Kirjoitukset avainsanalla kasvis

Olen utelias ja innostun kun saan käsiini jotain uutta, joten oli luonnollista että kun ensimmäisen kerran näin etnisessä kaupassa purnukan öljyssä lilluvia valkoisia juustopalleroita, oli niitä pakko päästä maistamaan. Suussa aukesi sellainen makujen sinfonia että Labneh-juustosta tuli oitis yksi suosikeistani, jota löytyy aina kaapista. 

Labneh:ta myydään naturellin makuisena, yrteillä maustettuna tai tänä paprika/chiliversiona, joka on oma suosikkini.
Labneh:ta myydään naturellin makuisena, yrteillä maustettuna tai tänä paprika/chiliversiona, joka on oma suosikkini.

Labneh-juusto on oikeastaan tiukaksi valutettua jogurttia. -Sellaista, jossa on enää niin vähän nestettä, että siitä saa pyöriteltyä palleroita, joita voidaan valuttaa musliinissa vielä lisää, jotta saadaan tarpeeksi tiukka koostumus. Parhaimmillaan sitä valutetaan monta päivää huoneen lämmössä, jolloin myös maitohappobakteerit antavat sille makua. Labnehia voi tehdä itse ja netti on pullollaan ohjeita tähän. Itse ostan sen valmiina purkissa. Labnehia löytyy esimerkiksi Alanya Marketeista sekä muista lähi-idän kaupoista. Itse tekemällä labneh:n voi sekoittaa mausteita, kuten juustokuminaa, nigellan siemeniä tai vaikka makeita asioita kuten hunajaa ja syötäviä ruusun terälehtiä. Labneh:n voi myös muotoilun jälkeen pyöritellä esimerkiksi pistaasipähkinöissä. 

Oma tapani nauttia labneh:ta on ihan vaan ottaa palleron ja lisätä sen ruokaan kuin ruokaan. Marinoitujen papuslaattien kanssa se menee oivasti, tai joskus tipautan palleron tomaattikeittoon, jolle se antaa makua sulaessaan. Enkä koskaan kyllästy voileipään, jossa paahdetun, vaalean leivän päälle on ensin voideltu mango chutneyta ja sen jälkeen hierottu puoli palleroa labneh-juustoa. 

Tässä labneh-pallero täydentää marinoitua papusalaattia.
Tässä labneh-pallero täydentää marinoitua papusalaattia.

Häissämme tarjottiin yhtenä kylmänä juttuna simppeli salaatti, jossa oli marinoituja artisokan sydämiä, säilöttyä sitruunaa, lehtipersiljaa ja labneh-juustoa. -Tätä teen usein myös kesäisin, sillä tämä salaatti syntyy nopeasti ja ilman leikkuulautaa. 

No miltä se sitten maistuu? Kuvittele aito, kreikkalainen feta (eli ei sellainen reikäinen, kuminen salaattijuustokuutio), joka on yhdistetty pehmeään vuohenjuustoon ja jonka hapokkuus on säädetty kaakkoon. Eli minun kirjassani aivan vastustamatonta kamaa! Kuitenkin yksi pallo on aivan riittävästi, sen enempää en pysty yhdellä istumalla syömään tätä herkkua. 


...että silmät menee sirrilleen. Rakastan!
Labneh on niin hapokasta... 
 


Tälla kertaa en jaa teille reseptiä, vaan kehotan hankkimaan purkillisen tätä juustoa ja kokeilemaan itse. Kertokaa sitten mihin kaikkeen itse keksitte tätä käyttää!

P.s. Olen mukana Naisten Vuoro -keittokirjassa, josta löydät mm. yllä olevan kuvan marinoidun papusalaatin ohjeen. Heti kun saan kirjan käsiini, esittelen sen teillekin ja kokkaan jonkun muiden mukana olevien ihanien naisten resepteistä! 

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Maistoin labnehia talvella Dubaissa hotellin noutopöydästä eikä ollut mikään makuelämys. Se oli tarjolla tahnamaisena, lautasella sellaisenaan, eikä maistunut oikein yhtään miltään. En tykännyt. Mutta voisin kuvitella että chilillä maustettuna ja öljyyn säilöttynä se on paljon maukkaampaa ja olen valmis kokeilemaan jos satun kaupassa näkemään. Aito feta kuuluu suosikkeihin!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaupallinen yhteistyö

Pääsiäinen oli yhtä arjen pakoilua: elimme kuin pellossa, herkuttelimme ja sukuloimme ja vielä eilen illalla ei tullut mieleenkään että tänään pitäisi taas koko perheen olla ruodussa, tukat kammattuina ja tikkana töissä tai päiväkodissa. 

Ihanan hitaat pyhät sekoittivat arjen ja vapaan rajan ja eilen oli aivan mahdotonta miettiä että olisi elämää jälkeen pääsiäisen. 

Tänään kello 16 se sitten valkeni töistä päästyäni: en ollut lainkaan suunnitellut syömisiämme. Kaupassa käynti ei napannut ja pää löi tyhjää, ruoanlaittokaan ei liioin kiinnostanut. Silloin apuun tulee aina mun bataattipannu!

Tätä ruokaa teen aina kun erillisten kastikkeiden tai lisukkeiden valmistaminen ei kiinnosta ja jääkaapissa ei ole mitään. Tämä bataattipannu on myös hyvä kun haluaa syödä tuhtia kasvisruokaa; tiedättehän sellaiset vegeruoat jotka täyttävät mahan piukeaksi ja ovat silti täynnä makua ja potkua. 

Aineksia on kolme ja niiden lisäksi tarvitset mausteita ja rypsiöljyä. Pannuun voi sitten lisätä halutessasi oman maun mukaan mitä haluat, tyhjennellä esimerkiksi jääkaappia tai pimpata annoksen lautasella itsellesi maistuvaksi. 

Tänään lisäsin bataattipannuun myös vihanneslokerossa olleita ruskeita herkkusieniä. Söin vuoan kanssa pääsiäisestä yli jäänyttä lammasta, jonka tiristin pannulla rapeaksi ja murustin päälle turkkilaista juustoa. Tätä pannua olemme syöneet viimeisen vuoden aikana myös mm. nyhtökauralla, kotijuustolla, valkosipulinkynsillä ja purjolla. Valmiin vuoan päälle olen lusikoinut mm. guacamolea tai kermaviilikastiketta tai silpunnut tuoreita yrttejä. 

Koska uuni teki koko homman, ehdin tämän ruoan valmistuessa pakastamaan loput pääsiäisen lampaat, katsomaan yhden jakson Muumeja ja keittämään ja juomaan kupin kahvia 'nauttien' Alfin tonttutorvikonsertista. 

Sain juuri otettua kivan kuvan juniorin annoksesta, jonka hän kuitenkin hylkäsi kun näki pöydällä eilisen luumun puolikkaan, jonka kanssa vaati näkkäriä. No, ainakin yritin...
Sain juuri otettua kivan kuvan juniorin annoksesta, jonka hän kuitenkin hylkäsi kun näki pöydällä eilisen luumun puolikkaan, jonka kanssa vaati näkkäriä. No, ainakin yritin...
Oman annokseni sivuun tiristin pääsiäisen tähteitä. Loput vuoasta pakkasin mukaani huomisiksi eväiksi töihin.
Oman annokseni sivuun tiristin pääsiäisen tähteitä. Loput vuoasta pakkasin mukaani huomisiksi eväiksi töihin.

Joten seuraavan kerran kun menet kauppaan etkä keksi mitä laittaa ruoaksi, kerää nämä kolme raaka-ainetta: bataatti, kirsikkatomaatti ja 1 tölkki mustapapuja. Niillä pääset jo alkuun ja lopun voitkin soveltaa itse!  

Ai niin ja vielä muuten yksi aivan ihana lisäsyy miksi valmistaa tätä: tämä bataattipannu on myös herkullista kylmänä, otan usein jämät mukaani töihin, silppuan vain sivuun jäävuorisalaattia ja evässalaatti on valmis!

Bataattia, tölkkipapuja ja kirsikkatomaatteja. Näiden kolmen aineksen ympärille muodostuu yksi arkiruokasuosikeistani!
Bataattia, tölkkipapuja ja kirsikkatomaatteja. Näiden kolmen aineksen ympärille muodostuu yksi arkiruokasuosikeistani!
Sekoita öljy ja mausteet bataatteihin. Käytä samaa astiaa, jossa paahdat ruoan, niin ei tule ylimääräistä tiskiä!
Sekoita öljy ja mausteet bataatteihin. Käytä samaa astiaa, jossa paahdat ruoan, niin ei tule ylimääräistä tiskiä!
Kun bataatit ovat paahtuneet 20 minuuttia, on aika kääntää niitä vuoassa ja lisätä kirsikkatomaatit ja pavut.
Kun bataatit ovat paahtuneet 20 minuuttia, on aika kääntää niitä vuoassa ja lisätä kirsikkatomaatit ja pavut.

Valmiin bataattipannun juju on mausteiset bataattilohkot, rapsakat uunissa auenneet pavut sekä mehukkaat kirsikkatomaatit!
Valmiin bataattipannun juju on mausteiset bataattilohkot, rapsakat uunissa auenneet pavut sekä mehukkaat kirsikkatomaatit!

Bataattipannu

neljälle
valmistusaika 45 minuuttia
  • n. 3 pientä luomubataattia
  • 1 tölkki mustapapuja
  • n. 200 g kirsikkatomaatteja
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl juustokuminaa
  • ripaus jauhettua muskottia
  • ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen tai 180 asteeseen kiertoilmalla. Pese bataatit huolellisesti ja leikkaa ne pituussuunnassa lohkoiksi. Laita uunivuokaan. Valuta päälle rypsiöljy ja lisää kuivat mausteet. Sekoita bataattilohkoja mausteissa ja öljyssä niin, että mausteet levittyvät tasaisesti bataatteihin. Jos käytät uunissa kypsennettäviä vihanneksia, kuten purjoa, valkosipulinkynsiä tai herkkusieniä, sekoita nekin tässä vaiheessa mukaan. 

Paahda vuokaa uunissa 20 minuuttia. Ota vuoka uunista, käännä bataatteja ja levitä sen jälkeen vuokaan valutetut ja huuhdellut mustapavut sekä kirsikkatomaatit. Laita takaisin uuniin toisiksi 20 minuutiksi. Nosta tarvittaessa loppuajaksi lämpöä, jotta bataatit paahtuvat kauniisti ja mustapavut aukeavat ja rapsakoituvat. 

Lisää vuokaan halutessasi murustettua fetaa tai tuoreita yrttejä, tai syö sellaisenaan. 

 

Kommentit (2)

Helieeva
1/2 | 

Hei, tätähän on ehdottamasti tehtävä jo tänään ja näin säästyn tuskalta 'mitä tänään söisin'. Eipä sillä olet pelastanut monta muutakin päivääni, kun pää lyö tyhjää, mutta onneksi sentään muistan blogisi. Kiitos😀

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

No onpa kivaa kuulla että resepteistä on apua! Bataatti on kyllä mahtava kasvis josta lähteä liikenteeseen, aina siitä saa jotain tukoisaa syötävää aikaiseksi.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Mun ja Pipsan kurpitsanleikkaussessio tallennettiin Roihuvuoressa kotimme lähellä kävelypolun vierellä.

Hokkaidokurpitsan tunnistaa sen muikeasta muodosta ja syvästä oranssista väristä. Kuva: Kreetta Järvenpää.
Hokkaidokurpitsan tunnistaa sen muikeasta muodosta ja syvästä oranssista väristä. Kuva: Kreetta Järvenpää.

Ruska on täällä ja niin on kurpitsatkin. Nautitaan syksyn hehkuvista väreistä ulkona kirpakassa ilmassa ja kodin lämmössä hyvän ruoan äärellä.

Lupasinhan, että nyt kurpitsakauden ollessa päällä tukottaisin blogin kurpitsaohjeilla! Tänään haluan esitellä teille yhden suosikkikurpitsoistani, hokkaidokurpitsan. Se on noin pomelon kokoinen, ja sen malto on syvän oranssi, kiinteä ja ehkä kaikista maukkain koko kurpitsaperheessä. 

Tässä hurmaavassa paistoksessa hokkaidokurpitsa pääsee oikeuksiinsa ja on ruoan pääosassa. Mä syön tämän pellillisen ihan sellaisenaan, mutta kurpitsapaistoksen voi myös tarjota lisukkeena lihamurekkeelle tai syödä vaikka leipäjuuston kanssa, jos pitää kasvisruokapäivää. 

Reseptin teimme Pipsa Hurmerinnan kanssa keittokirjaamme Pipsa ja Meri-Tuuli Samassa Liemessä. Tässä reseptissä kurpitsa paahdetaan kuorineen ja viimeistellään sinappiöljyllä, jonka Pipsa kekkasi lisätä ruokaan. Ekaa kertaa teimme tätä kurpitsaruokaa, kun keitrasimme ystävien häät toissa syksynä ja molemmat rakastuimme tähän ruokaan niin, että se oli pakko saada kirjaan. 

Meillä oli aivan älyttömän kiva kuvaussessio tasan vuosi sitten, kun teimme kirjaamme viimeisiä ruoka- ja tunnelmakuvia. Tämä kurpitsanleikkaussessio tallennettiin Roihuvuoressa kotimme lähellä kävelypolun vierellä. Hauskaa, että täällä päin ollaan vissiin totuttu kaikenmaailman puuhasteluihin, sillä kukaan ei tuntunut olevan moksiskaan siitä, että tässä nyt pilkotaan kurpitsaa koirien lenkkipolun varrella. Kuvat on ottanut hyvä ystäväni ja työkamuni Kreetta Järvenpää

Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää

Kurpitsatalkoot on ystävän kanssa kahta hauskemmat, sillä työtä on paljon, mutta talvella kiitos seisoo, kun pakastimesta löytyy tätä ihanaa herkkua, joka on nyt parhaimmillaan ja vieläpä edullinen vihannes. Lue lisää kurpitsan käsittelystä ja pakastamisesta mun aikaisemmasta postauksesta, joka löytyy täältä

Ja sitten kurpitsareseptiimme. Tee tätä vaikka jo viikonloppuna. Ruskeita sinapinsiemeniä saa ainakin Stockmanneilta ja etnisistä kaupoista, mutta jos et löydä niitä, käytä vaan keltaisia sinapinsiemeniä, mutta ole tarkkana, etteivät ne pala.

Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää

PAAHDETTU KURPITSA & SINAPPIÖLJY

  • 1 hokkaido- tai myskikurpitsa (n. 700 g)
  • suolaa 
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • 200 g retiisejä
  • 100 g pistaaseja

Sinappiöljy:

  • 2 rkl ruskeita sinapinsiemeniä (tai keltaisia)
  • 5 rkl rypsiöljyä

Valmista ensin sinappiöljy. Laita sinapinsiemenet paksupohjaiselle paistinpannulle ja kaada niiden päälle rypsiöljy. Lämmitä pikkuhiljaa, kunnes öljy on todella kuumaa, muutaman minuutin ajan. Kun siemenet alkavat poksahdella, öljy on valmista. Siirrä pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Laita siivilä metallisen kulhon tai kannun päälle ja kaada öljy ja siivilän läpi. Kaavi siemenet siivilästä talouspaperipalan päälle odottamaan.

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Pese kurpitsa huolellisesti, viipaloi se lohkoiksi ja poista siemenet. Asettele lohkot uunipellille, mausta suolalla, pippurilla ja kaada päälle oliiviöljyä. Paahda kurpitsaa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes se on pehmeää, mutta ei vielä mene muusiksi.

Kurpitsan ollessa uunissa pese retiisit ja leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi. Lisää sinappipannuun hieman öljyä ja kuumenna. Laita retiisit paistinpannulle leikkuupinta alaspäin ja paista kovalla lämmöllä muutama minuutti, kunnes ne ruskistuvat. Mausta suolalla ja pippurilla.

Rouhi pistaasit karkeaksi rouheeksi.

Kun kurpitsat ovat valmiita, aseta ne vadille. Asettele retiisit kurpitsoiden päälle. Kaada päälle sinappiöljy ja lisää pistaasit. Viimeistele annos sinapinsiemenillä.

Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Hurmaava viikunasalaatti ei vaadi paljon vaivannäköä.
Hurmaava viikunasalaatti ei vaadi paljon vaivannäköä.

Viikunat ovat täällä! Parhaimmat ovat niin kypsiä, että tihkuvat tahmeaa mehua ja repeävät jo kaupassa kahtia, jos ei ole varovainen. Ostimme Portugalin lomalla paikallisia viikunoita, ja tein niistä nopean kesäsalaatin kotijuustolla ja yrteillä. Kesän fiilis maistui lomakotimme terassilla ja nyt, kun viikunoita saa Suomestakin, aion pitkittää ihanan, helteisen kesän muistoa vielä hetken. 

Tämä herkullisen kaunis salaatti sopii alkupalaksi tai välipalaksi ja ei hurmaavasta ulkonäöstään huolimatta vaadi vaivannäköä.  

Olen aina rakastanut kotijuustoa, eli sitä tavallisissa supermarketeissa myytävää, hapatteella erotettua raikasta murenevaa juustoa. Kun olimme pieniä, isä kumosi juuston teelautaselle ja ripotteli päälle mustapippuria ja suolaa ja juusto syötiin siltä istumalta. 

Omassa keittiössäni kotijuusto taipuu juhliin sormisyötäviksi, kun siitä leikkaa leivän päälle paloja ja valuttaa niille hunajaa. Kotijuustoa voi murustaa salaatteihin tai käyttää paneer-juuston tapaan intialaisissa ruoissa. Ja se valkoinen muru mun viime viikon kurpitsakeiton päällä – kotijuustoa! 

Portugalin lomalla söimme paljon paikallista kotijuustoa, jota on tarjolla joka juustotiskissä ja on aina lähellä valmistettua. Sikäläinen versio on koostumukseltaan samanlaista kuin suomalainen, mutta siinä on voimakkaampi lehmän maku, sillä lailla ihasti navettainen! Joskus juustoihin oli lisätty tekovaiheessa yrttejä tai kukkia ja tätä aionkin kokeilla seuraavalla kerralla, jos teen juustoa kotona itse. 

Jos haluat kokeilla kotijuustoa, yksi hyvä resepti on Pipsan ricottajuusto, joka löytyy keittokirjastamme Samassa Liemessä.   

Portugalilainen freesi kotijuusto sopi helteisiin päiviin ja kun vielä ostimme torilta paikallisia viikunoita, oli salaatti viittä vaille valmis. Vuokratalomme pihasta poimin vähän rosmariinia ja sitruunaverbenaa, mutta yrtti kuin yrtti toimii, jopa kuivattuna. 

Rakastan tuoreita viikunoita ja voi veljet, miten vaikeaa on löytää Suomesta maukkaita sellaisia. Nyt viikunat ovat kypsyneet Euroopassa ja silloin myös pieniä eriä saapuu Suomeenkin ilahduttamaan viikunoiden ystäviä. Vaikka meillä ravataankin jo sienessä ja villavaatteet on kaivettu kesäsäilöstä, Etelä-Euroopassa on vielä helle ja sieltä alkaa saapumaan ihastuttavia hedelmiä ja vihanneksia. 

Mutta ole kaupassa tarkkana. Hurjan kallis, jopa 8 e kilolta maksava viikuna voi olla pettymys, jos se on poimittu liian ajoissa vain siksi, jotta siitä voidaan ottaa kiskurihinta. Hyvän viikunan ostamiseen ei ole mitään kikkaskonsteja, niitä ei voi rutistella menemään kaupassa, kuten avocadoja tai muita hedelmiä. Minä teen näin: katson viikunan väriä, sen pitäisi olla liilan roosa, muodon pullea ja sen tulisi tuntua käteen kepeältä. Ostan yhden, syön sen ja palaan hakemaan lisää, jos kauppias on osannut ostaa erän viikunoita, joissa maistuu aito hedelmä, eikä vastataitettu koivun oksa. 

Eikä hätää, jos tuoreita viikunoita ei löydy. Kuivattujakin viikunoita voi käyttää kaverina juustolle. Viikunalisukkeen kuivista viikunoista saa, kun ne laittaa kuumaan veteen likoamaan, kunnes ne pehmenevät. Purista sitten viikunoista ylimääräinen vesi pois, pilko pieneksi ja mausta ripauksella sokeria, balsamiviinietikkaa ja jopa tillikaisella sherryä. Pyöräytä ja anna maustua ennen käyttöä. 

Pidä tällä salaatilla yllä kesän tunnelmaa tai aloita sillä pitkä illallinen hyvien ystävien kanssa. Tarjoaisin tätä roseeviinin tai valkoviinin kera, taikka jonkin ei ihan rutikuivan kuplivan kera. Oli lasissa mitä tahansa, otetaan vielä yksi kesälle! 

Viikunaa ja kotijuustoa

  • 3–4 viikunaa
  • 50–100 g kotijuustoa
  • laadukasta neitsytoliiviöljyä
  • yrttejä

Kumoa kotijuusto keskelle lautasta. Huuhtele viikunat varovasti kylmällä vedellä. Leikkaa lohkoiksi tai revi juusto ympärille. Pirskottele viikunoille ja juustolle oliiviöljyä, viimeistele yrteillä ja tarjoa. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat