Kirjoitukset avainsanalla Kevät

Kevät on täällä ja niin pitäisi olla nokkostenkin. Ja nokkostahan piti sitten saada heti. Tein pitkän kävelyretken lapseni kanssa, muovipussein ja kertakäyttöisin hanskoin varustautuneena. Kolusimme läpi kaikki metsiköt kierroksemme varrella, pompimme kivillä, ihmettelimme mutaisia traktorinjälkiä ja ihastelimme valkovuokkoja. Mutta missään ei ollut nokkosen nokkosta. Eikä se oikeastaan edes haitannut  – en osaa sanoin kuvata, miten onnellinen olen jokaisesta kohtaamastamme hiirenkorvasta ja mutaisesta lammikosta. Kevät on täällä! 

Kun myöhään iltapäivällä kaarsimme kärryinemme takaisin kotipihaan, melkein nauratti: siinä pihaamme vastapäätä, hiekkatien toisella puolella olevan pellon kulmassa loisti pieni pläntti juuri maasta nousevia nokkosia. Illallinen oli pelastettu! 

Nokkosista on moneen ja kerään niitä joka vuosi – kun muiden kevät alkaa parsalla, minulle kevät maistuu nokkosilta ja korvasieniltä. Pesto on helpoin tapa käyttää nokkosta, mutta tällä kertaa tein ihanan, pehmeän nokkossopan, jonka viimeistelin öljyssä tiristetyillä nokkosen lehdillä sekä hapankaalilla. Tästä tuli hurmaava, mutta myös terveellinen ruoka ja tulen tekemään tätä arkisoppaa varmaan vielä monta kertaa uudestaan tänä keväänä – niin kauan kuin nokkosia riittää. Ja nyt mulla onkin oma salainen nokkospläntti, josta riittää kerättävää! 

Nokkosten kerääminen on helppoa: kerää keväällä pieniä kasvin yläosan lehtiä ja nuppuja. Käytä puutarhahanskoja tai kertakäyttöisiä elintarvikehanskoja. Poista kotona nokkosista ruodit ja pese runsaassa vedessä. Kuivaa salaattilingolla, niin nokkoset pysyvät hyvinä käyttöön asti. 

P.S. Mulla taitaa olla nyt joku vaihe meneillään kun haluan syödä vihreitä ruokia... Katsasta uusin Kodin Kuvalehti, johon tein mun valloittavaa vihreää shakshoukaa, ja johon voi siis myös käyttää nokkosta! 

Silkkinen nokkoskeitto

  • 2 litraa nokkosta
  • 12 jauhoista perunaa
  • 1 purjo
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 12 dl vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • oliiviöljyä
  • suolaa & mustapippuria

lisäksi: 

  • maustamatonta jugurttia
  • hapankaalia

Perkaa nokkoset ja pese runsaassa kylmässä vedessä. Kuivaa salaattilingolla. Kuori perunat ja puolita. Leikkaa purjo pituussuunnassa kahtia ja pese huolellisesti, suikaloi. Kuumenna tilkka oliiviöljyä paksupohjaisessa kattilassa, lisää purjot ja kuullota pehmeiksi. Lisää perunat, vesi ja kasvisliemikuutiot ja keitä, kunnes potut ovat pehmenneet, noin 20 minuuttia. 

Lisää sitten ¾ osaa nokkosista, kiehauta ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kuumenna ½ dl oliiviöljyä paksupohjaisessa kasarissa. Tiristä jäljellä olevat nokkoset öljyssä muutamassa erässä noin 30 sekuntia ja nosta reikäkauhalla talouspaperille. Säästä öljy. Suolaa lehdet ripauksella sormisuolaa.

Tarjoa keitto hapankaalin ja jugurtin kera ja viimeistele annos nokkosen lehdillä ja tipalla oliiviöljyä. 

Kommentit (2)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Valutus riittää perunoiden kiehuessa, jos tekee nokkosesta tätä keittoa. Salaattilinko on kuitenkin hyvä jos kerää isomman saaliin eikä käytä kaikkea heti - pestyt nokkoset pysyvät parempina jääkaapissa, ne voi pakata vaikka minigrip-pussiin tai isoon vuosirasiaan. Sama muuten pätee jos kerää jääkaappiin villiyrttejä tai vaikka oman maan pinaattia: pesun jälkeen salaattilingon kautta jääkaappiin ja säilyvyys pitenee!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram