Tapanani on ollut paastota laskiaisesta pääsiäiseen jostakin addiktiosta tai sen tapaisesta. Pyrkimyksenä on ollut treenata itsekuria ja osoittaa jonkinlaista oman elämän hallintaa ja samalla karsia elämästä häiriötekijöitä. Nyt olen kuitenkin päättänyt harjoitella tärkeää itsemyötätuntoa enkä itsekuria, jolla olen piiskannut itseäni jo aivan riittävästi. Siispä paaston aiheeksi piti valikoitua jotakin erilaista, lempeää ja yleishyödyllistä. Laskiaisen tienoissa Yleltä tuli dokumentti muovin matkasta ihmeaineesta maapallon saastuttajaksi, ja silloin sain mielestäni kuningasidean paastota muovista.

Muovi on järkyttänyt mieltäni siitä asti, kun aloimme kierrättää muovipakkauksia. Tajusin, että suurin osa kotitalousjätteestä on muovia – ja sitä kertyy jo viikossa uskomaton määrä. Valitettavan suuri määrä maailman muovista tietenkin päätyy ihan muualle kuin kierrätykseen. Ajatus muoviin tukehtuvista meren eläimistä on kestämätön, ja haluaisin kovasti jättää lapsilleni ja lapsenlapsilleni maapallon, joka ei ole peittynyt muovisaasteeseen (puhumattakaan mikromuovista, jota valuu järviimme joka sekunti!). Päätin siis pärjätä edes 40 päivää ostamatta muovia.

Kosmetiikkaosastolla oli helppoa, koska käytän palasaippuaa. Tuote ei sisällä lainkaan muovia, eikä sitä pakata muoviin, 1-0 Pauliinalle. Shampoota en tarvitse, koska olen lopettanut hiusten pesemisen viime elokuussa. Siihen ajauduin kylläkin vahingossa, enkä maailmanpelastushengessä. Mökillä uin ja saunoin joka päivä pesemättä hiuksia, ja päätinkin sitten kokeilla, kuinka kauan ihminen voi olla pesemättä hiuksiaan muulla kuin vedellä. Kokeilusta jäi tapa, koska hiukset tuntuivat tykkäävän siitä – sitä paitsi ensimmäinen talvi, kun en kärsi hiusten sähköisyydestä! 2-0…ehkä?

Ihonhoitotuotteeksi minulle riittää lasipurkissa myytävä kookosöljy, jos niin päätän. Toki omistan pari muutakin purnukkaa, mutta pärjään myös ilman niitä. Kookosöljyä voi käyttää meikinpoistoon, yö- ja päivävoiteena, huulirasvana, käsi- ja jalkavoiteena, kuivien latvojen hoitoaineena, deodorantin korvikkeena ja tietysti ruoanlaittoon - siis 3-0 mulle!   

Ruokaostoksilla muovi hyökkäsikin sitten ylivoimalla kimppuun. Hedelmä- ja vihannesosastolla oli vielä helppoa, kun mukana oli kestopussi. Kananmuniakin pystyi ostamaan ilman tunnontuskia, mutta sitten muovi alkoi vyöryä syliin. Eihän suomalaisessa pikkukaupungissa voi ostaa juuri mitään syötävää ilman muovikäärettä! Piti valita, syömmekö 40 päivää kasviksia ja tonnikalaa vai sorrunko ostamaan muovia. Kasvikset ovat hyviä ja terveellisiä, totta kai, mutta mausteet, juustot ja muut lisukkeet on aina pakattu muoviin. Aika moni tuote on pakattu jopa triplamuoviin. Viikon ostoskorissa oli lopulta nollan sijaan kolme muoviin pakattua tuotetta: juusto, vessapaperi ja nenäliinat. En ymmärrä, miten ennen pärjättiin kangasnenäliinoilla – minäkin, jolla nenä vuotaa nuhassa kuin Niagaran putous.

Tämä paasto kesti 40 päivän sijasta säälittävät 4 päivää.Täysmuovittomuus vaatisi kokonaisvaltaista elämäntapa- ja ruokavaliomuutosta, johon en ihan vielä ole valmis, mutta varmasti valitsen jatkossakin aina muovittoman vaihtoehdon, jos se on mahdollista.

 

Kommentit (2)

Marihe

Jos on säännöllinen lääkitys niin mahdotonta olla ostamatta muoviin pakattua.

Nuttu nurin onni oikein
Liittynyt30.8.2015

Se on totta. Pakollisista asioista on mahdotonta tinkiä, mutta turhaa muovia voi yrittää vältellä parhaansa mukaan. Olisin itsekin voinut syödä 40 päivää vaikka pelkkiä multaporkkanoita, mutta en halunnut. Halusin etsiä valintoja, joista voisi tehdä pysyviä, luontoystävällisempiä
käytäntöjä. Aurinkoista kevättä sinulle!

Seuraa 

Olen Pauliina, viisikymppinen luokanopettaja, kolmen aikuisen tyttären äiti, kahden koiran emäntä ja yhden miehen vaimo. Kirjoitan parisuhteesta, koulusta, onnellisuudesta ja epätäydellisyydestä. Blogini on oikeastaan pieni ylistyslaulu epätäydellisyydelle – voi olla autuaan onnellinen, vaikka olisi nuttu nurin ja saappaat väärissä jaloissa - koska kaikkine vesiesteineen ja kompastuskivineen elämä on aika mahtava seikkailu.

http://www.facebook.com/nuttunurinonnioikein

 

Vanhemmat tekstini löytyvät osoitteesta:

http://paukunblogi.blogspot.fi/

Blogiarkisto

Kategoriat