Tommy Hellsten on kirjoittanut hienon kirjan Saat sen, mistä luovut. Nyt lanseeraan upouuden sloganin, joka kiilaa aivan tuon Tommyn viisauden rinnalle: Saat sen, minkä liimaat. Ai ette usko vai? No en kuulkaas uskonut minäkään aluksi. Naureskelin tyhmille aarrekartoille ja aikuisten askartelusulkeisille. Kunnes alitajunta yllätti minut housut nilkoissa. Tai siivousrätti kädessä. Mutta yllätti kumminkin.

Olimme 90-luvulla parisuhdekurssilla, jossa koko aarrekarttahomma tuli eteen ihan puskista. Kursseilla ei yleensä kieltäydytä tehtävistä, joten teimme kiltisti työtä käskettyä. Leikkelimme lehdistä kuvia asioista, joita haluaisimme elämäämme, ja liimasimme ne isolle paperille. Elimme vaihetta, jossa rahaa oli niukasti, asuimme ahtaasti rivitalossa, ja päiväohjelman määrittelivät kolme lasta, joista vanhin oli 3-vuotias. Kunnon yöunet oli ehkä se konkreettisin haave tuossa elämäntilanteessa. Pakotin itseni kuitenkin leikkelemään utopistisia kuvia asioista, joista haaveilisin, jos lehmätkin lentäisivät. Leikkasin kuvan Eiffel-tornista ja nauroin ääneen. Sen viereen asettelin kuvan vaaleatukkaisesta naisesta ratsastamassa niin, että tukka hulmuaa. Joopa joo, ajattelin. Löysin kuvan valkoisesta omakotitalosta, omenapuusta, marjapensaista, tilavasta autosta ja mitä kaikkea. Pikkuisen innostuin aarrekarttailusta – vaikka pelkkänä höpsönä leikkinä sitä pidinkin.

Kotona rullasin aarrekartat vaatehuoneen kaapin päälle ja unohdin ne sinne vuosiksi. Kerran siivousvimmoissani ihmettelin, että mitä rullia olen tännekin kasannut pölyä keräämään. Avasin - ja hämmästyin. Olin saanut kaiken. Olin kiivennyt Eiffel-torniin. Olin opetellut ratsastamaan. Olimme muuttaneet juuri kuvan kaltaiseen omakotitaloon, jonka pihassa oli tietenkin se omenapuu ja ne marjapensaat. Olin myös päätynyt jumppaohjaajaksi, vaikka aarrekartan ohjaajatyttösen piti symboloida vain liikunnallista elämää. Kylmät väreet juoksentelivat pitkin selkää. En lakkaa ihmettelemästä alitajuntaa. Mikä voima sillä onkaan, ja miten merkityksellistä on, mitä sille syötämme. Siltä seisomalta lähdin kauppaan ostamaan unelmavihkoa, jonne alkaisin liimata kuvia kaikista kivoista haluamistani asioista.

Tuo unelmavihko lojuu yöpöytäni laatikossa ja unohtuu välillä pitkiksi ajoiksi sinne uinumaan. Eilen selasin sitä huvikseni läpi – ja oli ihan pakko nauraa. Ihmettelin kauheasti, kun viime kesän lomamatkalla ostin itselleni oranssinpunaiset varvastossut. Minä, jonka inhokkiväri on juuri oranssinpunainen! Tarjolla olisi ollut kaikkia mahdollisia värejä, mutta jostakin itselleni käsittämättömästä syystä päädyin ostamaan oranssinpunaiset. Nyt löysin nuo samat varvastossut unelmavihkostani. Olin liimannut ne sinne jo vuosi sitten symboloimaan varvastossukelejä ja hiekkarantaelämää, en tarkoittanut haluavani juuri sen värisiä varvastossuja. Alitajunta on siis joko huikean huumorintajuinen tai umpitosikko, joten jos innostuit aarrekartasta tai unelmavihkosta, ole tarkkana! Liimaa sinne juuri sen näköisiä ja värisiä asioita kuin haluat. Saat sen, minkä liimaat.

 

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Pauliina, viisikymppinen luokanopettaja, kolmen aikuisen tyttären äiti, kahden koiran emäntä ja yhden miehen vaimo. Kirjoitan parisuhteesta, koulusta, onnellisuudesta ja epätäydellisyydestä. Blogini on oikeastaan pieni ylistyslaulu epätäydellisyydelle – voi olla autuaan onnellinen, vaikka olisi nuttu nurin ja saappaat väärissä jaloissa - koska kaikkine vesiesteineen ja kompastuskivineen elämä on aika mahtava seikkailu.

http://www.facebook.com/nuttunurinonnioikein

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta:

http://paukunblogi.blogspot.fi/

Blogiarkisto

Kategoriat