Kirjoitukset avainsanalla Nokkonen

Ihana, fressi, herkkä ja herkullinen yhden pannun ateria saa upean värinsä kauden vihreistä kasviksista.

Mun kasvimaa on innostunut viime aikojen sateista, ja nyt se räjähtää käsiin! Pistän laatikkoni kuriin ja teen tilaa pavuille ja myöhemmin kypsyville kasviksille tekemällä vihreää shakshukaa. 

Shakshuka on yksi meidän perheen lemppariruuista, kun on hyvä hetki tyhjennellä jääkaappia. Perinteiseen, punaiseen shakshukaan voi pilkkoa kinkkupaketin jämät, eilisten grillibileiden makkaran jämät ja grillatut vihannekset, tai sitten voi kurkistaa kuivakaappiin ja lisätä tomaattiseen soossiin voipapuja tai kikherneitä. Ja mukaan menee myös kaikki jääkaapin avatut tomaattimurskapurkit, kourallinen säilöttyjä artisokan sydämiä tai se puolikas fetapaketti. 

Punaisen shakshukan reseptin jaoin vähän aikaa sitten ja se löytyy täältä, mutta tässä tulee vihreä shakshuka! Ihana, fressi, herkkä ja herkullinen yhden pannun ateria saa upean värinsä kauden vihreistä kasviksista. Kastikkeen muhevuuden tekee purjo, joka pehmenee tässä reseptissä makeaksi ja suussasulavaksi. Sen lisäksi vihreään shakshukaan voi sitten laittaa lähes mitä haluaa: lehtikaalia, mangoldia, pinaattia, nokkosta, maitohorsmaa... 

Pomminvarma tapa onnistua shakshukan maustamisessa on käyttää vihreää harissatahnaa, jota saa hyvin varustelluista kaupoista. Myös punainen harissatahna käy mainiosti, mutta tässä vihreässä on aivan ihana yrttinen maku. 

Tein viimeksi shakshukaa lapseni kanssa, ja on siinä kananmunassa vaan lapselle jotain taikaa: jokainen vihreään kastikkeeseen kypsymään rikottu kananmuna sai lapselta ’OOOOH!’ huudahduksen ja aplodit! Myös ruoka maistuu ihan eri tavalla, kun on ollut mukana sen valmistamisessa. 

Ja nyt kun mökeillä ja kaupungissa ravaa ystäviä ja sukulaisia nauttimassa yhdessäolosta, kannattaa muistaa, että vihreä shakshuka on ihanuus, jolla syötät isommankin porukan! Ruuan voi tarjoilla suoraan muurikalta tai pannusta ja riittää, kun leikkaa sivuuun muutaman palan hyvää maalaisleipää. 

VIHREÄ SHAKSHUKA

Kuudelle
  • 2 purjoa
  • 1 vihreä paprika
  • 250 g pinaattia, nokkosta, mangoldia, muita vihreitä (tai sekalaisessa suhteessa kaikkia)
  • 1 ruukku tilliä
  • 1 rasia keltaisia kirsikkatomaatteja
  • oliiviöljyä
  • 1 tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl kuminan siemeniä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • n. 2 dl vettä
  • 1 rkl vihreää harissatahnaa (myös punainen harissa käy!)
  • 6 kananmunaa
  • 100 g fetaa

Jos käytät tuoretta pinaattia, käsittele sitä kumihanskoin: laita nokkosen lehdet isoon siivilään ja pese runsaalla kylmällä vedellä. Revi lehdet pienemmiksi. Tee sama pinaatille, tosin käsineet eivät ole tarpeen.

Leikkaa purjot puoliksi ja vielä pituussuunnassa halki. Huuhtele huolellisesti mullasta ja hiekasta. Suikaloi ohuesti. Paloittele paprika 1 cm:n kuutioiksi. Hienonna tillin varret ja lehdet eri kippoihin – lehdet jätetään viimeistelyyn. Soseuta kirsikkatomaatit tehosekoittimessa. 

Kuumenna tilkka oliiviöljyä isossa pannussa ja laita kuivat mausteet öljyyn paahtumaan. Kun mausteet alkavat tuoksua, lisää purjo ja paprika ja kuullota pehmeäksi, noin 10 minuuttia. Lisää mukaan vihreät (eli pinaatti, nokkonen tms.) sekä tillin varret ja kuullota, kunnes ne pehmenevät; vihreät voi joutua lisäämään vähän kerrallaan ja hauduttamaan kasaan, jotta kaikki lehdet mahtuvat. Lisää pannuun soseutetut kirsikkatomaatit, vesi ja harissatahna, kiehauta ja anna muhia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. 

Tarkista shakshukan maku, lisää tarvittaessa suolaa ja muita mausteita oman maun mukaan. Lisää muhennokseen sen verran raikasta vettä, että se on koostumukseltaan vellimäistä – ylimääräinen vesi haihtuu kananmunien kypsyessä, mutta estää muhennosta palamasta pohjaan. Tee muhennokseen lusikalla kuusi halkaisijaltaan 5 cm:n kokoista syvennystä. Riko kuhunkin kananmuna ja anna hautua, kunnes valkuaiset ovat kypsyneet, noin 10 minuuttia. 

Murusta kypsän shakshukan päälle fetaa ja koristele tillillä. Tarjoa suoraan pannusta tuoreen leivän kera. 

Vinkki: Vihreään shakshukaan voit hyödyntää muitakin vihanneksia kuin yllä olevia aineksia, kurkkaa ennen aloittamista jääkaappiin. Shakshukaan voi esimerkiksi silputa nuutuneet yrtit tai paistaa kesäkurpitsaa. Kokeile myös keventää vaihtamalla feta isoon lusikalliseen turkkilaista jugurttia. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kevät on täällä ja niin pitäisi olla nokkostenkin. Ja nokkostahan piti sitten saada heti. Tein pitkän kävelyretken lapseni kanssa, muovipussein ja kertakäyttöisin hanskoin varustautuneena. Kolusimme läpi kaikki metsiköt kierroksemme varrella, pompimme kivillä, ihmettelimme mutaisia traktorinjälkiä ja ihastelimme valkovuokkoja. Mutta missään ei ollut nokkosen nokkosta. Eikä se oikeastaan edes haitannut  – en osaa sanoin kuvata, miten onnellinen olen jokaisesta kohtaamastamme hiirenkorvasta ja mutaisesta lammikosta. Kevät on täällä! 

Kun myöhään iltapäivällä kaarsimme kärryinemme takaisin kotipihaan, melkein nauratti: siinä pihaamme vastapäätä, hiekkatien toisella puolella olevan pellon kulmassa loisti pieni pläntti juuri maasta nousevia nokkosia. Illallinen oli pelastettu! 

Nokkosista on moneen ja kerään niitä joka vuosi – kun muiden kevät alkaa parsalla, minulle kevät maistuu nokkosilta ja korvasieniltä. Pesto on helpoin tapa käyttää nokkosta, mutta tällä kertaa tein ihanan, pehmeän nokkossopan, jonka viimeistelin öljyssä tiristetyillä nokkosen lehdillä sekä hapankaalilla. Tästä tuli hurmaava, mutta myös terveellinen ruoka ja tulen tekemään tätä arkisoppaa varmaan vielä monta kertaa uudestaan tänä keväänä – niin kauan kuin nokkosia riittää. Ja nyt mulla onkin oma salainen nokkospläntti, josta riittää kerättävää! 

Nokkosten kerääminen on helppoa: kerää keväällä pieniä kasvin yläosan lehtiä ja nuppuja. Käytä puutarhahanskoja tai kertakäyttöisiä elintarvikehanskoja. Poista kotona nokkosista ruodit ja pese runsaassa vedessä. Kuivaa salaattilingolla, niin nokkoset pysyvät hyvinä käyttöön asti. 

P.S. Mulla taitaa olla nyt joku vaihe meneillään kun haluan syödä vihreitä ruokia... Katsasta uusin Kodin Kuvalehti, johon tein mun valloittavaa vihreää shakshoukaa, ja johon voi siis myös käyttää nokkosta! 

Silkkinen nokkoskeitto

  • 2 litraa nokkosta
  • 12 jauhoista perunaa
  • 1 purjo
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 12 dl vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • oliiviöljyä
  • suolaa & mustapippuria

lisäksi: 

  • maustamatonta jugurttia
  • hapankaalia

Perkaa nokkoset ja pese runsaassa kylmässä vedessä. Kuivaa salaattilingolla. Kuori perunat ja puolita. Leikkaa purjo pituussuunnassa kahtia ja pese huolellisesti, suikaloi. Kuumenna tilkka oliiviöljyä paksupohjaisessa kattilassa, lisää purjot ja kuullota pehmeiksi. Lisää perunat, vesi ja kasvisliemikuutiot ja keitä, kunnes potut ovat pehmenneet, noin 20 minuuttia. 

Lisää sitten ¾ osaa nokkosista, kiehauta ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kuumenna ½ dl oliiviöljyä paksupohjaisessa kasarissa. Tiristä jäljellä olevat nokkoset öljyssä muutamassa erässä noin 30 sekuntia ja nosta reikäkauhalla talouspaperille. Säästä öljy. Suolaa lehdet ripauksella sormisuolaa.

Tarjoa keitto hapankaalin ja jugurtin kera ja viimeistele annos nokkosen lehdillä ja tipalla oliiviöljyä. 

Kommentit (2)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Valutus riittää perunoiden kiehuessa, jos tekee nokkosesta tätä keittoa. Salaattilinko on kuitenkin hyvä jos kerää isomman saaliin eikä käytä kaikkea heti - pestyt nokkoset pysyvät parempina jääkaapissa, ne voi pakata vaikka minigrip-pussiin tai isoon vuosirasiaan. Sama muuten pätee jos kerää jääkaappiin villiyrttejä tai vaikka oman maan pinaattia: pesun jälkeen salaattilingon kautta jääkaappiin ja säilyvyys pitenee!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram