Kirjoitukset avainsanalla lounas

Kokonaisena kypsennetty bataatti ja pari peruselintarviketta tekevät taideretriittisalaatin – siinä mun ihanan herkullinen lounas, josta riittää kolmeksi päiväksi!

 

Lähdin Madeiralle hakemaan hiljaisuutta ja taide-elämyksiä ja niitä totta maar sain.

Löysin netin kautta ihanan Bettina Charlotte Radatzin, jolle laitoin kainon meilin, jossa tiedustelin josko hänellä olisi tarjota minulle taidekurssia. Bettina vastasi heti ja pian kolmen päivän värillisen ilmaisun kurssi oli sovittu ja buukkasin huoneen Funchalin ylärinteillä sijaitsevalta maatilalta, jossa myös Bettinan työhuone sijaitsi. 

Quinta De Santa Luzia on harvinaisuus: kahden kilometrin päässä Funchalin satamasta oleva vanha, rinteillä polveileva maatila, jonka ympärille kaupunki on pikkuhiljaa rakentunut. Maatilalla sijaistevat kaksi kartanoa on muutettu 2000-luvulla bed & breakfast -taloksi, mutta silti tilalla viljellään viiniä, kasvatetaan yrttejä ja hedelmiä sekä mm. aloe veraa. Minä yövyin pienemmällä puolella: oma iso huone upeassa vanhassa talossa aamiaisineen maksoi 56 € / yö. Tila on pieni keidas Funchalissa. 

Tilalla on myös kaksi taiteilijan työpajaa, keraamikko Miguel João Ramosin ja saksalaisen Bettinan työhuone. Bettina on asunut ja työskennellyt Madeiralla jo neljä vuotta ja hänen kurssejaan kannattaa kysyä, jos on tulossa Madeiralle. Hän veti minulle kolme päivää intensiivistä abstraktia työskentelyä väreillä ja akryylitekniikoilla. 

Bettinan työhuone Quinta Santa Luziassa. Seinillä on hänen töitään, lisäksi niitä on myynnissä muutamassa keskustan galleriassa.
Bettinan työhuone Quinta Santa Luziassa. Seinillä on hänen töitään, lisäksi niitä on myynnissä muutamassa keskustan galleriassa.

Abstraktin kuvan teko on vaikeaa! Mutta tekee hyvää haastaa itsensä ja luoda jotain millä ei ole päämäärää tai muuta tarkoitusta kuin vapauttaa ajatukset ja irtautua totutusta.
Abstraktin kuvan teko on vaikeaa! Mutta tekee hyvää haastaa itsensä ja luoda jotain millä ei ole päämäärää tai muuta tarkoitusta kuin vapauttaa ajatukset ja irtautua totutusta.

Päiväni olivat lähestulkoon pelkkää taidetta: aamulla ehdin pyörähtämään kaupoilla ja kahvilla kylässä ja puolen päivän aikaan aloimme työskentelyn ja maalasimme joka päivä 4–5 tuntia. Aikaa ei ollut lähteä lounaalle kesken kurssin, koska Quintan ympäristössä ei ole lounasravintoloita. Joten piti keksiä jotain ruokaa, jonka saisin vartissa lautaselle, jottemme hukkaisi aikaa varsinaiselta maalaamiselta. 

Ja niin syntyi taideretriittisalaatti. Idea lähti siitä, kun huomasin miten Madeiralla myydään ruokakaupoissa ja kahviloissa valmiiksi kokonaisena kypsennettyjä bataatteja. Miten nerokas idea!! 

Kotonakin yksi helpoimmista tavoista valmistaa tukoisa ateria on paahtaa bataatti kokonaisena uunissa, noin 40 minuuttia. Mutta että sen on joku jo tehnyt valmiiksi? Tämä oli minun lounaani pelastus – muuten olisin varmaan syönyt vaan voileipiä!

Leipomoissa ja supermarketeissa myydään valmiiksi paahdettuja bataatteja. Nerokasta!
Leipomoissa ja supermarketeissa myydään valmiiksi paahdettuja bataatteja. Nerokasta!

Ruoan juju on sekoitettu tonnikalasalaatti, jota annostellaan vaikka bataatin päälle, leivälle tai salaatinlehtien kanssa. Lounaan ’valmistamiseen’ meni viisi minuuttia ja satsi riitti minulla kolmeksi päiväksi.

Tonnikalasalaatti kestää oikein hyvin kuljetusta, joten rasiallinen tätä on helppo heittää laukkuun ja viedä töihin – töissä sitten vaan kypsennetty bataatti keskeltä halki (ja jos haluaa, sen voi lämmittää mikrossa), kevyt haarukalla muussaus ja täyte päälle. Herkullista!

Matkani Madeiralla on ollut kyllä juuri sitä mitä lähdinkin hakemaan. Hiljaisuutta ja tilaa omille ajatuksille. En ole kierrellyt katsomassa nähtävyyksiä enkä kiirehtinyt mihinkään. Tätä blogiakin kirjoitan parhaillaan hotellini parvekkeella, vaikka kello on jo yli 11 ja normaali minä olisi tähän aikaan mennessä jo hötkyillyt menemään pää kolmantena jalkana. 

Alla on taideretriittisalaattini ohje – toivottavasti se vapauttaa sinullekin aikaa tehdä jotain muita asioita kuin luumuilla keittiössä kolmena perättäisenä päivänä. 

TAIDERETRIITTISALAATTI

(3 annosta)
  • 1 purkki tonnikalaa öljyssä
  • 1 purkki papuja
  • ½ vihreä paprika
  • 1 tomaatti
  • ½ kurkku
  • ½ valkosipulin kynsi
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • suolaa
  • ripaus savupaprikaa
  • ripaus muskottia
  • tarjoiluun oman maun mukaan: uunissa kypsennetty bataatti, paahdettua leipää, uuniperuna, kotijuustoa, hedelmiä, salaatinlehtiä... 

Valuta tonnikala ja pavut, yhdistä kulhossa. Kuutioi paprika, tomaatti ja kurkku, sekoita papuihin ja tonnikalaan. Hienonna valkosipuli ja lisää loput ainekset, sekoita ja mausta. 

VALMIS!

Nämä ainekset maksoivat marketissa 5 €. Oli papuja, tonnikalaa, paikallista kotijuustoa ja vihanneksia sekä paahdettu bataatti.
Nämä ainekset maksoivat marketissa 5 €. Oli papuja, tonnikalaa, paikallista kotijuustoa ja vihanneksia sekä paahdettu bataatti.

Pilko kaikki ainekset ja sekoita keskenään. Simppeliä ruoanlaittoa, johon ei edes välttämättä tarvita leikkuulautaa! Tämän tyyppisiä salaatteja tulee tehtyä myös telttaretkillä ja pyöräilyreissuilla, täyteläinen salaatti maistuu hyvin retkieväänä!
Pilko kaikki ainekset ja sekoita keskenään. Simppeliä ruoanlaittoa, johon ei edes välttämättä tarvita leikkuulautaa! Tämän tyyppisiä salaatteja tulee tehtyä myös telttaretkillä ja pyöräilyreissuilla, täyteläinen salaatti maistuu hyvin retkieväänä!

Muussaa bataattia vähän ennen salaatin lisäämistä, jotta taideretriittisalaatin mehukas marinadi maustaa myös bataatin.
Muussaa bataattia vähän ennen salaatin lisäämistä, jotta taideretriittisalaatin mehukas marinadi maustaa myös bataatin.

Ensimmäisenä päivänä taideretriittisalaatti päätyi paahdetun bataatin sisään. Sivussa on lupiininsiemeniä, joita täällä nautitaan kylmän oluen tai ponchajuoman kanssa.
Ensimmäisenä päivänä taideretriittisalaatti päätyi paahdetun bataatin sisään. Sivussa on lupiininsiemeniä, joita täällä nautitaan kylmän oluen tai ponchajuoman kanssa.

Toisena päivänä nappasin leipomosta mukaani ihan perus vehnäsämpylän, jonka päälle lusikoin kotijuustoa ja sirotin pippuria. Kylkeen taideretriittisalaattia ja a vot!
Toisena päivänä nappasin leipomosta mukaani ihan perus vehnäsämpylän, jonka päälle lusikoin kotijuustoa ja sirotin pippuria. Kylkeen taideretriittisalaattia ja a vot!
Kolmantena päivänä leikkasin salaattini sivuun papaijaa, joka kasvaa täällä joka pihassa.
Kolmantena päivänä leikkasin salaattini sivuun papaijaa, joka kasvaa täällä joka pihassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Haha, no joo kyllä kieltämättä saattaa halkaistuna muistuttaa munakoisoa. Portugalissa myydään montaa bataattilajiketta, tämä lajike mitä söin on vaaleamaltoinen ja maultaan paljon pähkinäisempi kuin meillä myytävä oranssi bataatti, myös tämän lajikkeen koostumus on erilainen: paljon tahmeampi ja mehukkaampi. Ihmetys oli muutama vuosi sitten suuri kun tein näin Portugalissa uunissa ja halkaisin - luulin bataatin ensin olleen pilalla!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Luullinen ja nahallinen kana pysyy mehevänä, vaikka padan kypsymisaika on pitkä.

Tänään töissä iski yhtäkkiä nälkä – en ollut huomannut ajan kulua ja lounasaika oli jo ohi. Minulla ei ole töissä lounasravintolaa eikä kioskia tai kahvilaa, josta hakea ruokaa tai välipalaa: työhuoneeni sijaitsee Pohjois-Helsingissä ja ainoa järkevän kävelymatkan päässä oleva ruokapaikka on Tammiston McDonald’s. Ja turha minun on tässä jeesustella, ettei siellä tule välillä käytyäkin. McFeast-ateria, mmmmm! 

Mutta nyt loppuvuoden haasteeni on ollut tarkastella ruokailutottumuksiani ja syödä tasaisemmin ja terveellisemmin. Enemmän raakoja vihanneksia ja kotona valmistettua perusruokaa. Aitoa nälän tunnetta mielitekojen sijaan ja hyviä arkivalintoja. Joten vastustin burgeriseireenien kutsua ja päätin kurkata työhuoneeni jääkaappiin. 

Perussiistiä sisätyötä tekevän työhuoneeseen verrattuna minulla on mielettömät resurssit tehdä töissä ruokaa, mutta käytettävissä olevat raaka-aineet riippuvat yleensä siitä, mitä kuvauksista on jäänyt yli. Mausteita kuitenkin löytyy aina, ja niiden avulla saa jo pelkästä perunasta maukasta murkinaa. 

Jos on ollut hiljaista kuvausrintamalla, teen yleensä maailman helpointa pastaa, jonka resepti menee näin: Keitetään pasta suolaisessa vedessä, siivilöidään vesi pois. Laitetaan kattila takaisin liedelle, lorotetaan siihen oliiviöljyä ja saksitaan sinne yksi tomaatti ja kaksi valkosipulin kynttä. Freesataan minuutti, lisätään spagu takaisin joukkoon, sekoitetaan ja maustetaan mustapippurilla. Maistuu taivaalliselta ketsupin kanssa – hupsista, paljastus nro 2.: mähän siis rakastan ketsuppia pastan kanssa! 

Tällä viikolla olen kuitenkin myös tehnyt ruokakuvauksia, joten jääkaapissa oli muutakin kuin valo. Keräsin kaapeistani kaikenlaista ruoaksi kelpaavaa tykötarvetta ja setistä tuli tällainen: 

Löysin työlounaan tykötarpeiksi vihreitä linssejä Samassa liemessä -kuvauksista, paketillisen broilerin leikkeitä, kevätsipulia, inkivääriä, tomaattimurskaa, bataatin sekä pari siitakesientä.
Löysin työlounaan tykötarpeiksi vihreitä linssejä Samassa liemessä -kuvauksista, paketillisen broilerin leikkeitä, kevätsipulia, inkivääriä, tomaattimurskaa, bataatin sekä pari siitakesientä.

Koska en jaksanut alkaa hienostelemaan leikkuulaudalla, tein koko ruoan yhteen vuokaan ja iskin uuniin. Sanoinkin työhuoneellani piipahtanelle alakerran Anniinalle, että jos tästä tulee ihan kamalaa, syön sen silti, mutten hiisku kokeilustani kenellekään. Mutta jos tulos olisi herkullinen, postaisin sen blogiini. 

Ja tässä hyvät ystävät on minun Torstain Paras Yhden Vuoan Ruoka! Tulos oli herkullinen, ja vaikka se syntyi jämistä, joita en olisi ehkä muuten keksinyt yhdistää, tuli tästä ruoasta sellainen, jota aion tehdä vastaisuudessakin ihan hakemalla nämä raaka-aineet kaupasta. Koska yhdistin ruoassa työkeikoilta yli jääneitä aineksia, se ei maksanut minulle tällä kerralla mitään, mutta ainekset eivät kaupastakaan ostettuna tee isoa lovea lompakkoon. 

Ruoka oli aivan parasta nautittuna yksin työhuoneeni sohvalla, mutta siitä riitti myös kotiin viemisiksi, joten perheen illallinenkin tuli tehtyä siinä samassa!

 

Torstain Paras Yhden Vuoan Ruoka

kolmelle–neljälle 
  • 1 pkt broilerin rintaleikkeitä
  • 3 dl vihreitä linssejä
  • kevätsipulia
  • 1 bataatti
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 3 rkl intialaista currytahnaa
  • 2 cm pala inkivääriä
  • pari siitakesientä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • suolaa
  • vettä tai kasvislientä

Kaada linssit uunivuokaan. Leikkaa perään kevätsipuli ja bataatti.
Kaada linssit uunivuokaan. Leikkaa perään kevätsipuli ja bataatti.
Levitä currytahnaa broilerin rintaleikkeiden nahkapuolen päälle, 1 rkl / rintaleike.
Levitä currytahnaa broilerin rintaleikkeiden nahkapuolen päälle, 1 rkl / rintaleike.
Kaada tomaattimurska vuokaan. Kuori inkivääri ja veistä se pieniksi lastuiksi suoraan vuokaan. Ripottele päälle juustokuminaa ja suolaa teelusikallisen verran (jos käytät kasvislientä veden sijaan, suolaa ei välttämättä tarvitse itse pataan). Asettele rintafileet kasvispedin päälle.
Kaada tomaattimurska vuokaan. Kuori inkivääri ja veistä se pieniksi lastuiksi suoraan vuokaan. Ripottele päälle juustokuminaa ja suolaa teelusikallisen verran (jos käytät kasvislientä veden sijaan, suolaa ei välttämättä tarvitse itse pataan). Asettele rintafileet kasvispedin päälle.
Lisää vettä (tai kasvislientä) sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että kanan pinta rapeutuu, laske sitten lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista yhteensä noin tunnin ajan, tai kunnes vihreät linssit ovat kypsyneet. Maista lientä kesken paiston ja lisää tarvittaessa suolaa.
Lisää vettä (tai kasvislientä) sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että kanan pinta rapeutuu, laske sitten lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista yhteensä noin tunnin ajan, tai kunnes vihreät linssit ovat kypsyneet. Maista lientä kesken paiston ja lisää tarvittaessa suolaa.

OHJEET ONNISTUMISEEN: 

  1. Suosittelen aina uunikanaruoissa käyttämään luullista ja nahallista kanaa. Luullinen rintaleike on yksi suosikeistani arkiruokiin, ja jos siis vaan mahdollista, käytä sitä tässä ruoassa. Rintaleike pysyy mehukkaana, nahka suojaa helposti kuivuvaa filettä paiston ajan. Luut ja nahat voi aina poistaa kanoista ennen tarjoilua, jos ne eivät miellytä kaikkia ruokailijoita. Jos tällaiseen ruokaan käyttää luutonta ja nahtonta fileepihviä, on se takuuvarmasti ylikypsä siinä vaiheessa, kun linssit ja bataatti ovat tarpeeksi pehmeitä.  
  2. Lisää mukaan myös muita haluamiasi/jääkaapistasi löytyviä kasviksia. Minä pilkoin vuokaan pari siitakesientä: sopivia vihanneksia tähän vuokaan voisivat olla esimerkiksi paprika, kesäkurpitsa, munakoiso. Tähän ruokaan voi myös vallan hyvin piilottaa nahistuneiden ruukkuyrttien jämiä. 

Tässä vielä lopuksi ohje tekstimuodossa, jos haluat sen copypasteta omaan reseptiarkistoosi. Muista myös, että voit luoda omat tunnukset Kodin Kuvalehden nettiin ja kerätä sinne suosikkijuttujasi ja blogien lemppareita!

Torstain Paras Yhden Vuoan Ruoka

kolmelle–neljälle 
  • 1 pkt broilerin rintaleikkeitä
  • 3 dl vihreitä linssejä
  • 1 bataatti
  • kevätsipulia
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 3 rkl intialaista currytahnaa
  • 2 cm pala inkivääriä
  • pari siitakesientä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • suolaa
  • vettä tai kasvislientä
  1. Kaada linssit uunivuokaan. Leikkaa perään kevätsipuli ja bataatti. 
  2. Levitä currytahnaa broilerin rintaleikkeiden nahkapuolen päälle, 1 rkl / rintaleike. 
  3. Kaada tomaattimurska vuokaan. Kuori inkivääri, ja veistä se pieniksi lastuiksi suoraan vuokaan. Ripottele päälle juustokuminaa ja suolaa teelusikallisen verran (jos käytät kasvislientä veden sijaan, suolaa ei välttämättä tarvitse itse pataan). 
  4. Asettele rintafileet kasvispedin päälle. Lisää vettä (tai kasvislientä) sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että kanan pinta rapeutuu, laske sitten lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista yhteensä noin tunnin ajan, tai kunnes vihreät linssit ovat kypsyneet. Maista lientä kesken paiston ja lisää tarvittaessa suolaa. 

Kommentit (2)

Amadea
1/2 | 

Vai ettei Pohjois-Helsingissä ole lounaspaikkoja? Ei ole Meri-Tuuli ihan kartalla. Mutta saahan sitä dramatiikkaa blogiin tälläkin tavalla.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hei Amadea! 

Pohjois-Helsingissä on todellakin lounaspaikkoja, en väittänyt etteikö näin olisi. Työhuoneeni sijaitsee vaan vähän syrjässä keskellä asuinaluetta ja lähimpään lounaspaikkaan on kävelymatkaa 20 minuuttia, joten 40 minuuttia pelkkiin matkoihin on kesken työpäivän aika paljon aikaa, vaikka kävelylenkki kesken työpäivän olisikin oikein mieleinen ja tekisi hyvää. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat