Kirjoitukset avainsanalla gluteeniton

Vietnamilainen bun cha on kylmä possuruoka, joka on yksi minun ja mieheni suosikeista. Sen juju on riisinuudelit, salaatti ja mitä kylmiä juttuja keittiö milloinkin keksii laittaa kulhoon, sekä tiristetty possu.

Olimme aiemmin vain syöneet tätä vietnamilaisissa ravintoloissa, viimeeksi Noki's -ravintolassa, joka löytyy Eastonin ostoskeskuksesta Itäkeskuksessa. Mutta bun cha on myös mainio ruoka kotona valmistettavaksi – siinä missä moni muu aasialainen ruoka vaatii vierailua etnisessä marketissa, tämä syntyy ihan tavallisista marketin aineksista. Possun sijasta tein tätä tällä kertaa tomaatilla maustetulla nyhtökauralla, emmekä jääneet kaipaamaan lihaa lainkaan. 

Bun Chan kanssa tarjotaan valkosipulin ja chilin maustamaa kastiketta nuoc chamia, joka hulautetaan kulhoon muiden ainesten päälle ja sitten sekoitetaan. Tai no, tyyli on vapaa - Jaakko dippailee herkkupaloja kastikekulhoon, minä taas hulautan kastikkeen kulhoon mutten tykkää sotkea ruokaa vaan närpin vuoronperään kulhon eri herkkuja ja lopuksi juon kulhon pohjalle kertyneen mausteliemen. 
Bun Chan kanssa tarjotaan valkosipulin ja chilin maustamaa kastiketta nuoc chamia, joka hulautetaan kulhoon muiden ainesten päälle ja sitten sekoitetaan. Tai no, tyyli on vapaa - Jaakko dippailee herkkupaloja kastikekulhoon, minä taas hulautan kastikkeen kulhoon mutten tykkää sotkea ruokaa vaan närpin vuoronperään kulhon eri herkkuja ja lopuksi juon kulhon pohjalle kertyneen mausteliemen. 

Ainekset vain silputaan, nuudelit keitetään ja nyhtökaura lämmitetään sellaisenaan rapeaksi kuivalla pannulla. Dippikastikkeen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä, ja se säilyy jääkaapissa päiviä; kun pääsee nuoc chamin makuun, sitä haluaa loiskia vaikka mihin ja tämä dippihän on vähän kuin pöytämauste vietnamilaisissa keittiöissä. Esimerkiksi kesärullien kanssa aivan fantastista! 

Pilko kaikki ainekset valmiiksi, keitä nuudelit ja tee dippikastike. Nämä voit tehdä jo aikaisemmin päivällä, säilytä keitetyt nuudelit kylmässä vedessä jäkaapissa. Kun esivalmistelut on tehty, annoksen kokoamiseen menee vain muutama minuutti + nyhtökauran lämmitys.
Pilko kaikki ainekset valmiiksi, keitä nuudelit ja tee dippikastike. Nämä voit tehdä jo aikaisemmin päivällä, säilytä keitetyt nuudelit kylmässä vedessä jäkaapissa. Kun esivalmistelut on tehty, annoksen kokoamiseen menee vain muutama minuutti + nyhtökauran lämmitys.

Bun chahan tulee aina riisinuudelia, yrttejä (esim. korianteria, thaibasilikaa tai kevätsipulia), salaattia ja jotain proteiinia kuten nyhtökauraa tai possua. Näiden lisäksi kulhoon voi laittaa esimerkiksi puolikovaksi keitetyn kananmunanpuolikkaan, paistettuja sieniä, kaalia, pikkelöityä retikkaa, porkkanaa, kurkkua, tofua... kurkkaa jääkaappiin!

Dippikastike: 

  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 punainen chili 
  • 1 dl limen mehua
  • 4 rkl kalakastiketta
  • 1 ¼ dl sokeria
  • ½ dl lämmintä vettä 

Huom! Määrät ovat viitteellisiä, muokkaa dippikastikkeen makua oman maun mukaan. Esimerkiksi limehedelmien hapokkuus vaihtelee ja myös kalakastikkeiden ja chilien välillä on suuria maku- ja vahvuuseroja. Tällä reseptillä pääset hyvään alkuun. 

Hienonna valkosipuli ja chili. Laita ne sekä loput ainekset lasipurkkiin, sulje kannella ja ravista, kunnes sokeri on liuennut. Tarkista maku ja säädä oman maun mukaan. 

Ravista kastiketta aina ennen tarjoilua. Tarjoa bún cha -annokset niin, että jokaiselle ruokailijalle katetaan oma pieni kulhollinen dippikastiketta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hurmaava viikunasalaatti ei vaadi paljon vaivannäköä.
Hurmaava viikunasalaatti ei vaadi paljon vaivannäköä.

Viikunat ovat täällä! Parhaimmat ovat niin kypsiä, että tihkuvat tahmeaa mehua ja repeävät jo kaupassa kahtia, jos ei ole varovainen. Ostimme Portugalin lomalla paikallisia viikunoita, ja tein niistä nopean kesäsalaatin kotijuustolla ja yrteillä. Kesän fiilis maistui lomakotimme terassilla ja nyt, kun viikunoita saa Suomestakin, aion pitkittää ihanan, helteisen kesän muistoa vielä hetken. 

Tämä herkullisen kaunis salaatti sopii alkupalaksi tai välipalaksi ja ei hurmaavasta ulkonäöstään huolimatta vaadi vaivannäköä.  

Olen aina rakastanut kotijuustoa, eli sitä tavallisissa supermarketeissa myytävää, hapatteella erotettua raikasta murenevaa juustoa. Kun olimme pieniä, isä kumosi juuston teelautaselle ja ripotteli päälle mustapippuria ja suolaa ja juusto syötiin siltä istumalta. 

Omassa keittiössäni kotijuusto taipuu juhliin sormisyötäviksi, kun siitä leikkaa leivän päälle paloja ja valuttaa niille hunajaa. Kotijuustoa voi murustaa salaatteihin tai käyttää paneer-juuston tapaan intialaisissa ruoissa. Ja se valkoinen muru mun viime viikon kurpitsakeiton päällä – kotijuustoa! 

Portugalin lomalla söimme paljon paikallista kotijuustoa, jota on tarjolla joka juustotiskissä ja on aina lähellä valmistettua. Sikäläinen versio on koostumukseltaan samanlaista kuin suomalainen, mutta siinä on voimakkaampi lehmän maku, sillä lailla ihasti navettainen! Joskus juustoihin oli lisätty tekovaiheessa yrttejä tai kukkia ja tätä aionkin kokeilla seuraavalla kerralla, jos teen juustoa kotona itse. 

Jos haluat kokeilla kotijuustoa, yksi hyvä resepti on Pipsan ricottajuusto, joka löytyy keittokirjastamme Samassa Liemessä.   

Portugalilainen freesi kotijuusto sopi helteisiin päiviin ja kun vielä ostimme torilta paikallisia viikunoita, oli salaatti viittä vaille valmis. Vuokratalomme pihasta poimin vähän rosmariinia ja sitruunaverbenaa, mutta yrtti kuin yrtti toimii, jopa kuivattuna. 

Rakastan tuoreita viikunoita ja voi veljet, miten vaikeaa on löytää Suomesta maukkaita sellaisia. Nyt viikunat ovat kypsyneet Euroopassa ja silloin myös pieniä eriä saapuu Suomeenkin ilahduttamaan viikunoiden ystäviä. Vaikka meillä ravataankin jo sienessä ja villavaatteet on kaivettu kesäsäilöstä, Etelä-Euroopassa on vielä helle ja sieltä alkaa saapumaan ihastuttavia hedelmiä ja vihanneksia. 

Mutta ole kaupassa tarkkana. Hurjan kallis, jopa 8 e kilolta maksava viikuna voi olla pettymys, jos se on poimittu liian ajoissa vain siksi, jotta siitä voidaan ottaa kiskurihinta. Hyvän viikunan ostamiseen ei ole mitään kikkaskonsteja, niitä ei voi rutistella menemään kaupassa, kuten avocadoja tai muita hedelmiä. Minä teen näin: katson viikunan väriä, sen pitäisi olla liilan roosa, muodon pullea ja sen tulisi tuntua käteen kepeältä. Ostan yhden, syön sen ja palaan hakemaan lisää, jos kauppias on osannut ostaa erän viikunoita, joissa maistuu aito hedelmä, eikä vastataitettu koivun oksa. 

Eikä hätää, jos tuoreita viikunoita ei löydy. Kuivattujakin viikunoita voi käyttää kaverina juustolle. Viikunalisukkeen kuivista viikunoista saa, kun ne laittaa kuumaan veteen likoamaan, kunnes ne pehmenevät. Purista sitten viikunoista ylimääräinen vesi pois, pilko pieneksi ja mausta ripauksella sokeria, balsamiviinietikkaa ja jopa tillikaisella sherryä. Pyöräytä ja anna maustua ennen käyttöä. 

Pidä tällä salaatilla yllä kesän tunnelmaa tai aloita sillä pitkä illallinen hyvien ystävien kanssa. Tarjoaisin tätä roseeviinin tai valkoviinin kera, taikka jonkin ei ihan rutikuivan kuplivan kera. Oli lasissa mitä tahansa, otetaan vielä yksi kesälle! 

Viikunaa ja kotijuustoa

  • 3–4 viikunaa
  • 50–100 g kotijuustoa
  • laadukasta neitsytoliiviöljyä
  • yrttejä

Kumoa kotijuusto keskelle lautasta. Huuhtele viikunat varovasti kylmällä vedellä. Leikkaa lohkoiksi tai revi juusto ympärille. Pirskottele viikunoille ja juustolle oliiviöljyä, viimeistele yrteillä ja tarjoa. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Ihana, fressi, herkkä ja herkullinen yhden pannun ateria saa upean värinsä kauden vihreistä kasviksista.

Mun kasvimaa on innostunut viime aikojen sateista, ja nyt se räjähtää käsiin! Pistän laatikkoni kuriin ja teen tilaa pavuille ja myöhemmin kypsyville kasviksille tekemällä vihreää shakshukaa. 

Shakshuka on yksi meidän perheen lemppariruuista, kun on hyvä hetki tyhjennellä jääkaappia. Perinteiseen, punaiseen shakshukaan voi pilkkoa kinkkupaketin jämät, eilisten grillibileiden makkaran jämät ja grillatut vihannekset, tai sitten voi kurkistaa kuivakaappiin ja lisätä tomaattiseen soossiin voipapuja tai kikherneitä. Ja mukaan menee myös kaikki jääkaapin avatut tomaattimurskapurkit, kourallinen säilöttyjä artisokan sydämiä tai se puolikas fetapaketti. 

Punaisen shakshukan reseptin jaoin vähän aikaa sitten ja se löytyy täältä, mutta tässä tulee vihreä shakshuka! Ihana, fressi, herkkä ja herkullinen yhden pannun ateria saa upean värinsä kauden vihreistä kasviksista. Kastikkeen muhevuuden tekee purjo, joka pehmenee tässä reseptissä makeaksi ja suussasulavaksi. Sen lisäksi vihreään shakshukaan voi sitten laittaa lähes mitä haluaa: lehtikaalia, mangoldia, pinaattia, nokkosta, maitohorsmaa... 

Pomminvarma tapa onnistua shakshukan maustamisessa on käyttää vihreää harissatahnaa, jota saa hyvin varustelluista kaupoista. Myös punainen harissatahna käy mainiosti, mutta tässä vihreässä on aivan ihana yrttinen maku. 

Tein viimeksi shakshukaa lapseni kanssa, ja on siinä kananmunassa vaan lapselle jotain taikaa: jokainen vihreään kastikkeeseen kypsymään rikottu kananmuna sai lapselta ’OOOOH!’ huudahduksen ja aplodit! Myös ruoka maistuu ihan eri tavalla, kun on ollut mukana sen valmistamisessa. 

Ja nyt kun mökeillä ja kaupungissa ravaa ystäviä ja sukulaisia nauttimassa yhdessäolosta, kannattaa muistaa, että vihreä shakshuka on ihanuus, jolla syötät isommankin porukan! Ruuan voi tarjoilla suoraan muurikalta tai pannusta ja riittää, kun leikkaa sivuuun muutaman palan hyvää maalaisleipää. 

VIHREÄ SHAKSHUKA

Kuudelle
  • 2 purjoa
  • 1 vihreä paprika
  • 250 g pinaattia, nokkosta, mangoldia, muita vihreitä (tai sekalaisessa suhteessa kaikkia)
  • 1 ruukku tilliä
  • 1 rasia keltaisia kirsikkatomaatteja
  • oliiviöljyä
  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl kuminan siemeniä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • n. 2 dl vettä
  • 1 rkl vihreää harissatahnaa (myös punainen harissa käy!)
  • 6 kananmunaa
  • 100 g fetaa

Jos käytät tuoretta pinaattia, käsittele sitä kumihanskoin: laita nokkosen lehdet isoon siivilään ja pese runsaalla kylmällä vedellä. Revi lehdet pienemmiksi. Tee sama pinaatille, tosin käsineet eivät ole tarpeen.

Leikkaa purjot puoliksi ja vielä pituussuunnassa halki. Huuhtele huolellisesti mullasta ja hiekasta. Suikaloi ohuesti. Paloittele paprika 1 cm:n kuutioiksi. Hienonna tillin varret ja lehdet eri kippoihin – lehdet jätetään viimeistelyyn. Soseuta kirsikkatomaatit tehosekoittimessa. 

Kuumenna tilkka oliiviöljyä isossa pannussa ja laita kuivat mausteet öljyyn paahtumaan. Kun mausteet alkavat tuoksua, lisää purjo ja paprika ja kuullota pehmeäksi, noin 10 minuuttia. Lisää mukaan vihreät (eli pinaatti, nokkonen tms.) sekä tillin varret ja kuullota, kunnes ne pehmenevät; vihreät voi joutua lisäämään vähän kerrallaan ja hauduttamaan kasaan, jotta kaikki lehdet mahtuvat. Lisää pannuun soseutetut kirsikkatomaatit, vesi ja harissatahna, kiehauta ja anna muhia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. 

Tarkista shakshukan maku, lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita oman maun mukaan. Lisää muhennokseen sen verran raikasta vettä, että se on koostumukseltaan vellimäistä – ylimääräinen vesi haihtuu kananmunien kypsyessä, mutta estää muhennosta palamasta pohjaan. Tee muhennokseen lusikalla kuusi halkaisijaltaan 5 cm:n kokoista syvennystä. Riko kuhunkin kananmuna ja anna hautua, kunnes valkuaiset ovat kypsyneet, noin 10 minuuttia. 

Murusta kypsän shakshukan päälle fetaa ja koristele tillillä. Tarjoa suoraan pannusta tuoreen leivän kera. 

Vinkki: Vihreään shakshukaan voit hyödyntää muitakin vihanneksia kuin yllä olevia aineksia, kurkkaa ennen aloittamista jääkaappiin. Shakshukaan voi esimerkiksi silputa nuutuneet yrtit tai paistaa kesäkurpitsaa. Kokeile myös keventää vaihtamalla feta isoon lusikalliseen turkkilaista jugurttia. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Antiikki on intohimoni, ja nyt harrastuksestani pääsevät nauttimaan muutkin.
Antiikki on intohimoni, ja nyt harrastuksestani pääsevät nauttimaan muutkin.

Tässä sitä ollaan. Ensimmäinen päiväni antiikkimyyjänä on takana. Pitkän päivän saldona oli kymmeniä ihastuksen kiljahduksia, aarteiden siirtymistä uusille omistajille sekä monta täyttä vatsaa. Järjestimme ystäväni Kreetan kanssa pop-up-antiikkimyyjäiset, jonka aikana avasimme työhuoneemme vieraille ja muille kaltaisillemme aarrerohmuille. Koska ruoka ja juoma kuuluvat myös elämyksiin, kehitin myyjäisiimme ihan oman, kesäisen kikhernekeiton herkullisilla tilpehööreillä. Se sai nimekseen pop-up-keitto!

Kreetta ja minä löysimme jo ensimmäisellä työkeikallamme yhteisen intohimon: vanhat esineet ja aarteet. Minä kerään 1900-luvun kuriositeetteja ja eläinaiheisia käyttöesineitä. Olen raahannut maailmanmatkoiltani kaikenlaista jääkarhukulhosta papukaijakynttiläjalkoihin. Kreetan löytöjä ovat upeiden astioiden lisäksi erikoiset arkiset esineet, kuten kokoelma 20-luvun kakkupapereita ja harvinaiset leimasimet.

Lähdimme Kreetan kanssa vähän aikaa sitten antiikkimatkalle Unkariin, ja kirjoitinkin piknikistämme täällä. Matkamme ainoa tavoite ei ollut herkuttelu ja Tonavan ihailu: etsimme ennen kaikkea tarpeistoa ja lavasteita ruokakuvauksiimme ja työhömme. Koska lähdimme niinkin kauas rekvisiitanhakuun, päätimme samalla tuoda matkaltamme muillekin antiikkilöytöjä, sillä Unkarissa oli sellaisia aarteita, joita ei Suomesta löydä. Unkarista löysimme mm. upeita, elämää nähneitä talonpoikaishuonekaluja, kauniita ruukkuja sekä yhden mielettömän monilokeroisen vihreän kaapiston, joka on veikkaukseni mukaan toimittanut tehtäväänsä jonkun käsityöläisen pajalla. Aivan ihania aarteita ja vintagea, jota oli ihanaa etsiä ja keräillä ja valita kerrankin muihinkin koteihin kuin omiimme. 

Koska lähdemme Kreetan kanssa täysillä kaikkeen, järjestimme työhuoneellamme antiikin ja vintagen pop-up-myyjäiset. Pakettiautollinen aarteita kaarsi työhuoneemme pihaan, ja siitä työ sitten alkoi. Putsasimme, puunasimme, järjestelimme ja luetteloimme aarteita. Näin meistä tuli muutamaksi päiväksi antiikkikauppiaita, ihan silkasta ilosta ja halusta jakaa omien harrastustemme iloja muiden kanssa. Kreetta hommasi myyntiin kukkia sekä DIY-ihmisille Annie Sloanin kalkkimaaleja ja minä hoidin tapahtumaan ruokaa ja juomaa, jota tarjoaisimme vieraille, jotka tekevät matkan meidän antiikkimyyjäisiin.

Herkullinen, vegaaninen keitto on luottoruokani kun iso porukka on lounaalla tai talkoissa. Tein siis ison padan kikhernekeittoa. Tarjosin sen kanssa lajitelman tilpehöörejä, joita kukin voi ripotella keittoonsa ja lisätä siihen halutessaan juustoa, tulisuutta tai suutuntumaa. Tällainen ruoka toimii myös rennoissa illanistujaisissa, tai kun pöydän ympärillä istuu eri ruokavalioita noudattavia ruokailijoita.

Alla oleva keitto on gluteeniton ja lisättävistä tilpehööreistä riippuen joko vegaaninen tai kasviskeitto. Määrät ovat summittaisia, sillä oikeasti tein kerralla 60 hengen satsin ja olen arvioinut määrän kuuden syöjän sopalle. Mutta tämä on iisi keitto, jota voi soveltaa jääkapin sisällön mukaan! 

P.s. Ehdit vielä tänään keskiviikkona myyjäisiimme, lisätiedot tapahtumasta täältä

POP-UP-KEITTO

n. 6 annosta
  • 3 purkkia kikherneitä
  • ½ butternut-kurpitsa
  • 3 sipulia
  • 6 valkosipulin kynttä
  • 1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
  • 1 tl juustokuminansiemeniä
  • ripaus kuivattua chiliä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • n. 1,5 l vettä
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria & suolaa

Valuta kaksi kikhernepurkkia. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja kuutioi. Kuori valkosipulit ja sipulit, hienonna karkeasti.

Kuumenna loraus oliiviöljyä paksupohjaisessa pannussa keskilämmöllä. Lisää sipulit ja kuullota huolellisesti, kunnes sipulit ovat pehmenneet täysin. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Tässä kohtaa on hyvä olla hätiköimättä: sipulin pehmenemiseen menee kymmenestä minuutista varttiin, mutta vaiva on sen väärti, jos haluaa sipulista pehmeää ja makean makuista.

Lisää seuraavaksi sinapin- ja juustokuminansiemenet, paistele kunnes mausteet alkavat tuoksumaan. Lisää sitten chiliä oman maun mukaan. Kaada sekaan valutetut kikherneet, kurpitsapalat ja vettä sen verran, että vesi peittää kikherneet. Lisää vielä kasvisliemikuutio. Kiehauta, alenna lämpöä, jotta keitto porisee hiljaa ja keitä 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä ja sekoita tasaisin väliajoin.

Kun keitto on keittynyt mukavasti, soseuta se tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella sileäksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla, valuta kolmas kikhernetölkki ja lisää keittoon. Laita vielä liedelle keittymään muutamaksi minuutiksi.

Tilpehöörit:

Murustettua fetaa

Sumakkijugurttia: maustamatonta jugurttia, ripaus suolaa, sumakkia

Punasipulisalaattia: suikaloitua punasipulia, kevätsipulia, tilliä, lehtiperisljaa, sokeria, suolaa ja etikkaa

Ajvar-relissiä, jota saa valmiina kaupasta

Lisäksi halutessasi leipää, krutonkeja, paahdettuja siemeniä, tuoretta chiliä tai mitä ikinä keksitkään!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram