Kirjoitukset avainsanalla Vappu

Juustoinen, sopivan tulinen, mukana kulkeva, helppo syödä sormin... Sellainen on kolmen aineksen jalopenopörpylä, johon rakastuvat kaikki!

Pasteijamuija iskee taas. 

Tänään on vappuaatto, trööt! Jotkut onnekkaat ovat ottaneet päivän vapaaksi ja pystyvät viettämään pitkää viikonloppua, mutta monelle sekä vappuaatto että vappupäiväkin ovat työtä täynnä. Silloin juhlaruokien kokkaaminen on viimeinen asia mielessä ja kenties asia, jossa kannattaa mennä siitä, mistä aita on matalin. Ja hei, me ollaan varmaan kaikki oltu siinä tilanteessa, missä on menossa kaverille bileisiin ja tajuaa vasta samana päivänä, että kutsussa mainitaan sana nyyttärit.

No, tässä tulee jalopenopörpylä joka pelastaa, kun aikaa kokkaamiselle ei ole, ja kun kaikki ainekset pitää saada alakerran pikkumarketista. Juustoinen, sopivan tulinen, mukana kulkeva, helppo syödä sormin – tässä vain muutama syy, miksi näitä kannattaa ehdottomasti tehdä tänä vuonna vappupiknikille!

Ja muistinko mainita, että tähän tarvitsee vain kolme raaka-ainetta?

Ekan kerran tein näitä pasteijoita kuvausporukalle, kun olin keitraamassa mainoskuvauksia. Pitkän kuvauspäivän yksi tärkeimmistä aterioista on heti kuvauspaikalle saavuttaessa nautittava aamiainen. Aamiaisen voi joutua kattamaan mitä ihmeellisempään paikkaan: pellolle, suljetun toimistorakennuksen huoltokäytävään tai auton takakonttiin, josta se tarjoillaan 20 asteen pakkasessa. Keitraajana joutuu joka kerta miettimään erikseen, mitä pystyy missäkin olosuhteissa tarjoamaan, ja miten ne toteuttaa. Ja sekös tekee siitä hommasta ainakin minusta tuplasti mielenkiintoisempaa!

Etenkin kylminä päivinä ja ulkokuvauksissa haluan aina tarjota jotain lämmintä, mutta koska 30 hengen aamiaisen valmisteluihin ja pakkaamiseen on hyvin vähän aikaa, nopeat ja helpot ideat ovat kultaakin kalliimpia. Olen kunnostautunut esimerkiksi erilaisten frittatojen ja pasteijoiden tarjoamisessa, ja valmiit taikinat ovat keitraajan pelastus aamulla klo 5. Tällä kertaa halusin tehdä jotain juustoista, koska päivästä oli tulossa rankka lukuisine siirtymineen. Uhkarohkeasti päätin laittaa pasteijoihin myös jalopenoja. Arvelin, että koska valomiehet rakastavat Texas Pete -chilisoosia, ehkä jalopenot aamiaisella eivät olisikaan niin omituinen juttu. Ja näin syntyi jalopenopörpylä. 

Pasteijani menivät kuin kuumille kiville ja myös hullun yksinkertaista reseptiäkin tuli jaettua. Sittemmin olen valmistanut näitä pasteijoita kuvausten lisäksi mm. nyyttäreihin ja piknikille. Taikinana olen käyttänyt joskus myös valmista croissant-taikinaa (sitä purkista poksautettavaa!) ja täytteeksi raastanut kaikki jääkaapin sekalaiset juustonjämät. Näistä saa tosi nättejä, jos ne voitelee kananmunalla ja ripottelee päälle unikonsiemeniä, mutta jalopenopörpylät ovat yhtä fabulöös ilman hienoja koristeitakin. Kokeile ja ihastu!  

P.S. Mieheni kutsuu kaikenlaisia pasteijoita ja piiraita pörpylöiksi, siitä nämä pasteijat saivat nimensä <3 

JALOPENOPÖRPYLÄT

n. 12 kpl, valmistusaika 20 minuuttia + taikinan mahdollinen sulatus
  • 1 pkt lehtitaikinaa
  • n. 1 dl säilykejalopenoja
  • n. 100 g sulatejuustoa

Jos käytät pakastelehtitaikinaa, levitä taikinapalat leivinpaperille ja anna sulaa huoneenlämmössä. (Käytin tällä kertaa Lidlin valmista lehtitaikinaa, joka löytyy kylmiöstä valmisruokien luota, ja on heti valmista käytettäväksi ilman sulatusta.)

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Leikkaa taikina neliön muotoisiksi paloiksi. Jos taikina on kovin paksua, sitä voi halutessaan kaulita hieman. Paloittele sulatejuusto. Valuta jalopenot. Aseta jokaiselle taikinaneliölle nokare sulatejuustoa sekä pari jalopenoa. Taita taikina taskuksi kääntämällä neliön toinen puolikas kanneksi täytteille – voit tehdä joko suorakaiteita tai kolmioita. Paina reunat kiinni haarukalla. 

Paista 220-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, tai kunnes taikina on paistunut kullanriskeaksi. Jäähdytä ja syö. 

Kommentit (7)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Mä otan puhelimeen screen shotin! Ja jos en selaa puhelimella vaan läppärillä ja löydän jonkun mielenkii toisen reseptin, otan puhelimella kuvan ruudusta.. LOL aika dorkaa mutta toimii mulla! :)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hmm.. en usko että voitaikina pysyy niin herkullisena jos sen uudelleenpakastaa kypsennettynä.. MUTTA jos sinulla on kiirettä ja saada minimoida juhlien valmistelut minimiin, voit valmistella kaiken valmiiksi kippoihin jo aamusta, eli viipaloida sulatejuuston, valuttaa jalopenot ja jopa ottaa taikinan jääkaappiin sulamaan. Näin kaikki on valmiiksi kätten ulottuvilla. Silti, resepti on niin helppo ettei tälläkään säästä aikaa kuin viitisen minuuttia. Mutta säästöä sekin! :)

***

Totta! Menen tällä sotasuunnitelmalla. Kiitos vinkeistä ja reseptistä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö: JP. Chenet 

Mistä on vappu tehty? 

Ovikellon kilinästä, kuohuviinipullojen korkkien paukkeesta, rasvamunkin ritinästä, riemusta ja räkätyksestä. Kolinasta eteisessä, kun vieraat kompuroivat jo saapuneiden kavereiden kenkiin. Sipsipussin rapistelusta ja kuplien sihinästä lasissa. 

Ikkuna avataan, ilma vaihtuu keittiössä ja huoneeseen sekoittuu alhaalta kadulta kuuluva ihmisten iloinen mölinä. 

Vappuna nousen ylös talvipoterostani ja meillä on avoimet ovet. Kaikki ystävät ja tutut ovat tervetulleita meille. Kaadan kuohuviiniä ja keskityn päivän tärkeimpään tehtävääni: ystävien kanssa seurusteluun ja juhlaan. Ruokaa on, mutta sitä on sen verran kuin jaksan tehdä, ja se loppuu sitten, kun se loppuu. 

Vastaanotto alkaa puolilta päivin ja päättymisaikaa ei ole, saa tulla ja mennä, miten haluaa. Joinain vuosina olemme jossain vaiheessa pakanneet juomaa mukaan ja siirtyneet kaupungille nauttimaan ihmisvilinästä, joinain vuosina taas kotini on ollut vappukeskus, josta loputkin vieraat lähtevät vasta, kun pitää juosta illan viimeiseen bussiin. 

Niin tai näin, pidän oikeasti vapaata. Teen sitä, mitä kaipaan aina töissä kaikista eniten eli seurustelua ystävien kanssa ja omaa aikaa. En kokkaa, en tiskaa enkä passaa. Vappuna olen ylpeästi alisuorittaja. Vappuna relaan, juhlin ja nautin. 

Aloitan aamun kahvilla ja kynsien lakkaamisella. Tänään en laita ruokaa, edes itselleni, joten syön kaupasta edellisenä päivänä ostamani croissantin. (HUOM: muista ensi kerralla, että croissant kandee syödä ennen kynsien lakkaamista!) Pistän paplarit päähän. Laitan musiikkia ja avaan pullon kuohuviiniä ja kaadan itselleni pienen lasin. 

Vappu alkaa näillä täydellisillä pienillä kuplilla! Kuohuviinin ensimmäinen puraisu on rapea ja raikas, ja maistuu ekstrataivaalliselta, kun kello on 11, ei ole mitään kiirettä ja saan vielä hetken lusmuilla aamutakissani. Pistän lilaa luomeen, laitan jäitä cooleriin ja odotan ovikellon ensimmäistä kilahdusta. 

Vappu ilman stressiä ja miten se tehdään

Edellisinä päivinä (ei missään nimessä vappupäivänä!):

  1. Nosta kaikki tarvittavat tarjoiluastiat valmiiksi esille. Laita astioihin tarralaput, mitä niihin tulee, niin vieraasi tietävät, mihin astiaan kumotaan nyyttäri-perunasalaatti, ja mille vadille voi levitellä mokkapalat. 
  2. Tee juomapöytä. Kasaa siihen valmiiksi kaikki jalalliset lasisi sekä iso vati, johon tulee jäitä kuohuviinipulloja varten. Vieraat tuovat myös omia juomiaan, joten niille on hyvä olla valmiina jokin paikka muualla kuin keittiössäsi, sillä tarvitset kaiken pöytätilan niille astioille, joita et aio tiskata. 
  3. Os-ta jäät val-mii-na. Osta jäät valmiina. Valmis jää -> #thankful #blessed
  4. Hanki sipsejä. Sipsit ovat taivaan lahja juhlien järjestäjälle, koska kukaan ei voi vastustaa sipsuja ja dippiä! Suolalla maustettu perunasipsi on gluteeniton, vegaaninen ja ton-ton. Sopii siis kaikille. Sipsikulhon ympärillä käydään parhaat keskustelut. 
  5. Jos teet ruokaa, tee ainoastaan sellaisia ruokia, jotka voit tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, kuten lohipastrami. Tai osta kaupan valmiita juttuja ja asettele tai koristele ne niin, että ne näyttävät kotitekoisilta. Kuten tämä koristeltu hummus, joka kerää aina ihastusta. Pro-tip: osta ostereita ja osteriveitsi. Tee osterien avaamisesta ohjelmanumero. Vieraasi ovat aivan innoissaan ja sinä voit taputtaa itseäsi selkään: olet huijannut vieraasi valmistamaan ruokansa itse. 1 osteri / vieras riittää, siinä on kokemattomalle tarpeeksi ähellettävää, ja hän siirtyy murjotun nilviäisen nielemisen jälkeen mielellään sipsikulhon ääreen.  
  6. Ulkoista iso osa ruuista vieraille. Jos ystäväsi ei osaa kokata, pyydä tuomaan sipsuja ja dippiä. 
  7. Osta tarpeeksi kuohuviiniä. Mun juhlissa tarjotaan JP. Chenet’n Blanc de Blancs -kuohuviiniä. Tässä kuohuviinissä on ihana karviaismarjan raikkaus, ja koska se ei ole aivan rutikuiva, se on täydellinen pari juhlaruokien kanssa  – varsinkin, jos pidät mausteisesta ruuasta, kaloista taikka vapun klassikkoherkuista, kuten rahkamunkeista ja perunasalaatista. Tai sipseistä! Pro-tip: Laske kuohuviinin määrä ja lisää 1-2 pulloa vierasvaraa yllätysvieraille. Vappuna monet kiertävät kinkereistä toisiin ja matkan varrelta saattaa tarttua porukkaa mukaan myös sinun juhliisi. The more the merrier!

     

 

Lohipastramin voi tehdä valmiiksi pakastimeen jo muutamaa päivää aiemmin. Jos olet lähdössä puistoon piknikille, leikkaa pastrami valmiiksi ja asettele palat piknikpaikalla esimerkiksi salaatinlehden tai ruislastun päälle pienen majoneesisipaisun kera – näin lohi on helppoa ja siistiä syödä. Ohje mun lohipastramiin lötyy täältä

Viettäkää hyvät ihmiset ihana ja rentouttava vappu ja olkaa aina välillä oman elämänne alisuorittajia. Kippis! 

Kuvien pellavaliinat ja pöytäliina: Lapuan Kankurit. Lautaset ja Iittalan maljakko: Stockmann. Meitsin vappunaamari: Stockmann. 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tänä vappuna en aio valmistaa perunasalaattia enkä kattaa montaa sorttia ruokaa. Rakastan juhlien järjestämistä, mutta nyt haluan vaputella mahdollisimman pienellä vaivalla. Sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, ettenkö tarjoaisi jotakin itse tehtyä: aion ottaa rennosti ja valmistaa vain yhden ruuan, jonka teen valmiiksi jo nyt viikonloppuna. Ja sellainen on mun juhlabravuuri lohipastrami.

Pastramin nimi viittaa yleensä Jenkeissä suosittuun naudan suolalihaan, mutta tässä ruuassa se tarkoittaa ainoastaan valmistustapaa, jossa lohen pinta paistetaan nopeasti, ja sen jälkeen maustetaan reippaalla otteella. Lihapastramiin kuuluu myös suolaliemi sekä jopa savustusta, mutta lohipastramissa maustettu lohi heitetään lopuksi pakastimeen maustumaan ja jähmettymään. Jäätynyt lohi otetaan puolta tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön ja leikataan paloiksi. Ja sitten lohipastrami on valmis syötäväksi! 

Juhlapäivänä tämän herkullisen ruuan esillepanoon ja tarjoiluun menee siis enää 5 minuuttia. Lohipastrami on kaunista kuin karkki ja saa yleensä vieraat haltioitumaan. Siksi riittääkin, että pöytään katetaan yksi pomminvarma herkku ja muut antimet voivatkin tulla vaikka suoraan kaupan hyllyltä. 

Ota alta resepti ja tee juhliisi lohipastramia! 

Pssst! Torstaina blogissa ohjeet siihen, miten otat kaiken irti vapusta ja järjestät kunnon kinkerit vaivattomasti.

 

Kuvan lautaset Stockmann. Pellavaliinat Lapuan Kankurit.
Kuvan lautaset Stockmann. Pellavaliinat Lapuan Kankurit.

LOHIPASTRAMI

(G, M)
  • 1 kg tuoretta lohta, paksusta etuosasta
  • 1 rkl suolaa
  • 1 dl dukkah-maustetta (resepti täällä)
  • sormisuolaa ja yrttejä tarjoiluun

Nypi lohesta ruodot ja leikkaa fileen vatsapuolelta sentin leveydeltä kalaa pois, jotta saat siistin ja suorakulman muotoisen fileen. Leikkaa file vielä pituussuunnassa kahteen tai kolmeen tankoon. 

Laita leivinpaperi puhtaan leikkuulaudan päälle ja levitä dukkah siihen ohueksi kerrokseksi. 

Suolaa fileet ja paista tangot yksi kerrallaan kuumalla ja kuivalla rautapannulla joka sivulta nopeasti niin, että lohi saa väriä, mutta jää raa’aksi keskeltä. Nosta ruskistettu lohipala dukkah-mausteen päälle lepäämään.

Kun kaikki lohi on paistettu, pyörittele tankoja dukkah-mausteessa. Kääri tanko kerrallaan kelmuun ja nipistä tankojen päistä kelmu etusormen ja peukalon väliin ja kieputa rullia, kunnes kelmu kiristyy niiden ympärille ja saat lohitangosta tiiviin ’makkaran’. Käännä kelmun päät lohitangon alle ja kiinnitä esim. palalla maalarinteippiä. Pakasta vähintään 4 tuntia.

Noin 20 minuuttia ennen tarjoilua nosta jäiset tangot leikkuulaudalle, poista kelmu ja leikkaa terävällä veitsellä 1 cm viipaleiksi. Asettele tarjoiluvadille ja koristele esim. mizunan lehdillä tai versoilla. Ripottele päälle hieman sormisuolaa. Tarjoa heti, kun lohipastrami ei ole enää kohmeessa. 

Lohi vaatii pientä muotoilua ennen tangoiksi leikkaamista. En kuitenkaan heittänyt mitään pois: paistoin vatsapuolelta poistetun ohuen palan pannulla ja söin lounaaksi salaatin kera. 
Lohi vaatii pientä muotoilua ennen tangoiksi leikkaamista. En kuitenkaan heittänyt mitään pois: paistoin vatsapuolelta poistetun ohuen palan pannulla ja söin lounaaksi salaatin kera. 

Pannu saa olla todella kuuma. Lohessa on itsessään tarpeeksi rasvaa, joten jos sinulla on hyvä, paksupohjainen pannu (kuten rautapannu), se ruskistuu kauniisti kaikkialta.
Pannu saa olla todella kuuma. Lohessa on itsessään tarpeeksi rasvaa, joten jos sinulla on hyvä, paksupohjainen pannu (kuten rautapannu), se ruskistuu kauniisti kaikkialta.

Kuorruta lohitangot reippaasti dukkah-mausteseoksella.
Kuorruta lohitangot reippaasti dukkah-mausteseoksella.

Lohitangot voivat maustua pakkasessa jopa viikon. Ota ne ulos huoneenlämpöön vasta, kun kaikki muu on valmista. Jos juhlitte monta tuntia, ja ihmiset tulevat tipotellen, sulata ja tarjoile lohipastrami tanko kerrallaan.
Lohitangot voivat maustua pakkasessa jopa viikon. Ota ne ulos huoneenlämpöön vasta, kun kaikki muu on valmista. Jos juhlitte monta tuntia, ja ihmiset tulevat tipotellen, sulata ja tarjoile lohipastrami tanko kerrallaan.

Lohipastramin voi tarjota, miten haluaa, esimerkiksi leikata ja asetella ruislastun päälle pienen majoneesitipan kera. Se on myös nätti pienen salaatinlehden päällä, jos vieraissa on gluteenittomia. Jämät käärin seuraavana päivänä riisipaperiin kesärullaksi. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram