Jäin kiinni housut nilkoissa. Rysän päältä. Itse teosta. Luulin olevani edes mielenhallinnan ekaluokkalainen, rauhoittunut, seestynyt, kasvanut siitä poksahtelevasta höyrykattilasta hiljaa vislaavaksi teepannuksi, vaan ei. Olen mielenhallinnan turisti, läsnäoloa siemaileva kulinaristi, tunnekuohujen kuningatar.

Tietoa nimittäin on. On käyty kursseja ja luettu miljoona kirjaa. On pidetty kiitollisuuspäiväkirjaa satoja sivuja – ja taas tässä sitä ollaan: murehtimassa elämän kurjuutta ja kieriskelemässä niljakkaassa itsesäälissä. On helppoa olla myönteinen ja kiitollinen, kun elämässä puhaltelee leppeä myötätuuli, ja vastoinkäymiset ovat luokkaa flunssa iski tai koira oksensi. Mutta kun puhelimessa pamahtaa korville diagnoosi parantumattomasta sairaudesta, tarvitaan mielenhallinnan hard corea. Ihan äkkiä en sitä omien korvieni välistä löytänyt.

Vaivan keskipisteessä on oikea käteni, joka on siis melko tarpeellinen. Aloin heti surra perinpohjaisesti kaikkea, mitä en ehkä voisi enää koskaan tehdä: kirjoittaa, nostaa lapsenlastani syliin, hiihtää, seisoa käsillä tai punnertaa. Siinä olivat ne viisi asiaa, joita aloin surra eniten. Oikein ryvin tulevaisuuteni kauhukuvissa. Miksi juuri minä? Niinpä. Ja minkähän kivan muun sairauden olisin ottanut tilalle? Niitähän on maailmassa aika liuta. Miksi kuvittelin, että juuri minä olisin se Siiri Rantanen nro 2, joka ei ikinä sairasta? Tilanne ei edes ole niin loputtoman kurja kuin itsesäälin suossa kahlatessani kuvittelin. Hyvä uutinen on se, että käsi voidaan ehkä leikata. Huono uutinen on se, että paraneminen on hidasta ja epävarmaa (jonka viisas ihminen sivuuttaa mitättömänä sivuseikkana ja alkaa uskoa paranemiseen). Joka tapauksessa asia etenee ja leikkauksen mahdollisuus arvioidaan piakkoin.

Tiedän, mitä minun pitäisi nyt tehdä. Ensiksikin miettiä, mikä kaikki on hyvin juuri nyt. Olen lomalla. Saan palata työhön, joka tuntuu tärkeältä ja mielekkäältä. Pystyn kävelemään. Tässä minä kirjoitan, kipulääkkeen voimalla, mutta kuitenkin. Lapseni ovat terveitä ja viisaita. Jaloissa pyörii kaksi maailman ihaninta koiraa. Minulla on ympärilläni rakkaita ihmisiä, jotka kestävät sen, että olen tuuliviiri ja höyrykattila, enkä mikään hiljaa vislaava teepannu. Toiseksi minun pitää tarttua Läsnäolon voimaan – kirjaan, jonka olen lukenut jo kahdesti, mutta joka selvästi huutaa nimeäni.

Aiemmista unelmistani poiketen tästä tuleekin siis henkisen akrobatian vuosi, jossa treenataan kropan sijaan mielen notkeutta. Ehkä olin sen tarpeessa. En vain olisi halunnut olla. Olisin halunnut oppia kaikki tärkeät asiat helposti ja nopeasti ja ilman kipua.

Loppuun vielä juuri äsken The Crownista napattu, kuningatar Elisabethin elämänviisaus: ”Sitä luulee olevansa jotenkin onneton, kunnes tapahtuu jotakin oikeasti kamalaa. Silloin tajuaakin olleensa aiemmin todella onnellinen.” Jospa sitä ymmärtäisi ihan ilman mitään oikeasti kamalaa olevansa onnellinen. Hyvää henkisen akrobatian vuotta, ystävät! Muistakaa hengittää ja olla kiitollisia.

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Pauliina, viisikymppinen luokanopettaja, kolmen aikuisen tyttären äiti, kahden koiran emäntä ja yhden miehen vaimo. Kirjoitan parisuhteesta, koulusta, onnellisuudesta ja epätäydellisyydestä. Blogini on oikeastaan pieni ylistyslaulu epätäydellisyydelle – voi olla autuaan onnellinen, vaikka olisi nuttu nurin ja saappaat väärissä jaloissa - koska kaikkine vesiesteineen ja kompastuskivineen elämä on aika mahtava seikkailu.

http://www.facebook.com/nuttunurinonnioikein

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta:

http://paukunblogi.blogspot.fi/

Blogiarkisto

Kategoriat