Kirjoitukset avainsanalla brunssi

Aina voi tehdä frittatan – kunhan talossa vain on kananmunia! Ja näin meillä toimitaan harva se viikonloppu, sillä tämä aamiaisruoka ei vaadi reseptiä, ei juuri mitään valmisteluja ja sen voi tehdä vaikka silmät ristissä, sillä hyvällä tuurilla ei tarvitse käyttää edes keittiöveistä. 

Frittata eli uunimunakas on ollut vuosia luottoruokani töissä. Jos keitraan asiakkaalle brunssin, tarjoan lähes aina yhtenä ruokana frittataa kauden aineksilla, sillä se on gluteenitonta ja siitä saa tarvittaessa maistuvan myös maidottomana. Frittataa tein myös paljon aikoinaan, kun hoidin mainoskuvausten muonituksia: kukonlaulun aikaan heränneelle työryhmälle oli ihanaa tarjota uunikuumaa ja täyttävää frittataa, jonka pystyi syömään yhdellä kädellä tai vaikka pistää ruisleivän väliin, ikään kuin munakasburgeriksi. 

Helppouden lisäksi frittatassa on ihanaa se, että se kestää hyvin jääkaapissa. Munakaspala vihreän salaatin kanssa on yksi suosikeistani evääksi töihin!

Frittatan voi tehdä rennolla otteella niistä aineksista, joita jääkaapista löytyy, heittää kananmunamassan päälle, ravistaa vuokaa niin, että munaseos menee täytteiden väleihin ja heittää sitten koko komeuden uuniin. Tai sitten ainekset voi asetella kerroksittain ja miettiä myös missä vuoassa munakkaan paistaa, jotta siitä saa leikattua kauniita paloja. Frittata sopii siis pöytään arkena ja juhlana ja kuuluu meidän perheessä tehdyimpien ruokien joukkoon. 

Teimme Pipsa Hurmerinnan kanssa Samassa Liemessä -kirjaamme frittatan reseptin kolmella eri täytteellä, resepti löytyy blogin lopussa. Viime viikonloppuna tein kuitenkin aivan mielettömän version tästä suosikkiruoasta: kurpitsafrittatan, jonka valmistin tämän kurpitsapaistoksen tähteistä. Paistoin frittatan perheelleni viime lauantaina myöhästyneen aamiaisen sijasta, kun heräsin silmät ristissä anopin annettua minun nukkua pitkät viikonloppuaamun unet. Kiitos siis hänelle! <3 

Tavallaan ruokaamme voisi kutsua brunssiksikin, mutta brunssi mielletään usein ylelliseksi viikonlopun herkutteluhetkeksi ja ainakaan tämän ruoan nauttiminen lapsen tussien värittämässä ruokapöydän sekamelskassa ei ollut ihan sitä blogi-idylliä, mitä moni saattaa kuvitella! Mutta tällaista on meidän idyllimme: kun saa nukkua pitkään ja syödä aamiaisen pyjamassa, loiskia ruokaan srirachaa ja ehtii edes viisi minuuttia lukemaan lehteä ilman keskeytystä, on kaikki aika hyvin. 

Ohjeet onnistumiseen: 

  1. Frittataan tulee kananmunan lisäksi ihan mitä vain haluat. Suosikkiyhdistelmäni löytyvät alla, mutta mukaan voi myös esimerkiksi raastaa juustomöhkäleiden jämiä tai sekoittaa joukkoon edellisen illan paistetut vihannekset taikka ihan vaan pakasteherneitä suoraan pussista.
  2. Jos et käytä suolaisia täytteitä (esim. juustoa, kapriksia tai eilisen ruoan valmiiksi maustettuja tähteitä), mausta kananmunamassa suolalla ennen sen lisäämistä täytteiden päälle. Kananmunamassan voi myös maustaa, esimerkiksi lusikallisella yrttipestoa. 
  3. Ei haittaa jos täytteet eivät peity kokonaan kananmunasta, munakkaasta nousevat herkkupalat tekevät ruoasta ekstrahoukuttavan!  
  4. Silppua halutessasi pintaan jotain yrttiä tai mausta pippurilla, pintaan voi myös murentaa esimerkiksi kotijuustoa. 

Ihanaa ja rentouttavaa sunnuntaita teille kaikille!

 

Tässä kolme ihanaa frittataa, jotka sopivat jopa juhlapöytään. Vasemmalla kurpitsaa ja salviaa, keskellä kantarelleja ja perunaa ja oikealla mustakaalia, herneitä ja kotijuustoa. Kuva Kreetta Järvenpää, Samassa Liemessä -keittokirjasta.
Tässä kolme ihanaa frittataa, jotka sopivat jopa juhlapöytään. Vasemmalla kurpitsaa ja salviaa, keskellä kantarelleja ja perunaa ja oikealla mustakaalia, herneitä ja kotijuustoa. Kuva Kreetta Järvenpää, Samassa Liemessä -keittokirjasta.

FRITTATA

1 VUOKA / 8:LLE

(Me tehdään meidän 2 aikuisen ja 1 lapsen perheessä tämä yleensä 6:lla kananmunalla, näin jää myös pari palaa seuraavaksi päiväksi töihin!)

PERUSOHJE

  • 10 KANANMUNAA
  • 1 TL SUOLAA
  • MUSTAPIPPURIA

Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Riko kananmunat kulhoon, sekoita niiden rakenne rikki, mausta suolalla ja pippurilla ja kaada leivinpaperilla vuorattuun, noin 30 x 10 cm:n kokoiseen leipävuokaan tai pieneen uunivuokaan.

Kaada vuokaan tilkka munaseosta ja lisää kerros haluamiasi täytteitä. Vuorottele näin, kunnes kaikki ainekset on käytetty.

Paista frittatta uunissa kypsäksi, noin 40 minuuttia. Kypsyyden tunnistaa, kun taputtaa kämmenellä frittataa keskeltä – kypsä frittata ei hytise tai painu sisään vaan on napakka kuin pomppulinnan kylki!

Anna frittatan levähtää huoneenlämmössä ennen kuin leikkaat sen annospaloiksi ja tarjoat. Kypsä frittata säilyy jääkaapissa kolme päivää.

KOLME TAPAA TÄYTTÄÄ FRITTATA:

MUSTAKAALI-HERNE-KOTIJUUSTOTÄYTE

  • 4 MUSTAKAALIN LEHTEÄ (tai lehtikaalia)
  • 100 G PAKASTEHERNEITÄ
  • 100 G KOTIJUUSTOA

Pese mustakaalin lehdet ja poista kova keskiruoti. Revi isohkoiksi paloiksi. Sulata herneet siivilässä kuuman juoksevan veden alla. Lado kerros mustakaalia ja herneitä vuokaan ja kaada päälle kananmunaseosta. Jatka kerrostamista, kunnes vuoka on täynnä. Paista frittata160-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 40 minuuttia.

Murustele kotijuusto frittatan päälle, kun laitat sen tarjolle.

 

KURPITSA-SALVIATÄYTE

  • ½ HOKKAIDO- TAI BUTTERNUTKURPITSA
  • OLIIVIÖLJYÄ
  • SUOLAA
  • MUUTAMA OKSA TUORETTA SALVIAA

Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsa 2 mm:n paksuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja ripottele vielä suolaa.

Paahda 180-asteisessa kiertoilmauunissa noin 20 minuuttia, kunnes viipaleet ovat kypsiä ja paahtuneet. Alenna uunin lämpötila 160 asteeseen.

Lado kerros kurpitsaviipaleita vuokaan, kaada päälle kananmunaseosta ja laita sinne tänne muutama salvianlehti. Jatka kerrostamista, kunnes ainekset on käytetty. Koristele lopuksi pinta muutamalla salvianlehdellä. Paista 160-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 40 minuuttia.

 

PERUNA-KANTARELLITÄYTE

  • 4 KEITETTYÄ PERUNAA
  • N. 3 DL KERMAISTA KANTARELLIKASTIKETTA 
  • 1 RKL KARKEAA DIJONINSINAPPIA

Viipaloi perunat. Lämmitä kantarellikastike ja lisää siihen tarvittaessa tilkka nestettä. Mausta kastike dijoninsinapilla. Lado perunaviipaleita ja sienikastiketta vuoron perään munaseoksen kanssa kun täytät frittatavuokaa. Paista 160-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 40 minuuttia.

Meidän valloittava kurpitsafrittata syntyi kurpitsapaistoken tähteistä ja munamassaan sekoitetusta lusikallisesta pestoa. Taisin raastaa pintaan vähän Västerbottenia, jos oikein muistan. Simppeliä ja herkullista!
Meidän valloittava kurpitsafrittata syntyi kurpitsapaistoken tähteistä ja munamassaan sekoitetusta lusikallisesta pestoa. Taisin raastaa pintaan vähän Västerbottenia, jos oikein muistan. Simppeliä ja herkullista!

Kommentit (2)

Alanonnacaramarina
1/2 | 

"...kypsä frittata ei hytise tai painu sisään vaan on napakka kuin pomppulinnan kylki!"

EI! Taas tehdään suomalaisille sopivaa, ja pilataan hyvät aineet.

Täydellinen frittata ei painu keskeltä, mutta se ei todellakaan muistuta pomppulinnaa, yök! Silloinhan se on tiivis, kumimainen, sitkeä ällötys!

Täydellinen frittata on ilmavan kevyt, kuohkea, unelmaisen täyteläinen, ja hieman mehukkaan kostea. Come in Italia!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hei! Kiitos kommentistasi, olen kanssasi samaa mieltä että frittatan pitää olla ilmavan kevyt ja täyteläinen sekä kostea. Pomppulinna voi olla tulkittavissa näköjään monella tapaa, mutten todellakaan tarkoita että frittata pitää paistaa kuivaksi. Minulle pomppulinna tarkoittaa frittatassa sitä, että frittata joustaa, muttei painu kasaan. Jos uuninunakkaan pinta hytisee tai on löllyvä, se on vielä keskeltä raaka ja lässähtää kun frittatan leikkaa paloiksi. Sisältä valuva raaka kananmuna ei varmasti ole sitä kosteutta mitä tässä ruoassa haetaan.

Frittatan kypsennyksessä pitää olla tarkkana, mitään eksaktia kypsymisaikaa ei voi antaa sillä uunit ovat erilaisia, samoin täytteet ja vuoan koko ja malli vaikuttavat aikaan. Siksi koitan tässä ohjeessa kuvata missä kohtaa kotikokki tietää nostaa ruoan ulos uunista. Tarkoituksenani ei ole pilata ruokia tai tehdä suomalaisille sopivaa, tärkeintä on tehdä reseptejä joilla onnistuu ja jotka tuovat iloa yksinkertaisistakin aineksista huolimatta.

Kuulen mielelläni jos simulla on parempi ehdotus reseptin metodin korjaamiseksi, en ajatellut tämän olevan niin harhaanjohtava neuvo kuitenkaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kaupallinen yhteistyö

- Kaupallinen yhteistyö: Arabia -

Astiasarja spontaaniin ruoanlaittoon ja jaettaviin ruokahetkiin

Saan olla töissä ihan tarpeeksi tarkka ja kätevä, että kotini keittiö elää minua varten, eikä toisin päin. Kaikki astiani eivät ole tarkoituksenmukaisia ja siksi välillä sattuu ja tapahtuu: 50-luvun vuoka ei kestäkään uunia ja värjääntyy pilalle tai talvella ulos parvekkeelle unohdettu kulho poksahtaa pakkasessa rikki. En ole ollut kätevistä kätevin emäntä, mutta sellaista on elämä meidän kotikeittiössä. Nyt oli kuitenkin hyvä hetki pohtia astioiden päivitystä.

Ihan kuin joku Arabialla olisi vakoillut toimintaani keittiössä ja miettinyt että tuo emäntä pitää pelastaa itseltään kunnon astiastolla! 

Paistoin suolaisen kesäkurpitsakakun sarjan isossa, 2,4l kulhossa, jossa se myös kulki kätevästi ystävän luokse. Muut tykötarpeet laitoin pienempiin astioihin, peitin kaikki lautasilla, pinosin ja kiikutin kaverille.
Paistoin suolaisen kesäkurpitsakakun sarjan isossa, 2,4l kulhossa, jossa se myös kulki kätevästi ystävän luokse. Muut tykötarpeet laitoin pienempiin astioihin, peitin kaikki lautasilla, pinosin ja kiikutin kaverille.

Arabian uusi Mainio Sarastus on astiasto, joka on kuin suunniteltu kaltaiseni kokin spontaaniin keittiöön. Astiat kestävät uunin ja pakastamisen. Ne pinoutuvat, menevät sisäkkäin ja eri koot kattavat kodin astiatarpeet aamusta iltaan. Niissä voi sekoittaa, säilöä, tarjoilla ja nautisekella. ja mikä parasta, ne voi tietenkin päivän päätteeksi pestä astianpesukoneessa. 

Koko sarja on suunniteltu niin, että kaikki lautaset istuvat kansiksi kulhoille ja kupeille. Mieheni lanseerasi tämän tavan meille aikoinaan kun muutimme yhteen ja eripariastioistamme rakennettuja torneja on välillä vaappunut tuhoisinkin seurauksin jääkaappimme perällä. -Ihanaa, että tässä astiasarjassa on mietitty kulhojen mittasuhteet ja lautasten pohjat niin, että ne pelaavat yhteen ja pysyvät tukevasti pinoissa! 

Kakku ja tykötarpeet kulkevat Mainio Sarastus -pinossa ystävän luo.
Kakku ja tykötarpeet kulkevat Mainio Sarastus -pinossa ystävän luo.

Mainio Sarastus –sarjassa viehättää etenkin sen superkaunis muotoilu: kulhon profiili tuo mieleen 50-luvun muotoilun, reuna tekee ennen pohjaa alla söpön niiauksen sisäänpäin ja tuntuu hyvältä kädessä. 

Tutustu koko sarjaan täällä

Mehevä kakku toimii brunssilla tai hämärtyvän illan teekutsuilla.
Mehevä kakku toimii brunssilla tai hämärtyvän illan teekutsuilla.

Lahjaksi kestäviä herkkuhetkiä

Olen sitä mieltä, että ruokalahja on vaan aina tervetullut. Mutta entä jos antaisinkin tänä jouluna ystävälle ruokalahjan kanssa sylillisen kauniita astioita? Muutamasta Mainio Sarastus kulhosta tai lautasesta voi alkaa keräilyn siemen tai ne voi yhdistää jo olemassa oleviin muihin Arabian astioihin, sillä sarja menee tosi kivasti yhteen myös esimerkiksi Teeman kanssa. 

Astialahjasta sekä Mainio Sarastuksen pinoutuvuudesta sainkin idean: kehitin Mainio Sarastus -sarjaan sellaisen ruoan, jossa mukana tulee myös resepti sekä viimeistelyohjeet. Halusin antaa lahjaksi jotain kestävää niin astian, kuin uuden idean muodossa ja toivonkin näiden kantavan vuosia eteenpäin ja että kokoonnumme näiden astioiden tai tämän ruoan äärellä vielä monta kertaa. 

Olen voileipäkakkujen ystävä - tämä kesäkurpitsakakkuni on kuin jättikokoinen suolainen muffini!
Olen voileipäkakkujen ystävä - tämä kesäkurpitsakakkuni on kuin jättikokoinen suolainen muffini!

Kokoamiseen ja koristeluun menee vain 10 minuuttia ja suolainen kakku on valmis! 
Kokoamiseen ja koristeluun menee vain 10 minuuttia ja suolainen kakku on valmis! 

Kokeile sinäkin tätä kesäkurpitsakakkua, se on mainio tarjottava niin brunssille kuin iltaan ystävien ja hyvän teen kanssa. Tuunaa mieleiseksesi ja koristele runsaalla kädellä – tämä kakku muuntautuu moneen. Tarjoa tätä kakkua omissa juhlissasi, tai jos haluat antaa ikimuistettavan joululahjan, anna se kauniissa astiassa ja kutsu itsesi kylään!

Mainio Sarastuksen nettikauppaan pääset tästä ja reseptini kimppuun pääset alta:

Suolainen kesäkurpitsakakku

(8:lle)
  • 2½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 2 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 tl ruokasoodaa
  • ½ tl suolaa
  • 100 g voita
  • 150 g Gruyerejuustoa (tai muuta voimakasta kermajuustoa, kuten 
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • 1½ dl juoksevaa maustamatonta jogurttia
  • 2 munaa

Ota kaksi leivinpaperiarkkia ja laita ne päällekkäin isoon, n. 2,4 L uuninkestävään kulhoon; vuoraa kulho ja käännä ylimenevä paperi reunojen yli. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Yhdistä jauhot, kaurahiutaleet, pellavansiemenrouhe sekä ruokasooda ja suola kulhossa. Kuutioi voi pieneksi ja nypi jauhoihin. Raasta juusto ja kesäkurpitsa toiseen kulhoon. 

Vatkaa kolmannessa kulhossa jogurtti ja kananmunat sekaisin ja kaada kuiviin aineisiin, sekoita puulusikalla varovasti, kunnes seoksessa ei ole enää jauhopaakkuja. Kaada kesäkurpitsa- ja juustoraasteet taikinaan, sekoita. Kaada vuorattuun kulhoon. Leikkaa saksilla ylimenevä leivinpaperi vuoasta ja nosta kakku uuniin.

Paista kesäkurpitsakakkua uunin keskiosassa. Peitä vuoka foliolla kun kakun pinta on ruskistunut kullanruskeaksi, ja jatka paistamista kunnes kakku on kokonaan kypsä, 70-90 minuuttia. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuin nostat sen vuoasta ja koristelet. 

 

TÄYTE & KORISTEET 
piparjuurikreemi:
  • 600 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 300 g ranskankermaa
  • 2 rkl piparjuuriraastetta
yrttiherneet:
  • 200 g pakasteherneitä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 dl tuoreita yrttejä (lipstikkaa, basilikaa ja korianteria)
  • ripaus suolaa
lisäksi: 
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • babypinaattia
  • tuoreita versoja tai yrttejä

Taita lohi valmiiksi ruusukkeiksi matalaan kulhoon. Peitä lautasella ja pidä kylmässä tarjoiluun saakka. 

Levitä kurpitsansiemenet ohueksi kerrokseksi uunipellille ja paahda 160-asteisessa uunissa 5-8 minuuttia, kunnes ne alkavat kevyesti ruskistumaan. Nosta uunista ja kumoa suoraan pelliltä pieneen kulhoon. 

Tee piparjuurikreemi. Vatkaa smetana vaahdoksi ja kääntele tuorejuustot siihen, mausta piparjuurella ja laitapieneen kulhoon, peitä lautasella ja pidä kylmässä tarjoiluun saakka. 

Tee yrttiherneet soseuttamalla oliiviöljy, etikka ja yrtit sileäksi, mausta suolalla. Sekoita sulatettuihin herneisiin. 

Kokoa kakku leikkaamalla se keskeltä kahtia, levitä puolikkaiden väliin runsaasti piparjuurikreemiä ja nosta kansi takaisin paikoilleen. Levitä loput kreemistä kakun pintaan ja koristele lohella ja yrteillä. Lisää lopuksi yrttiherneet ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja tarjoa. 

- Kaupallinen yhteistyö Arabian kanssa -

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat