Tämän sunnuntain vietimme tyytyväisinä sisätiloissa; muovailuvahaillen, piirrellen ja kylvyssä lilluen. Vaikka kolea ulkoilma ei päässytkään puremaan poskea, oli täydellinen päivä tehdä lämmittävää koticurrya, mun salaisella aseella, valmiilla currytahnalla. 

Ota tästä käyttöösi mun thaimaalaishenkisen kurpitsacurryn ohje ja kokeile vaikka jo heti alkuviikosta! Tämä helppo ruoka syntyy ilman ihmeellisiä tekniikoita tai välineitä ja muuntautuu loputtomiin. 

Mausteena käytän tässä valmista keltaista currytahnaa, olen ostanut sen aasiamarketista ja mielestäni se on paljon parempaa kuin markettien pienissä purkeissa myytävät tahnat – pikkupurkkien tahnat ovat olleet tähän mennessä järjestäen niin suolaisia, että kun tahnaa lisää reippaasti, tulee ruoasta liian suolaista, ilman että ruoassa kuitenkaan maistuu kunnolla curryn eri vivahteet. Iso purkillinen hyvää valmista currytahnaa maksaa vajaat kolme euroa ja se säilyy jääkaapissa kuukausia. 
Mausteena käytän tässä valmista keltaista currytahnaa, olen ostanut sen aasiamarketista ja mielestäni se on paljon parempaa kuin markettien pienissä purkeissa myytävät tahnat – pikkupurkkien tahnat ovat olleet tähän mennessä järjestäen niin suolaisia, että kun tahnaa lisää reippaasti, tulee ruoasta liian suolaista, ilman että ruoassa kuitenkaan maistuu kunnolla curryn eri vivahteet. Iso purkillinen hyvää valmista currytahnaa maksaa vajaat kolme euroa ja se säilyy jääkaapissa kuukausia. 

Niin ihanaa kuin aito thaimaalainen ruoka onkin, sen valmistaminen kunnolla alusta asti on aika työlästä ja vaatii vierailun aasialaiseen markettiin sekä huolelliset valmistelut. Teen ihan mielelläni kotona arkisempaa thaimaalaishenkistä ruokaa ja käyn sitten syömässä thaimaalaisessa ravintolassa kun haluan aitoa thaimaalaista ruokaa. 

Me tehdään tätä kurpitsacurrya itse asiassa tosi usein talvisin, koska tämä ruoka on lämmittävä ja herkullinen ja siitä riittää aina eväiksi töihin. Pakastimestamme löytyy tietenkin kurpitsaa, jota säilön sinne syksyllä: valmiit kuutiot voi hulauttaa kastikkeeseen suoraan pakastimesta. 

Tämä curry muuntuu aina sen mukaan mitä kaapista löytyy. Mukaan voi laittaa paprikaa, sieniä tai vaikka purkillisen kikherneitä, kuten tänään. Vihannesten lisäksi kurpitsacurryyni menee aina maustekasviksia kuten inkivääriä ja valkosipulia. Lisäksi lisään ruokaan moniulotteisuutta pakastimesta: minulla on aina pakkasessa korianterinjuuria, limelehtiä ja sitruunaruohoa. Curryn voi toki tehdä ilman näitä - kun kokkaa kotiruokaa, elää resepti sen mukaan mitä kaapista löytyy. 

Iloista curryn lämmitteistä iltaa! <3 

P.S., jos kiinnostuit aasialaisista currytahnoista ja tuotteista, mutta läheltäsi ei löydy aasiamarkettia, voit tilata tuotteita postilla. Esimerkiksi yksi mun suosikkikaupoista Thai Orchid Market on avannut nettikaupan, jonka kautta voi tilata maustekastikkeita, tahnoja ja nuudeleita kotiin! 

Kun ostan korianterinpuskia aasiamarketista, leikkaan juuret talteen saksilla, niitä voi käyttää kotitekoiseen currytahnaan tai lisätä patoihin antamaan makua. Ongin ne pois ennen ruoan tarjoilua. Korianterijuuret voi myös korvata hienontamalla curryn pohjaan korianteripuskan varsia ja lehtiä.
Kun ostan korianterinpuskia aasiamarketista, leikkaan juuret talteen saksilla, niitä voi käyttää kotitekoiseen currytahnaan tai lisätä patoihin antamaan makua. Ongin ne pois ennen ruoan tarjoilua. Korianterijuuret voi myös korvata hienontamalla curryn pohjaan korianteripuskan varsia ja lehtiä.

Lisäksi laitan curryyn aina pienen ripauksen sokeria, sekä kalakastiketta, jonka voi kuitenkin jättää pois jos haluaa syödä ruoan vegaanisena
Lisäksi laitan curryyn aina pienen ripauksen sokeria, sekä kalakastiketta, jonka voi kuitenkin jättää pois jos haluaa syödä ruoan vegaanisena

KURPITSACURRY 

4:lle, valmistusaika 20 minuuttia
  • 1 l kuutioitua kurpitsaa (tai 1 hokkaido- tai myskikurpitsa)
  • pari sipulia
  • 1 prk kikherneitä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 1 sitruunaruoho
  • 1 prk kookosmaitoa
  • 1-3 rkl keltaista currytahnaa
  • 4-6 limelehteä
  • muutama pätkä korianterinjuurta
  • muutama kourallinen kirsikkatomaatteja
  • muutama murunen palmusokeria (tai n. 2 tl ruokosokeria)
  • 1 lime
  • n. 1 rkl kalakastiketta

Valuta kikherneet. Kuori ja puolita kurpitsa, poista siemenet ja kuutioi se. Kuori ja kuutioi sipuli. Puolita kirsikkatomaatit. Leikkaa sitruunaruohosta kuiva yläosa pois ja hienonna se ja valkosipuli sekä inkivääri.

Kuumenna kookosmaito kattilassa tai korkeareunaisessa kasarissa. Lisää currytahna. Sekoita ja anna keittyä kunnes tahna on liuennut kookosmaitoon. Lisää hienonnetut valkosipuli, inkivääri, sitruunaruoho ja limelehdet sekä korianterinjuuret. Keitä muutama minuutti. 

Lisää kookosmaitoon kurpitsa, sipuli ja kikherneet. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos kookosmaito on tässä vaiheessa keittynyt kovin paksuksi. Keitä n. 12 minuuttia tai kunnes kurpitsa ja sipulit ovat pehmeitä. Lisää sitten kirsikkatomaatit ja palmusokeri, sekoita kunnes sokeri on liuennut ja tarkista maku. Mausta kastike limemehulla ja halutessasi kalakastikkeella. 

Tarjoa riisin tai nuudeleiden kanssa.  

Currytahnan käytössä kannattaa noudattaa omia mieltymyksiä. Aloita yhdellä ruokalusikallisella, odota että se liukenee kookosmaitoon ja lisää sitten tarvittaessa lisää, kunnes curryn maku on mieleinen.
Currytahnan käytössä kannattaa noudattaa omia mieltymyksiä. Aloita yhdellä ruokalusikallisella, odota että se liukenee kookosmaitoon ja lisää sitten tarvittaessa lisää, kunnes curryn maku on mieleinen.
Kun currytahna on liuennut kookokseen ja maku sopiva, lisää maustekasvikset, kuten tässä sitruunaruoho, limelehdet, korianterin juuret, valkosipuli ja inkivääri.
Kun currytahna on liuennut kookokseen ja maku sopiva, lisää maustekasvikset, kuten tässä sitruunaruoho, limelehdet, korianterin juuret, valkosipuli ja inkivääri.

Kun 'kovat kasvikset' eli kurpitsa ja sipuli ovat pehmenneet, lisätään lopuksi kirsikkatomaatti tuomaan mehukkuutta ja hapokkuutta. Tässä vaiheessa myös maustan kastikkeen palmusokerilla, limemehulla ja kalakastikkeella. Jos et halua käyttää kalakastiketta, käytä sen sijasta tarvittaessa suolaa.
Kun 'kovat kasvikset' eli kurpitsa ja sipuli ovat pehmenneet, lisätään lopuksi kirsikkatomaatti tuomaan mehukkuutta ja hapokkuutta. Tässä vaiheessa myös maustan kastikkeen palmusokerilla, limemehulla ja kalakastikkeella. Jos et halua käyttää kalakastiketta, käytä sen sijasta tarvittaessa suolaa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram