Kirjoitukset avainsanalla salaatti

Kun minua pyydettiin viime syksynä mukaan Subin Neljän Tähden Illalliseen sanoin "Kyllä, kyllä, kyllä, kiitos!" Ohjelma on yksi suosikeistani telkkarissa ja minulla on sen kanssa historiaa jo yhdeksän vuoden takaa. Nyt ympyrä sulkeutui, kun hyppäisin kilpailijasta ohjelman kommentaattori-kokiksi. Kurkkaa kulissien taakse ja nappaa myös ohjeeni endiivisalaattiin, joka oli aikoinaan osana siivittämässä minut oman viikkoni voittajaksi. 

 

Kun saa kutsun Neljän Tähden Illalliseen kilpailevaksi staraksi, se kannattaa ehdottomasti ottaa vastaan. Tiedossa on nimittäin hurjan hauska viikko, jonka aikana tapaa monta uutta kiehtovaa ihmistä ja pääsee kurkistamaan omien idoleiden tai kollegoiden arkielämään. Mikä heitä motivoi? Minkälaisia he ovat viinilasillisen jälkeen? Mitä he harrastavat? Onko heillä lemmikkejä? Ja mikä parasta: saa syödä neljänä peräkkäisenä iltana herkullisen illallisen ja nauraa paljon. 

Tällä kaudella olen ollut aitiopaikalla kun olen saanut kunniatehtävän kommentoida kokkailuja. Haluan olla kommentaattorina salliva, mutta puutun myös tiukasti selkeisiin virheisiin, sillä haluan että katsojat kotona oppivat uusia tekniikoita ja saavat vinkkejä omaan keittiöönsä.

Olen elänyt jo neljä viikkoa ohjelman isäntien ja emäntien matkassa, nauttinut siitä miten he avautuvat ihan uudella tavalla ja nauranut kippurassa kommelluksille ja hyville jutuille. Tällä viikolla nähdään Mira Luodin, Kaj Kunnaksen, Jenny Lehtisen ja Hatsolon jaksot. Voin paljastaa että te tulette näkemään mm. hämmentävimmän Kimbleottelun ikinä!

Toisin kuin muutamat ovat luulleet, en ole mukana illalliskuvauksissa. Saan illallisten raakaleikatut versiot nähtäväksi ja sen mukaan kirjoitan kommentit, jotka sitten nauhoitamme kuvauskeittiössäni.

Kuvaustiimi on pieni ja pippurinen, kaikki roudaavat ja tekevät oman osansa ja kaikki spekuloivat mitä woltataan lounaaksi (koska aikaa ruoan kokkaamiselle ei ole, vaikka siinähän se keittiö edessäni kököttää). 

Päivä alkaa valaisulla ja rakentamisella sekä mun meikillä, jonka luo Marina Lavenius. Sillä välin tuottajamme Johanna rekvisitoi ja valmistelee ja kuvaaja Mikko tai Juho valaisee, peittää ikkunoita ja säätää kaikenlaista ohjelman tekoon liittyvää. Käsikirjoittajan Even kanssa käymme läpi kommentteja ja hän auttaa tekemään niistä sujuvia ja oikean mittaisia ohjelmaan. Ja sitten käy kamera! 


Sillä välin kun valaisua tehdään ehdin silittämään kokintakin.
Sillä välin kun valaisua tehdään ehdin silittämään kokintakin.


..vihdoin valmis esiintymään! 
Tästä tilanteesta lähdetään.. 
 


Tarkkasilmäiset katsojat ovat saattaneet huomata, että minulla on kokintakissa napin sijasta mikrofoni. -Erikoiset asut vaativat omalaatuisia ratkaisuja.
Tarkkasilmäiset katsojat ovat saattaneet huomata, että minulla on kokintakissa napin sijasta mikrofoni. -Erikoiset asut vaativat omalaatuisia ratkaisuja.

Lisää ohjelmasta ja sen uusista jaksoista löydät osoitteesta https://www.mtv.fi/sarja/neljan-tahden-illallinen-33009094

Kun osallistuin ohjelman tekoon 9 vuotta sitten, asuin Vallilassa ja pyöritin cateringyritystä ja tein myös sinä vuonna Huvila ja Huussi -ohjelmaa. Viikon aikana 'porukkaamme' kuului laulaja Kim Herold, näyttelijä Piitu Uski sekä Juha Mieto. Kukin heistä kolmesta oli luonut illalleen erityiset puitteet, jotka paljastivat illallisen tekijästä niin paljon enemmän kuin mitä julkisuudesta olisi koskaan osannut arvata. Kim Herold toi esiin kokintaitonsa (hän opiskeli Perhossa ennen mallin uraansa) ja loihti rakastamansa Japanilaisen keittiön menun, jota vieläkin muistelen vesi kielellä. Juha Mieto vei meidät toimittaja Raimo Häyrisen erikoiseen, taiteella ja matkamuistoilla vuorattuun kotiin, jossa Mieto tumpeloi ihanan iskämäisesti keittiössä ja teki meille pihvi-illallisen. Piitu Uski puolestaan kokkasi illallisen, jonka teemana oli juuri kotoa pois muuttavan lapsensa uusi elämä omillaan. Kasvismenussa oli itse kerättyjä sieniä ja paljon marjoja ja illallinen huipentui improvisaatioteatteriin. 

Omana iltanani tein mm. simpukoita ja kutsuin rakkaan ystäväni vetämään vierailleni sukkanukkepajan. Parhaiten illasta on kuitenkin jäänyt mieleen se, miten kissani Rambo aivan suinpäin rakastui Juha Mietoon ja istui koko illan tämän vieressä tapittamassa Juhaa silmiin. Ja kun siirryimme olohuoneeseen, Rambo istui heti Juhan viereen nuolemaan tämän polvea. Kuinka moni voi sanoa kissansa nuolleen Juha Miedon housuja?!

Kuvia viikostamme minulla ei ole, silloin ei vielä ollut kunnon kamerakännyköitä. Ja reseptitkin olen hukannut, mutta jostain arkistoistani löytyi alkupalana tarjoilemani endiivisalaatti, jonka tein silloin inspiroituneena Careliaravintolassa syömästäni annoksesta. Tässä se on nyt teille, lukijani, pienin nykypäivään tehdyin muutoksin. Tämä on edelleen minusta ihan hurjan hyvä salaatti erityisiin hetkiin, kuten kevään juhliin. 

Salaatti roquefortilla, päärynällä ja pähkinöillä

salaatti:

  • 200 g roquefortjuustoa (josta pieni murunen kastikkeeseen)
  • 1 päärynä
  • 2 endiiviä/salaattisikuria (voit korvata halutessasi punasikurilla tai laittaa enemmän romainesalaattia)
  • 1 romainesalaattikerä
  • 100 g pähkinöitä (esim. saksanpähkinöitä, pistaaseja tai hasselpähkinöitä)
  • 1/2 dl sokeria

kastike:

  • 1 rkl verran roquefortjuustoa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2 rkl persiljaa
  • 1 tl sokeria
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa & mustapippuria

Valmista ensin kastike. Soseuta valkosipulin kynsi, persilja, sokeri ja roquefortjuusto oliiviöljyn kera ja lisää sitruunamehua sekä etikkaa makusi mukaan tuomaan hapokkuutta. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kuumenna sokeria teflonpintaisessa kasarissa. Murskaa saksanpähkinät karkeiksi paloiksi. Kun sokeri on sulanut ja ottanut kauniin kultaisen värin, nosta kasari liedeltä ja kumoa pähkinät sokerin sekaan. Pyörittele pähkinöitä sokerissa, kunnes sokeri on tarttunut pähkinöihin ja kumoa seos voipaperille jäähtymään. 

Juuri ennen tarjoilua:
Pese salaatit ja irroita endiivistä lehdet. Leikkaa endiivi sekä romaine salaattiin sopiviksi paloiksi ja laita kulhoon. Lisää kulhoon 3-4 rkl kastiketta ja sekoita kevyesti salaatin sekaan. Leikkaa päärynä puoliksi pituussuunnassa ja viipaloi noin 2mm viipaleiksi. Kokoa salaatti ja päärynät kerroksittain vadille. 

Murenna karamellisoidut pähkinät ja loput roquefortjuustosta kevyesti salaatin päälle. Valuta salaatin päälle lisää kastiketta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näillä keleillä meillä syödään kylmää ruokaa ja huokaillaan onnesta! Olen kesän ihminen ja tunnen olevani taas oma itseni, kun mittari paukuttelee 25 astetta tai yli ja saan läpsytellä kaikkialle varvassandaaleissa. Enkä tiedä mitään parempaa syötävää kuin jääkaappikylmät vihannekset, ja niitä kiitos rohmukaupalla.

Helteellä juon paljon kylmiä juomia, kuten jääkahviani taikka ihan vaan tolkuttomasti jääkylmää vettä, mutta syön myös pääosin ruokani kylmänä, kuten salaatteja, keittoja, voileipiä tai hedelmiä. Vaikka talvellakin saatan pärjätä monta päivää syömättä yhtään lämmintä ateriaa, kesällä minulle tulee salaattikuume, ja raakoja vihanneksia pitää saada kulhoittain. Ei ole rajaa, miten paljon voin herkutella kurkulla, tomaateilla taikka esimerkiksi raaoilla nauriilla, joita söin viime viikonloppuna mökillä yhden nipullisen. (Hah, söin muuten myös puolet naateista, koska nauriit olivat luomua ja naatit vielä aivan rapsakoita!)

Nyt kesällä lapseni on taas kotiruokinnassa, kun hän on lomalla päiväkodista. Yhteisten ruokien keksiminen on toisinaan hankalaa, koska hän pitää päiväkodin ruoista enemmän kuin minun keitoksistani. Onneni on, että vaikka tekemäni keitto tai kastike ei maistuisi, hän on perinyt minulta persouden raakoihin vihanneksiin. Kun mikään muu ei maistu, isken pöytään kurkkua, porkkanaa ja kirsikkatomaatteja, ja hän täyttää vatsansa sitten niillä. Ja piimällä.

Tänään tein ekaa kertaa meille yhteisen salaatin. Halusin testata, josko äidin kanssa yhteiseltä lautaselta syöminen kasvattaisi ruokahalua (hei ja ainakin ravintoloissa jaettavat annokset ovat kuuminta hottia). Lisäsin salaattiin raakojen lempparikasvisten lisäksi tölkkipapuja, jotka muodostavat toisen Alfin ruokaympyrän peruspilareista. Hän aina ilahtuu, jos ruokaan kuin ruokaan on laitettu "papu!!". Kurkut jätin sen verran isoiksi täkyiksi, että hän tunnistaisi ne ensimmäisenä. 

Nyt oli kyllä sellainen salaatti, että voin olla itsestäni ylpeä: päikkäreiden jälkeen imuroimme koko satsin kahteen pekkaan! Tästä tuli hyvä, tämä on keeper ja haluan jakaa sen myös teille. 

Salaatin juju on sen ihana salaatinkastike, jota teen melko usein itselleni, koska se on naurettavan helppo ja sopii melkein minkä tahansa ainesten kanssa, niin kesällä kuin talvella. Nyt helteillä appelsiinikastike toimii valloittavan hyvin kesän tuoreiden vihannesten kera. Kastike on aika simppeli, perus vinegretti mutta ilman sinappia ja sen tilalla appelsiinimarmeladia. Nyt kandee luottaa minuun, tämä on hyvää! 

Pidän kaikista eniten ranskalaisesta St. Dalfourin appelsiinimarmeladista, jossa on sopivasti katkeroa makua, jotta se sopii hyvin myös suolaiseen ruoanlaittoon. Ja appelsiinimarmeladia on hyvä olla muutenkin aina kaapissa, sillä ei voi koskaan tietää, milloin ovesta kävelee ystävä tuliaisenaan joku mieletön juusto, joka pitää syödä heti. 

Käytän todella harvoin salaateissani ruukkusalaatteja jo pelkästään siksi, että ne ovat niin hinnakkaita. Mutta myös siksi, että kun pilkkoo kaikenlaisia kasviksia suunnilleen saman kokoisiksi paloiksi ja lisää mukaan riisiä ja papuja tai linssejä, saa jo niin maukkaan kesäisen salaatin, että lehtisalaatti ja muut ruukkukasvit jäisivät sen makumaailman jalkoihin.

Ja lisäksi: kuinka monen mielestä salaatti, joka on sekoitettu edellisenä päivänä ja laitettu kelmun alle yöksi kylmään, on enää hyvää, jos mukana on litsahtaneita jääsalaatin paloja? Ruukkusalaatit ja pehmeät vihreät ovat ihan ok, jos ne syödään heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen tai pidetään erillään lopullisesta salaatista aivan viime minuuteille ennen tarjoilua. Mutta siinä vaiheessa, kun ne ottavat kontaktia kastikkeeseen, alkaa niiden maku ja rakenne huononemaan ja vettymään.

Jos haluan tarjota esimerkiksi juhlissani salaatin, johon sekoitetaan hentoja vihreitä, teen 'painavien' kasvisten seoksen valmiiksi (jopa edellisenä päivänä) ja pesen ja kuivaan vihreät. Sekoitan nämä yhteen vasta siinä vaiheessa, kun salaattia laitetaan esille.

Salaatista ja sen valmistamisesta voisin puhua loputtomiin. Nyt lopetan jaarittelun ja palaan lähtöruutuun hehkuttamaan, miten helppo ja ihana kesäinen salaatti näistä aineksista syntyi ja miten se oli hitti myös pojalleni Alfredille, koska lähdin rakentamaan reseptiä hänen lempikasvistensa ympärille. Reseptin perusajatus on herkullinen kastike sekä pavut ja riisi, jotka sekoitetaan ihan aluksi yhteen. Se, mitä vihanneksia salaattiin lisää näiden kaveriksi, on ihan oman vihanneslokerosi sisällön ja mieltymystesi seurausta. 

Nauttikaa helteestä, ihanista kauden vihanneksista ja jaettavista salaateista! 

p.s. Vaikka yleensä säilytänkin suurimman osan vihanneksista huoneenlämmössä, näin kesällä pidän niitä vihanneslokerossa, jotta saan nopeasti ihanan viileän salaatin. Niin ja meidän koti on kesäisin kuin trooppinen terraario, kiitos isojen ikkunoiden, ylimmän kerroksen ja 50-luvun paineistetun ilmastoinnin. Siihen vielä mieheni toistakymmentä viherkasvia, jotka pitävät kosteuden optimaalisena

Hellesalaatti

kolmelle

kastike:

  • 1 rkl appelsiinimarmeladia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria myllystä

salaatti: 

  • 2 dl punaista, mustaa tai muuta täysjyväriisiä
  • 1 prk ruskeita papuja tai kikherneitä
  • pari varsisellerin vartta
  • 1 kypsä tomaatti
  • puolikas kurkku tai 1 avomaan kurkku
  • kevätsipulia
  • fetaa, parmesanjuustoa tai pecorinoa
  • tuoreita yrttejä kuten minttua tai basilikaa
  • tai laita salaattiin esimerkiksi näitä: retiisi, herne, ohueksi suikaloitu porkkana, retikka, luumut, kirsikkatomaatti, maissi, appelsiini, meloni, pinaatti, paahdetut siemenet... 

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä. Siivilöi kypsä riisi, kaada pavut päälle ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä. Pavut tulee näin pestyä samalla, kun riisi jäähtyy ja lopettaa kypsymisensä. 

Riisin keittyessä tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku ja säädä tarvittaessa. Kun riisi on kypsää ja huuhdeltu papujen kera, kaada se kulhoon ja kastike perään. Anna marinoitua. 

Pilko kaikki kasvikset. Kuori halutessasi kurkku, se on raikkaampi ja fressimpi näin. Tomaatin halkaisin ja poistin navan, mutta revin sen kappaleiksi, koska se oli niin upean kypsä. Lisää pilkotut kasvikset riisin ja papujen joukkoon, sekoita kerran ja kumoa tarjolle. Lusikoi huolellisesti kaikki salaatin pisarat sekoituskulhosta. Ripottele päälle hienonnetut yrtit ja raasta tai murusta lopuksi päälle juustoa. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat