Kirjoitukset avainsanalla Budapest

Unkarin miniloman yksi kohokohta oli piknik Tonavan varrella.

En tiedä mitään parempaa tapaa tutustua vieraan kaupungin ruokakulttuuriin kuin suunnata kauppatorille, poimia sieltä kasa herkkuja ja asettua johonkin nättiin paikkaan eväsretkelle. Siksi kannan rakasta taittoveistäni mukanani kaikkialle – koskaan ei tiedä, milloin tulee tilaisuus maistaa paikallista kuivamakkaraa tai pilkkoa evääksi tien poskesta ostettuja hedelmiä ja vihanneksia.

Terveisiä Unkarista! Vietin ystäväni Kreetan kanssa neljä intensiivistä ja ihanaa päivää maassa, jossa olin vieraillut viimeksi 15 vuotta sitten. Matkamme tarkoitus oli hakea inspiraatiota ja potkua tulevan kesän töihin ja ehdimme myös viettämään pari päivää pääkaupungissa Budapestissa. Paljon on muuttunut ja silti moni asia on pysynyt samana. 

Valuutta on edelleen forintti, ja Unkari on aina vaan paratiisi herkuttelijalle. Maa tunnetaan paprikajauheesta, gulassista ja Tokaji-viinistä, mutta ruokaystävän ei kannata myöskään missata Unkarin upeita leikkeleitä, pateita ja makkaroita. Ja näistähän syntyy mitä parhain extempore-piknik! 

Suuntasimme matkamme viimeisenä päivänä lounasaikaan keskustan suurimpaan kauppahalliin Nagycsarnokiin ihmettelemään tarjontaa. Valtaosa kauppiaista myy lihatuotteita, vihanneksia ja turisteille suunnattuja herkkuja. 

Hallin toisessa kerroksessa on pieniä ruokakojuja, joissa olisi ollut tarjolla mm. herkullisen näköisiä kaalikääryleitä, juustolla kuorrutettuja Langóseja (eräänlainen suolainen possumunkki, jonka päälle kasataan täytteitä) sekä gulassikeittoa. Tungos kojuille oli kuitenkin melkoinen eikä tarjolla ollut mitään sellaista, jota ei muualta Budapestista löytäisi, joten päätimme kerätä parhaat herkut alakerran kojuista ja siirtyä ulos nauttimaan lounasta 28 asteen lämpöön. 

Leikkeleissä ja makkaroissa on mistä valita. Kannattaa ehdottomasti maistaa mangalitza-possusta tehtyjä makkaroita ja kuivalihoja. Mangalitza on unkarilainen possurotu, jonka juuret ovat unkarilaisissa alkuperäislajeissa ja villisiassa. Mangalitza-possun liha on tummaa ja erittäin maukasta. Sen kylkeä saa ripirapeaksi tiristettynä ja pekonina, ja tätä ostin myös kotiin viemisiksi. 

Unkarissa tehdään myös paljon erilaisia pateita. Otimme maistiaisiksi tryffelillä maustettua ankanmaksapateeta sekä paprikalla maustettua lihahyytelöä. Lisäksi mukaan tarttui muutamaa makkaraa ja vastapainoksi vähän kurkkua ja vihanneksia. Sekä tietenkin hulvattomia pikkeleitä! 

Pikkelöidyt herkut sekä kalat löytyvät hallin kellarikerroksesta, samoin kuin supermarket Aldi. Nappasimme marketista leipää ja kylmiä juomia ja levittäydyimme Tonavan rantaan penkeille herkkuinemme. 

Oli muuten niin herkullista! Maistelu ja nautiskelu ikiomalla penkinpätkällä vailla kiirettä on yksi suosikkitapojani viettää aikaa kaupunkilomilla. 

Me löysimme oman eväspaikkamme heti hallin ulkopuolelta, mutta yksi mainio paikka piknikille on Margitsaari, joka on lyhyen bussimatkan päässä keskustasta. Vielä kivempi tapa matkustaa saarelle on ottaa sinne Budapestin julkinen paatti, joka risteilee jokea ylös ja alas poukkoillen puolelta toiselle. Laitureita on muutaman kilometrin välein ja aikuisen lippu maksaa 750 forinttia eli noin 2,39 €.

Margitsaarella voi sitten viettää eväineen vaikka kokonaisen päivän. Saarella on ulkoilmakonsertteja, kylpylä, musisoiva suihkulähde ja erilaisia vuokrattavia polkuajoneuvoja joilla kierrellä ympäriinsä. 

Piknik-kausi on korkattu ja en malta odottaa mitä kaikkia kivoja ulkona herkutteluhetkiä tämä kesä tuo tullessaan! 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat

Instagram