Kiitollisuus on jännä juttu. Sen luulisi kumpuavan onnesta ja hyväosaisuudesta, mutta kiitollisuus on paljon ovelampaa. Kun asiat ovat hyvin, kaikkea alkaa pitää itsestäänselvyytenä. Kun olin perusterve, en ihkamoinut aamuisin, kuinka ihanaa on kävellä portaat alas etuperin ja kivuitta – en tietenkään, koska en tajunnut, että toisinkin voisi olla. Kun haahuilin nuorena kaupassa ruokaostoksilla, en nautiskellut siitä, että sain tehdä sen yksin ja rauhassa, ilman nälästä ja väsymyksestä kiukuttelevia lapsia ja kuristavaa kiireen tuntua. En tietenkään, koska en tajunnut, miten hankalaa ostosten tekeminen tulisi joskus olemaan.

Viime aikoina olen saanut monta kertauskurssia kiitollisuudesta: Vähän aikaa sitten kiukuttelin itsekseni koirien jatkuvasta lenkittämisestä – tuntui, etten muuta ehtinyt elämässäni tehdäkään kuin tallata hihnan päässä. Ja kelitkin olivat ihan pyllystä. Kunnes eläinlääkäristä soitettiin, että vanhuskoiran veriarvoissa oli jotakin huolestuttavaa häikkää. Yhtäkkiä tajusin, että tämän kaiken voi menettää milloin tahansa. Aivan kaiken voi menettää milloin tahansa. Kiitollisuus alkoi puskea pintaan luonnonvoiman lailla. Yhtäkkiä olin maailman kiitollisin siitä, että minulla oli vielä kaksi ihanaa karvaturria, joita lenkittää ja joita helliä. Aivan sama, vaikka taivaalta sataisi nuppineuloja, minä kävelisin ja kiittäisin. Niin onnellisesti sitten kävikin, että veriarvopoikkeama olikin väärä hälytys, kontrollissa kaikki arvot olivat normaaleja. Kiitoskiitoskiitos!

Toinen opetus liittyi liikuntatunteihin. Alkamassa oli 28. talvi liikunnanopetusta, ja motivaatio hiukkasen kateissa, koska siirtyminen jäälle tai ladulle oli vuosi vuodelta takkuisempaa. Opetus kohteessa oli yleensä hauskaa, mutta ennen kuin sinne päästäisiin koko porukalla, oli luvassa aika monta muuttujaa: liian pienet/suuret luistimet, kypärä ei mene kiinni, nauhat umpisolmussa tai poikki, teräsuojat eivät pysy luistimissa, pipo ei mahdu kypärän alle, toinen rukkanen kateissa jne. Kunnes sainkin kuulla, etten ehkä pystykään opettamaan liikuntaa enää kauaa peukalonivelvammani vuoksi. Yhtäkkiä tajusin, että tämä voi olla viimeisiä kertoja luistelunopetusta. Tämäkin loppuu joskus. Kiitollisuus puski pintaan taas kuin lumivyöry. Yhtäkkiä olin maailman kiitollisin siitä, että kykenin vielä solmimaan lasten luistimennauhoja ja kaivelemaan teräsuojia hangesta.  Kykenin luistelemaan, opettamaan, auttamaan. Kiitoskiitoskiitos!

Kiitollisuus kumpuaa menettämisen oivaltamisesta. Tämäkin menee ohi. This too shall pass. Kaikki ihana loppuu joskus, kaikki arkinen ja tavallinenkin loppuu aikanaan. Sen oivaltaminen tekee pakostakin kiitolliseksi. Toki kaikki kamalakin loppuu aikanaan. Ainakin tuska muuttaa muotoaan, ja siihen oppii suhtautumaan eri tavoin. Kivuton ja helppo elämä kuulostaa kivalle, mutta se ei tee ihmistä kiitolliseksi. Onnellisuus ei tee kiitolliseksi, kiitollisuus sen sijaan tekee onnelliseksi.

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen Pauliina, viisikymppinen luokanopettaja, kolmen aikuisen tyttären äiti, kahden koiran emäntä ja yhden miehen vaimo. Kirjoitan parisuhteesta, koulusta, onnellisuudesta ja epätäydellisyydestä. Blogini on oikeastaan pieni ylistyslaulu epätäydellisyydelle – voi olla autuaan onnellinen, vaikka olisi nuttu nurin ja saappaat väärissä jaloissa - koska kaikkine vesiesteineen ja kompastuskivineen elämä on aika mahtava seikkailu.

http://www.facebook.com/nuttunurinonnioikein

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta:

http://paukunblogi.blogspot.fi/

Blogiarkisto

Kategoriat