukoneen!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Nelliinan vaatehuone -blogista tuttu Niina Tapojärvi on kenkäfriikki, lukutoukka ja innokas puutarhanhoitaja Pätsiniemestä. 1941 rakennetussa hirsitalossa asuvat hänen kanssaan aviomies, neljävuotias tytär ja vanha kissa. Blogiin eksyy aiheita remontista, puutarhasta, käsitöistä, kokkauksesta sekä tietysti reissuja, tyyliä ja kauneutta. Niina uskoo, että punainen huulipuna pelastaa huonoimmankin hiuspäivän.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteys Sanoma Lifestylen mediamyyntiin! Bloggaajaan saat yhteyden tästä.

Seuraa blogia tästä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
Elokuu
Heinäkuu
Toukokuu
Maaliskuu
Tammikuu
2018
Syyskuu
2017
Joulukuu
Lokakuu
Syyskuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Toukokuu
Huhtikuu
Maaliskuu
Helmikuu
Tammikuu
2016
Joulukuu
Marraskuu
Lokakuu
Elokuu
Heinäkuu
Kesäkuu
Huhtikuu
Maaliskuu
2015
2014
Joulukuu
Toukokuu
2013
2012
2011