Antiikki on intohimoni, ja nyt harrastuksestani pääsevät nauttimaan muutkin.
Antiikki on intohimoni, ja nyt harrastuksestani pääsevät nauttimaan muutkin.

Tässä sitä ollaan. Ensimmäinen päiväni antiikkimyyjänä on takana. Pitkän päivän saldona oli kymmeniä ihastuksen kiljahduksia, aarteiden siirtymistä uusille omistajille sekä monta täyttä vatsaa. Järjestimme ystäväni Kreetan kanssa pop-up-antiikkimyyjäiset, jonka aikana avasimme työhuoneemme vieraille ja muille kaltaisillemme aarrerohmuille. Koska ruoka ja juoma kuuluvat myös elämyksiin, kehitin myyjäisiimme ihan oman, kesäisen kikhernekeiton herkullisilla tilpehööreillä. Se sai nimekseen pop-up-keitto!

Kreetta ja minä löysimme jo ensimmäisellä työkeikallamme yhteisen intohimon: vanhat esineet ja aarteet. Minä kerään 1900-luvun kuriositeetteja ja eläinaiheisia käyttöesineitä. Olen raahannut maailmanmatkoiltani kaikenlaista jääkarhukulhosta papukaijakynttiläjalkoihin. Kreetan löytöjä ovat upeiden astioiden lisäksi erikoiset arkiset esineet, kuten kokoelma 20-luvun kakkupapereita ja harvinaiset leimasimet.

Lähdimme Kreetan kanssa vähän aikaa sitten antiikkimatkalle Unkariin, ja kirjoitinkin piknikistämme täällä. Matkamme ainoa tavoite ei ollut herkuttelu ja Tonavan ihailu: etsimme ennen kaikkea tarpeistoa ja lavasteita ruokakuvauksiimme ja työhömme. Koska lähdimme niinkin kauas rekvisiitanhakuun, päätimme samalla tuoda matkaltamme muillekin antiikkilöytöjä, sillä Unkarissa oli sellaisia aarteita, joita ei Suomesta löydä. Unkarista löysimme mm. upeita, elämää nähneitä talonpoikaishuonekaluja, kauniita ruukkuja sekä yhden mielettömän monilokeroisen vihreän kaapiston, joka on veikkaukseni mukaan toimittanut tehtäväänsä jonkun käsityöläisen pajalla. Aivan ihania aarteita ja vintagea, jota oli ihanaa etsiä ja keräillä ja valita kerrankin muihinkin koteihin kuin omiimme. 

Koska lähdemme Kreetan kanssa täysillä kaikkeen, järjestimme työhuoneellamme antiikin ja vintagen pop-up-myyjäiset. Pakettiautollinen aarteita kaarsi työhuoneemme pihaan, ja siitä työ sitten alkoi. Putsasimme, puunasimme, järjestelimme ja luetteloimme aarteita. Näin meistä tuli muutamaksi päiväksi antiikkikauppiaita, ihan silkasta ilosta ja halusta jakaa omien harrastustemme iloja muiden kanssa. Kreetta hommasi myyntiin kukkia sekä DIY-ihmisille Annie Sloanin kalkkimaaleja ja minä hoidin tapahtumaan ruokaa ja juomaa, jota tarjoaisimme vieraille, jotka tekevät matkan meidän antiikkimyyjäisiin.

Herkullinen, vegaaninen keitto on luottoruokani kun iso porukka on lounaalla tai talkoissa. Tein siis ison padan kikhernekeittoa. Tarjosin sen kanssa lajitelman tilpehöörejä, joita kukin voi ripotella keittoonsa ja lisätä siihen halutessaan juustoa, tulisuutta tai suutuntumaa. Tällainen ruoka toimii myös rennoissa illanistujaisissa, tai kun pöydän ympärillä istuu eri ruokavalioita noudattavia ruokailijoita.

Alla oleva keitto on gluteeniton ja lisättävistä tilpehööreistä riippuen joko vegaaninen tai kasviskeitto. Määrät ovat summittaisia, sillä oikeasti tein kerralla 60 hengen satsin ja olen arvioinut määrän kuuden syöjän sopalle. Mutta tämä on iisi keitto, jota voi soveltaa jääkapin sisällön mukaan! 

P.s. Ehdit vielä tänään keskiviikkona myyjäisiimme, lisätiedot tapahtumasta täältä

POP-UP-KEITTO

n. 6 annosta
  • 3 purkkia kikherneitä
  • ½ butternut-kurpitsa
  • 3 sipulia
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
  • 1 tl juustokuminansiemeniä
  • ripaus kuivattua chiliä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • n. 1,5 l vettä
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria & suolaa

Valuta kaksi kikhernepurkkia. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja kuutioi. Kuori valkosipulit ja sipulit, hienonna karkeasti.

Kuumenna loraus oliiviöljyä paksupohjaisessa pannussa keskilämmöllä. Lisää sipulit ja kuullota huolellisesti, kunnes sipulit ovat pehmenneet täysin. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Tässä kohtaa on hyvä olla hätiköimättä: sipulin pehmenemiseen menee kymmenestä minuutista varttiin, mutta vaiva on sen väärti, jos haluaa sipulista pehmeää ja makean makuista.

Lisää seuraavaksi sinapin- ja juustokuminansiemenet, paistele kunnes mausteet alkavat tuoksumaan. Lisää sitten chiliä oman maun mukaan. Kaada sekaan valutetut kikherneet, kurpitsapalat ja vettä sen verran, että vesi peittää kikherneet. Lisää vielä kasvisliemikuutio. Kiehauta, alenna lämpöä, jotta keitto porisee hiljaa ja keitä 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä ja sekoita tasaisin väliajoin.

Kun keitto on keittynyt mukavasti, soseuta se tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla, valuta kolmas kikhernetölkki ja lisää keittoon. Laita vielä liedelle keittymään muutamaksi minuutiksi.

Tilpehöörit:

Murustettua fetaa

Sumakkijugurttia: maustamatonta jugurttia, ripaus suolaa, sumakkia

Punasipulisalaattia: suikaloitua punasipulia, kevätsipulia, tilliä, lehtiperisljaa, sokeria, suolaa ja etikkaa

Ajvar-relissiä, jota saa valmiina kaupasta

Lisäksi halutessasi leipää, krutonkeja, paahdettuja siemeniä, tuoretta chiliä tai mitä ikinä keksitkään!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram