Kirjoitukset avainsanalla pikkujoulut

Klassikkodrinkki Gin & Tonic muuntuu moneksi, kun siihen yhdistää rohkeasti erilaisia makuja. Esimerkiksi pieni loraus tuorepuristettua omenamehua tai hillotut puolukat ja verigreipin siivu tekevät ihmeitä. 

Tässä teille viikonlopuksi hurmaava uusi Silkkitien GT, jossa on kanelia, tähtianista, fenkolia, pippuria ja katajanmarjaa. Kehitin drinkin itsenäisyyspäivän vastaanottoomme, jonka vietimme jokavuotiseen tyyliin verkkareissa, napostelulautaset sylissä ja drinkkejä siemaillen. Talven juhlakausi on korkattu, kippis! 

Hehkutin aiemmin syksyllä meidän uutta baarikaappia, joka sai kauniit valot, ja jossa voin säilöä kaikki drinkkien tekoon tarvittavat välineeni. Nyt syksyn mittaan olen keitellyt siirappeja ja kehitellyt erilaisia juomia, maistellut alkoholeja ja myös löytänyt rakkauden gin & toniceihin. Salaisuus hyvään gin & toniciin on löytää laadukas gini – onneksi Suomessa on nykyään hienoja tislaamoita, joiden juomista syntyy aivan parhaat GT:t. Yksi suosikeistani on Kyrö Distilleryn Koskue, joka on tehty rukiiseen ja kypsytetty tammitynnyreissä. Kokeile myös Helsinki Distilling Companyn Helsinki Dry Giniä. Eikä pidä unohtaa panostaa myös tonicveteen, ostan omani pienissä 0,2 l pulloissa, esimerkiksi Lidlistä saa Franklin & Sonsin tonicvettä ja Alkoissa on iso valikoima erilaisia tonicvesiä. 

Kokeiluitteni ansiosta jääkaappiin on kertynyt hyvä valikoima siirappeja, jotka säilyvät hyvin pidettyinä jopa kuukausia. Tämänkin drinkin mausteseoksen ja siirapin voit tehdä hyvissä ajoin ja tehdä kädenkäänteessä drinkit pikkujouluvieraille, tai kun tekee mieli mausteista yömyssyä. 

Silkkitien GT

määrät yhteen drinkkiin
  • 4 cl ruisginiä (esim. Kyrö Distilleryn Koskue -giniä)
  • 2 cl limemehua
  • 2 cl maustesiirappia (resepti alla)
  • tonicvettä
  • jäitä
  • maustesokeria (resepti alla)
  • limelohkoja

maustesokeri lasiin:

  • 2 rkl katajanmarjoja
  • 2 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita
  • 1 rkl ruokosokeria

maustesiirappi: 

  • 2 kanelitankoa
  • 4 tähtianista
  • 1½ dl vettä
  • 2 dl sokeria

Valmistelut:

Tee siirappi. Laita ainekset kasariin, kiehauta ja keitä 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja siivilöi sitten. Siirapin voi valmistaa päiviä aiemmin, jääkaapissa säilytettynä siirappi säilyy jopa kuukausia. 

Valmista maustesokeri. Jauha katajanmarjat, fenkolinsiemenet ja mustapippurit maustemyllyssä tai huhmareessa hienoksi rouheeksi. Sekoita lopuksi ruokosokeri mausteisiin ja purkita. Mausteseos säilyy ilmatiiviissä purkissa kuukausia.

Drinkin kokoaminen: 

Levitä kerros maustesokeria teelautaselle. Hiero lasin reuna limelohkolla ja käännä lasi ylösalaisin maustesokeriin. Pyöräytä muutaman kerran sokerissa, jotta sokeri tarttuu lasin reunaan.

Kaada lasin pohjaan limemehu, siirappi ja gini. Sekoita, täytä lasi jäillä ja kaada lopuksi päälle tonicvesi, sekoita vielä kerran ja tarjoa. 

Tsekkaa myös hibiskusdrinkkini sekä sitruunasiirappijäälatte, johon keitettävä sitruunasherbet-siirappi sopii myös mainiosti drinkkien sekoitteluun!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Jouluisten brownieiden sisältä löytyy meheviä piparkakun palasia.

Muistan edelleen sen päivän kuin eilisen. Olimme hiljattain kotiutuneet sairaalasta vastasyntyneen poikamme kanssa ja Pipsa tuli perheineen vierailulle tapaamaan uutta tulokasta. Elettiin marraskuuta ja pikkujoulukausi oli juuri alkanut, joten saimme tuliaisiksi kotitekoista glögiä sekä vuoallisen Pipsan suklaabrownieita, joiden herkullisuudesta olin kuullut kylillä puhuttavan. Browniet olisivat sitten vain tuoreelle äidille, Pipsa ohjeisti. 

En voinut kuvitellakaan, millaiseen miinaan astuin, kun otin illalla ekan palan tahmeita brownieita. Söin kaiken vuorokaudessa. Niitä meni aamiaiseksi ja yöpalaksi; browniet olivat vastustamattoman herkullisia ja kakkuvuoka huusi nimeäni, kun unenpöpperössä vaelsin ympäri asuntoa hyssytellen vauvaa. 

Sittemmin resepti päätyi meidän yhteiseen keittokirjaan, Samassa liemessä, joka julkaistiin keväällä. Ja vaikken ole mikään taitava leipuri (osaan valmistaa juuri ja juuri kolmea eri makeaa kakkua), tällä reseptillä onnistun joka kerta. Siksi se on aina puhelimessani tallennettuna, jotta voin tehdä Pipsan suklaabrownieita ihan missä tahansa. 

Nyt syksyllä törmäsin tähän Riikka Väliahteen piparimokkapalareseptiin, ja innostuin. Minähän voisin yhdistää Riikan reseptistä idean lisätä piparkakkutaikinaa Pipsan brownieihin! Ja niin minun kotikeittiöni neljäs kakkuklassikko oli syntynyt!

Toistan täällä taas itseäni, mutta ruokalahja on aina toivottu lahja. Tee tällä Pipsan reseptillä suklaabrownieita aina, kun sellaisia tekee mieli. Ja kun järjestät pikkujouluja tai yllätät ystävän joulun alla suklaisella lahjalla, lisää reseptiin helpolla kikalla jouluisuutta. Menestys ja tahmeat suklaiset sormet ovat taattuja! 

PIPSAN BROWNIE

Kymmenelle (tai yhdelle tuoreelle äidille)
  • 300 g tummaa suklaata (vähintään 70-prosenttia kaakaota)
  • 200 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 kananmunaa 
  • ½ pkt piparkakkutaikinaa, sulatettuna

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele noin 25 x 25 cm:n kokoinen lasinen uunivuoka.

Kiehauta vähän vettä kattilassa. Paloittele suklaa ja voi metallikulhoon ja aseta kulho kattilan päälle, kun vesi on alkanut kiehua. Anna suklaan ja voin sulaa ja hämmennä seosta välillä nuolijalla. 

Sekoita samaan aikaan toisessa kulhossa jauhot, suola ja kaakaojauhe.

Kun suklaa ja voi ovat sulaneet, sammuta liesi ja kaada sokerit suklaan joukkoon. Sekoita, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Ota kulho pois vesikattilan päältä ja anna jäähtyä hetken aikaa. 

Lisää suklaaseokseen ensin kaksi kananmunaa ja sekoita vispilällä. Sekoita sitten joukkoon loput munat. Lisää jauhot ja hämmennä nuolijalla, kunnes ne ovat juuri ja juuri sekoittuneet taikinaan. Älä sekoita liikaa, jottei browniesta tule kakkumainen.

Kaada seos vuokaan. Revi piparkakkutaikinasta paloja ja sirottele suklaan päälle. Paina piparkakkupalat suklaataikinaan.

Paista brownievuokaa puolisen tuntia; kakku pitää uskaltaa ottaa uunista, kun se on vielä keskeltä tahmea. Testaa kypsyys, kun kakku on paistunut 25 minuuttia. Jos kakun pinta on kuiva ja paistunut ja kakku ei painu sisään, kun sitä taputtaa kevyesti keskeltä kämmenellä, se on valmista. Jos kakku tuntuu vielä joustavalta, paista sitä 5 minuuttia lisää ja kokeile uudestaan. 

Anna jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kaupallinen yhteistyö

- Kaupallinen yhteistyö: Arabia -

Astiasarja spontaaniin ruoanlaittoon ja jaettaviin ruokahetkiin

Saan olla töissä ihan tarpeeksi tarkka ja kätevä, että kotini keittiö elää minua varten, eikä toisin päin. Kaikki astiani eivät ole tarkoituksenmukaisia ja siksi välillä sattuu ja tapahtuu: 50-luvun vuoka ei kestäkään uunia ja värjääntyy pilalle tai talvella ulos parvekkeelle unohdettu kulho poksahtaa pakkasessa rikki. En ole ollut kätevistä kätevin emäntä, mutta sellaista on elämä meidän kotikeittiössä. Nyt oli kuitenkin hyvä hetki pohtia astioiden päivitystä.

Ihan kuin joku Arabialla olisi vakoillut toimintaani keittiössä ja miettinyt että tuo emäntä pitää pelastaa itseltään kunnon astiastolla! 

Paistoin suolaisen kesäkurpitsakakun sarjan isossa, 2,4l kulhossa, jossa se myös kulki kätevästi ystävän luokse. Muut tykötarpeet laitoin pienempiin astioihin, peitin kaikki lautasilla, pinosin ja kiikutin kaverille.
Paistoin suolaisen kesäkurpitsakakun sarjan isossa, 2,4l kulhossa, jossa se myös kulki kätevästi ystävän luokse. Muut tykötarpeet laitoin pienempiin astioihin, peitin kaikki lautasilla, pinosin ja kiikutin kaverille.

Arabian uusi Mainio Sarastus on astiasto, joka on kuin suunniteltu kaltaiseni kokin spontaaniin keittiöön. Astiat kestävät uunin ja pakastamisen. Ne pinoutuvat, menevät sisäkkäin ja eri koot kattavat kodin astiatarpeet aamusta iltaan. Niissä voi sekoittaa, säilöä, tarjoilla ja nautisekella. ja mikä parasta, ne voi tietenkin päivän päätteeksi pestä astianpesukoneessa. 

Koko sarja on suunniteltu niin, että kaikki lautaset istuvat kansiksi kulhoille ja kupeille. Mieheni lanseerasi tämän tavan meille aikoinaan kun muutimme yhteen ja eripariastioistamme rakennettuja torneja on välillä vaappunut tuhoisinkin seurauksin jääkaappimme perällä. -Ihanaa, että tässä astiasarjassa on mietitty kulhojen mittasuhteet ja lautasten pohjat niin, että ne pelaavat yhteen ja pysyvät tukevasti pinoissa! 

Kakku ja tykötarpeet kulkevat Mainio Sarastus -pinossa ystävän luo.
Kakku ja tykötarpeet kulkevat Mainio Sarastus -pinossa ystävän luo.

Mainio Sarastus –sarjassa viehättää etenkin sen superkaunis muotoilu: kulhon profiili tuo mieleen 50-luvun muotoilun, reuna tekee ennen pohjaa alla söpön niiauksen sisäänpäin ja tuntuu hyvältä kädessä. 

Tutustu koko sarjaan täällä

Mehevä kakku toimii brunssilla tai hämärtyvän illan teekutsuilla.
Mehevä kakku toimii brunssilla tai hämärtyvän illan teekutsuilla.

Lahjaksi kestäviä herkkuhetkiä

Olen sitä mieltä, että ruokalahja on vaan aina tervetullut. Mutta entä jos antaisinkin tänä jouluna ystävälle ruokalahjan kanssa sylillisen kauniita astioita? Muutamasta Mainio Sarastus kulhosta tai lautasesta voi alkaa keräilyn siemen tai ne voi yhdistää jo olemassa oleviin muihin Arabian astioihin, sillä sarja menee tosi kivasti yhteen myös esimerkiksi Teeman kanssa. 

Astialahjasta sekä Mainio Sarastuksen pinoutuvuudesta sainkin idean: kehitin Mainio Sarastus -sarjaan sellaisen ruoan, jossa mukana tulee myös resepti sekä viimeistelyohjeet. Halusin antaa lahjaksi jotain kestävää niin astian, kuin uuden idean muodossa ja toivonkin näiden kantavan vuosia eteenpäin ja että kokoonnumme näiden astioiden tai tämän ruoan äärellä vielä monta kertaa. 

Olen voileipäkakkujen ystävä - tämä kesäkurpitsakakkuni on kuin jättikokoinen suolainen muffini!
Olen voileipäkakkujen ystävä - tämä kesäkurpitsakakkuni on kuin jättikokoinen suolainen muffini!

Kokoamiseen ja koristeluun menee vain 10 minuuttia ja suolainen kakku on valmis! 
Kokoamiseen ja koristeluun menee vain 10 minuuttia ja suolainen kakku on valmis! 

Kokeile sinäkin tätä kesäkurpitsakakkua, se on mainio tarjottava niin brunssille kuin iltaan ystävien ja hyvän teen kanssa. Tuunaa mieleiseksesi ja koristele runsaalla kädellä – tämä kakku muuntautuu moneen. Tarjoa tätä kakkua omissa juhlissasi, tai jos haluat antaa ikimuistettavan joululahjan, anna se kauniissa astiassa ja kutsu itsesi kylään!

Mainio Sarastuksen nettikauppaan pääset tästä ja reseptini kimppuun pääset alta:

Suolainen kesäkurpitsakakku

(8:lle)
  • 2½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 tl ruokasoodaa
  • ½ tl suolaa
  • 100 g voita
  • 150 g Gruyerejuustoa (tai muuta voimakasta kermajuustoa, kuten 
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • 1½ dl juoksevaa maustamatonta jogurttia
  • 2 munaa

Ota kaksi leivinpaperiarkkia ja laita ne päällekkäin isoon, n. 2,4 L uuninkestävään kulhoon; vuoraa kulho ja käännä ylimenevä paperi reunojen yli. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Yhdistä jauhot, kaurahiutaleet, pellavansiemenrouhe sekä ruokasooda ja suola kulhossa. Kuutioi voi pieneksi ja nypi jauhoihin. Raasta juusto ja kesäkurpitsa toiseen kulhoon. 

Vatkaa kolmannessa kulhossa jogurtti ja kananmunat sekaisin ja kaada kuiviin aineisiin, sekoita puulusikalla varovasti, kunnes seoksessa ei ole enää jauhopaakkuja. Kaada kesäkurpitsa- ja juustoraasteet taikinaan, sekoita. Kaada vuorattuun kulhoon. Leikkaa saksilla ylimenevä leivinpaperi vuoasta ja nosta kakku uuniin.

Paista kesäkurpitsakakkua uunin keskiosassa. Peitä vuoka foliolla kun kakun pinta on ruskistunut kullanruskeaksi, ja jatka paistamista kunnes kakku on kokonaan kypsä, 70-90 minuuttia. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin nostat sen vuoasta ja koristelet. 

 

TÄYTE & KORISTEET 
piparjuurikreemi:
  • 600 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 300 g ranskankermaa
  • 2 rkl piparjuuriraastetta
yrttiherneet:
  • 200 g pakasteherneitä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 dl tuoreita yrttejä (lipstikkaa, basilikaa ja korianteria)
  • ripaus suolaa
lisäksi: 
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • babypinaattia
  • tuoreita versoja tai yrttejä

Taita lohi valmiiksi ruusukkeiksi matalaan kulhoon. Peitä lautasella ja pidä kylmässä tarjoiluun saakka. 

Levitä kurpitsansiemenet ohueksi kerrokseksi uunipellille ja paahda 160-asteisessa uunissa 5-8 minuuttia, kunnes ne alkavat kevyesti ruskistumaan. Nosta uunista ja kumoa suoraan pelliltä pieneen kulhoon. 

Tee piparjuurikreemi. Vatkaa smetana vaahdoksi ja kääntele tuorejuustot siihen, mausta piparjuurella ja laitapieneen kulhoon, peitä lautasella ja pidä kylmässä tarjoiluun saakka. 

Tee yrttiherneet soseuttamalla oliiviöljy, etikka ja yrtit sileäksi, mausta suolalla. Sekoita sulatettuihin herneisiin. 

Kokoa kakku leikkaamalla se keskeltä kahtia, levitä puolikkaiden väliin runsaasti piparjuurikreemiä ja nosta kansi takaisin paikoilleen. Levitä loput kreemistä kakun pintaan ja koristele lohella ja yrteillä. Lisää lopuksi yrttiherneet ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja tarjoa. 

- Kaupallinen yhteistyö Arabian kanssa -

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram