Kirjoitukset avainsanalla Helsinki

Pitkään raahasin aitoja meksikolaisia mausteita ja tykötarpeita Suomeen maailmanmatkoiltani, nyt ei tarvitse enää mennä merta edemmäs, sillä kuulin ilouutisen: Hämeentielle on auennut meksikolainen elintarvikekauppa, josta saa lähes kaiken tarvitsemansa aitojen Meksiko-makujen kokkaamiseen. Sinne siis! 

Kaikki ruokaihmiset raahaavat tuliaisina asioita, joita ei Suomesta saa. Mutta Helsinkikin on kansainvälistynyt jo niin paljon, että on harvoja ruokakulttuureja, joiden raaka-aineita ja mausteita ei meiltä saa. Yksi keittiö on kuitenkin ollut jo pitkään haasteellinen: Meksikon keittiö kuivattuine chileineen ja erilaisine maissituotteineen. Näitä elintarvikkeita on pitänyt tuoda usein aika yllättävistäkin paikoista, mm. Berliinissä on yksi mainio pikkumarketti ja taannoisella Antwerpeninkin lomalla löysin meksikolaisia tuliaisia. Suomessa salaisuuteni on ollut bongailla Badia-merkkisiä kuivattuja chilejä isoista marketeista, joihin niitä tulee välillä erinä, lisäksi meksikolaisesta El Rey -ravintolasta olen saanut tiskin alta pyytämällä Tajin-maustetta ja chilikastiketta micheladoihini.

Dos Tecolotes on toiminut vasta pari kuukautta. Se on toistaiseksi vielä pelkkä elintarvikekauppa, mutta maaliskuussa paikasta alkaa saada myös pientä purtavaa shoppailun lomaan, kun keittiö valmistuu. Kauppa myy perjantaisin kotitekoista salsaa, ja sen menekki on yllättänyt omistajat: kuulemma joka perjantai salsat on myyty loppuun klo 12 mennessä! 

Hämeentie on etnisten elintarvikekauppojen Rodeo Drive. Ja aivan kivenheiton päässä sijaitsee Hakaniemen Halli, josta saa sitten kaiken muun mitä ruoanlaittoonsa tarvitsee. Tämä meksikolainen kauppa on tervetullut lisä aasialaisten ja intialaisten kauppojen keskelle! 
Hämeentie on etnisten elintarvikekauppojen Rodeo Drive. Ja aivan kivenheiton päässä sijaitsee Hakaniemen Halli, josta saa sitten kaiken muun mitä ruoanlaittoonsa tarvitsee. Tämä meksikolainen kauppa on tervetullut lisä aasialaisten ja intialaisten kauppojen keskelle! 

Dos Tecolotes -marketista löytyy kaikki tykötarpeet kotitekoisten tortillojen tekemiseen ja jos ei jaksa tehdä itse, täältä saa myös aidot maissitortillat valmiina. Tortilloja on mm. sinisestä maissista tehtyinä!
Dos Tecolotes -marketista löytyy kaikki tykötarpeet kotitekoisten tortillojen tekemiseen ja jos ei jaksa tehdä itse, täältä saa myös aidot maissitortillat valmiina. Tortilloja on mm. sinisestä maissista tehtyinä!

Tortillaprässi ja limemehun puristin ovat tärkeitä vempeleitä meksikolaisessa keittiössä. Kuvan chilikastikerivistö on vain kuudesosa kaupan koko valikoimasta ja kaikkia laatuja pääsee maistelemaan kaupassa.
Tortillaprässi ja limemehun puristin ovat tärkeitä vempeleitä meksikolaisessa keittiössä. Kuvan chilikastikerivistö on vain kuudesosa kaupan koko valikoimasta ja kaikkia laatuja pääsee maistelemaan kaupassa.

Kaupan valikoimissa olevat toistakymmentä eri kuivattua chiliä voi kuulostaa liiottelulta, mutta meksikossa jokaisella chilillä on tärkeä paikka mole-kastikkeiden ja marinadien teossa. Kuivatuista chileistä voi löytää mm. hedelmäisiä tai savuisia aromeja.
Kaupan valikoimissa olevat toistakymmentä eri kuivattua chiliä voi kuulostaa liiottelulta, mutta meksikossa jokaisella chilillä on tärkeä paikka mole-kastikkeiden ja marinadien teossa. Kuivatuista chileistä voi löytää mm. hedelmäisiä tai savuisia aromeja.

Gran Mitla -merkkinen matosuola on aivan ihmeellisen herkullista. Olen ostanut sitä berliininmatkoilta ja lisään sitä pienen ripauksen kun teen vihreää salsaa. Se toimii myös ihanasti aamiaistacojen viimeistelyyn!
Gran Mitla -merkkinen matosuola on aivan ihmeellisen herkullista. Olen ostanut sitä berliininmatkoilta ja lisään sitä pienen ripauksen kun teen vihreää salsaa. Se toimii myös ihanasti aamiaistacojen viimeistelyyn!

Tomatillojen lisäksi kaupan valikoimista löytyy tuore kaktus - tätä pitää testata joku kerta!
Tomatillojen lisäksi kaupan valikoimista löytyy tuore kaktus - tätä pitää testata joku kerta!

Tomatillo ei suinkaan ole nimestään huolimatta tomaatti, vaan vihreä, ehkä jättikokoista raakaa ananaskirsikkaa muistuttava hedelmä, josta tehdään aito meksikolainen vihreä salsa. Se on täällä suomessa arvokas herkku, mutta jo viidellä tomatillolla saa ihanan itse tehdyn vihreän salsan, silloin kun haluaa panostaa. Näitä on ollut ennen hurjan vaikea saada suomesta, ainakaan kuluttajien elintarvikekaupoista.
Tomatillo ei suinkaan ole nimestään huolimatta tomaatti, vaan vihreä, ehkä jättikokoista raakaa ananaskirsikkaa muistuttava hedelmä, josta tehdään aito meksikolainen vihreä salsa. Se on täällä suomessa arvokas herkku, mutta jo viidellä tomatillolla saa ihanan itse tehdyn vihreän salsan, silloin kun haluaa panostaa. Näitä on ollut ennen hurjan vaikea saada suomesta, ainakaan kuluttajien elintarvikekaupoista.

Nämä tarttuivat mukaan: Tajinmaustetta, johon olen koukuttunut, löytyi kahta vahvuutta. Lisäksi löysin meksikolaista toppasokeria, joka on salainen aseeni kun teen naudanribsipataani. Ja tuo ruskea juurekas on kaupan myyjän suosittelema jicama, jota sain maistaa sitä jo kaupassa - tätä taivaallista juuresta oli myös pakko saada, en ollut koskaan aiemmin maistanut sitä! Ja tietenkin mukaan tuli tortillalättyjä sekä clamatoa, niihin hetkiin kun haluan tehdä aidon micheladan.
Nämä tarttuivat mukaan: Tajinmaustetta, johon olen koukuttunut, löytyi kahta vahvuutta. Lisäksi löysin meksikolaista toppasokeria, joka on salainen aseeni kun teen naudanribsipataani. Ja tuo ruskea juurekas on kaupan myyjän suosittelema jicama, jota sain maistaa sitä jo kaupassa - tätä taivaallista juuresta oli myös pakko saada, en ollut koskaan aiemmin maistanut sitä! Ja tietenkin mukaan tuli tortillalättyjä sekä clamatoa, niihin hetkiin kun haluan tehdä aidon micheladan.

Illalla maistelimme jicamaa myyjän oppien mukaisesti: kuorittuna ja ohuiksi viipaleiksi leikattuna sekä Tajin-mausteeseen dipattuna. Raaka jicama maistuu ihan siltä kun olisi yhdistetty kyssäkaali ja valkea kuulas omena, mutta koostumus on huikean mehukas. Alfkin tykkäsi kovasti!
Illalla maistelimme jicamaa myyjän oppien mukaisesti: kuorittuna ja ohuiksi viipaleiksi leikattuna sekä Tajin-mausteeseen dipattuna. Raaka jicama maistuu ihan siltä kun olisi yhdistetty kyssäkaali ja valkea kuulas omena, mutta koostumus on huikean mehukas. Alfkin tykkäsi kovasti!
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi tärkeimmistä paikoista Helsingissä on minulle Hakaniemen kauppahalli. Tänä kesänä olemme viettäneet lapseni kanssa hauskoja stadipäiviä ympäri kaupunkia ja yhden jos toisenkin kerran poikenneet Hakiksen hallissa.

Olen ollut hallin asiakkaana yli 20 vuotta. Nyt Hakaniemen Kauppahalli on entistäkin upeampi, vaikka se onkin väistötiloissa. Vuonna 1914 avattu kauppahalli on ollut remontissa ennenkin, mutta viime rempasta on kulunut yli 40 vuotta, joten tiedossa on perusteellinen saneeraus aina kylmätiloja ja kenties jopa perustuksiakin myöten.

Remontin tilalta kaikki kauppiaat siirtyivät alkuvuodesta torille rakennettuun väistötilaan. Se, kuinka pitkään remppa jatkuu, on vielä auki. Sillä välin kauppa käy vilkkaammin kuin pitkiin aikoihin, kiitos toimivan hallirakennuksen, joka vastaa paremmin nykyajan tarpeita.

Hallin väistötilan rakennus on onnistunut yli odotusten: Hakaniemen torille rakennettu väliaikainen rakennus on avara, valoisa, ja kaikki on yhdessä kerroksessa. Kauppapaikat ovat houkuttelevia ja ne näkyvät nyt paremmin kuin alkuperäisessä, sokkeloisessa hallirakennuksessa. Tilaa liikkua, jonottaa omaa vuoroaan ja nähdä myytävät tuotteet on kunnolla. Ravintoloita ja kahviloita on tiputeltu hauskasti ympäri hallia, ja ilmeisesti kauppiaatkin ovat oikein tyytyväisiä toimivaan pohjaan ja huoltotiloihin. 

Yksi merkittävimmistä uudistuksista on aukioloaikojen pidentäminen – nykyään halli on arkisin auki klo 20:een, joten pidempääkin päivää tekevä ehtii ostoksille. 

Halliin mennään viihtymään, tapaamaan kavereita ja kuten ennen vanhaan, ostamaan parasta lihaa, kalaa, kasviksia ja muita elintarvikkeita. Hakaniemen kauppahalli on edelleenkin Suomen paras ja monipuolisin kauppahalli ja tänne kannattaa tulla kauempaakin!

Rakastuin Hakaniemen halliin, kun aloin vuonna ysiviis ravaamaan koulun vuoksi arkipäivät Helsingissä. Hakiksen hallista sai kaupungin parhaat täytetyt patongit, joita haimme toisinaan kesken koulupäivien, kun lukion ruokalan tarjonta ei napannut.

Pian lukion jälkeen muutin kimppakämppään Sörnäisiin, ja silloin Hakaniemen hallista ja kaupunginosan etnisistä kaupoista tuli tärkeitä etenkin, kun haimme illanistujaisiin ja kotibileisiin herkkuja ja raaka-aineita. 

Seuraava kotini oli enää muutaman korttelin päässä hallista, joten siitä tuli lähikauppani. Nyt asun jo kauempana hallista, mutta ruokakuvausten ja juhlien valmistelut alkavat aina Hakaniemen hallista.

Vuosien varrella kauppiaista on tullut tuttuja ja ystäviä, jotka ovat aina puhelun päässä kun tarvitsen neuvoja tai ohjeita ruoanlaittoon tai raaka-aineiden käsittelyyn. Olen oppinut hurjasti ruoanlaitosta, Hakis on ollut vähän kuin oma kokkikouluni.

Tee sinäkin retki Hakaniemen uudistettuun halliin! Herkuttele mustikkapullalla, juttele myyjien kanssa, osta illaksi muutama herkuttelujuusto ja nappaa kotiin pala aitoa savupotkaa. Ensi viikolla paljastan huikean helpon savupotkakeiton reseptin, johon tulet tarvitsemaan tätä ihanaa kotimaista herkkua! 

Syötävän herkullinen vihannestiski!
Syötävän herkullinen vihannestiski!

Kunnon anjovikset pastoihin löytyy Roinisen Italialaisesta delistä.
Kunnon anjovikset pastoihin löytyy Roinisen Italialaisesta delistä.

Taggiasche-oliivit ovat suosikkioliivini - aivan ehdottomia pizzaan tai pastaan, johon tarvitaan oliiveja.
Taggiasche-oliivit ovat suosikkioliivini - aivan ehdottomia pizzaan tai pastaan, johon tarvitaan oliiveja.

Roininen on erikoistunut Italialaisiin makkaroihin, leikkeleisiin ja herkkuihin. Ismo Roininen ja hänen poikansa osaavat kertoa tarkastikin, miten mikäkin makkara on valmistettu, sillä he reissaavat Italiassa alituiseen valitsemassa makkaroita. Kysy myös matkavinkkejä!
Roininen on erikoistunut Italialaisiin makkaroihin, leikkeleisiin ja herkkuihin. Ismo Roininen ja hänen poikansa osaavat kertoa tarkastikin, miten mikäkin makkara on valmistettu, sillä he reissaavat Italiassa alituiseen valitsemassa makkaroita. Kysy myös matkavinkkejä!

Tällä leikkelekoneella on siivutettu meidän häissämme tarjolla olleet leikkeleet.
Tällä leikkelekoneella on siivutettu meidän häissämme tarjolla olleet leikkeleet.
Roots Kitchen on uusi tulokas Hakiksen halliin. Heidän päivittäin vaihtuvat kasvisannoksensa ovat hurjan hyviä, tässä mehukas linssiburger.
Roots Kitchen on uusi tulokas Hakiksen halliin. Heidän päivittäin vaihtuvat kasvisannoksensa ovat hurjan hyviä, tässä mehukas linssiburger.

Hakaliha on erikoistunut possuun ja edullisiin ruhonosiin. Täältä ostan grilliin broilerin sydämiä.
Hakaliha on erikoistunut possuun ja edullisiin ruhonosiin. Täältä ostan grilliin broilerin sydämiä.

Kaikki mitä olet halunnut kokata possusta löytyy Hakalihan tiskistä.
Kaikki mitä olet halunnut kokata possusta löytyy Hakalihan tiskistä.

Reinin Lihalla on laaja valikoima naudanlihaa ja ranskalaisia rotukanoja. Lempi ruhonosiani on naudan kylki ja rinta, niistä tulee parhaat lihasopat ja padat.
Reinin Lihalla on laaja valikoima naudanlihaa ja ranskalaisia rotukanoja. Lempi ruhonosiani on naudan kylki ja rinta, niistä tulee parhaat lihasopat ja padat.

Lentävä Lehmä on Suomen juustojen edelläkävijä ja asiantuntijapuoti. He toimittavat ravintoloille juustoja ja tietävät kaiken, mitä sinun tarvitsee juustosta tietää. Vasemmalla kuvassa on yksi lempijuustoistani Langres - pystyn syömään koko juuston yksin siltä istumalta!
Lentävä Lehmä on Suomen juustojen edelläkävijä ja asiantuntijapuoti. He toimittavat ravintoloille juustoja ja tietävät kaiken, mitä sinun tarvitsee juustosta tietää. Vasemmalla kuvassa on yksi lempijuustoistani Langres - pystyn syömään koko juuston yksin siltä istumalta!

Kalat ja äyriäiset löytyvät hallista joko mukaan kotiin tai paikan päällä nautittaviksi. Laajennuksen myötä tarjonta on kasvanut, pieneen nälkään saa esimerkiksi herkullisia lohileipiä.
Kalat ja äyriäiset löytyvät hallista joko mukaan kotiin tai paikan päällä nautittaviksi. Laajennuksen myötä tarjonta on kasvanut, pieneen nälkään saa esimerkiksi herkullisia lohileipiä.

Savustetut herkut kiinnostavat.
Savustetut herkut kiinnostavat.

DeliDeli myy ranskalaisia ja etelä-eurooppalaisia herkkuja. Jouluisin ostan täältä ystäville pieniä herkuttelulahjoja.
DeliDeli myy ranskalaisia ja etelä-eurooppalaisia herkkuja. Jouluisin ostan täältä ystäville pieniä herkuttelulahjoja.

Hakaniemen hallissa myydään laadukkaita mausteita. Savupaprika on keittiöni perusmausteita ja löytyy DeliDelin hyllystä.
Hakaniemen hallissa myydään laadukkaita mausteita. Savupaprika on keittiöni perusmausteita ja löytyy DeliDelin hyllystä.

Keittiöni perussuolaa on tämä karkea, hieman kostea Guéranden suola, jota saa mm. Hakaniemen kauppahallista.
Keittiöni perussuolaa on tämä karkea, hieman kostea Guéranden suola, jota saa mm. Hakaniemen kauppahallista.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat