Kirjoitukset avainsanalla kasvisruoka

Kaupallinen yhteistyö
Yhteystyössä Keiju:n kanssa

Joka kesän ensimmäinen grilliateria jää mieleen. Tänä vuonna mökki laitettiin kesäkuntoon kreikkalaisilla mauilla siivitettynä ja grillasin aivan ihanan lämpimän kesäkurpitsasalaatin. Sitä valmistaessa tuli mieleen miten helppoa kasvisten grillaaminen oikein onkaan. Silti tänäkin kesänä monilla mökeillä uitetaan kasviksia ihan turhaan grillikastikkeissa ja marinadeissa, kun vähemmälläkin vaivalla saisi enemmän makua. Tässä tulee vihannesten grillaamisen ABC! 

 

On aika korkata mökki ja ottaa vastaan kuumat kesäviikonloput sekä sateiset vapaapäivät kesämökin vällyjen alla. Räsymatot tampataan, ikkunat pestään ja keittiö varustellaan taas valmiiksi kesäruokien kokkailuille. Meidän pieni kesäasuttava mökki järven rannalla on rentoilun päämaja. Täällä elämä pyörii ruoan, saunomisen ja ulkonaluumuilun ympärillä. 

Kesäkeittiöni on simppeli, mutta toimiva!
Kesäkeittiöni on simppeli, mutta toimiva!

Tänäkin kesänä grillataan ja otetaan kaikki irti mahdollisuudesta kokkailla ulkoilmassa. Meidän mökillä kesäkeittiön virkaa toimittaa pieni grilli ja sen viereen viritetty vanha klaffipöytä, joka toimii sekä kokin että tiskaajan työtasona. Kernimuovilla päällystetty pöytä on peräisin vuosikymmeniä ennen minun tuloani tähän perheeseen. Kesä alkaa kun nostan sen nojaamasta puukasan vierestä keskelle pihaa ja pyyhin puhtaaksi hämähäkin seiteistä. 

Mökille kannamme joka kesän aluksi uudet tarvikkeet. Tuodaan pastaa, tölkkielintarvikkeita, vissyä ja aina uudet öljyt, mausteet ja soosit. Koko keittiö nimittäin tyhjennetään talveksi. Hiirille ja oraville soisin pienen siivun omistani, vaan jyrsijöitä haitallisempaa kuiville elintarvikkeille ja kastikkeille on mökin ilmasto. 

Öljyt, sinapit, paprikajauheet ja suolat eivät avaamisen jälkeen kestä talven yli. Lämpötilan vaihtelut, kostea ilma ja valo heikentävät niiden makua. Mieluummin otan syksyllä kaiken kotiin kaupunkiin ja käytän talven aikana pois, kuin maustan taas seuraavana kesänä vuosikerta-kardemummalla, joka maistuu talven jäljiltä enää pahvilta. 

Mausteista kannattaa ottaa vain ne mitä sinä oikeasti käytät ruoanlaitossasi. Jokaista sorttia ei tarvitse olla. 

Öljyistä ehdoton on rypsiöljy. Sillä sivelen grillattavat lihat ja kasvikset, mutta myös sipaisen muutaman tipan muurinpohjapannuun joka käytön jälkeen, jotta pannu pysyy käyttövalmiina seuraavaan kertaan. Joka kevät ohjelmassa on myös grillin huolto, jolloin rypsiöljy viimeistelee hinkattujen grilliritilöiden pinnan. 

Rypsiöljyistä ruoanlaittoon klassisen rypsin lisäksi tykkään käyttää maukasta kylmäpuristettua rypsiöljyä maustamiseen ja salaatinkastikkeisiin. Uusi tuttavuus on sitruunalla maustettu rypsiöljy, jolla voi myös paistaa. Muita mökkielämään sopivia öljyjä löytyy täältä lisää!

Mausteita ei tarvitse ostaa kokonaisia uusia purtiloita, riittää kun ottaa sen verran mitä kauden aikana käyttää – on helpompaa täydentää suosituimpien mausteiden varastoja kuin ihmetellä syksyllä kaupungissa miten saa käytettyä kaksi purkillista kurkumaa ennen kuin ne vanhenevat. 
Mausteita ei tarvitse ostaa kokonaisia uusia purtiloita, riittää kun ottaa sen verran mitä kauden aikana käyttää – on helpompaa täydentää suosituimpien mausteiden varastoja kuin ihmetellä syksyllä kaupungissa miten saa käytettyä kaksi purkillista kurkumaa ennen kuin ne vanhenevat. 

No miten sitten käytän öljyjä ja kaikkia mökille kantamiani mausteita? Marinadit ovat ehdottomasti paikallaan grillattaville lihoille ja jauhelihakebakot saavat omat mausteensa, mutta ihan oma juttunsa on kasvikset. Niitä ei nimittäin kannata marinoida laisinkaan. 

Suolaa lukuun ottamatta mausteiden imeyttäminen raakoihin vihanneksiin on aika vaikeaa ja jopa ihan turhaa, kun marinadi hulahtaa kuitenkin heti pois vihannesten liukkaasta pinnasta kun nostat ne grilliin. Sen sijaan että heittäisin marinadini harakoille ennen kasvisten lisäämistä grilliin, lisään makukastikkeen kasviksiin vasta sen jälkeen kun olen paahtanut ne kypsiksi. Kuumat, kypsät kasvikset oikein imaisevat itseensä makuaineita ja esimarinoinnin sijasta grillin äärelle kannattaakin varata aikaa kasvisten jälkimaustamiseen. 

Rypsiöljyä kuluu kesäkeittiössäni. Ennen grillauksen aloitusta kaadan sitä valmiiksi kippoon, josta öljyä on helppo sivellä grillattavien päälle tai suoraan grillin ritilöille estämään ruokien takertumista.
Rypsiöljyä kuluu kesäkeittiössäni. Ennen grillauksen aloitusta kaadan sitä valmiiksi kippoon, josta öljyä on helppo sivellä grillattavien päälle tai suoraan grillin ritilöille estämään ruokien takertumista.

Kasvisten grillaamisessa on tärkeää sivellä ne öljyllä. Öljy pitää kasviksen pinnan kosteana, auttaa sen pintaa paahtumaan ja estää kosteaa kasvista, kuten leikattua kesäkurpitsaa takertumasta grillin ritilään.
Kasvisten grillaamisessa on tärkeää sivellä ne öljyllä. Öljy pitää kasviksen pinnan kosteana, auttaa sen pintaa paahtumaan ja estää kosteaa kasvista, kuten leikattua kesäkurpitsaa takertumasta grillin ritilään.

Ennen grillaamista pikkusormet voivat ripotella kasviksien leikatuille pinnoille suolaa.
Ennen grillaamista pikkusormet voivat ripotella kasviksien leikatuille pinnoille suolaa.

Toinen tapa maustaa grillikasviksia on tehdä niille sivelykastike, jota voidellaan kasviksiin sitä mukaa kun ne grillaantuvat. Sivelykastikkeeseen olisi hyvä lisätä sokeria tai hunajaa, joka auttaa kastikkeen takertumista paahtuvan kasviksen pintaan. 

Lue alta mun vihannesten grillauksen ABC. Syventäviä tietoja löytyy osoitteesta https://www.keiju.fi/oljyakatemia/kurssi-6-grillauksen-perusperiaatteet/ jossa voit myös suorittaa öljyakatemian grillauskurssin, oppia muitakin kullanarvoisia kokkausvinkkejä ja jopa voittaa tuotepalkintoja. 

Vihannesten grillaamisen ABC:n jälkeen sormesi varmasti syyhyävät päästä grillin ääreen? Kokeilepa seuraavalla kerralla lämmintä kesäkurpitsasalaattiani, löydät sen reseptin jutun lopusta! Mukana myös lammaskebakkojen ja hurmaavan tomaattikastikkeen ohje. 

VIHANNESTEN GRILLAAMISEN ABC

  • Harvaa vihannesta kannattaa marinoida. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (esim. herkkusienet) raaka vihannes ei ime itseensä marinadin aineksia, joten marinointi on mausteiden ja ajan hukkaan heittämistä.
  • Ennen grillausta voitele kasvikset rypsiöljyllä joka estää niiden kuivumisen ja auttaa paahtamisessa. Suolaa voi ripotella leikkauspinnoille. 
  • Kasvikset kannattaa maustaa vasta grillaamisen jälkeen, eli nosta grillatut vihannekset vuokaan ja lisää maustekastike tai mausta sitruunalla/etikalla, mausteilla ja yrtiellä ja tarjoa. Toinen tapa on sivellä kasviksia grillaamisen aikana grillauskastikkeella; sivele kastike kuuman kasviksen pintaan ja kääntele kasviksia usein ja sivele kastike aina juuri käännetylle pinnalle. 
  • Kasvikset, kuten lihakin tarvitsevat onnistuakseen kuuman grillin tai kunnon hiilloksen. Malta siis odottaa että grilli on valmis ennen kuin lisäät kasvikset.  
  • Huomioi että vihanneksissa voi mennä kauemmin kuin lihoissa kuten pihvit tai makkarat. Etenkin ’kovat’ vihannekset kuten paprika, sipuli, maissi ja kokonaisena grillattu munakoiso ottavat kypsyäkseen kymmenestä minuutista puoleen tuntiin. 
  • Älä anna liekkien nuolla grillattavia vihanneksia. Liekki nokeaa vihannesten pinnan eikä noki maistu hyvältä. Noki on eri asia kuin tummaksi paahtunut pinta lihassa ja kasviksissa. Jos liekit alkavat nousemaan, nosta grillattavat ruoat sivuun tai grillin ’piippuhyllylle’ ja odota liekkien laantumista.

 

Sivelen myös aina pihvit ja lihat rypsiöljyllä ennen grilliin laittamista.
Sivelen myös aina pihvit ja lihat rypsiöljyllä ennen grilliin laittamista.


Juuri grillistä nostetut kuumat kasvikset imevät itseensä maut helposti. Yksinkertaisimmillaan kasvisten maustaminen on sitruunamehun tai etikan pirskottelua ja yrttien lisäämistä. 
Juuri grillistä nostetut kuumat kasvikset imevät itseensä maut helposti. Yksinkertaisimmillaan kasvisten maustaminen on sitruunamehun tai etikan pirskottelua ja yrttien lisäämistä. 

LÄMMIN KESÄKURPITSASALAATTI

  • 2 kesäkurpitsaa
  • n. 3 rkl Keiju rypsiöljyä
  • suolaa
  • 100 g fetajuustoa
  • minttua
  • ½ sitruuna
  • (mausteita, esim. juustokuminansiemeniä & chililastuja tai mustapippuria ja seesaminsiemeniä)

Leikkaa kesäkurpitsat keskeltä kahtia ja puolikkaat pituussuunnassa kolmeen, reilun sentin paksuun viipaleeseen. Asettele viipaleet leikkuulaudalle leikkauspinta ylöspäin. Voitele palat rypsiöljyllä ja mausta suolalla. 

Nosta kesäkurpitsaviipaleet grilliin öljytty puoli alaspäin. Voitele viipaleiden paahtuessa myös toinen puoli. Grillaa kuumassa grillissä noin 2 minuuttia, tai kunnes viipaleet ovat paahtuneet, käännä ja paahda myös toiselta puolelta. 

Nosta viipaleet tarjoiluvadille. Purista kesäkurpitsoille sitruunamehua ja murusta fetajuusto kesäkurpitsojen päälle. Viimeistele repimällä päälle tuoretta minttua ja ripottelemalla kesäkurpitsaviipaleiden päälle rouheita mausteita. 

 

LAMMASKEBAKOT & TOMAATTIKASTIKE

  • 400 g karitsan jauhelihaa
  • 1 valkosipulin kynsi, raastettuna
  • 1 tl kuivattua meiramia
  • 1 tl juustokuminaa
  • ½ tl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • Keiju rypsiöljyä grillaamiseen

Tomaattikastike

  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 1 punainen paprika
  • 1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
  • n. 2 rkl sitruunan mehua
  • n. 2 rkl Keiju tomaatti, valkosipuli & yrttiöljyä

Yhdistä jauheliha, valkosipuli, kuivat mausteet, korppujauhot ja kananmuna kulhossa. Sekoita ja laita jääkaappiin maustumaan. 

Tee tomaattikastike. Laita saksanpähkinät likoamaan lämpimään veteen puoleksi tunniksi. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja pilko muutamaan osaan. Valuta aurinkokuivatut tomaatit siivilässä ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta saksanpähkinät. Laita kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Käynnistä tehosekoitin ja jauha sileäksi tahnaksi, samalla lisäten öljyä ohuena norona kunnes saat pehmeän tahnamaisen koostumuksen. Laita jääkaappiin vetäytymään. 

Muotoile jauhelihasta 4-6 kebakkoa ja laita vartaisiin. Sivele kebakot rypsiöljyllä jotta ne eivät takerru grillin ritilöihin. Grillaa kebakot kuumassa grillissä kypsiksi, käännellen kebakkoja jotta ne ruskistuvat joka puolelta. Tarjoa kylmän kastikkeen kera. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viikon päätteeksi on hyvä laittaa tulille iso kattilallinen keittoa. Sellaista hellivää, herkullista ja terveellistä soppaa, joka tuo maanantain lounastuntiin tai illan töistä paluuseen sopivaa kullankeltaista hohtoa. Unelmien soppa syntyy perunasta, kukkakaalista ja kurkumasta ja se on vahingossa myös vegaaninen. 

Keltainen kurkumakeitto sisältää aivan tavallisia kasviksia, mutta ei ole maultaan ihan tavanomainen: keiton hohtava väri ja maku tulevat inkivääristä, kurkumasta ja mausteista, jotka pyöräyttävät tusinavihannekset kukkakaalin ja perunan taivaalliseksi elämykseksi. 

Käytin keittoon kukkakaalista myös sen jalan ja lehdet. Nämä ovat lempi osiani tässä kasviksessa. Kuorin jalan kevyesti ja lehdet irroitan ja pesen ja laitan sivuun lisättäväksi keittoon ihan lopussa.

Kukkakaalin lisäksi laitoin tähän keittoon punaisia linssejä. Ne ovat linssiperheen herkimmin ylikeittyvät ja hajoavat linssit – parhaita esimerkiksi sosekeitoissa. Tässä keitossa niiden tehtävänä oli suurustaa liemi paksuksi. 

Kurkuman sanotaan tekevän hyvää ja se onkin ayurvedassa keskeinen lääkemauste. Kurkuman hyödyiksi luetellaan mm. ruoansulatuksen edesauttaminen, nivelten terveys, verensokerin hallinta ja immuunijärjestelmän parantaminen. -En voi väittää että itse söisin kurkumaa sen terveysvaikutusten vuoksi, vaan ihan siksi että pidän sen mausta ja väristä ja jos siitä hyötyy myös elimistöni, hyvä niin! 

Tähän keittoon kannattaa ostaa tuoretta kurkumaa, sitä saa ainakin isoista supermarketeista sekä luomuna Lidleistä. Tällä kertaa tein omani kuivalla kurkumajauheella joka myös käy, mutta kun ostat tuoreen kurkumajuuren palan, siitä riittää myös seuraavan aamun smoothieen tai raastettavaksi munakkaan päälle - luomukurkumaa voit käyttää myös kuorineen. Muista että kurkuma värjää herkästi, joten älä ainakaan käsittele sitä hienoimmalla käsintehdyllä leikkuulaudalla ja säilytä kurkumaruokia mieluiten lasisissa astioissa, sillä muovi imaisee keltaisen värin itseensä. 

Hyvää tekevä kurkumakeitto 

6 annosta
valmistusaika 25 minuuttia
  • 5 perunaa
  • ½ kukkakaali
  • 1 sipuli
  • 1 kourallinen pensaspapuja
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • vettä 3 purkillisen verran
  • 4 kukkurallista ruokalusikallista punaisia linssejä
  • 2 rkl curryjauhetta
  • 1 tl tuoretta kurkumaraastetta tai jauhettua kurkumaa
  • 1 tl suolaa
  • viimeistelyyn chililastuja

Kuori perunat ja paloittele ne. Irroita kukkakaalin nuput ja jaa ne suupalan kokoisiksi, leikkaa kuorittu jalka paloiksi ja irroita myös lehdet. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Pese pensaspavut ja nypi niistä kannat pois. Kuori inkivääri ja hienonna, kuori ja viipaloi valkosipulit. Laita pavut ja lehdet sivuun, laita muut kasvikset isoon kattilaan. 

Kaada kookosmaito kattilaan, mittaa sitten kookosmaitotölkillä 3 purkillista kylmää vettä keittoon, yhteensä 1,2 l vettä. Lisää punaiset linssit ja mausteet. 

Kiehauta ja keitä keittoa noin 15 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista liemen suolaisuus, lisää tarvittaessa, samoin halutessasi muita mausteita. Kun liemi on täydellistä, lisää pavut ja kukkakaalin lehdet ja keitä vielä minuutin verran. 

Tarjoa chililastujen kanssa. 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Meillä on näemmä meneillään munakoisoviikot. Koisoa on syöty sekä ajvarilla täytettynä että linssikeiton kanssa. Kun munakoiso maksaa alle kaksi euroa kilolta, on hyvä hetki ostaa tätä maukasta ja monipuolista kasvista ja lisätä se viikon ruokalistalle. 

Löysin ihania, pieniä munakoisoja, joissa maku on intensiivinen. Kuten kesäkurpitsoissa, minusta jättivihanneksissa on harvoin mitään hyvää: maku ja koostumus vesittyvät sitä mukaa kun kasvis paisuu, joten harvoin ostan esimerkiksi halkaisijaltaan yli 5 cm:n paksuisia kesäkurpitsoja. Munakoisoissa on sama juttu, usein munakoison keskusta on niin ilmava ja kuiva, että heitän sen suoraan pois vihannesta leikatessa. Nyt vastaan tulleet munakoisot olivat niin pieniä, että ne olivat täyttä tavaraa koko koisot ja niinpä päätin paahtaa niitä uunissa mausteiden kera ja käyttää keiton päällä lisukkeena. 

Munakoison kuutiointi ja paahtaminen kovassa lämmössä on yksi eniten käyttämistäni tavoista valmistaa tätä kasvista. Oliiviöljy ja kova lämpö saavat sentin kokoiset munakoisot paahtumaan pähkinäisiksi nopiksi, joita sitten yleensä heitän esimerkiksi juhlaviin salaatteihin. 

Linssikeitto on tietenkin tässä reseptissä aika tavanomainen ja helppo ja meidän arkiruokailun kulmakiviä, mutta mausteinen munakoiso nostattaa sen ihan uudeksi ruoaksi. Ja näin syntyi aivan vahingossa minun uusi suosikkitapani valmistaa linssikeittoa, jonka olen nimennyt maailman parhaaksi linssiketoksi

Maailman paras linssikeitto ja paahdettu munakoiso

linssikeitto

  • 1 purjo
  • 3 cm pätkä inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 dl punaisia tai vihreitä linssejä
  • 2 rkl curryjauhetta
  • 1 tölkki kookosmaitoa
  • suolaa
  • vettä
  • 1 rkl voita tai rypsiöljyä paistamiseen

munakoiso

  • 1 munakoiso
  • 1 tl juustokuminansiemeniä
  • 1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
  • ½ tl korianterinsiemeniä
  • ½ tl kurkumajauhetta
  • 1 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa

Puolita purjo pituussuunnassa, pese se huolellisesti ja hienonna. Hienonna inkivääri ja valkosipulit. Kuullota purjo, inkivääri ja valkosipulit pehmeäksi voissa tai rypsiöljyssä, noin 10 minuuttia.

Lisää seuraavaksi linssit ja curryjauhe, paistele hetken jotta curry pehmenee ja alkaa tuoksua. Lisää sitten kookosmaito ja tölkillisen verran vettä ja sekoita. Kiehauta, alenna lämpöä ja anna porista rauhassa, kunnes linssit ovat kypsiä, noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä, linssit imevät itseensä uskomattoman määrän vettä! 

Keiton kiehuessa valmista munakoiso. Leikkaa munakoiso 1x1 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon. Lisää mausteet ja öljy, sekoita. Levitä kuutiot tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille, kaavi kulhosta mukaan myös kaikki mausteet. Paahda 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes kuutiot ovat paahtuneet kullanruskeiksi. Käännä kuutioita lastalla kerran kesken paiston. 

Tarjoa keitto linssikuutioiden kera. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Mikä on tämä ihana punainen relissimäinen soossi, jonka reseptiä vieraani aina kinuavat? Mikä on tämä purnukka, jota pitää olla aina kaapissa, sillä se pelastaa niinä päivinä kun ei jaksa pilkkoa tai maustaa? Hyvät lukijani, se on ajvar – meidän perheen suosikkisoossi, jota voi lusikoida pelmenien päälle, tarjota grillivartaiden kera tai käyttää hurmaavaan dippikastikkeeseen. 

 

Ajvar on paprika-munakoisorelissi, jota käytetään Balkanin alueella. Itse en ole vielä ehtinyt matkustelemaan siellä päin maailmaa, joten en ole päässyt pääkallopaikoille maistelemaan mihin kaikkeen sikäläiset ajvaria käyttävät. Täysi kokemattomuuteni ei ole estänyt villlejä kokeiluita – joskus tietämättömyys aiheuttaa ennakkoluulottomuutta, ja niinpä olenkin syönyt ajvaria aamuleivän päällä uppomunan kera tai käyttänyt sitä pizzapohjan päällä tomaattikastikkeen sijasta.

Kahdesta ajvaria sisältävästä ruoasta on tullut meidän perheen vakkariruokia: ajvardippi sekä ajvarilla täytetyt munakoisot. 

Ajvaria voisi toki myös tehdä itse, mutta paprikat ovat Suomessa hurjan kalliita ja niitä menee tähän relissiin paljon. Minulle sopii hyvin, jos jotkin asiat tulevat marketin hyllystä. Ajvarini ostan yleensä Lidlistä, Kania-merkin alla on sekä tulista että mietoa ajvaria. Toinen suosikkibrändini on ruotsalainen Mama's Ajvar, jota voit ostaa esimerkiksi Alanyamarketista. 

Dipin ohje on maailman simppelein: Lusikoi 5–6 lusikallista turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia lautaselle. Lusikoi sitten ajvaria jogurttinokareiden väleihin. Tee lusikalla lautaselle muutama spiraalimainen veto niin, että jogurtti ja ajvar sekoittuvat keskenään krouvisti. Valuta päälle juoksevaa hunajaa ja pirskottele hyvää oliiviöljyä. Kasta dippiin rapeita pitaleipiä tai juureen leivottua leipää. 

Ja sitten munakoisoon: olen aivan hulluna tähän ihanaan vihannekseen (joka on vieläpä tällä hetkellä edullinen ostos!). Tällä reseptillä syntyy helpoimmat mahdolliset munakoisoveneet. Pikaruokaa nämä eivät ole, sillä munakoiso ottaa uunissa noin 45 minuuttia kypsyäkseen, mutta varsinaista ruoanlaittoa en oikein voi mainostaa tämän olevan. Älä silti anna helppouden hämätä: munakoisoveneissä on yksinkertaisista raaka-aineistaan huolimatta ihania, paahteisia makuja, jotka vievät sinut makumatkalle Adrianmeren maihin. 

Tee munakoisoveneitä jo tänään, vaikka iso satsi ja vie osa mukanasi töihin evääksi. Nauti salaatin kera. Ja jos haluat lisätä ruokaisuutta, munakoisoveneisiin voi laittaa esimerkiksi kypsäksi keitettyä quinoaa tai rapsakaksi paistettua nyhtökauraa. 

MUNAKOISOVENEET AJVARILLA

4:lle
valmistusaika 10 minuuttia + 45 minuuttia uunissa
  • 2 munakoisoa
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  • Ajvar-relissiä
  • n. 100 g fetajuustoa
  • kourallinen saksanpähkinöitä

Puolita munakoisot pituussuunnassa ja aseta leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Leikkaa vaaleaan sisukseen ristiviillot varovasti niin, että munakoison kuori jää ehjäksi. Ripottele pinnalle suolaa ja valuta oliiviöljyä. Paahda munakoisoja 200-asteisessa uunissa 30-45 minuuttia, kunnes sisus on pehmeää ja hieman ruskistunut. 

Nosta munakoisot uunista. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja käännä grillivastuksille. Anna lämmetä sillä välin kun täytät munakoisot.

Muussaa munakoisojen pintaa kevyesti lusikalla, lusikoi päälle Ajvaria noin 1 cm:n paksuksi kerrokseksi ja ripottele päälle fetajuustoa ja saksanpähkinöitä. Nosta takaisin uuniin ja paahda grillivastusten alla, kunnes feta ruskistuu, noin 5 minuuttia. 

Tarjoa lämpimänä tai kylmänä haluamiesi lisukkeiden kanssa. 

Huom! Käsittele paahdettuja munakoisoja varovasti, ne ovat kuumia! Voit myös antaa munakoisojen jäähtyä hetken tai paistaa ne etukäteen, esimerkiksi aamulla ja täyttää vasta illalla töiden jälkeen. Jos sinulla on juhlat, voit jäädyttää täytetyt ja paahdetut munakoisot ja leikata ne sen jälkeen poikittain suupaloiksi ja tarjota osana buffaa. 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Se on Liiterin kautta kotiin tänään... :) Onko kovinkin tuimaa tuo hot-versio?

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

No minusta se on just sopivaa, voi ihan kusikalla syödä, mutta kiva kempeä potku tulee sitten perästä. Toivottavasti diggaat! Ja jos on omaan makuusi liian tuomaa, voit sekoittaa sen tonaattipohjaiseen kastikkeeseen ja syödä vaikka pstan kanssa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat