Kirjoitukset avainsanalla hummus

Näistä aineksista syntyy 10 minuutissa herkullinen ja kaunis koristeltu hummuslautanen!
Näistä aineksista syntyy 10 minuutissa herkullinen ja kaunis koristeltu hummuslautanen!

 

Hummusta löytyy jääkaapistani aina. On pakko myöntää, että yleensä se tulee kaupan valmisruokakaapista, vaikka hummuksen valmistaminen onkin todella helppoa ja edullista. Kaupassa myytävä pieni purkki on kuitenkin juuri sopiva meille, ja sen voi iskeä pöytään saman tien, kun tulee kaupasta kotiin. Koska elämäntilanteeni on yhtä aikataulujen sumplimista, unohtelua ja myöhästyneitä ruokahetkiä, valmis hummus on elämän helpottaja, jonka otan ilolla vastaan!

Hummus hiipi jääkaappiimme kuin varkain. Nykyään se korvaa margariinin, jota en ole ostanut enää moneen vuoteen. Muutoksen takana ei ole mitään isompaa päätöstä. Ostotottumuksemme ovat vain pikkuhiljaa muokkautuneet näin.

Rakastan vaaleaa leipää ja erilaisia voikkareita, mutta yleensä voitelen leipäni mango chutneylla tai hillolla. Jos käytän rasvaa, se on voita. Mieheni ei puolestaan laittaisi hilloa leivälleen, vaikka pakottaisin, mutta hänenkin käytössään margariinipurkit ehtivät aina pilaantua ennen loppumista. Kerran hän sitten keksi käyttää voiteluun hummusta, ja niin monikäyttöisestä tahnasta tuli meillä peruselintarvike. Hummus kuuluu samoihin peruskamoihin maidon ja hedelmien kanssa. Niitä ei tarvitse erikseen kirjoittaa ostoslistaan. 

Kaikenlaisia valmishummuksia on tullut kokeiltua, ja ehdoton suosikkimme on Lidlin Baresa-merkkinen. Se on ihanan ilmavaa mutta sileää.

Kun olin lapsen kanssa kotona enkä meinannut ehtiä syödä, hummuspurkki pelasti ruokahuoltoni monena päivänä. Hummuksen ansiosta jääkaapissa oli aina jotain helppoa ja terveellistä, jota pystyi syömään yhdellä kädellä, hapankorpuilla dippaillen. Onneksi tämä härdelli meni ohi, ja nykyään ehdin toisinaan myös valmistaa hummusta itse. Mikä parasta, olemme saaneet myös lapsemme innostumaan hummuksesta ja vihannestikkujen dippailusta. 

Hummus toimii arkipöydässäkin ja siihen voi lisätä haluamiaan tilpehöörejä tai dipata vihanneksia suoraan hummuspurkkiinkin. Laitoin omaamme täkyiksi kirsikkatomaatteja, jotka ovat Alfan suosikkivihannes. Taatelit eivät sitten maistuneetkaan vauvalle ollenkaan ja niitä saatiin kaivaa veitsellä ruokapöydän rakojen välistä.
Hummus toimii arkipöydässäkin ja siihen voi lisätä haluamiaan tilpehöörejä tai dipata vihanneksia suoraan hummuspurkkiinkin. Laitoin omaamme täkyiksi kirsikkatomaatteja, jotka ovat Alfan suosikkivihannes. Taatelit eivät sitten maistuneetkaan vauvalle ollenkaan ja niitä saatiin kaivaa veitsellä ruokapöydän rakojen välistä.

 

Niin arkiseksi kuin hummus meillä onkin muuttunut, on sillä paikkansa pöydässä myös silloin, kun tulee vieraita. Silloin suosin usein ruokia, jotka ovat upean näköisiä, mutta hävettävän helppoja valmistaa. Hummukselle riittää, kun sen laittaa nuolijalla lautaselle ja pirskottelee päälle oliiviöljyä ja maustetta: esimerkiksi dukkaa tai sumakkia. Jos käytettävissä on 10 minuuttia, voi jo tehdä koristellun hummuksen, joka tekee taatusti vaikutuksen!

Taatelihummus on yksi suosikeistani, kun pistän hummukseen tilpehöörejä ja koristelen sen. Makeasta taatelista ja kirskkatomaatista syntyy hurmaava salsa, joka sekoittuu hummukseen dippaillessa ja nautiskellessa. Tästä reseptistä löytyy yksi versio Samassa liemessä -keittokirjastamme, mutta tällä kertaa tein sen jääkaapistani löytyneistä tykötarpeista, ja lopputuloksesta tuli tillinen ja sipulinen.

Koristeltu hummus sopii sekä arkipöytään että illanistujaisiin. Kata sen kanssa pitaleipiä, ohutta näkkäriä tai tuoretta leipää. Erityisen terveellinen ruoasta tulee, kun sen kanssa tarjoaa baakkelssien sijasta endiivin lehtiä tai selleritikkuja. 

TAATELIHUMMUS

Neljälle

  • 1 prk (n. 200 g) valmista hummusta
  • 6 tuoretta taatelia
  • 6 kirsikkatomaattia
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1 rkl hienonnettua salottisipulia
  • ½ dl hienonnettua tilliä
  • 1 korkillinen valkoviinietikkaa
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • oliiviöljyä
  • ½ dl paahdettuja mantelilastuja

Poista taateleista kivet ja pilko ne muutamaan osaan. Pilko kirsikkatomaatit ja sekoita taateleiden kanssa. Hienonna kevätsipuli ja sekoita se, salottisipuli ja tilli taateleihin ja kirsikkatomaatteihin. Mausta seos valkoviinietikalla, mustapippurilla ja ripauksella sormisuolaa. (Suolan voi jättää pois, jos joukossa on pieniä ruokailijoita).

Levitä hummus lautaselle ja tee sen pintaan teelusikalla spiraali. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä ja kasaa taateli-tomaattiseos keskelle hummusta. Koristele mantelilastuilla.

Tarjoa koristellun hummuksen kera esimerkiksi lämmitettyjä ja suikaleiksi leikattuja pitaleipiä, siemennäkkäriä ja ruislastuja, tuoretta leipää tai vihannestikkuja. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram