Kirjoitukset avainsanalla pääsiäinen

Kuva : Kreetta Järvenpää

Kukkia, ruokaa ja omaa aikaa. Sitä on pääsiäinen minulle. Tulevana viikonloppuna pitkiin pyhiin tulee kuulumaan myös leipomani taatelikakku, joka syntyi kuin vahingossa kukkatyöpajassa. Mutta niin on syntynyt moni muukin ruoka viime vuosina. 

Kreetta Järvenpään hehkuvanväriset kukkienasettelukurssit ovat olleet minullekin yhtä juhlaa, vaikka olenkin ollut töissä. Muutaman kerran vuodessa työhuoneellamme pidettävät kurssit ovat kukkien, taiteen ja oman ajan elämys, johon kuuluu myös hyvä ruoka ja juoma. Kreetta huolehtii pienen ryhmän opetuksesta, kukista ja iltapäivän ohjelmasta, minä saan sivusta seurata oppilaiden onnistumisia ja viihtymistä meille tärkeässä paikassa, samalla kun keitän kahvia, teen aamiaista ja kokkaan runsaan lounaan, joka nautitaan viipyillen.

Kuva Kreetta Järvenpää.
Kuva Kreetta Järvenpää.

Meidän työhuoneella ei ole koskaan kiire ja rakastamme, kun saamme jakaa tilan taian uusien ihmisten kanssa. Työhuoneemme on ollut molemmille inspiraation lähde ja Kreetan kurssit sitä erityisesti ainakin minulle. Saan vapaat kädet kokata suoraan sydämestäni – kursseille loihdin joka kerta jotain ihan uutta, jotain mistä olen juuri sillä hetkellä eniten kiinnostunut. Vuosi sitten tarjosin karitsaa ja Lähi-idän mezejä, eräällä kerralla oli brunssi johon kuului mm. uppomunia ja mustariisisalaattia. Joka kerta olen luonut kurssilaisia varten uusia ruokia, ihan kuin kokkaisin kotona illallisvieraillekin – kauden raaka-aineita jollain uudella tavalla. Alkuvuodesta järjestetylle kurssille leivoin taatelikakun, josta tuli yksi tämän vuoden suosikeistani: päätin jo tammikuussa, että tätä teen uudestaan pääsiäisenä! 

Nyt Kreetta järjestää kurssiviikonlopun nykyisissä työtiloissamme toistaiseksi viimeistä kertaa.

Työhuoneellamme on upea valo ja Kreetan rekvisiitan avulla kurssilaiset pääsevät ikuistamaan asetelmansa ja tutustumaan kukkien kuvaamiseen ja tulemaan myös sinuiksi oman kameransa kanssa. Kuva Kreetta Järvenpää.
Työhuoneellamme on upea valo ja Kreetan rekvisiitan avulla kurssilaiset pääsevät ikuistamaan asetelmansa ja tutustumaan kukkien kuvaamiseen ja tulemaan myös sinuiksi oman kameransa kanssa. Kuva Kreetta Järvenpää.

On nimittäin tullut aika löytää uudet työtilat emmekä vielä tiedä mihin muutamme ja mitä tulevassa paikassa pystymme tekemään. Mutta siihen saakka kun uusi paikka löytyy, halusimme vielä kerran tarjota kukista, käsillä tekemisestä ja valokuvaamisesta kiinnostuneille inspiroivat kurssit.

Lauantaina 4.5. on kukka-asetelmaworkshop, jossa tehdään oma asetelma astiaan ja jonka saa päivän päätteeksi ottaa mukaansa astioineen päivineen. Kurssilla saat myös mahdollisuuden kuvata Kreetan opastuksella itsellesi kuvan asetelmasta. Kurssi sopii kenelle tahansa kukista kiinnostuneille, aiempaa kokemusta ei tarvitse olla, kunhan rakastaa floraa, värejä ja käsin tekemistä! 

Sunnuntaina 5.5. ollaan myös kädet aivan kukissa, mutta tämän päivän teemana on valokuvaus. Kukkia ja Kreetan mieletöntä rekvisiittaa avuksi käyttäen kuvataan omalla kameralla kuvia kukka-asetelmista ja Kreetta opastaa manuaaliasetuksien käyttöä ja mm. kertoo valon ja varjon saloista. Kurssille otetaan oma järjestelmäkamera mukaan ja kurssi sopii sekä jo kuvausta harrastaneille että aloittelijoille, joskin on hyvä jos oma kamera on jo tullut tutuksi. 

Asetelmien tekoa. Taiteellisen kukka-asetelman luominen ei vaadi aiempaa kokemusta kukista. Vuosien varrella olen nähnyt kymmeniä asetelmia ja jokainen on onnistunut ja tekijänsä näköinen! Kuva Kreetta Järvenpää.
Asetelmien tekoa. Taiteellisen kukka-asetelman luominen ei vaadi aiempaa kokemusta kukista. Vuosien varrella olen nähnyt kymmeniä asetelmia ja jokainen on onnistunut ja tekijänsä näköinen! Kuva Kreetta Järvenpää.

Kuva Kreetta Järvenpää.
Kuva Kreetta Järvenpää.

Molempien päivien kursseille on vielä muutama paikka vapaana, joten jos kiinnostuit, käy tsekkaamassa kurssin tiedot ja ilmoittautumisohjeet täältä: 

https://www.kreettajarvenpaa.com/workshop

Älä jää liian pitkäksi aikaa miettimään ilmoittautumista, paikat menevät nopeasti!

Lisää kuvia kurssista ja työhuoneemme eri tapahtumista löydät Instagramista hashtageillä #floralartnow #työhuoneovi10 ja #kukkaasetelmaworkshop sekä tietenkin seuraamalla Kreetan Instatiliä . 

Minä olen mukana myös molempina päivinä suosikkiroolissani eli kokkina ja cateringemäntänä, häärään kyökissä ja tarjoilen kurssilaisille kahvia ja herkkuja. Vielä en tiedä mitä loihdin menyyseen, mutta ainakin parsaa ja jotain nokkosesta, kunhan ne vaan ehtivät nousemaan. 

Kurssin satoa: Pia-Mari Parkkisen asetelma. Kuva Kreetta Järvenpää.
Kurssin satoa: Pia-Mari Parkkisen asetelma. Kuva Kreetta Järvenpää.

Mutta ennen kuin alan suunnittelemaan kurssin menuta, on aika miettiä mitä sitä tekisi nyt pääsiäisenä. Itse aion ainakin tehdä taatelikakkua, kokeile sinäkin leipoa tätä herkkua! Me matkaamme sukuloimaan ja tämä kakku kulkee kätevästi mukana. Sen voi tehdä jo tänään, sillä kosteana kuivakakkuna se säilyy kelmussa päiviä ja koristelun voi sitten tehdä paikan päällä juuri ennen tarjoilua. 

Ohjeen kehitin mukaillen Olive -lehden inkivääritaatelireseptiä, löydät alkuperäisen täältä:  https://www.olivemagazine.com/recipes/baking-and-desserts/date-and-ginger-tea-loaf/

Taatelikakku

valmistusaika 15 minuuttia + 45 minuuttia uunissa
2 pientä kakkua tai 1 iso vuoka
  • 200 g taateleita
  • 2 dl maitoa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 100 g pehmeää voita
  • 150 g fariinisokeria
  • 3 munaa
  • 250 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • ripaus suolaa
  • 1 tl inkiväärijauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 100 g tummaa suklaata

kuorrutus: 

  • 1 dl tomusokeria
  • muutama tippa appelsiininkukkavettä
  • 1-2 rkl appelsiinimehua

Poista taateleista kivet, sippua niitä saksilla vähän pienemmiksi. Ota pari taatelia sivuun koristelua varten ja laita loput maidon kanssa kasariin. Kiehauta ja keitä minuutin ajan miedolla lämmöllä. 

Yhdistä vaniljauute, voi ja fariinisokeri. Vaahdota sileäksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seokseen yksi kananmuna kerrallaan, vatkaten aina sileäksi ennen seuraavan lisäämistä. 

Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja kuivat mausteet. Lisää munaseoksenn vähän kerralaan, vuorottele taatelinesteen kanssa kunnes kaikki on sekoitettu juuri ja juuri keskenään. 

Rouhi suklaa karkeasti, säästä muutama ruokalusikallinen koristeluun. Kääntele loput taikinaan. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun isoon leipävuokaan ja paista uunissa 160 asteessa kiertoilmassa tai 180 asteessa uunin keskitasolla 40-50 minuuttia. Testaa kakun kypsyys hammastikulla ja ota se ulos juuri ja juuri kun kakku on kypsynyt.

Anna kakun kokonaan jäähtyä ennen kuin otat sen vuoasta.  

Tee kuorrute, laita tomusokeri pieneen kulhoon ja lisää siihen appelsiinimehua lusikallinen kerrallaan, kunnes saat valuvan kastikkeen. Mausta halutessasi muutamalla tipalla appelsiininkukkavettä. 

Laita kakku tarjoiluvadille ja valuta appelsiinikastike sen päälle. Sirottele kakulle loput suklaarouheesta ja silputuista taateleista ja tarjoa. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen kokeillut kaikenmaailman viiniappejä ja muistilehtiöitä, mutta hyviksi toteamieni viinien ja oluiden kirjaaminen on ollut päätävaivaavaa ja sekavaa. Viimeistään siinä vaiheessa ketuttaa kun on koittanut ostaa ravintolassa juomaansa viiniä Alkosta: ravintoloille tarjolla olevat herkut nimittäin eivät aina ole rahvaiden saatavilla. 

 

Alkon valikoima koostuu vakivalikoimasta ja tilausvalikoiman tuotteista. Alkot valitsevat myymälöihinsä vakivalikoiman viinejä, mutta lisäksi ne voivat halutessaan ottaa hyllyihinsä tuotteita myös tilausvalikoimasta. Alueiden kuluttajien toiveet ja ostotottumukset ohjaavat myymälöiden tarjontaa ja siksi joka myymälässä on vähän erilaiset viinit. -Mökki-Alkossa käyminen voi turhauttaa, kun sieltä ei löydykään kaupungissa juomaansa suosikkia tai ylipäänsä yhtään tuttua viiniä. Pakkaa sekoittaa vielä iloisesti erikoisvalikoima, joka on kuukausittain vaihtuva pieni erä spessutuotteita. Näistä kirjoitin syksyllä, tsekkaa postaukseni aiheesta täällä. 

Yhdessä tilausvalikoiman ja vakivalikoiman tuotteet täydennettyinä erikoisvalikoiman tuotteilla tarkoittaa sitä, että Suomessa tavalliselle kuluttajalle on saatavilla jo huikean iso määrä erilaisia viinejä. Nautiskelijana sitä tuntee olevansa hyvissä käsissä. Ja kun lisäksi käy kerran kuukaudessa ravintolassa syömässä ja juomassa niitä harvinaisempia juomia, viinin maailmaan sukeltaminen käy melko vaivattomasti kaltaiselleni rennolle harrastajalle. 

Kaikkea ei tosin voi saada heti, on totuttava tekemään tilauksensa Alkon tilauspalvelusta, mutta siitäkin on tehty entistä helpompaa, kun Alkon sivujen lisäksi käytössä on Alkon applikaatio. 

Applikaation tiedot näkyvät automaattisesti myös kun kirjaudut koneella Alkon sivuilla. Tilaaminen onnistuu siis myös puhelimen appilla, mutta tietokoneelta tämä on helpompaa. 
Applikaation tiedot näkyvät automaattisesti myös kun kirjaudut koneella Alkon sivuilla. Tilaaminen onnistuu siis myös puhelimen appilla, mutta tietokoneelta tämä on helpompaa. 

Viime aikoina olen alkanut keräämään lemppariviinini ylös suoraan appiin, josta voin ne myös tilata kotiin muutamalla klikkauksella. Alkon applikaatiosta näkee heidän valikoimansa, voit tehdä muistilistoja lemppariviineistä tai laatia oman listasi vaikka kesän grilliviineille. Kun haluat otta ylös hyviä viinejä, voit skannata applikaatiolla esimerkiksi kaverin luona hänen Alkosta ostamansa viinin viivakoodin tai syöttää viinin nimen hakuun. Ravintoloissakin voi joskus tärpätä, maahantuoja on saattanut kirjata ravintolassa tarjottavan herkkuviinin myös Alkon gtilausvalikoimaan, joten voit tilata sitä myös kotiin. 

Kaikki suosikit löytyvät nyt yhdestä paikasta, viimeistä tilaustakin myöden, josta voin halutessani napata kaikki samat viinit seuraavaankin tilaukseeni. Nyt pitäisi koittaa jatkossa ottaa appiin ylös heti kiinnostavat viinit artikkeleista ja kavereiden illallisista. Viinilehdessä ja Glorian Ruoka & Viini -lehdessä tormään usein mielenkiintoisiin viineihin, mutta myös messuilla voin nyt kätevästi skannata maistamani viinit talteen. 

Koska minulle on alkanut kertymään jo jonkunlainen lista viinejä joita haluaisin kokeilla tai joita haluan löytyvän aina kaapista, päätinkin kokeilla miltä tuotteden tilaaminen Alkon noutopalveluun tuntuisi.

Vielä kuljetus kotiin kaikkina vuorokauden aikoina ei ihan onnistu, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa. Alkon tilauspalvelun kautta noudetut tuotteet tulevat valitsemaasi Alkoon noudettavaksi ja kun lähetyksen voi hakea, saat tekstiviestin. 

Tässä linkki mobiilisovellukseen: 

https://www.alko.fi/asiointi-ja-palvelut/verkkokauppa/mobiilisovellus

Tilasin nyt kerralla isomman satsin viinejä - mielessä kummitelleita muualla maistamiani herkkuja sekä harvinaisuuksia, joita haluan päästä maistamaan, mutta joita en yhden pullon vuoksi jaksa tilailla. Nyt viinikaappini täyttyi kerralla ja näitä helmiä nautiskellaan pitkin kevättä.

Ota tästä talteen viinivinkkini ja muista, että jos teet tilauksen 11.4. mennessä, saat pääsiäiseksi haluamasi herkkuviinit. Muista myös hyödyntää tilauspalvelua kun suunnittelet kevään juhlia - tilaa skumpat ja buffaviinit jo vaikka huhtikuussa!

Lisää tietoa pääsiäisen tilauksista täällä: 

https://www.alko.fi/asiointi-ja-palvelut/verkkokauppa/toimitusajat

 

Tilauspalvelun kautta tilatut tuotteet on pakattu hienoihin bokseihin - tuntui ihan joululta avata näitä söpöjä paketteja!
Tilauspalvelun kautta tilatut tuotteet on pakattu hienoihin bokseihin - tuntui ihan joululta avata näitä söpöjä paketteja!

Tätä viiniä en ole koskaan ennen maistanut, mutta Redoman valkoviini kuuluu suosikkeihini. Kuulin vasta hiljattain että suomesta saa myös viinitalon punaista ja tallensin sen heti listalleni. Nyt oli hyvä hetki tilata tätä pullollinen, korkkaamme sen pääsiäisenä!
Tätä viiniä en ole koskaan ennen maistanut, mutta Redoman valkoviini kuuluu suosikkeihini. Kuulin vasta hiljattain että suomesta saa myös viinitalon punaista ja tallensin sen heti listalleni. Nyt oli hyvä hetki tilata tätä pullollinen, korkkaamme sen pääsiäisenä!

Meinklang on Itävaltalainen biodynaamisesti toimiva tila, joka tekee natural-viinejä, eli luonnonmukaisesti käyviä ja ilman kemiallisia lisäaineita tehtyjä viinejä. Heidän pet nat on uutuuksia ALkon valikoimassa ja sitähän oli pakko päästä maistamaan. Pet Nat eli pétillant naturel tarkoittaa luonnollista kuohuviiniä, johon ei lisätä hiivaa käymisen aloittamiseksi. TRAPL on sekin Itävaltalainen natural-viini, olen aivan lumoutunut heidän punaisesta Sankt Laurent -viinistään, jota pitää aina olla kaapissa. Se sopii ihanasti pippuristen ruokien ja pastojen kanssa, mutta kokeile myös talon oranssia Karpatenchieferiä.
Meinklang on Itävaltalainen biodynaamisesti toimiva tila, joka tekee natural-viinejä, eli luonnonmukaisesti käyviä ja ilman kemiallisia lisäaineita tehtyjä viinejä. Heidän pet nat on uutuuksia ALkon valikoimassa ja sitähän oli pakko päästä maistamaan. Pet Nat eli pétillant naturel tarkoittaa luonnollista kuohuviiniä, johon ei lisätä hiivaa käymisen aloittamiseksi. TRAPL on sekin Itävaltalainen natural-viini, olen aivan lumoutunut heidän punaisesta Sankt Laurent -viinistään, jota pitää aina olla kaapissa. Se sopii ihanasti pippuristen ruokien ja pastojen kanssa, mutta kokeile myös talon oranssia Karpatenchieferiä.

Tähän viiniin tutustuin Jätkäsaaren Uuden Saunan baarissa, joka on jo itsessään vierailun arvoinen, puhumattakaan kaupungin parhaista löyöyistä. Noita Winery on harvinaisuus: Fiskarsissa sijaitseva viinitalo, joka tilaa luomurypäleitä euroopasta ja puristaa ja tekee ne viiniksi suomessa. Tämä on erikoisherkku jonka vuoksi kiirehdin tilaustani: viini on ollut kuulemma aika suosittua ja sitä on saatavilla vain rajoitettu erä.
Tähän viiniin tutustuin Jätkäsaaren Uuden Saunan baarissa, joka on jo itsessään vierailun arvoinen, puhumattakaan kaupungin parhaista löyöyistä. Noita Winery on harvinaisuus: Fiskarsissa sijaitseva viinitalo, joka tilaa luomurypäleitä euroopasta ja puristaa ja tekee ne viiniksi suomessa. Tämä on erikoisherkku jonka vuoksi kiirehdin tilaustani: viini on ollut kuulemma aika suosittua ja sitä on saatavilla vain rajoitettu erä.


Gran Cerdo, eli Iso Sika -viini on TRAPLin tavoin ihana perusviini jota pidän aina kaapissa. Se on pizzaviinini, mutta menee oikeastaan aika monen ruoan kanssa tai ihan sellaisenaan illalla kun haluaa työpäivän päätteeksi ottaa lasillisen ja katsoa Netflixiä. Sikaviinin nimellä on mainio tarina, mutta jätän sen teidän itsenne luettavaksi jos ostatte oman pullon kotiin.
Gran Cerdo, eli Iso Sika -viini on TRAPLin tavoin ihana perusviini jota pidän aina kaapissa. Se on pizzaviinini, mutta menee oikeastaan aika monen ruoan kanssa tai ihan sellaisenaan illalla kun haluaa työpäivän päätteeksi ottaa lasillisen ja katsoa Netflixiä. Sikaviinin nimellä on mainio tarina, mutta jätän sen teidän itsenne luettavaksi jos ostatte oman pullon kotiin.

Tässä vielä lista tilaamistani viineistä ja niiden tuotenumerot: 

Noita Blaufränkisch 2018  - tuotenumero 907298

Redoma Tinto 2014 - tuotenumero 914137

Meinklang Burgenlandred 2017 - tuotenumero 932546

Meinklang Pet Nat - tuotenumero 911777

Gran Cerdo 2017 - tuotenumero 915367

Trapl Sankt Laurent Reserve 2015 - tuotenumero 407587

 

Lisää tietoa tilaamisesta ja pääsiäisen aikatauluista löytyy täältä: 

https://www.alko.fi/asiointi-ja-palvelut/verkkokauppa/toimitusajat

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Itse olen tilannut mieluummin suoraan ulkomailta, hinta edullisempi ja toimitus kotiin. Tuo Alkon palvelu on vähän hassu, tilaat netistä ja noudat sitten itse sieltä myymälästä. Alkon viinivalikoima on toki kattava, mutta toivotaan että uusi hallitus saa muutoksen tällekin gastronomian viimeiselle estelle =)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

En ole vielä kokeillut tuota tilaamista ulkomailta, mutta se kiinnostaa! Mitä palveluita olet käyttänyt?

Juu, onhan se hassua ettei niitä Alkon juomia saa kotiin toimitettua, koska jo ostovaiheessa on niin monta varmistusta henkilöllisyydestä ja saman voisi tehdä luovutusvaiheessa. 

Odotan samoin, että suomen alkoholilainsäädännöstä saataisiin purettua viimeisetkin esteet, edellisten 'purkutalkoiden' huopaa-soutaa-päätöksenteko oli naurettavaa katseltavaa. Onneksi saatiin edes jotain myönnytyksiä!

Olen ajatellut, että toistaiseksi on siis paras löytää olemassa olevasta järjestelmästä sen hyvät puolet ja hyödyntää kuluttajana uudistuksia, kuin taistella sitä vastaan, koska en lainsäädäntöä voi kuitenkaan muuttaa. Ja äänestää eduskuntaan ihmistä tai puoluetta, joka edustaa liberaalimpia arvoja. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Valmista pääsiäisen lampaantähteistä piiraita!

Ystäväni Pipsa kutsuu minua pasteijamuijaksi, koska ensimmäinen ajatukseni eri tähteiden käyttöön on aina tehdä niistä pasteijoita.

Kannan lisänimeni ylpeänä, sillä pasteijoissa yhdistyy täydellisesti niin moni asia: ne on helppoja kuljettaa nyyttäreihin, niitä voi pakastaa, ne maistuvat niin alkuillasta kuin aamuyön nälkäänkin, ja niitä on helppo pakata mukaan ihmisille kotiin viemisiksi. Ja bonuksena: pasteijoissa ja pikkupiiraissa on mainio dipattavuus esimerkiksi Srirachaan tai tzatzikiin!

Pääsiäisenä moni, mukaanlukien minä, tarjoaa lampaanlihaa jossain muodossa, yleensä viuluna tai potkana. Jos tähteiksi jäi ylikypsää lihaa, kannattaa luu koluta läpi huolella ja pyöräyttää lihasta piiraat! Mikäpä mukavampaa kuin viettää yksi pääsiäisen ilta näpräten sellaisia ruokia, joihin ei arkisin yleensä ole aikaa.

Tällä kertaa tein piiraita Kreetta Järvenpään kukkien valokuvausworkshopiin – tsekkaa hänen blogikirjoituksensa ja hurmaavat kuvat kukista täältä

Tähän reseptiin sopii parhaiten ylikypsä, revitty liha; sisältä roseeksi paistettu karitsa on paras syödä ohuesti viipaloituna leivän välissä esimerkiksi sinapin kera. Täytteeseen laitoin lampaan lihan lisäksi karpaloita, hapankaalia ja mausteita.
Tähän reseptiin sopii parhaiten ylikypsä, revitty liha; sisältä roseeksi paistettu karitsa on paras syödä ohuesti viipaloituna leivän välissä esimerkiksi sinapin kera. Täytteeseen laitoin lampaan lihan lisäksi karpaloita, hapankaalia ja mausteita.

 

Käärin täytteet turkkilaiseen börek-taikinaan, jota saa turkkilaisista maustekaupoista. Börek-taikina on helppokäyttöistä, koska se on valmiiksi leikattu kolmion muotoisiin paloihin, ja se on filotaikinaa paksumpaa eikä siis repeä käärittäessä. Filotaikina sopii myös mainiosti tähän, samoin kuin kaupan valmiit pasteijataikinat – tyyli on vapaa! Minulla on myös takataskussani luottopasteijataikina, joka on kulkenut mukanani jo toistakymmentä vuotta, ja jonka lupaan postata lähiaikoina.

Laita piiraisiin täytettä pari ruokalusikallista, riippuen siitä minkä muotoisia piiraita olet tekemässä. Turkkilainen börek-taikina on nopea ja käyttövalmis, jos ei jaksa itse leipoa taikinaa.
Laita piiraisiin täytettä pari ruokalusikallista, riippuen siitä minkä muotoisia piiraita olet tekemässä. Turkkilainen börek-taikina on nopea ja käyttövalmis, jos ei jaksa itse leipoa taikinaa.

 

Piiraat voi voidella halutessaan tavalliseen tapaan munalla, mutta suosittelen kokeilemaan reseptini voi-munaseosta: voi ja keltuainen tekevät piiraiden pintaan upean kullanruskean pinnan ja kiillon ilman valkuaisen joskus vähän muovista makua.

Resepti on summittainen, koska on tapauskohtaista miten paljon lihaa jää yli. Mutta vaikka täytettä jäisi vaivaiset pari desiä, niin silti siitä saa venytettyä tarpeeksi täytettä riittämään noin kahdeksaan piiraaseen. Täytettä voi halutessaan jatkaa vaikka riisillä, pinaatilla, keitetyllä kananmunalla, fetalla, kevätsipulilla... Tee piiraista omannäköisiä ja -makuisia!

Börek-taikinaa saa esimerkiksi Alanyamarketeista

LAMMASPIIRAAT

(noin 16 kpl)

  • börek-, filo- tai pasteijataikinaa

täyte:

  • n. 4 dl ylikypsää lammasta
  • 2 dl karpaloita
  • 1 dl portviiniä tai sherryä
  • 1 dl punaista hapankaalia
  • dukkah-mausteseosta

Voiteluun:

  • 1 keltuainen
  • 2 rkl sulaa voita
  • seesaminsiemeniä tai kuivattuja yrttejä

Tee täyte. Laita karpalot ja portviini kasariin ja kiehauta. Laske lämpöä ja anna keittyä hiljaa muutaman minuutin ajan, kunnes karpalot pehmenevät ja pullistuvat. Yhdistä portviinissä keitetyt karpalot liemineen, revitty lammas sekä hapankaali. Mausta dukkah:lla.

Lusikoi täytettä taikinalle ja voitele reunat munaseoksella, kääri tai paina kiinni. Laita leivinpaperille. Toista kunnes kaikki täyte on käytetty. Voitele lopuksi pasteijat munavoiseoksella ja ripottele päälle koristeita. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Belugalinssipohjainen salaatti on sopiva lisuke pääsiäislampaalle ja maistuu sellaisenaankin.

Juhlaruokia valmistaessa yksi suurimmista haasteista on se, miten huomioida erikoisruokavaliot. Paljastan teille reseptini helppoon emännöintiin: tee juhlaruuat vegaanisina!

On hyvin normaalia, että kymmenen ihmisen porukasta jopa puolella on joitain ruokavalioon liittyviä tarpeita. Ruokien valmistamisesta ja kattamisesta tulee silloin helposti palapeli, jossa osa ilosta menee sen miettimiseen, miten korvaan mitäkin, ja miten merkitsen ja laitan ruuat esille. Tästä selviää kunnialla, kun tekee vähemmän, mutta parempaa. Juhlatarjoilut suunnittelen yleensä näin:

  • Valmistan ruuat pääosin vegaanisina ja gluteenittomina. Silloin ne sopivat myös niille, joiden vatsa ei siedä maitoa, eikä erikseen muunneltuja versioita ruuista tarvita. 
  • Mitä selkämpi ja suoraviivaisempi menu on, sen kivempi vieraiden on maistaa kaikkea tarjolla olevaa, ja sen vähemmän emäntänä täytyy selittää, mitä missäkin olikaan. 
  • Lähden suunnittelussa liikkeelle kauden kasviksista ja rakennan menun niiden ympärille. Usein jo vihanneksilla, pähkinöillä ja yrteillä saa niin ihanan kokonaisuuden, ettei maitotuotteita tai kananmunia kaipaa.
  • Vierailla voi toki olla spesifimpiä tarpeita – kuten sitrusallergia, mausteyliherkkyyttä tai pähkinäallergia – mutta nämä ainesosat on useimmiten helppo muuttaa. Muutokset onnistuvat erityisen helposti vegaanisessa ruuassa, jossa ruoka on harvemmin riippuvaista rakennetta tuovista allergeeneistä, kuten kananmunasta.
  • Jos haluan tarjota juustoa tai maitotuotteita, laitan ne erikseen esille: revin laakeaan kulhoon buffalomozzarellaa ja pirskottelen päälle oliiviöljyä, tai teen fetasta murua tuoreen tillin ja kevätsipulin kanssa. 

Olen itse lihansyöjä, ja pääsiäisenä juhlapöytääni kuuluu joko lammas tai lintu. Menun päärunko on kuitenkin kasviksissa, ja liha on vain kiva pieni juhlalisä. Silloin lihaa ei tarvitse ostaa niin paljon ja voin ostaa luomulihaa. Jos tarjoan lihaa tai kalaa, valitsen yhden lajin – en siis tee kanaa, lihaa JA kalaa. Lisäksi liharuuan pitää olla sellainen, jonka voi valmistaa edellisenä päivänä, ja jonka makumaailma tukee tarjolla olevia kasvisruokia. Juhlapäydässäni voi olla esimerkiksi paahtopaistia, kokonainen lampaanviulu, ohueksi viipaloitua ankanrintaa tai vaikkapa savustettua siikaa.

Nappaa tästä kolme herkullista lisuketta pääsiäispöytään

Paahdettu selleri on yksi bravuureistani, ja käytän siihen niitä yrttejä, joita sattuu olemaan. Myös porkkanat ovat kuuluneet kauan repertuaariini. Porkkanoita tehdessä kannattaa olla tarkkana, että lisää kastikkeen porkkanoiden joukkoon, kun ne ovat vielä lämpimiä: silloin porkkanat imaisevat kunnolla itseensä etikan ja chilin maun! Belugalinssit puolestaan kuuluvat minusta talven juhlapöytään, ja tässä salaatissa maistuvat sekä Lähi-idän mausteet että kauden upeimmat hedelmät granaattiomena ja pomelo.

Näiden kolmen vegeruuan tähteistä saa seuraavana päivänä koottua itselleen herkullisen salaatin. Jos on kaikkiruokainen, voi oheen tehdä uppomunan tai paistaa palan mehevää lohta. 

Herkullista pääsiäistä!

PS. Lauantaina julkaisen ihanien lammaspiiraitteni ohjeen, sillä mikäpä on parempi tapa käyttää lampaanviulun tähteet kuin lihapiiraisiin?

PAAHDETTU JUURISELLERI YRTTIKASTIKKEELLA

kuudelle, valmistusaika 1 t 20 min. 
  • 1 juuriselleri (n. 1kg)
  • 100 g hasselpähkinöitä
  • oliiviöljyä
  • suolaa

vihreä kastike:

  • n. 3 dl tuoreita yrttejä (esimerkiksi tilliä, persiljaa, basilikaa, lipstikkaa)
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl suolaa

Paahda pähkinät 160-asteisessa uunissa 6 minuuttia. Kumoa lautaselle jäähtymään. Hiero pähkinöitä keittiöliinan välissä niin, että kuoret irtoavat. Poimi pähkinät sivuun ja heitä kuoret pois. Ei haittaa, vaikka kaikki kuoret eivät lähde. Tärkeintä on, että saat ison osan kuorista pois, jotta ne eivät sottaa salaattia. Nuiji pähkinöitä morttelissa muutaman kerran, jotta ne halkeavat.

Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Kuori selleri vihannesveitsellä ja leikkaa se 1,5 cm paksuiksi kiekoiksi ja kiekot 1,5 cm paksuisiksi tangoiksi. Levitä tangot uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Laita sellerit uunin keskiosaan ja paahda noin 50 minuuttia, käännä sellereitä kerran paahdon aikana. Selleritangot ovat valmiita, kun ne alkavat ruskistua. 

Tee sellerien paahtuessa vihreä kastike: yhdistä kaikki ainekset kannuun ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.

Anna selleritankojen jäähtyä hetken, ja kasaa ne sitten tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vihreää kastiketta ja viimeistele pähkinöillä.

HARISSAPORKKANAT

Kuudelle, valmistusaika 15 minuuttia
  • 500 g porkkanoita
  • 1 tl harissaa
  • 2 tl väkiviinaetikkaa
  • n. 1 tl sormisuolaa
  • n. 1 tl nigellansiemeniä tai mustia seesaminsiemeniä
  • koristeluun tuoreita yrttejä, esimerkiksi lehtipersiljaa tai minttua

Kuori porkkanat ja leikkaa ne pituussuunnassa neljään osaan. Höyrytä porkkanat kypsiksi, mutta rapsakoiksi. Aikaa tähän menee noin 2–3 minuuttia.

Sekoita etikka ja harissa. Kun porkkanat ovat valmiita, huuhtele ne nopeasti jääkylmällä vedellä ja nosta sitten kulhoon pihdeillä. Kaada päälle harissakastike ja kääntele varovasti, jotta kastike maustaa porkkanat kaikkialta. Ripottele päälle sormisuolaa ja kääntele. Nosta tarjoiluvadille ja koristele tuoreilla yrteillä ja nigellansiemenillä.

Vinkki! Jos sinulla ei ole höyrytyskoria, porkkanat voi keittää. Höyrytys on kuitenkin nopea ja hellävarainen tapa kypsentää kasviksia varsinkin salaatteihin ja kevyisiin ruokiin. Helpoimmalla pääsee ostamalla kattilan pohjalle laitettavan auki taittuvan korin. Sellaisen saa alle kympillä! 

RUBIINISALAATTI 

kuudelle hengelle, valmistusaika 25 minuuttia + jäähdytys ja marinointi 30 minuuttia
  • 3 dl belugalinssejä
  • 1 tl suolaa
  • 1 granaattiomena
  • ¼ pomelohedelmä
  • 100 g babypinaattia
  • koristeluun tuoretta tilliä tai rucolaa

kastike:

  • 8 kuivattua, pehmeää aprikoosia
  • 1 shalottisipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl aniksen siemeniä
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ½ tl juustokuminaa
  • ½ tl jauhettua kanelia
  • 1 rkl agavesiirappia
  • ripaus suolaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikka

Huuhtele linssit kylmällä vedellä. Laita ne kattilaan runsaassa kylmässä vedessä, lisää suola. Kiehauta ja keitä 20 minuuttia. Huuhtele siivilässä kylmällä vedellä ja laita kulhoon.

Tee linssien keittyessä kastike: Leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi. Leikkaa shalottisipuli ohuiksi renkaiksi, raasta valkosipuli. Laita sipulit, aprikoosit ja loput kastikkeen ainekset lasipurkkiin, sulje kannella ja ravista. Kaada kastike linssien joukkoon ja sekoita.

Anna linssien marinoitua jääkaapissa 30 minuuttia. Pese sillä välin babypinaatti. Irrota granaattiomenan siemenet. Irrota pomelon hedelmäliha sen kalvoista.

Sekoita juuri ennen tarjoilua puolet granaattiomenan siemenistä linsseihin, tarkista maku ja säädä tarvittaessa suolan määrää. Kasaa salaatti vuorottelemalla babypinaattia ja marinoituja linssejä. Viimeistele lopuilla granaattiomenan siemenillä ja pomelolla sekä yrteillä. 

Kommentit (3)

Eeviannaliisa
1/3 | 

Muuten hyvä,mutta Citymarketin hedelmävastaava sanoi että nyt ei ole pomeloita.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Se on varmasti näin että kaikissa kaupoissa ei ole. Pomelokausi alkaa marraskuussa ja loppuu näillä näppäimillä, Prismassa vielä oli. Pomelon sijasta voi käyttää mitä vaan muuta haluamaansa sitrushedelmää tai jättää sen pois.

Eeviannaliisa

Ostinkin verigreippiä, vaikka sitäkään ei kaikki meidän porukassa voi syödä, koska se vaikuttaa mm kolesterolilääkkeiden kanssa siten että voi jopa aiheuttaa maksavaurioita. Mutta laitan sen salaatin toiseen laitaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat