Kirjoitukset avainsanalla vegaaninen

Viikon päätteeksi on hyvä laittaa tulille iso kattilallinen keittoa. Sellaista hellivää, herkullista ja terveellistä soppaa, joka tuo maanantain lounastuntiin tai illan töistä paluuseen sopivaa kullankeltaista hohtoa. Unelmien soppa syntyy perunasta, kukkakaalista ja kurkumasta ja se on vahingossa myös vegaaninen. 

Keltainen kurkumakeitto sisältää aivan tavallisia kasviksia, mutta ei ole maultaan ihan tavanomainen: keiton hohtava väri ja maku tulevat inkivääristä, kurkumasta ja mausteista, jotka pyöräyttävät tusinavihannekset kukkakaalin ja perunan taivaalliseksi elämykseksi. 

Käytin keittoon kukkakaalista myös sen jalan ja lehdet. Nämä ovat lempi osiani tässä kasviksessa. Kuorin jalan kevyesti ja lehdet irroitan ja pesen ja laitan sivuun lisättäväksi keittoon ihan lopussa.

Kukkakaalin lisäksi laitoin tähän keittoon punaisia linssejä. Ne ovat linssiperheen herkimmin ylikeittyvät ja hajoavat linssit – parhaita esimerkiksi sosekeitoissa. Tässä keitossa niiden tehtävänä oli suurustaa liemi paksuksi. 

Kurkuman sanotaan tekevän hyvää ja se onkin ayurvedassa keskeinen lääkemauste. Kurkuman hyödyiksi luetellaan mm. ruoansulatuksen edesauttaminen, nivelten terveys, verensokerin hallinta ja immuunijärjestelmän parantaminen. -En voi väittää että itse söisin kurkumaa sen terveysvaikutusten vuoksi, vaan ihan siksi että pidän sen mausta ja väristä ja jos siitä hyötyy myös elimistöni, hyvä niin! 

Tähän keittoon kannattaa ostaa tuoretta kurkumaa, sitä saa ainakin isoista supermarketeista sekä luomuna Lidleistä. Tällä kertaa tein omani kuivalla kurkumajauheella joka myös käy, mutta kun ostat tuoreen kurkumajuuren palan, siitä riittää myös seuraavan aamun smoothieen tai raastettavaksi munakkaan päälle - luomukurkumaa voit käyttää myös kuorineen. Muista että kurkuma värjää herkästi, joten älä ainakaan käsittele sitä hienoimmalla käsintehdyllä leikkuulaudalla ja säilytä kurkumaruokia mieluiten lasisissa astioissa, sillä muovi imaisee keltaisen värin itseensä. 

Hyvää tekevä kurkumakeitto 

6 annosta
valmistusaika 25 minuuttia
  • 5 perunaa
  • ½ kukkakaali
  • 1 sipuli
  • 1 kourallinen pensaspapuja
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • vettä 3 purkillisen verran
  • 4 kukkurallista ruokalusikallista punaisia linssejä
  • 2 rkl curryjauhetta
  • 1 tl tuoretta kurkumaraastetta tai jauhettua kurkumaa
  • 1 tl suolaa
  • viimeistelyyn chililastuja

Kuori perunat ja paloittele ne. Irroita kukkakaalin nuput ja jaa ne suupalan kokoisiksi, leikkaa kuorittu jalka paloiksi ja irroita myös lehdet. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Pese pensaspavut ja nypi niistä kannat pois. Kuori inkivääri ja hienonna, kuori ja viipaloi valkosipulit. Laita pavut ja lehdet sivuun, laita muut kasvikset isoon kattilaan. 

Kaada kookosmaito kattilaan, mittaa sitten kookosmaitotölkillä 3 purkillista kylmää vettä keittoon, yhteensä 1,2 l vettä. Lisää punaiset linssit ja mausteet. 

Kiehauta ja keitä keittoa noin 15 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista liemen suolaisuus, lisää tarvittaessa, samoin halutessasi muita mausteita. Kun liemi on täydellistä, lisää pavut ja kukkakaalin lehdet ja keitä vielä minuutin verran. 

Tarjoa chililastujen kanssa. 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaupallinen yhteistyö

Pääsiäinen oli yhtä arjen pakoilua: elimme kuin pellossa, herkuttelimme ja sukuloimme ja vielä eilen illalla ei tullut mieleenkään että tänään pitäisi taas koko perheen olla ruodussa, tukat kammattuina ja tikkana töissä tai päiväkodissa. 

Ihanan hitaat pyhät sekoittivat arjen ja vapaan rajan ja eilen oli aivan mahdotonta miettiä että olisi elämää jälkeen pääsiäisen. 

Tänään kello 16 se sitten valkeni töistä päästyäni: en ollut lainkaan suunnitellut syömisiämme. Kaupassa käynti ei napannut ja pää löi tyhjää, ruoanlaittokaan ei liioin kiinnostanut. Silloin apuun tulee aina mun bataattipannu!

Tätä ruokaa teen aina kun erillisten kastikkeiden tai lisukkeiden valmistaminen ei kiinnosta ja jääkaapissa ei ole mitään. Tämä bataattipannu on myös hyvä kun haluaa syödä tuhtia kasvisruokaa; tiedättehän sellaiset vegeruoat jotka täyttävät mahan piukeaksi ja ovat silti täynnä makua ja potkua. 

Aineksia on kolme ja niiden lisäksi tarvitset mausteita ja rypsiöljyä. Pannuun voi sitten lisätä halutessasi oman maun mukaan mitä haluat, tyhjennellä esimerkiksi jääkaappia tai pimpata annoksen lautasella itsellesi maistuvaksi. 

Tänään lisäsin bataattipannuun myös vihanneslokerossa olleita ruskeita herkkusieniä. Söin vuoan kanssa pääsiäisestä yli jäänyttä lammasta, jonka tiristin pannulla rapeaksi ja murustin päälle turkkilaista juustoa. Tätä pannua olemme syöneet viimeisen vuoden aikana myös mm. nyhtökauralla, kotijuustolla, valkosipulinkynsillä ja purjolla. Valmiin vuoan päälle olen lusikoinut mm. guacamolea tai kermaviilikastiketta tai silpunnut tuoreita yrttejä. 

Koska uuni teki koko homman, ehdin tämän ruoan valmistuessa pakastamaan loput pääsiäisen lampaat, katsomaan yhden jakson Muumeja ja keittämään ja juomaan kupin kahvia 'nauttien' Alfin tonttutorvikonsertista. 

Sain juuri otettua kivan kuvan juniorin annoksesta, jonka hän kuitenkin hylkäsi kun näki pöydällä eilisen luumun puolikkaan, jonka kanssa vaati näkkäriä. No, ainakin yritin...
Sain juuri otettua kivan kuvan juniorin annoksesta, jonka hän kuitenkin hylkäsi kun näki pöydällä eilisen luumun puolikkaan, jonka kanssa vaati näkkäriä. No, ainakin yritin...
Oman annokseni sivuun tiristin pääsiäisen tähteitä. Loput vuoasta pakkasin mukaani huomisiksi eväiksi töihin.
Oman annokseni sivuun tiristin pääsiäisen tähteitä. Loput vuoasta pakkasin mukaani huomisiksi eväiksi töihin.

Joten seuraavan kerran kun menet kauppaan etkä keksi mitä laittaa ruoaksi, kerää nämä kolme raaka-ainetta: bataatti, kirsikkatomaatti ja 1 tölkki mustapapuja. Niillä pääset jo alkuun ja lopun voitkin soveltaa itse!  

Ai niin ja vielä muuten yksi aivan ihana lisäsyy miksi valmistaa tätä: tämä bataattipannu on myös herkullista kylmänä, otan usein jämät mukaani töihin, silppuan vain sivuun jäävuorisalaattia ja evässalaatti on valmis!

Bataattia, tölkkipapuja ja kirsikkatomaatteja. Näiden kolmen aineksen ympärille muodostuu yksi arkiruokasuosikeistani!
Bataattia, tölkkipapuja ja kirsikkatomaatteja. Näiden kolmen aineksen ympärille muodostuu yksi arkiruokasuosikeistani!
Sekoita öljy ja mausteet bataatteihin. Käytä samaa astiaa, jossa paahdat ruoan, niin ei tule ylimääräistä tiskiä!
Sekoita öljy ja mausteet bataatteihin. Käytä samaa astiaa, jossa paahdat ruoan, niin ei tule ylimääräistä tiskiä!
Kun bataatit ovat paahtuneet 20 minuuttia, on aika kääntää niitä vuoassa ja lisätä kirsikkatomaatit ja pavut.
Kun bataatit ovat paahtuneet 20 minuuttia, on aika kääntää niitä vuoassa ja lisätä kirsikkatomaatit ja pavut.

Valmiin bataattipannun juju on mausteiset bataattilohkot, rapsakat uunissa auenneet pavut sekä mehukkaat kirsikkatomaatit!
Valmiin bataattipannun juju on mausteiset bataattilohkot, rapsakat uunissa auenneet pavut sekä mehukkaat kirsikkatomaatit!

Bataattipannu

neljälle
valmistusaika 45 minuuttia
  • n. 3 pientä luomubataattia
  • 1 tölkki mustapapuja
  • n. 200 g kirsikkatomaatteja
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl juustokuminaa
  • ripaus jauhettua muskottia
  • ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen tai 180 asteeseen kiertoilmalla. Pese bataatit huolellisesti ja leikkaa ne pituussuunnassa lohkoiksi. Laita uunivuokaan. Valuta päälle rypsiöljy ja lisää kuivat mausteet. Sekoita bataattilohkoja mausteissa ja öljyssä niin, että mausteet levittyvät tasaisesti bataatteihin. Jos käytät uunissa kypsennettäviä vihanneksia, kuten purjoa, valkosipulinkynsiä tai herkkusieniä, sekoita nekin tässä vaiheessa mukaan. 

Paahda vuokaa uunissa 20 minuuttia. Ota vuoka uunista, käännä bataatteja ja levitä sen jälkeen vuokaan valutetut ja huuhdellut mustapavut sekä kirsikkatomaatit. Laita takaisin uuniin toisiksi 20 minuutiksi. Nosta tarvittaessa loppuajaksi lämpöä, jotta bataatit paahtuvat kauniisti ja mustapavut aukeavat ja rapsakoituvat. 

Lisää vuokaan halutessasi murustettua fetaa tai tuoreita yrttejä, tai syö sellaisenaan. 

 

Kommentit (2)

Helieeva
1/2 | 

Hei, tätähän on ehdottamasti tehtävä jo tänään ja näin säästyn tuskalta 'mitä tänään söisin'. Eipä sillä olet pelastanut monta muutakin päivääni, kun pää lyö tyhjää, mutta onneksi sentään muistan blogisi. Kiitos😀

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

No onpa kivaa kuulla että resepteistä on apua! Bataatti on kyllä mahtava kasvis josta lähteä liikenteeseen, aina siitä saa jotain tukoisaa syötävää aikaiseksi.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Mun ja Pipsan kurpitsanleikkaussessio tallennettiin Roihuvuoressa kotimme lähellä kävelypolun vierellä.

Hokkaidokurpitsan tunnistaa sen muikeasta muodosta ja syvästä oranssista väristä. Kuva: Kreetta Järvenpää.
Hokkaidokurpitsan tunnistaa sen muikeasta muodosta ja syvästä oranssista väristä. Kuva: Kreetta Järvenpää.

Ruska on täällä ja niin on kurpitsatkin. Nautitaan syksyn hehkuvista väreistä ulkona kirpakassa ilmassa ja kodin lämmössä hyvän ruoan äärellä.

Lupasinhan, että nyt kurpitsakauden ollessa päällä tukottaisin blogin kurpitsaohjeilla! Tänään haluan esitellä teille yhden suosikkikurpitsoistani, hokkaidokurpitsan. Se on noin pomelon kokoinen, ja sen malto on syvän oranssi, kiinteä ja ehkä kaikista maukkain koko kurpitsaperheessä. 

Tässä hurmaavassa paistoksessa hokkaidokurpitsa pääsee oikeuksiinsa ja on ruoan pääosassa. Mä syön tämän pellillisen ihan sellaisenaan, mutta kurpitsapaistoksen voi myös tarjota lisukkeena lihamurekkeelle tai syödä vaikka leipäjuuston kanssa, jos pitää kasvisruokapäivää. 

Reseptin teimme Pipsa Hurmerinnan kanssa keittokirjaamme Pipsa ja Meri-Tuuli Samassa Liemessä. Tässä reseptissä kurpitsa paahdetaan kuorineen ja viimeistellään sinappiöljyllä, jonka Pipsa kekkasi lisätä ruokaan. Ekaa kertaa teimme tätä kurpitsaruokaa, kun keitrasimme ystävien häät toissa syksynä ja molemmat rakastuimme tähän ruokaan niin, että se oli pakko saada kirjaan. 

Meillä oli aivan älyttömän kiva kuvaussessio tasan vuosi sitten, kun teimme kirjaamme viimeisiä ruoka- ja tunnelmakuvia. Tämä kurpitsanleikkaussessio tallennettiin Roihuvuoressa kotimme lähellä kävelypolun vierellä. Hauskaa, että täällä päin ollaan vissiin totuttu kaikenmaailman puuhasteluihin, sillä kukaan ei tuntunut olevan moksiskaan siitä, että tässä nyt pilkotaan kurpitsaa koirien lenkkipolun varrella. Kuvat on ottanut hyvä ystäväni ja työkamuni Kreetta Järvenpää

Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää

Kurpitsatalkoot on ystävän kanssa kahta hauskemmat, sillä työtä on paljon, mutta talvella kiitos seisoo, kun pakastimesta löytyy tätä ihanaa herkkua, joka on nyt parhaimmillaan ja vieläpä edullinen vihannes. Lue lisää kurpitsan käsittelystä ja pakastamisesta mun aikaisemmasta postauksesta, joka löytyy täältä

Ja sitten kurpitsareseptiimme. Tee tätä vaikka jo viikonloppuna. Ruskeita sinapinsiemeniä saa ainakin Stockmanneilta ja etnisistä kaupoista, mutta jos et löydä niitä, käytä vaan keltaisia sinapinsiemeniä, mutta ole tarkkana, etteivät ne pala.

Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää

PAAHDETTU KURPITSA & SINAPPIÖLJY

  • 1 hokkaido- tai myskikurpitsa (n. 700 g)
  • suolaa 
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä
  • 200 g retiisejä
  • 100 g pistaaseja

Sinappiöljy:

  • 2 rkl ruskeita sinapinsiemeniä (tai keltaisia)
  • 5 rkl rypsiöljyä

Valmista ensin sinappiöljy. Laita sinapinsiemenet paksupohjaiselle paistinpannulle ja kaada niiden päälle rypsiöljy. Lämmitä pikkuhiljaa, kunnes öljy on todella kuumaa, muutaman minuutin ajan. Kun siemenet alkavat poksahdella, öljy on valmista. Siirrä pannu pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Laita siivilä metallisen kulhon tai kannun päälle ja kaada öljy ja siivilän läpi. Kaavi siemenet siivilästä talouspaperipalan päälle odottamaan.

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Pese kurpitsa huolellisesti, viipaloi se lohkoiksi ja poista siemenet. Asettele lohkot uunipellille, mausta suolalla, pippurilla ja kaada päälle oliiviöljyä. Paahda kurpitsaa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes se on pehmeää, mutta ei vielä mene muusiksi.

Kurpitsan ollessa uunissa pese retiisit ja leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi. Lisää sinappipannuun hieman öljyä ja kuumenna. Laita retiisit paistinpannulle leikkuupinta alaspäin ja paista kovalla lämmöllä muutama minuutti, kunnes ne ruskistuvat. Mausta suolalla ja pippurilla.

Rouhi pistaasit karkeaksi rouheeksi.

Kun kurpitsat ovat valmiita, aseta ne vadille. Asettele retiisit kurpitsoiden päälle. Kaada päälle sinappiöljy ja lisää pistaasit. Viimeistele annos sinapinsiemenillä.

Kuva: Kreetta Järvenpää
Kuva: Kreetta Järvenpää

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kurpitsoja saa vihdoin kaupasta. Herkusta voi nauttia talvellakin, kun nyt jaksaa lohkoa kurpitsaa pakkaseen.

Olen aivan hulluna kurpitsaan. Kun aloitin blogini keväällä, tiesin jo, että tämä olisi tilaisuuteni levittää kurpitsojen ilosanomaa, jakaa parhaat vinkkini ja reseptini ja ehkä käännyttää joku toinenkin kurpitsanrakastajaksi. Enää piti odottaa syksyyn ja tässä sitä ollaan, nyt niitä vihdoin saa kaupoista! 

Kurpitsakausi tulee ja menee hujauksessa, joten nyt on syytä olla tarkkana ja raivata tilaa pakastimeen. Monta talvea itkin ikävääni, kun kurpitsat loppuivat kauppojen heviosastoilta. Onneksi myskikurpitsaa alkoi saamaan ympäri vuoden, mutta mikään ei voittanut perinteisen, ison kurpitsan makua ja koostumusta. Kunnes äkkäsin, että tätä vihannestahan voi pakastaa! 

Kurpitsan pakastaminen on helppoa ja vihannes ei ole siitä moksiskaan: se sopii samalla tavalla ruoanlaittoon, vaikka olisikin käynyt pakastimessa. Yhdestä isosta kurpitsasta tulee todella paljon syötävää, ja siksikin sen pakastaminen on järkevää, ellei aio kokata kurpitsaa viikon jokaiselle aterialle. 

Tarvitset vain pari veistä; ison ja vahvan, jolla leikata kurpitsasta lohkoja, ja puukon tai muun pienen välineen, jolla kuoria kurpitsaa. Ison kurpitsan käsittelyyn menee tunnin verran aikaa, joten tykkään silloin ottaa lasin viiniä ja kuunnella lempipodcastiani. Homma ei eroa paljoa syksyn muistakaan säilöntäpuuhista, kuten sienten putsaamisesta. Rauhallinen käsin tekeminen on minulle parasta ajanvietettä työpäivän päätteeksi ja oma tapani meditoida. 
 

KURPITSAN PAKASTAMINEN:

Leikkaa kurpitsa lohkoiksi.

Koverra siemenet pois.

Kuori kurpitsa ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi.

Pakasta pakastuspusseissa, noin 1 litran erissä.

Entä mitä kurpitsalla sitten tehdään? Valmiit kuutiot laitan suoraan pakastimesta keittoihin ja curreihin – lupaan jakaa teille lyömättömän herkullisen kurpitsacurryreseptini, jahka kotiudun reissusta! Mutta kurpitsakuutiot ovat myös käyttövalmiita pyreiksi tai vaikka pastaan ja risottoon. 

Kodin Kuvalehden numerossa 17 oli kurpitsaraviolieni ohje, jota suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos tykkää näpertelystä ja haluaa tehdä viikonlopuksi jotain vähän juhlavampaa. Itse tehdyssä pastassa jos jossain maistuu minusta rakkaus lajiin: hyvät raaka-aineet, yksinkertaiset maut ja kädentaito, joka onnistuu vain, jos viihtyy keittiössä. 

Helpommin kurpitsan makuun pääsee tällä simppelillä sosekeitolla, jota tein Portugalin lomallani. Tässä keitossa maistuu kunnolla kurpitsa, ja sen salaisuus on uunissa paahtaminen, joka tuo esiin kurpitsassa piilevän lämpimän pähkinäisen maun. Mausta keittoa mieleiseksesi, meidän kesälomakodissa ei ollut pippuria kummempia mausteita ja keitosta tuli silti taivaallista, mutta kokeile esimerkiksi cayennepippuria, savupaprikajauhetta tai muskottia. 

Silkinsileä kurpitsakeitto

  • n. 1 kg tuoretta kurpitsaa kuorineen (tai n. 800 g kuorittuja paloja)
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 1 purjon valkoinen osa
  • oliiviöljyä
  • sitruunan mehua
  • suolaa
  • vettä

Laita kurpitsat uunipellille. Leikkaa valkosipuli keskeltä halki ja laita puolikkaat leikkauspinta ylöspäin uunivuokaan. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja paahda 180-asteisessa uunissa 40 minuuttia tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet ja paahtuneet. Nosta tarvittaessa kypsennyksen loppuvaiheessa lämpöä, jotta saat kurpitsaan paahtunutta väriä. Ota uunista hetkeksi jäähtymään. 

Suikaloi purjo ja kuullota kattilassa tilkassa oliiviöljyä. Jos paahdoit kurpitsat kuorineen, lusikoi pehmeä hedelmäliha purjojen joukkoon. Purista valkosipulinkynnet kuorista kattilaan. Lisää vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyvät. Keitä 5 minuuttia, soseuta ja mausta sitruunan mehulla ja suolalla. 

Ja sitten varoituksen sana ja oppi kantapääni kautta: Ostin kerran Halloweenin jälkeen alennuksessa olleita lyhty-kurpitsoja, tiedättehän niitä, mihin on tarralla merkattu paikat silmille ja suulle... Ajattelin, että nyt olen tehnyt elämäni kaupat, mutta nämä kurpitsat eivät sitten maistuneet aivan miltään! Ne on kasvatettu siis ainoastaan muoto ja koko edellä, joten en suosittele ostamaan niitä ruoaksi, vaikka kuinka olisivat alessa. 

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Mä tajusin hiljattain, että kurpitsaakin voi kuoria kuorimaveitsellä... Helpottui homma huomattavasti!!

MJ
2/4 | 

Varmaan tyhmä kysymys, mutta onko tuo vihreäpintainen kurpitsa sama lajike kuin se joka on isona oranssi? Näin Prismassa noita vihreitä, mutta eivät olleet yhtä isoja kuin tuo sinun.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Ei lainkaan tyhmä kysymys! Mä ostin tämän kurpitsan Portugalin lomalla, en ole vastaavia nähnyt suomessa. Kurpitsalajikkeita on kymmeniä, olen tainnut itsekin nähdä niitä pienempiä vihreitä. Eri lajikkeilla on maku- ja koostumuseroja, mutta ei niin isoja, etteikö resepti kuin resepti kävisi kurpitsan kokkaamiseen. -Paitsi spaghettikurpitsa, jonka sisus on nimensämukaisesti spaghetin muotoista höhnää! Kokeile vaan rohkeasti kaikkia kurpitsoja. Yksi suosikeistani on pieni ja syvän oranssi hokkaido-kurpitsa, makunsa ja kätevän kokonsa vuoksi.

MJ
3/4 | 

Kiitos vastauksesta! Taidanpa siis aloittaa keittojen keittelyn hokkaidokurpitsasta 😊

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat