Kirjoitukset avainsanalla kasvisruoka

Meillä on näemmä meneillään munakoisoviikot. Koisoa on syöty sekä ajvarilla täytettynä että linssikeiton kanssa. Kun munakoiso maksaa alle kaksi euroa kilolta, on hyvä hetki ostaa tätä maukasta ja monipuolista kasvista ja lisätä se viikon ruokalistalle. 

Löysin ihania, pieniä munakoisoja, joissa maku on intensiivinen. Kuten kesäkurpitsoissa, minusta jättivihanneksissa on harvoin mitään hyvää: maku ja koostumus vesittyvät sitä mukaa kun kasvis paisuu, joten harvoin ostan esimerkiksi halkaisijaltaan yli 5 cm:n paksuisia kesäkurpitsoja. Munakoisoissa on sama juttu, usein munakoison keskusta on niin ilmava ja kuiva, että heitän sen suoraan pois vihannesta leikatessa. Nyt vastaan tulleet munakoisot olivat niin pieniä, että ne olivat täyttä tavaraa koko koisot ja niinpä päätin paahtaa niitä uunissa mausteiden kera ja käyttää keiton päällä lisukkeena. 

Munakoison kuutiointi ja paahtaminen kovassa lämmössä on yksi eniten käyttämistäni tavoista valmistaa tätä kasvista. Oliiviöljy ja kova lämpö saavat sentin kokoiset munakoisot paahtumaan pähkinäisiksi nopiksi, joita sitten yleensä heitän esimerkiksi juhlaviin salaatteihin. 

Linssikeitto on tietenkin tässä reseptissä aika tavanomainen ja helppo ja meidän arkiruokailun kulmakiviä, mutta mausteinen munakoiso nostattaa sen ihan uudeksi ruoaksi. Ja näin syntyi aivan vahingossa minun uusi suosikkitapani valmistaa linssikeittoa, jonka olen nimennyt maailman parhaaksi linssiketoksi

Maailman paras linssikeitto ja paahdettu munakoiso

linssikeitto

  • 1 purjo
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 dl punaisia tai vihreitä linssejä
  • 2 rkl curryjauhetta
  • 1 tölkki kookosmaitoa
  • suolaa
  • vettä
  • 1 rkl voita tai rypsiöljyä paistamiseen

munakoiso

  • 1 munakoiso
  • 1 tl juustokuminansiemeniä
  • 1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
  • ½ tl korianterinsiemeniä
  • ½ tl kurkumajauhetta
  • 1 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa

Puolita purjo pituussuunnassa, pese se huolellisesti ja hienonna. Hienonna inkivääri ja valkosipulit. Kuullota purjo, inkivääri ja valkosipulit pehmeäksi voissa tai rypsiöljyssä, noin 10 minuuttia.

Lisää seuraavaksi linssit ja curryjauhe, paistele hetken jotta curry pehmenee ja alkaa tuoksua. Lisää sitten kookosmaito ja tölkillisen verran vettä ja sekoita. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna porista rauhassa, kunnes linssit ovat kypsiä, noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, linssit imevät itseensä uskomattoman määrän vettä! 

Keiton kiehuessa valmista munakoiso. Leikkaa munakoiso 1x1 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää mausteet ja öljy, sekoita. Levitä kuutiot tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille, kaavi kulhosta mukaan myös kaikki mausteet. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes kuutiot ovat paahtuneet kullanruskeiksi. Käännä kuutioita lastalla kerran kesken paiston. 

Tarjoa keitto linssikuutioiden kera. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikä on tämä ihana punainen relissimäinen soossi, jonka reseptiä vieraani aina kinuavat? Mikä on tämä purnukka, jota pitää olla aina kaapissa, sillä se pelastaa niinä päivinä kun ei jaksa pilkkoa tai maustaa? Hyvät lukijani, se on ajvar – meidän perheen suosikkisoossi, jota voi lusikoida pelmenien päälle, tarjota grillivartaiden kera tai käyttää hurmaavaan dippikastikkeeseen. 

 

Ajvar on paprika-munakoisorelissi, jota käytetään Balkanin alueella. Itse en ole vielä ehtinyt matkustelemaan siellä päin maailmaa, joten en ole päässyt pääkallopaikoille maistelemaan mihin kaikkeen sikäläiset ajvaria käyttävät. Täysi kokemattomuuteni ei ole estänyt villlejä kokeiluita – joskus tietämättömyys aiheuttaa ennakkoluulottomuutta, ja niinpä olenkin syönyt ajvaria aamuleivän päällä uppomunan kera tai käyttänyt sitä pizzapohjan päällä tomaattikastikkeen sijasta.

Kahdesta ajvaria sisältävästä ruoasta on tullut meidän perheen vakkariruokia: ajvardippi sekä ajvarilla täytetyt munakoisot. 

Ajvaria voisi toki myös tehdä itse, mutta paprikat ovat Suomessa hurjan kalliita ja niitä menee tähän relissiin paljon. Minulle sopii hyvin, jos jotkin asiat tulevat marketin hyllystä. Ajvarini ostan yleensä Lidlistä, Kania-merkin alla on sekä tulista että mietoa ajvaria. Toinen suosikkibrändini on ruotsalainen Mama's Ajvar, jota voit ostaa esimerkiksi Alanyamarketista. 

Dipin ohje on maailman simppelein: Lusikoi 5–6 lusikallista turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia lautaselle. Lusikoi sitten ajvaria jogurttinokareiden väleihin. Tee lusikalla lautaselle muutama spiraalimainen veto niin, että jogurtti ja ajvar sekoittuvat keskenään krouvisti. Valuta päälle juoksevaa hunajaa ja pirskottele hyvää oliiviöljyä. Kasta dippiin rapeita pitaleipiä tai juureen leivottua leipää. 

Ja sitten munakoisoon: olen aivan hulluna tähän ihanaan vihannekseen (joka on vieläpä tällä hetkellä edullinen ostos!). Tällä reseptillä syntyy helpoimmat mahdolliset munakoisoveneet. Pikaruokaa nämä eivät ole, sillä munakoiso ottaa uunissa noin 45 minuuttia kypsyäkseen, mutta varsinaista ruoanlaittoa en oikein voi mainostaa tämän olevan. Älä silti anna helppouden hämätä: munakoisoveneissä on yksinkertaisista raaka-aineistaan huolimatta ihania, paahteisia makuja, jotka vievät sinut makumatkalle Adrianmeren maihin. 

Tee munakoisoveneitä jo tänään, vaikka iso satsi ja vie osa mukanasi töihin evääksi. Nauti salaatin kera. Ja jos haluat lisätä ruokaisuutta, munakoisoveneisiin voi laittaa esimerkiksi kypsäksi keitettyä quinoaa tai rapsakaksi paistettua nyhtökauraa. 

MUNAKOISOVENEET AJVARILLA

4:lle
valmistusaika 10 minuuttia + 45 minuuttia uunissa
  • 2 munakoisoa
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  • Ajvar-relissiä
  • n. 100 g fetajuustoa
  • kourallinen saksanpähkinöitä

Puolita munakoisot pituussuunnassa ja aseta leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Leikkaa vaaleaan sisukseen ristiviillot varovasti niin, että munakoison kuori jää ehjäksi. Ripottele pinnalle suolaa ja valuta oliiviöljyä. Paahda munakoisoja 200-asteisessa uunissa 30-45 minuuttia, kunnes sisus on pehmeää ja hieman ruskistunut. 

Nosta munakoisot uunista. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja käännä grillivastuksille. Anna lämmetä sillä välin kun täytät munakoisot.

Muussaa munakoisojen pintaa kevyesti lusikalla, lusikoi päälle Ajvaria noin 1 cm:n paksuksi kerrokseksi ja ripottele päälle fetajuustoa ja saksanpähkinöitä. Nosta takaisin uuniin ja paahda grillivastusten alla, kunnes feta ruskistuu, noin 5 minuuttia. 

Tarjoa lämpimänä tai kylmänä haluamiesi lisukkeiden kanssa. 

Huom! Käsittele paahdettuja munakoisoja varovasti, ne ovat kuumia! Voit myös antaa munakoisojen jäähtyä hetken tai paistaa ne etukäteen, esimerkiksi aamulla ja täyttää vasta illalla töiden jälkeen. Jos sinulla on juhlat, voit jäädyttää täytetyt ja paahdetut munakoisot ja leikata ne sen jälkeen poikittain suupaloiksi ja tarjota osana buffaa. 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Se on Liiterin kautta kotiin tänään... :) Onko kovinkin tuimaa tuo hot-versio?

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

No minusta se on just sopivaa, voi ihan kusikalla syödä, mutta kiva kempeä potku tulee sitten perästä. Toivottavasti diggaat! Ja jos on omaan makuusi liian tuomaa, voit sekoittaa sen tonaattipohjaiseen kastikkeeseen ja syödä vaikka pstan kanssa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sunnuntai alkoi luvallisella pommiin nukkumisella – oli minun vuoroni jäädä vällyjen väliin, kun mies otti kopin lapsen viihdyttämisestä. Vaikka mun päällä käytiin pomppimassa ja muistan hämärästi unen läpi että mua tökittiin naamaan dinosauruslelulla, sain makeat unet ja heräsin vasta varttia vaille yksitoista. Joten aamiaisen valmistamisen sijasta ryhdyin herättyäni lounaan kokkaamiseen. 

Lounaan valmistaminen olikin helppo nakki, kun kurkkasin jääkaappiin ja otin päivän ekan kahvin kanssa tuumaustauon. Jääkaapista löytyi pieni kulhollinen perunamuusia, jota söimme torstaina kalapuikkojen kera, sekä puoli pataa linssimuhennosta perjantain työkeikalta. Siinähän oli ainekset Shepherd’s Pien kasvisversioon!

Shepherd’s Pie, eli paimenen piiras, tehdään perinteisti karitsanjauhelihasta, mutta vegeversion voi tehdä esimerkiksi soijarouheella tai linsseillä – olenpa joskus jopa tehnyt oikein onnistuneen verision nyhtökaurasta ja punajuuresta. Tämä ruoka on yksi omia suosikkejani jo lapsuudesta, ja olin varma, että myös Alfred tykästyisi tähän! 

Ja näin se syntyy: 

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen grillivastuksin. 
  2. Lämmitä perunamuusi ja jatka sitä maidolla tai vedellä, jotta saat sileän ja valuvan perunamuusin. Jos muusia on kovin vähän, voit jatkaa sitä pakastetulla valmiilla perunamuusilla tai keittämällä ja soseuttamalla joukkoon esimerkiksi porkkanaa tai bataattia. Mausta suolalla. 
  3. Lämmitä linssipata ja levitä se uunivuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. 
  4. Lusikoi päälle perunamuusi ja tee haarukalla muusin pintaan raitakuvio. 
  5. Paista vuokaa uunissa 10–15 minuuttia, tai kunnes vuoan pinta on kauniisti ruskistunut. 

Alf suorittamassa tärkeää tehtävää ruoan tarjoilussa. Isille, äidille, (välillä lusikka käy omassa suussa) Apalle...
Alf suorittamassa tärkeää tehtävää ruoan tarjoilussa. Isille, äidille, (välillä lusikka käy omassa suussa) Apalle...

Koska itse olen oppinut pienestä pitäen syömään Paimenen Piiraan HP-kastikkeen kera, tottakai sitä katettiin tänäänkin pöytään!
Koska itse olen oppinut pienestä pitäen syömään Paimenen Piiraan HP-kastikkeen kera, tottakai sitä katettiin tänäänkin pöytään!

Alla on minun Pataruokaa -keittokirjani linssipadan resepti, jos takataskussa ei ole sopivaa reseptiä. Tämä on täyteläinen ja ihanan rustiikki pata, joka valmistetaan beluga- tai puylinsseistä. Toki muutkin linssipadat käyvät, mutta välttäisin ainakin rikotuista keltaisista tai oranssista linsseistä tehtyä pataa tässä ruoassa, sillä näillä linsseillä valmistettu pata tuppaa olemaan aika muusinen, jolloin linsseistä ei ole sopivaa kontrastia silkkiselle perunamuusille.

Linssipatani reseptissä on maa-artisokat, jotka ovat ihania tämän padan kanssa, mutta jotka voi toki myös unohtaa, etenkin jos tekee linssipadan käytettäväksi tässä ruoassa. 

Linssipataa maa-artisokan kera

Neljälle, valmistusaika: 1¾–2¼ h

Vaikka yleensä esikeitän puy- ja belugalinssit ennen käyttöä, tässä ruoassa ne kypsennetään padassa muiden ainesten kanssa, jotta ne imevät itseensä mahdollisimman paljon makuja. Linssien kanssa samaan aikaan valmistuu padan kruunaava maa-artisokka. Vältin vuosia sen käyttöä: muhkuraisen muodon takia sen kuoriminen on hankalaa. Kuulinkin vasta muutama vuosi sitten, että maa-artisokka syödään mieluiten nimenomaan kuorineen.

5 dl linssejä (esim. puolet puyta ja puolet belugaa)

2 porkkanaa

2 sellerin vartta

1 salottisipuli

2 valkosipulin kynttä

1½ dl valkoviiniä

2 oksaa timjamia

1 oksa rosmariinia

8 dl vettä

2 tl suolaa

1 rkl hunajaa

oliiviöljyä paistamiseen

Pese maa-artisokat huolellisesti ja laita ne pieneen uuninkestävään vuokaan. Älä kuori. Lisää voi nokareina, pyörittele maa-artisokat siinä ja mausta suolalla. Laita uuniin 200 asteeseen paahtumaan siksi aikaa, kun teet linssipadan pohjan. 

Kuutioi porkkanat ja sellerit 1 x 1 cm:n kuutioiksi. Hienonna salottisipuli ja valkosipuli. Kuumenna oliiviöljyä padassa ja lisää porkkanat, sellerit ja sipulit. Paista keskilämmöllä pehmeiksi. Lisää valkoviini. Nosta lämpöä ja keitä viiniä kasaan, noin 5 minuuttia. 

Huuhtele linssit huolellisesti runsaassa kylmässä vedessä. Lisää linssit kasvisten sekaan ja lisää myös yrtit, vesi, suola ja hunaja. Peitä kannella ja ota liedeltä. 

Laske uunin lämpötila 140 asteeseen ja laita pata uuniin maa-artisokkien seuraksi. Hauduta uunissa 90–120 minuuttia, välillä maa-artisokkia käännellen. Ota maa-artisokat uunista kun ne ovat niin pehmeitä, että pistetty veitsi menee helposti läpi.

Kun pata on valmis, sekoita linssejä varovasti ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Viipaloi maa-artisokat linssien päälle ja valuta voi vuoasta ruoan päälle. 

Huom! Voit myös hauduttaa linssipadan liedellä, käy silloin tarkistamassa pataa silloin tällöin ja lisää tarvittaessa vettä haihtuneen tilalle, linssit imevät itseensä uskomattoman määrän nestettä! 

Tässä on linssipatani aukeama kirjasta Pataruokaa (WSOY 2016). Kuvan on ottanut Kreetta Järvenpää.
Tässä on linssipatani aukeama kirjasta Pataruokaa (WSOY 2016). Kuvan on ottanut Kreetta Järvenpää.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Syksyisin veri vetää metsään enkä jätä väliin yhtään tilaisuutta poiketa kurkkaamaan, josko metsässä olisi jotain syötävää. Muistan eräänkin työmatkan Jyväskylään, jossa minun oli määrä ottaa messupäivän päätteeksi lentokone Helsinkiin. Asiakas pahoitteli, että joutui heittämään minut kentälle vaikka Stadin koneen lähtöön oli vielä kaksi tuntia: minä riemuitsin hetkestä omaa aikaa ja painelin lentokentän vieressä olevaan metsään sienestämään. 

Koskaan ei voi tietää, milloin pääsee sieneen, ja siksi pidän syksyisin mukanani aina pussia ja autossani kulkee sienikori. Viikonloppuna kiertelin Uusimaata etsimässä kuvauspaikkaa erääseen lehtijuttuun, ja niin vaan palasin kotiin myös herkkutattisaaliin kanssa. Nyt niitä saa, menkää ihmiset metsään!  

Ja nyt seuraa yksi kaikkien aikojen suosikkitavoistani syödä kotimaisia herkkutatteja: raakana! Tämä annos on jäänyt elävästi mieleen kymmenen vuoden takaa, jolloin se oli lempiravintolani Ateljé Finnen listalla. Simppeliä, kaunista ja hurjan herkullista: raakoja, ohuen ohuita tattiviipaleita, oliiviöljyä ja sitruunamehua sekä mustapippuria, suolaa ja lopuksi parmesaanijuustoa. Annos oli koristeltu ketunleivällä, ja se on edelleen yksi ikimuistoisimmista syömistäni ravintola-annoksista. 

Tätä voi tehdä helposti itsekin ja tänään palkitsen itseni heti aamusta tatticarpacciolla, ennen kuin ryhdyin loppujen sienien kuivauspuuhiin. Tatticarpaccio valmistuu 5 minuutissa. 

Tatticarpaccio on niitä ruokia, joissa kiteytyy se, miten vähemmän on enemmän, myös ruuassa. Kun ruuan valmistaa laadukkaista raaka-aineista, vähempi kypsennys riittää, jos tarvitsee kypsennystä ollenkaan. Ainesosat täydentävät toisiaan ja jokaisella raaka-aineella on oma tehtävänsä, jolloin niillä ei tarvitse läträtä. Valitse upeiden tattien kanssa laadukas oliiviöljy, rouhi pippuri myllystä ja käytä parmesaanijuustoa kohtuudella, ennemminkin mausteena. 

On makuasia kuinka matoisina sienensä syö, minä säästän myös sellaiset, joissa on vähän madonreikää, kunhan nyt ei vallan kuhise. Ajattelen, että tässä vaan ollaan samalla aterialla metsän eläinten kanssa: etana tai orava on käynyt ensin nakertamassa sientä, jonka jälkeen minä voin valmistaa lopusta sienestä aterian perheelleni. Vähän kuin jakaisi korvapuustin hyvän ystävän kanssa. 

Herkullista ja sienirikasta päivää! 

Tähän ruokaan kannattaa valita laadukas oliiviöljy, jota riittää ihan pieni loraus. Tämä oli täydellinen hetki korkata Hakaniemen hallista ostamani savustettu oliiviöljy, joka on nimenomaan tarkoitettu viimeiseksi silaukseksi esimerkiksi kasvisruokiin ja kaloille tai vaikka pasta-annokseen.
Tähän ruokaan kannattaa valita laadukas oliiviöljy, jota riittää ihan pieni loraus. Tämä oli täydellinen hetki korkata Hakaniemen hallista ostamani savustettu oliiviöljy, joka on nimenomaan tarkoitettu viimeiseksi silaukseksi esimerkiksi kasvisruokiin ja kaloille tai vaikka pasta-annokseen.

Tarvitset: 

  • puhtaita, madottomia tatteja
  • sitruunan mehua
  • sormisuolaa
  • mustapippuria myllystä
  • laadukasta oliiviöljyä
  • parmesaanijuustoa
  • jotain vihreää, esimerkiksi ketunleipää tai suolaheinää metsäretkeltä

Viipaloi tatit ohuesti terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Ota puhtaat, madonreiättömät viipaleet carpaccioon, laita loput sivuun ja kuivaa myöhempää käyttöä varten. 

Levitä sienet lautaselle ja pirskottele niille sitruunan mehua. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja valuta ohut noro oliiviöljyä sienien päälle. Höylää tai raasta päälle parmesaanijuustoa ja koristele vihreillä. Anna marinoitua 5 minuuttia ja herkuttele. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat