Kirjoitukset avainsanalla Tukholma

Tukholman suosituimpia uimarantoja on Smedsuddsbadet Kungsholmenilla.

Nykyään kaupunkimatkoilla päivän rytmin määrittelevät päikkärit ja avainsana on hitaus. Vielä muutama vuosi sitten matkakumppanin saattoi jättää hotellille ja lähteä yksin kylille, jos ei kestänyt toisen hitailua. Nyt on ihan ok jäädä sittenkin puistonpenkille syömään banaania, vaikka suunnitelmissa oli mennä Fotografiskaan. 

Siitä on vasta viisi vuotta, kun viikonloppu Tukholmassa tarkoitti manikyyriä ja skumppaa, kuumimmissa ravintoloissa syömistä ja luottokortin vingutusta Söderin putiikeissa. Aamun sarastaessa sitä löysi itsensä aina korkkarit kädessä tallustamasta jostain sillanalusbileistä tai etsimässä keskustassa taksia varaamaansa halpaan hostelliin, koska laadukkaan majoituksen sijasta rahat sijoitettiin juhlimiseen ja hyvään ruokaan. 

Bilettämistä en kaipaa, mutta hyvästä ruuasta ei ole tarvinnut luopua, kun nykyään matkassa on myös puolitoistavuotias lapseni. Nyt ravintolat valitaan sen mukaan, että siellä on tarpeeksi rentoa, jottei haittaa, vaikka yksi asiakkaista ei koskekaan hänelle tilattuun ruokaan tai kaataa ensitöikseen juomat syliinsä.

Kamun luona yökylässä vietetään hitaita aamuja ja pötkötellään olohuoneen matolla.
Kamun luona yökylässä vietetään hitaita aamuja ja pötkötellään olohuoneen matolla.

Matkasimme viime viikonloppuna ystäväni ja lapseni kanssa Ruotsiin moikkaamaan yhteistä ystäväämme, joka asuu perheineen Tukholmassa. Emme tehneet oikeastaan mitään ihmeellistä ja silti viikonloppumme oli ihana ja aivan erityinen! 

Ja mehän emme koko matkalla poistuneet Kungsholmenin saarelta. Enkä kyllä keksi mitään syytä, miksi olisimme sieltä lähteneet, sillä siellä on ystävämme koti, ja kaikki mitä Tukholma-viikonlopulta lapsen kanssa voi toivoa! Alfie on vielä kovin pieni, hänen vinkkelistään kaikki on uutta ja ihmeellistä, joten leikkipuisto keinuineen ja samoine liukumäkineen kuin kotona on Tukholmassakin mieletön juttu. Olisin voinut viedä hänet Östermalmin torille maistelemaan rapuja, Söderiin ostoksille ja kahvittelemaan tai sitten Abba-museoon, johon olen jo vuosia halunnut mennä. Mutta eipä hän minun suunnitelmistani saisi mitään irti, vaikka olisin vienyt hänet Gröna Lundiin. Hän hihkuisi silti keinumaan. 

Viikonlopun ohjelmamme oli kokoelma aikatauluttamatonta yhdessäoloa: leikkejä, hiekkaa, vettä ja herkkuja. Ja vaikka kaikkea tuota saa kotonakin, oli niin virkistävää myös itselle elää lapsiperhe-elämää uusissa maisemissa. 

Saavuttuamme aamulla laivalla Tukholmaan, joimme tietenkin kaffet ystävän luona ja söimme porkkanakakkua. Sitten olikin jo lounaan vuoro, (jotenkin ystäväpiirini menoja määrittää aina syöminen...). Menimme simpukoille ja ranuille Boule Bariin, joka on Rålambshovin puiston kupeessa olevan petankkikentän ravintola. Boule Baria suosittelisin muillekin Tukholman-matkailijoille kuin lapsiperheille: Boule Bariin voi tulla hyvässä porukassa pelaamaan petankkia ja särpimään kylmiä juomia pelin tiimellyksessä. Aurinko paistaa aamusta iltaan ja ravintolasta saa herkullisia klassikkoannoksia. Rata kannattaa varata jo päiviä aiemmin, sillä ne ovat todella suosittuja. Hyvällä säällä tuntuu, että koko Tukholma on tullut Rålambshoviin grillaamaan ja viettämään viikonloppua.

Rålambshovin puiston laidalla on tusinan verran ruokarekkoja, jos oman piknikin tuominen ei nappaa.
Rålambshovin puiston laidalla on tusinan verran ruokarekkoja, jos oman piknikin tuominen ei nappaa.

Tukholman Boule Bar on ravintola, baari ja petankkipaikka, jossa kannattaa pyörähtää kauniilla säällä.
Tukholman Boule Bar on ravintola, baari ja petankkipaikka, jossa kannattaa pyörähtää kauniilla säällä.

Lapsille Boule Barin listalta löytyi talon omaa vadelmalimonadia!
Lapsille Boule Barin listalta löytyi talon omaa vadelmalimonadia!

Alfa on tullut minuun, ja hiilarihirmuna rakasti paikan patonkia, jota hän dippasi majoneesiin. Maman poika!
Alfa on tullut minuun, ja hiilarihirmuna rakasti paikan patonkia, jota hän dippasi majoneesiin. Maman poika!

Boule Barin leivässä on kananmuna ja burgerpihvi, täydellinen after-petanque-annos!
Boule Barin leivässä on kananmuna ja burgerpihvi, täydellinen after-petanque-annos!

Lounaan jälkeen mentiin uimaan! Boule Barista vain lyhyen kävelymatkan päässä on lapsiperheiden suosima hiekkaranta, jossa on matala vesi ja lapset pääsevät mereen loiskimaan ja polskimaan. Miten onnelliseksi voi pieni mies tulla Itämeren hellistä aalloista ja hiekanhippusista!

Uinnin jälkeen menimme kakkukahveille symppikseen Mälarpaviljongeniin, jonka jälkeen olikin aika keskeyttää touhotus ja ottaa kämpillä hieman lepoa. Päikkärit! <3

Iltaohjelmaan kuului taas ruokaa ja rauhallista tekemistä: kävelimme Kungsholmenin luoteisrannalle, jossa on pitkä rantabulevardi. Tänne voi tulla ihailemaan auringonlaskua ja istumaan puistonpenkeillä, tai valita jonkun lukuisista ravintoloista. Söimme Pirenissä, jonka listalta tilasimme mm. tartaria, gnoccheja ja rapusalaattia. Paljon hyviä makuja, herkullista ruokaa ja ihana palvelu!

Sunnuntaiaamun pitkän brunssin jälkeen lähdimme leikkipuistoon. Puiston lasten kahluuallas houkutti nakuiluun ja lapseni myös karkasi pylly paljaana juoksentelemaan pitkin leikkipuistoa. Pitääpä muistaa Suomessa, että välillä voisi kotileikkipuistossakin pistää nakkeillen!

Koska lasten kanssa päivä pyörii unen, leikin ja syömisen ympärillä, ehdimme vielä ennen lentokentälle lähtöä aasialaiseen buffaan Pongiin: iloinen sekamelska Aasian eri keittiöitä löivät hienosti yhteen. Dimsumeja, aasialaisia salaatteja, thaimaalaista... kaikki maistuivat herkullisilta ja huolella valmistetuilta. Oli sitten missä maassa tahansa, Aasia-buffa toimii lasten kanssa aina! 

Arlanda Expressissä oli sitten sopiva hetki tuudittautua taas pikkupäikkäreille ennen Helsingin lentoa ja paluuta kotiin. Agneta, Benny, Björn ja Anni-Frid saavat odottaa toiseen kertaan.

Kungsholmenin huvituksia: 

Boule Bar

Rålambshov-puisto

Uimaranta

Mälarpaviljongen

Piren

Pong-Aasia-buffet

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram