Kirjoitukset avainsanalla Resepti

Tv:stä tuttu kokki Harri Syrjänen vieraili Meri-Tuulin ja Pipsan Ruokatunti-ohjelmassa.

Tiesitkö, että saaristoruuan ja kalan ystävä Harri Syrjänen ei pidä tillistä? No, silläkin uhalla, että Harri ei arvostaisi kokkailujani, tein ison kattilallisen hänen kuuluisaa lohisoppaansa ja heitin sinne myös Harrin inhokkiyrttiä, sillä itse RAKASTAN tilliä! 

Maanantai on minun radiopäiväni. Kun olen aamulla vienyt lapsen päiväkotiin, keitän aamukahvit ja käyn läpi radio-ohjelmamme käsikirjoituksen, jota olemme tehneet Pipsan kanssa sunnuntain aikana. Muokkaamme kysymyksiä, ja mietimme, mitä musaa soittaisimme. Puolilta päivin menemme joko nopealle lounaalle lähellä radiota tai otamme ruokaa mukaan Radio Helsingin toimitukseen ja käymme vielä kerran läpi ohjelman rungon ja ongimme viime hetken ravintolajuorut ja uutiset. Kello 12.56 siirrymme studioon. Klo 13.00 soitan ohjelmamme tunnarin sekä ekan biisin ja lähetys alkaa. 

Teemme Pipsa Hurmerinnan kanssa tunnin pituista radio-ohjelmaa nimeltä Ruokatunti. Viikoittaisen ohjelman aiheena on ravintola-ala, ruoka ja syöminen – eli meidän molempien lempiaiheet! Ohjelman teko on todella antoisaa ja opin joka viikko jotain uutta ihailemiltani ruoka-alan ammattilaisilta.

Pari viikkoa sitten kutsuimme ohjelmamme vieraaksi oman nuoruuteni idolin Harri Syrjäsen. Halusimme kuulla Harrin uudesta Hampton Bay -ravintolasta, joka aukesi vapun korvilla. Aiheena oli myös Harrin ura, joka on kulkenut hieman eri polkuja kuin monen muun kokin. Siinä missä Hans Välimäki ja monet muut Harrin ikäpolven kokit ryhtyivät sarjaravintoloitsijoiksi, Harri Syrjäsestä tuli sinnikkään työn ansiosta yksi Suomen suosituimmista tv-kokeista ja kysytty ruokastailaaja ja kokkikurssien vetäjä.

Kuuntele Harri Syrjäsen haastattelu täältä. Rakastin kuulla, mitä Harrille tapahtui 90-luvun Lontoossa, ja millaista siellä oli silloin olla keittiössä töissä. Puhuimme lyhyesti myös Harrin Hampton Bay -ravintolan ekoista hulluista viikoista sekä merellisestä menusta. Innostuin listalta löytyvästä lohisopasta, jonka reseptiä Harri on kehitellyt 20 vuotta, ja jonka hän lupasi olevan paras lohikeitto ikinä. No, tätähän oli pakko päästä kokeilemaan! 

Tein lohisoppaa maanantaina illalla, kun anoppi oli vierailemassa ja voi veljet, että siitä tuli hyvää! Harrin lohisoppa lunasti täysin lupaukset ja meinasi viedä jalat alta, kun hörppäsin lieden äärellä ekan lusikallisen. Resepti löytyy Harrin keittokirjasta Saaristoruokaa (Otava 2015), josta kopsasin sen Harrin luvalla tähän. 

Harrin lohisopassa on kaksi jujua, jotka tekevät siitä minusta erityisen herkullista. Ensiksikin on sen yksinkertaisuus: siinä, missä itse tuppaan laittamaan ruokiin monen monta raaka-ainetta (ja teki tiukkaa, etten alkanut pilkkomaan keittoon fenkolia tai lisäämään siihen herneitä), Harrin soppa on täydellistä siksi, että siinä on maltettu pysyä lohen, potun ja kerman pyhässä kolminaisuudessa eikä alettu hössäämään lisäraaka-aineiden kanssa – siinä itselleni jotain mietittävää! 

Toinen Harrin lohisopan herkullisuuden salaisuus on kylmäsavulohen nahan käyttö liemen maustamisessa. Silloin, kun pyöritin cateringyritystä, keittiömme kokit tekivät usein lounaaksi lohipastaa, jonka teki superherkulliseksi nimenomaan se, että lämminsavulohi irrotettiin nahasta, ja sen jälkeen nahkaa paistettiin matalalla lämmöllä voissa, ja sen jälkeen vielä hauduteltiin kermassa, jolloin kermakastike sai lempeän savuisen lohen maun. Samalla pyrittiin hyödyntämään kalasta kaikki. Olin kokonaan unohtanut, miten kaunis ja täyteläinen maku lohen nahasta tulee. 

Ja tiesitkö muuten, että Harri Syrjänen vihaa tilliä? No, tilli on yksi minun suosikkiyrteistäni, ja silppusinkin soppaan kokonaisen ruukun tilliä, reseptissä mainitun kevätsipulin lisäksi. Vaikka Harri ei tätä minun versiota söisikään, niin me kyllä rakastimme tätä kaikki, jopa yleensä pottuja ja kalaa karsastava pikkukundimmekin!

KYLMÄSAVULOHIKEITTO

resepti Harri Syrjänen: Saaristoruokaa, Otava 2015
  • 300 g kylmäsavulohta
  • 500 g merilohta kuutioina
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 600 g varhaisperunaa
  • 1 litra kalalientä
  • kevätsipulin vartta (ja tilliä) hienonnettuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • suolaa ja pippuria

Kuullota sipuli ja kuutioidut varhaisperunat kevyesti kattilassa. Lisää joukkoon kylmäsavulohen nahka ja vatsapalat. 

Kaada kalaliemi joukkoon ja keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Poista lohen nahka ja vatsapalat. 

Lisää joukkoon kuutioidut kylmäsavulohipalat ja merilohipalat. 

Keitä vielä hetki ja lisää hienonnettu kevätsipuli ja tilli. (Harri: ”Itse jätän tillin pois, sillä en pidä siitä.”) Lisää lopuksi kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. 

Tarjoa keitto gubbröralla eli muna-anjovismössöllä voidellun leivän kanssa. 

Ohjeet onnistumiseen: 

Reseptissä käytetään hyväksi kylmäsavulohen nahka, joten osta kylmäsavulohi siivuttamattomana palana. Jos et löydä nahallista savulohta, jätä tämä työvaihe väliin. 

Kuullotin perunat ja sipulit voissa. Reseptissä ei erikseen mainita, mitä rasvaa käytetään, mutta voi on minusta parasta makunsa puolesta, kun tehdään kermaisia keittoja. 

En lisännyt suolaa keittoon ollenkaan. Riippuu käytettävän kalaliemen ja kylmäsavulohen suolaisuudesta, miten suolaista keitto on, kun kaikki ainekset on lisätty. Maista keiton maku ENNEN suolan lisäämistä, sillä ainesten oma suola saattaa riittää. 

Ole varovainen, ettet keitä kaloja liikaa. Itse teen lohisopan aina niin, että kiehautan keiton ennen kalojen lisäämistä, siirrän sitten kattilan pois liedeltä ja lisään kalat sekä peitän kattilan kannella. Kalat hautuvat kypsiksi kannen alla ilman, että ne hajoavat silpuksi tai kuivuvat. 

Kommentit (1)

Johkupohku
1/1 | 

Oli mielettömän hyvä keitto. Tein vieraille ja kaikki olivat haltioissaan. Eikä ollut vaikeaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Tässä välipalassa on makua ja luonnetta.

Aviomieheni on edelleen sitä mieltä, että tämä keksimäni välipala on yksi mullistavimmista ideoistani. En ihan nähnyt tässä potentiaalia kaupalliseksi tuotteeksi, jolla olisimme käärineet fyffet ja muuttaneet tropiikkiin varhaistetulle eläkkeelle. Mutta siinä Jaakko on kyllä oikeassa, että tässä on pieni suuri oivallus, jonka haluan jakaa teidänkin kanssa.

Olette varmaankin kuulleet Pop-Tartseista: amerikkalaisista, yksittäispakatuista makeista välipalakekseistä, jotka laitetaan leivänpaahtimeen. Kun paahtimesta kuuluu 'pop' ja keksi pongahtaa ylös, on välipala valmis syötäväksi. En ole koskaan maistanut sellaista, mutta Pop-Tartseihin törmää jenkkileffoissa ja -sarjoissa, ja idea on nerokas. Ja jotkut jenkit, tarkemminkin Kellogg'sin herrat ja frouvat, ovat kyllä nauraneet matkalla pankkiin ja keränneet keksinnöllään eläkemassit ja pikkusen enemmänkin.

No, olipa kerran päivä, jolloin kaapissa ei ollut mitään järkevää ja piti keksiä jotain pikkunälkään. Mietin, että 'oispa olemassa PopTartseja juustolla ja vaikka pinaatilla – oispa ylipäänsä olemassa hyviä valmiita välipaloja joissa on makua ja luonnetta!' Sitten keksin kokeilla köyhän miehen Pop-Tartsia: mitä tapahtuu, kun leivänpaahtimeen taittelee tortillan, jonka välissä on juustoa? Sulaako juusto ja palaa paahtimeen kiinni? Sulaako se edes? Onko keksintöni kätevä vai ihan turhaa räpellystä? Ja mikä tärkeintä: miltä se maistuu?

Ja niin syntyi leivänpaahdintortilla. Juusto sulaa, ja vieläpä ihanalla tavalla niin, että se kiinnittää taitellun tortillan täydelliseksi kolmioksi. Paahtuessaan itse tortilla puolestaan maistuu mukavan paahteiselta, ja siihen tulee rapsakka pinta. Myös valmistortillalle ominainen nahkea taikinaisuus katoa leivänpaahtimessa.

Tein yhden illan ajan mieheni iloksi erilaisia kokeiluja. Tärkeintä on olla maltillinen täytteiden kanssa: tortillaan ei saa laittaa esimerkiksi salsaa, sillä se valuu paahtimeen ja palaa. Kastikkeita voi laittaa, mutta ne kannattaa sivellä ohuesti. Jugurtti- ja maitotuotepohjaiset kastikkeet eivät toimi, sillä ne muuttuvat lämmetessään juokseviksi ja tekevät tortillasta märän.

 

Omaan tortillaani tulee mangochutneya, juustoa, paprikaa ja kevätsipulia. Vauvalle pelkkää juustoa ja paprikaa.
Omaan tortillaani tulee mangochutneya, juustoa, paprikaa ja kevätsipulia. Vauvalle pelkkää juustoa ja paprikaa.
Leivänpaahdintortilla näyttää vaatimattomalta mennessään paahtimeen, mutta herkku on täydellistä, kun se pompsahtaa sieltä ulos!
Leivänpaahdintortilla näyttää vaatimattomalta mennessään paahtimeen, mutta herkku on täydellistä, kun se pompsahtaa sieltä ulos!

Mieheni viimeistelee omansa srirachalla.
Mieheni viimeistelee omansa srirachalla.

Lapsi poimi omastaan paprikat ja jätti kuoren minulle
Lapsi poimi omastaan paprikat ja jätti kuoren minulle

Meikän tortillassa pitää olla väriä
Meikän tortillassa pitää olla väriä
Tortilla syntyy siitä mitä kaapista löytyy - jopa pelkkä juusto riittää jos ei muuta ole.
Tortilla syntyy siitä mitä kaapista löytyy - jopa pelkkä juusto riittää jos ei muuta ole.

Täytteiksi sopivat esimerkiksi leikkeleet, juusto, babypinaatti ja ohuesti suikaloidut vihannekset. Tortillan pitää olla taiteltuna niin ohut, että se mahtuu mukavasti leivänpaahtimen pesään eikä jää jumiin, kun paahdin pongahtaa ylös. Tärkeää on myös laittaa tortillan taitospuoli alaspäin. Näin välttää sen, että tortillasta tippuu mitään paahtimeen. Periaatteessa tortilla syntyy ihan pelkällä juustollakin, joten kunhan kuivakaapista löytyy valmiita vehnätortilloja, ja jääkaapista mikä tahansa juustonkäntty, niin välipala on siinä!

Valmiin paahdintortillan voi dipata salsaan, sen päälle voi tursottaa srirachaa tai sitten syödä ihan sellaisenaan. Mieheni on toisinaan hoitanut oman ruokahuoltonsa pelkillä leivänpaahdintortilloilla, kun olen ollut työmatkalla. Ja tämä on snäkki, joka sopii jopa töihin, kunhan taukotilasta vain löytyy paahdin.

Iloista herkuttelua!

https://www.youtube.com/watch?v=QH2-TGUlwu4

Kommentit (32)

Vierailija
1/32 | 

Hyvä oivallus! Resepti menee testiin! Jollakin valmiruokafirmalla oli joskus valikoimissaan suolainen välipalaherkku, vähän täytetyn piirakan kaltainen siististi syötävä, joka laitettiin paahtimeen. Olen kovasti kaivannut sitä takaisin ja tällä reseptillä lievitän himoani.

Vierailija
2/32 | 

Väliamerikassa saa esimerkiksi aamiasella quesadilloja comalissa rasvattomalla levyllä paistetun kaksi maissitortillaa päällekäin ja juustoa ja kinkkua välissä. Tarjoillaan lämpimänä.

Amadea
3/32 | 

Voi että, olen tehnyt noita jo vuosis! Että kummalle se kunnia kuuluu?
Ai mutta minähän en ole julkkis.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Saat kaikin mokomin ottaa kaiken gloorian tästä keksinnöstä! Kyllä pääasia on, että mahdollisimman moni saa iloa tästä kikasta, eikö? ;)

Texas Pete

Kyllähän se kunnia menee nyt hyvästä syystä ja jossittelematta ihanalle Meri-Tuulelle, joka ainakin jakoi hienon reseptinsä meille kaikille ensimmäisenä.

Päivi-äiti
4/32 | 

Kokeilitko laittaa tortillan leivinpaperitaskussa paahtimeen? Silloinhan sinne voisi laittaa vähän salsaakin - ehkä?
Muuten aivan huippuidea.
Itse olen tehnyt pannulla piadineja italialaisittain: kaksi tortillalettua, joiden väliin juustoa ja lisäkkeitä. Paahdetaan molemmin puolin kuivalla pannulla tai syntisesti öljyssä. Leikataan neljään osaan ja nautitaan!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moi Päivi! Hyvä idea, tuo olisi varmasti tarpeen juurikin kun haluaa laittaa jotain salsaa. Ja käärepaperikin on valmiina! Piadinit on ihania!

Kokeilija
6/32 | 

Täytyypä kokeilla..Montaa ns. outoo yhdistelmää olenkin testannut, kuten esim.Pohvelia. se on kuorineen keitetty peruna joka litistetään vohveliraudan leukojen väliin ja paistetaan rapeaksi. Potun ylä ja alapuoli voidellaan ensin. On muuten hyvää! ja uskomattoman onnistunut kokeilu oli myöskin näkkleivän paahtaminen levänpaahtimessa. Kaupan Pitaleivät paahdan ennen täyttämistä paahtimessa. Pikkupizzoja olen vohveliraudassa myöskin valmistanut. Nyt tuli nälkä!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moikka Kokeilija! Toi Pohveli kuulostaa aivan ihanalta, mun on pakko päästä kokeilemaan mökillä! En ole kokeillut näkkäriä paahtimessa, jännä nähdä mitä makuja paahtaminen tuo siitä esiin! Nastoja ideoita, kiitos! 

Thomas
7/32 | 

Meillä oli kylässä Mexikolainen opiskelija, joka noita Sincronisados nimellä kutsui.. teki ne pannulla, eikä leivänpaahdinta käyttänyt siihen, ihan kiva idea tuo paahtimen käyttö. Salsa Verde tosin puutuu sinun reseptistä, joka siis laitetaan tuon paistamisen jälkeen kun avaa tortillan. Meidän perheessä nyt syödään useammin tortilloja kuin koskaan aikaisemmin. 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Mäkin oon pannulla tehnyt usein, silloin saa paljon täytettä. Ja uunissa olen tehnyt kerros-quesadilloja, ne on myös aivan ihania! Mä tsekkaankin mitä kaikkea löyty kun laittaa googleen sincronisados -sanan.

Salsa verde on yksi suosikeistani, sitä itse asiassa löytyy jääkaapistani, mutta tomatillojen saatavuus suomessa on niin vaikeaa, että reseptistä ei olisi iloa kuin niille harvoille jotka saavat tukkureilta tilattua tomatilloja. Opin meksikon reissussa vieläpä salaisen mausteen, jota ilman ei kokkikouluni opettajan mukaan voi salsa verdeä valmsitaa: guisano toukkaa! Niitä kun hieroo pari huhmareessa ja lisää salsa verdeen, on maku aivan verraton ja aito. 

Vierailija
8/32 | 

Erinomainen juttu. Näitä nopeasti nälkään ohjeita ei ole koskaan liikaa. Pätevä ja kätevä. Kokeillaan.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hmm.. voisiko johtua käyttämästäsi juustomerkistä, jos se on jotenkin äärimmäisen herkästi sulavaa ja valuvaa? Olemme tehneet näitä juustoraasteella, emmentalilla, goudalla ja edamilla ja kaikilla kyllä toimii.. 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Tämä riippuu tosi paljon paahtimesta, mutta aloittaisin ensin aika pienellä asetuksella ja katsoisin mitä tapahtuu. Meillä tulee juuri hyviä kun nupin kääntää 2 ja 3 väliin, paahtimemme on Clas Ohlssonin joku ihan perusmalli. 

Vierailija
11/32 | 

Näyttääpä herkulliselta! Pitääpä joskus kokeilla tätä leivänpaahtimella lämmittämistä. Itse teen quesadillat kuivalla paistinpannulla, ja niiden väliin voi laittaa vähän märempiäkin ainesosia, kuten erilaisia salsoja, pico de galloa jne.

Hohhoijaa
12/32 | 

Olen tehnyt tätä jo n. 4 vuotta mutta valitettavasti en ole julkkiskokki niin en ole saanut ideaa omanani ulos levitykseen.... Et tainnut nyt oikeasti tätä keksiä 😀😀 leivänpaahtimessa voi tehdä hampparit, lämmittää rieskat ja laittaa juustoa väliin.. jne.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moikka Elsi!

Nyt hieman pilkettä silmäkulmaan kun luet blogiani. Totta kai ymmärrän, että on hyvin mahdollista että joku ihminen, jota en tunne, on saattanut tehdä jotain ruokaa aivan samalla tavalla kuin minäkin ja olemme tehneet sitä toisistamme tietämättä, hän ehkä jo vuosia ennen minua. Halusin jakaa tämän vinkin jonka keksin aivan sattumalta ja joka on ollut meillä kotona ahkerasti käytössä, kyse ei ole sen vakavammasta 'keksinnöstä'. 

Mutta tuohon ideoiden jakamiseen: Kodin Kuvalehti tarjoaa jokaiselle lukijalle mahdollisuuden luoda oman blogin. Blogin luominen tapahtuu etusivun kautta. Kodin Kuvalehden nettisivuilla on monia mainioita ei-julkkisten pitämiä blogeja eri aiheista ja ne nousevat myös muun toimitetun materiaalin ohella kivasti KK:n etusivulle. Aloitin itsekin aikoinaan siksi että pöytälaatikossani on paljon ainakin omalle perheelleni maistuvia reseptejä, joista muut eivät ole päässeet nauttimaan. Suosittelen bloggaamista sinullekin, se on tosi kiva tapa jakaa ideoitaan ja kirjata johonkin ylös omia vinkkejä ja ajatuksiaan! 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018
13/32 | 

Moikka kaikille kommentoijille! Sivulla on nyt teknistä häikkää, jonka vuoksi en pääse hyväksymään ja julkaisemaan teidän lähettämiä kommentteja. Ongelmaa selvitetään! Pahoittelut kaikille ja vastailen sitten kysymyksinne kun asia saadaan ratkaistua! Meri-Tuuli

Texas Pete
14/32 | 

Dodii, nyt on kokeiltu. Täysjyvätortilla, tilsiter, possu ja BBQ - olipahan hyvää, ainoastaan lämmin merituuli ja kylmä olut puuttui!

Sundaysunday
15/32 | 

Ihana idea! Kiitos vinkistä. Mulla oli se isomman koon tortillalätty, se oli liian iso. Normikoko toimivampi. Huippuresepti tilanteeseen kun kaapissa "ei oo mitään" :)

rriikka
16/32 | 

Kiitos tästä vinkistä! Testattu ja hyväksi todettu! Nyt vaan sit tuunailemaan omaa suosikkia :)

Nonna-Saara
17/32 | 

Kiitos tästä hyvästä ideasta. Ihana välipala kun lapsenlapset tulee koulusta. Taas saan yllättää :)

Lenchen
18/32 | 

Satuin lukemaan juuri sopivasti tämän jutun ennen vappua.Vietämme vapun aina mökillämme ja se on mökkikauden avaus. Nyt pääsenkin helpolla vapputulnnelmaan näiden "leipästen" avulla sillä mökillä on aina ekana kertana niin paljon muutakin tekemistä ettei ehdi edes valmistaa mitään monimutkaisia ruokajuttuja. Hauskaa vappua kaikille!

Vierailija
19/32 | 

Mahtava idea :) itse kokeilin laittaa sokeroimatonta maapähkinävoita ja ohuita banskusiivuja ja nams :)

Vierailija
20/32 | 

Ihan super hyvä idea. Kiitos paljon vinkistä. Menee heti huomenna kokeiluun.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram