Kirjoitukset avainsanalla gluteeniton

Viikon päätteeksi on hyvä laittaa tulille iso kattilallinen keittoa. Sellaista hellivää, herkullista ja terveellistä soppaa, joka tuo maanantain lounastuntiin tai illan töistä paluuseen sopivaa kullankeltaista hohtoa. Unelmien soppa syntyy perunasta, kukkakaalista ja kurkumasta ja se on vahingossa myös vegaaninen. 

Keltainen kurkumakeitto sisältää aivan tavallisia kasviksia, mutta ei ole maultaan ihan tavanomainen: keiton hohtava väri ja maku tulevat inkivääristä, kurkumasta ja mausteista, jotka pyöräyttävät tusinavihannekset kukkakaalin ja perunan taivaalliseksi elämykseksi. 

Käytin keittoon kukkakaalista myös sen jalan ja lehdet. Nämä ovat lempi osiani tässä kasviksessa. Kuorin jalan kevyesti ja lehdet irroitan ja pesen ja laitan sivuun lisättäväksi keittoon ihan lopussa.

Kukkakaalin lisäksi laitoin tähän keittoon punaisia linssejä. Ne ovat linssiperheen herkimmin ylikeittyvät ja hajoavat linssit – parhaita esimerkiksi sosekeitoissa. Tässä keitossa niiden tehtävänä oli suurustaa liemi paksuksi. 

Kurkuman sanotaan tekevän hyvää ja se onkin ayurvedassa keskeinen lääkemauste. Kurkuman hyödyiksi luetellaan mm. ruoansulatuksen edesauttaminen, nivelten terveys, verensokerin hallinta ja immuunijärjestelmän parantaminen. -En voi väittää että itse söisin kurkumaa sen terveysvaikutusten vuoksi, vaan ihan siksi että pidän sen mausta ja väristä ja jos siitä hyötyy myös elimistöni, hyvä niin! 

Tähän keittoon kannattaa ostaa tuoretta kurkumaa, sitä saa ainakin isoista supermarketeista sekä luomuna Lidleistä. Tällä kertaa tein omani kuivalla kurkumajauheella joka myös käy, mutta kun ostat tuoreen kurkumajuuren palan, siitä riittää myös seuraavan aamun smoothieen tai raastettavaksi munakkaan päälle - luomukurkumaa voit käyttää myös kuorineen. Muista että kurkuma värjää herkästi, joten älä ainakaan käsittele sitä hienoimmalla käsintehdyllä leikkuulaudalla ja säilytä kurkumaruokia mieluiten lasisissa astioissa, sillä muovi imaisee keltaisen värin itseensä. 

Hyvää tekevä kurkumakeitto 

6 annosta
valmistusaika 25 minuuttia
  • 5 perunaa
  • ½ kukkakaali
  • 1 sipuli
  • 1 kourallinen pensaspapuja
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • vettä 3 purkillisen verran
  • 4 kukkurallista ruokalusikallista punaisia linssejä
  • 2 rkl curryjauhetta
  • 1 tl tuoretta kurkumaraastetta tai jauhettua kurkumaa
  • 1 tl suolaa
  • viimeistelyyn chililastuja

Kuori perunat ja paloittele ne. Irroita kukkakaalin nuput ja jaa ne suupalan kokoisiksi, leikkaa kuorittu jalka paloiksi ja irroita myös lehdet. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Pese pensaspavut ja nypi niistä kannat pois. Kuori inkivääri ja hienonna, kuori ja viipaloi valkosipulit. Laita pavut ja lehdet sivuun, laita muut kasvikset isoon kattilaan. 

Kaada kookosmaito kattilaan, mittaa sitten kookosmaitotölkillä 3 purkillista kylmää vettä keittoon, yhteensä 1,2 l vettä. Lisää punaiset linssit ja mausteet. 

Kiehauta ja keitä keittoa noin 15 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista liemen suolaisuus, lisää tarvittaessa, samoin halutessasi muita mausteita. Kun liemi on täydellistä, lisää pavut ja kukkakaalin lehdet ja keitä vielä minuutin verran. 

Tarjoa chililastujen kanssa. 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaupallinen yhteistyö

Pääsiäinen oli yhtä arjen pakoilua: elimme kuin pellossa, herkuttelimme ja sukuloimme ja vielä eilen illalla ei tullut mieleenkään että tänään pitäisi taas koko perheen olla ruodussa, tukat kammattuina ja tikkana töissä tai päiväkodissa. 

Ihanan hitaat pyhät sekoittivat arjen ja vapaan rajan ja eilen oli aivan mahdotonta miettiä että olisi elämää jälkeen pääsiäisen. 

Tänään kello 16 se sitten valkeni töistä päästyäni: en ollut lainkaan suunnitellut syömisiämme. Kaupassa käynti ei napannut ja pää löi tyhjää, ruoanlaittokaan ei liioin kiinnostanut. Silloin apuun tulee aina mun bataattipannu!

Tätä ruokaa teen aina kun erillisten kastikkeiden tai lisukkeiden valmistaminen ei kiinnosta ja jääkaapissa ei ole mitään. Tämä bataattipannu on myös hyvä kun haluaa syödä tuhtia kasvisruokaa; tiedättehän sellaiset vegeruoat jotka täyttävät mahan piukeaksi ja ovat silti täynnä makua ja potkua. 

Aineksia on kolme ja niiden lisäksi tarvitset mausteita ja rypsiöljyä. Pannuun voi sitten lisätä halutessasi oman maun mukaan mitä haluat, tyhjennellä esimerkiksi jääkaappia tai pimpata annoksen lautasella itsellesi maistuvaksi. 

Tänään lisäsin bataattipannuun myös vihanneslokerossa olleita ruskeita herkkusieniä. Söin vuoan kanssa pääsiäisestä yli jäänyttä lammasta, jonka tiristin pannulla rapeaksi ja murustin päälle turkkilaista juustoa. Tätä pannua olemme syöneet viimeisen vuoden aikana myös mm. nyhtökauralla, kotijuustolla, valkosipulinkynsillä ja purjolla. Valmiin vuoan päälle olen lusikoinut mm. guacamolea tai kermaviilikastiketta tai silpunnut tuoreita yrttejä. 

Koska uuni teki koko homman, ehdin tämän ruoan valmistuessa pakastamaan loput pääsiäisen lampaat, katsomaan yhden jakson Muumeja ja keittämään ja juomaan kupin kahvia 'nauttien' Alfin tonttutorvikonsertista. 

Sain juuri otettua kivan kuvan juniorin annoksesta, jonka hän kuitenkin hylkäsi kun näki pöydällä eilisen luumun puolikkaan, jonka kanssa vaati näkkäriä. No, ainakin yritin...
Sain juuri otettua kivan kuvan juniorin annoksesta, jonka hän kuitenkin hylkäsi kun näki pöydällä eilisen luumun puolikkaan, jonka kanssa vaati näkkäriä. No, ainakin yritin...
Oman annokseni sivuun tiristin pääsiäisen tähteitä. Loput vuoasta pakkasin mukaani huomisiksi eväiksi töihin.
Oman annokseni sivuun tiristin pääsiäisen tähteitä. Loput vuoasta pakkasin mukaani huomisiksi eväiksi töihin.

Joten seuraavan kerran kun menet kauppaan etkä keksi mitä laittaa ruoaksi, kerää nämä kolme raaka-ainetta: bataatti, kirsikkatomaatti ja 1 tölkki mustapapuja. Niillä pääset jo alkuun ja lopun voitkin soveltaa itse!  

Ai niin ja vielä muuten yksi aivan ihana lisäsyy miksi valmistaa tätä: tämä bataattipannu on myös herkullista kylmänä, otan usein jämät mukaani töihin, silppuan vain sivuun jäävuorisalaattia ja evässalaatti on valmis!

Bataattia, tölkkipapuja ja kirsikkatomaatteja. Näiden kolmen aineksen ympärille muodostuu yksi arkiruokasuosikeistani!
Bataattia, tölkkipapuja ja kirsikkatomaatteja. Näiden kolmen aineksen ympärille muodostuu yksi arkiruokasuosikeistani!
Sekoita öljy ja mausteet bataatteihin. Käytä samaa astiaa, jossa paahdat ruoan, niin ei tule ylimääräistä tiskiä!
Sekoita öljy ja mausteet bataatteihin. Käytä samaa astiaa, jossa paahdat ruoan, niin ei tule ylimääräistä tiskiä!
Kun bataatit ovat paahtuneet 20 minuuttia, on aika kääntää niitä vuoassa ja lisätä kirsikkatomaatit ja pavut.
Kun bataatit ovat paahtuneet 20 minuuttia, on aika kääntää niitä vuoassa ja lisätä kirsikkatomaatit ja pavut.

Valmiin bataattipannun juju on mausteiset bataattilohkot, rapsakat uunissa auenneet pavut sekä mehukkaat kirsikkatomaatit!
Valmiin bataattipannun juju on mausteiset bataattilohkot, rapsakat uunissa auenneet pavut sekä mehukkaat kirsikkatomaatit!

Bataattipannu

neljälle
valmistusaika 45 minuuttia
  • n. 3 pientä luomubataattia
  • 1 tölkki mustapapuja
  • n. 200 g kirsikkatomaatteja
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl juustokuminaa
  • ripaus jauhettua muskottia
  • ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen tai 180 asteeseen kiertoilmalla. Pese bataatit huolellisesti ja leikkaa ne pituussuunnassa lohkoiksi. Laita uunivuokaan. Valuta päälle rypsiöljy ja lisää kuivat mausteet. Sekoita bataattilohkoja mausteissa ja öljyssä niin, että mausteet levittyvät tasaisesti bataatteihin. Jos käytät uunissa kypsennettäviä vihanneksia, kuten purjoa, valkosipulinkynsiä tai herkkusieniä, sekoita nekin tässä vaiheessa mukaan. 

Paahda vuokaa uunissa 20 minuuttia. Ota vuoka uunista, käännä bataatteja ja levitä sen jälkeen vuokaan valutetut ja huuhdellut mustapavut sekä kirsikkatomaatit. Laita takaisin uuniin toisiksi 20 minuutiksi. Nosta tarvittaessa loppuajaksi lämpöä, jotta bataatit paahtuvat kauniisti ja mustapavut aukeavat ja rapsakoituvat. 

Lisää vuokaan halutessasi murustettua fetaa tai tuoreita yrttejä, tai syö sellaisenaan. 

 

Kommentit (2)

Helieeva
1/2 | 

Hei, tätähän on ehdottamasti tehtävä jo tänään ja näin säästyn tuskalta 'mitä tänään söisin'. Eipä sillä olet pelastanut monta muutakin päivääni, kun pää lyö tyhjää, mutta onneksi sentään muistan blogisi. Kiitos😀

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

No onpa kivaa kuulla että resepteistä on apua! Bataatti on kyllä mahtava kasvis josta lähteä liikenteeseen, aina siitä saa jotain tukoisaa syötävää aikaiseksi.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meillä on näemmä meneillään munakoisoviikot. Koisoa on syöty sekä ajvarilla täytettynä että linssikeiton kanssa. Kun munakoiso maksaa alle kaksi euroa kilolta, on hyvä hetki ostaa tätä maukasta ja monipuolista kasvista ja lisätä se viikon ruokalistalle. 

Löysin ihania, pieniä munakoisoja, joissa maku on intensiivinen. Kuten kesäkurpitsoissa, minusta jättivihanneksissa on harvoin mitään hyvää: maku ja koostumus vesittyvät sitä mukaa kun kasvis paisuu, joten harvoin ostan esimerkiksi halkaisijaltaan yli 5 cm:n paksuisia kesäkurpitsoja. Munakoisoissa on sama juttu, usein munakoison keskusta on niin ilmava ja kuiva, että heitän sen suoraan pois vihannesta leikatessa. Nyt vastaan tulleet munakoisot olivat niin pieniä, että ne olivat täyttä tavaraa koko koisot ja niinpä päätin paahtaa niitä uunissa mausteiden kera ja käyttää keiton päällä lisukkeena. 

Munakoison kuutiointi ja paahtaminen kovassa lämmössä on yksi eniten käyttämistäni tavoista valmistaa tätä kasvista. Oliiviöljy ja kova lämpö saavat sentin kokoiset munakoisot paahtumaan pähkinäisiksi nopiksi, joita sitten yleensä heitän esimerkiksi juhlaviin salaatteihin. 

Linssikeitto on tietenkin tässä reseptissä aika tavanomainen ja helppo ja meidän arkiruokailun kulmakiviä, mutta mausteinen munakoiso nostattaa sen ihan uudeksi ruoaksi. Ja näin syntyi aivan vahingossa minun uusi suosikkitapani valmistaa linssikeittoa, jonka olen nimennyt maailman parhaaksi linssiketoksi

Maailman paras linssikeitto ja paahdettu munakoiso

linssikeitto

  • 1 purjo
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 dl punaisia tai vihreitä linssejä
  • 2 rkl curryjauhetta
  • 1 tölkki kookosmaitoa
  • suolaa
  • vettä
  • 1 rkl voita tai rypsiöljyä paistamiseen

munakoiso

  • 1 munakoiso
  • 1 tl juustokuminansiemeniä
  • 1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
  • ½ tl korianterinsiemeniä
  • ½ tl kurkumajauhetta
  • 1 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa

Puolita purjo pituussuunnassa, pese se huolellisesti ja hienonna. Hienonna inkivääri ja valkosipulit. Kuullota purjo, inkivääri ja valkosipulit pehmeäksi voissa tai rypsiöljyssä, noin 10 minuuttia.

Lisää seuraavaksi linssit ja curryjauhe, paistele hetken jotta curry pehmenee ja alkaa tuoksua. Lisää sitten kookosmaito ja tölkillisen verran vettä ja sekoita. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna porista rauhassa, kunnes linssit ovat kypsiä, noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, linssit imevät itseensä uskomattoman määrän vettä! 

Keiton kiehuessa valmista munakoiso. Leikkaa munakoiso 1x1 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää mausteet ja öljy, sekoita. Levitä kuutiot tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille, kaavi kulhosta mukaan myös kaikki mausteet. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes kuutiot ovat paahtuneet kullanruskeiksi. Käännä kuutioita lastalla kerran kesken paiston. 

Tarjoa keitto linssikuutioiden kera. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vietnamilainen bun cha on kylmä possuruoka, joka on yksi minun ja mieheni suosikeista. Sen juju on riisinuudelit, salaatti ja mitä kylmiä juttuja keittiö milloinkin keksii laittaa kulhoon, sekä tiristetty possu.

Olimme aiemmin vain syöneet tätä vietnamilaisissa ravintoloissa, viimeeksi Noki's -ravintolassa, joka löytyy Eastonin ostoskeskuksesta Itäkeskuksessa. Mutta bun cha on myös mainio ruoka kotona valmistettavaksi – siinä missä moni muu aasialainen ruoka vaatii vierailua etnisessä marketissa, tämä syntyy ihan tavallisista marketin aineksista. Possun sijasta tein tätä tällä kertaa tomaatilla maustetulla nyhtökauralla, emmekä jääneet kaipaamaan lihaa lainkaan. 

Bun Chan kanssa tarjotaan valkosipulin ja chilin maustamaa kastiketta nuoc chamia, joka hulautetaan kulhoon muiden ainesten päälle ja sitten sekoitetaan. Tai no, tyyli on vapaa - Jaakko dippailee herkkupaloja kastikekulhoon, minä taas hulautan kastikkeen kulhoon mutten tykkää sotkea ruokaa vaan närpin vuoronperään kulhon eri herkkuja ja lopuksi juon kulhon pohjalle kertyneen mausteliemen. 
Bun Chan kanssa tarjotaan valkosipulin ja chilin maustamaa kastiketta nuoc chamia, joka hulautetaan kulhoon muiden ainesten päälle ja sitten sekoitetaan. Tai no, tyyli on vapaa - Jaakko dippailee herkkupaloja kastikekulhoon, minä taas hulautan kastikkeen kulhoon mutten tykkää sotkea ruokaa vaan närpin vuoronperään kulhon eri herkkuja ja lopuksi juon kulhon pohjalle kertyneen mausteliemen. 

Ainekset vain silputaan, nuudelit keitetään ja nyhtökaura lämmitetään sellaisenaan rapeaksi kuivalla pannulla. Dippikastikkeen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä, ja se säilyy jääkaapissa päiviä; kun pääsee nuoc chamin makuun, sitä haluaa loiskia vaikka mihin ja tämä dippihän on vähän kuin pöytämauste vietnamilaisissa keittiöissä. Esimerkiksi kesärullien kanssa aivan fantastista! 

Pilko kaikki ainekset valmiiksi, keitä nuudelit ja tee dippikastike. Nämä voit tehdä jo aikaisemmin päivällä, säilytä keitetyt nuudelit kylmässä vedessä jäkaapissa. Kun esivalmistelut on tehty, annoksen kokoamiseen menee vain muutama minuutti + nyhtökauran lämmitys.
Pilko kaikki ainekset valmiiksi, keitä nuudelit ja tee dippikastike. Nämä voit tehdä jo aikaisemmin päivällä, säilytä keitetyt nuudelit kylmässä vedessä jäkaapissa. Kun esivalmistelut on tehty, annoksen kokoamiseen menee vain muutama minuutti + nyhtökauran lämmitys.

Bun chahan tulee aina riisinuudelia, yrttejä (esim. korianteria, thaibasilikaa tai kevätsipulia), salaattia ja jotain proteiinia kuten nyhtökauraa tai possua. Näiden lisäksi kulhoon voi laittaa esimerkiksi puolikovaksi keitetyn kananmunanpuolikkaan, paistettuja sieniä, kaalia, pikkelöityä retikkaa, porkkanaa, kurkkua, tofua... kurkkaa jääkaappiin!

Dippikastike: 

  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen chili 
  • 1 dl limen mehua
  • 4 rkl kalakastiketta
  • 1 ¼ dl sokeria
  • ½ dl lämmintä vettä 

Huom! Määrät ovat viitteellisiä, muokkaa dippikastikkeen makua oman maun mukaan. Esimerkiksi limehedelmien hapokkuus vaihtelee ja myös kalakastikkeiden ja chilien välillä on suuria maku- ja vahvuuseroja. Tällä reseptillä pääset hyvään alkuun. 

Hienonna valkosipuli ja chili. Laita ne sekä loput ainekset lasipurkkiin, sulje kannella ja ravista, kunnes sokeri on liuennut. Tarkista maku ja säädä oman maun mukaan. 

Ravista kastiketta aina ennen tarjoilua. Tarjoa bún cha -annokset niin, että jokaiselle ruokailijalle katetaan oma pieni kulhollinen dippikastiketta. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat