Kirjoitukset avainsanalla tortilla

Machomo on koukuttavaa kamaa! Tarjoa sitä tortillojen kanssa tai laita vaikka pitaleivän väliin tzatzikin kera.

Tässä tulee yksi bilebravuureistani: isäni lanseeraama ripirapea revitty naudanliha, jota hän nyhti texmex-hullulle perheellemme kauan ennen nyhtövillitystä. Machomo on ehkä yksi maailman parhaista tavoista nautia naudanlihasta, ja sinunkin kannattaa kokeilla tätä jo tänä viikonloppuna, tortillaan käärittynä, kylmän oluen kera! 

Elämäni mullistui, kun maistoin ekan kerran vuonna 1991 texmexiä. Istuttiin koko perhe keltaisella kerniliinalla peitetyn keittiönpöyän ääressä. Isä oli ostanut niitä kovakuorisia nachohenkisiä tacokuoria, jotka sulloimme ratkeamispisteeseen asti täyteen tulisella jauhelihalla, salsalla ja tuoreilla kasviksilla. En edes tiedä, mistä isäni keksi niitä tehdä, sillä emme olleet koskaan syöneet texmexiä edes ravintolassa, mutta olimme heti myytyjä. Muistaakseni söin ekalta istumalta neljä jauhelihatacoa + guacamolet ja nachot siihen päälle (se on 10-vuotiaalle aika paljon!). Tacodinneristä tuli vaatimuksestamme viikottainen juttu.

Pian isäni sitten hommasi meksikolaisen keittokirjan, jonka sivuilta hän löysi mielenkiintoiselta kuulostaneen reseptin: machomo oli keittolihaa, joka revittiin kypsänä suikaleiksi ja sen jälkeen vielä tiristettiin ripirapeaksi. Kun sitten maistoimme tätä uutuutta tacojen välissä, ei paluuta enää ollut jauhelihaan. Opin itsekin sitä valmistamaan, sillä resepti on hullun simppeli ja siitä tuli pian kotoa muutettuani kotibileiden vakkariruokaa ja bravuurini, jota lähes kaikki ystäväni ovat päässeet maistamaan. 

Ja voisinpa kertoa ruoan alkuperästä jotain, mutta kuumeisesta metsästämisestä huolimatta, en ole törmännyt reseptiin missään muualla kuin isäni meksikolaisessa keittokirjassa. Enkä ole maistanut sitä Meksikossakaan, joka ei sinänsä vielä kerro paljoa, sillä Meksiko on valtava, Euroopan kokoinen maa, johon mahtuu kymmeniä eri kulttuureja ja ruokatottumuksia. Varmasti jossain päin maata on joku nurkka tai kylä, jonka spesialiteetti tämä on. 

Viikko sitten kutsuimme perhettä kylään ja katoimme pöydän isolle porukalle. Tein valtavan kulhon machomoa ja tarjolla oli tortilloja, luumukastiketta ja kaikki asiaankuuluvat härpäkkeet.
Viikko sitten kutsuimme perhettä kylään ja katoimme pöydän isolle porukalle. Tein valtavan kulhon machomoa ja tarjolla oli tortilloja, luumukastiketta ja kaikki asiaankuuluvat härpäkkeet.
Emäntänä on helppo ottaa chillisti, kun valitsee ruoaksi sellaisen, jonka voi esivalmistella pitkälle pitkin viikkoa. Tässä vieraiden saapumiseen on vielä tunti ja kaikki on lihan tiristelyä ja tortillojen lämmitystä vaille valmista. Minulle kylmä juoma, sen jälkeen suihkuun ja lilaa luomeen ja bileet saavat alkaa!
Emäntänä on helppo ottaa chillisti, kun valitsee ruoaksi sellaisen, jonka voi esivalmistella pitkälle pitkin viikkoa. Tässä vieraiden saapumiseen on vielä tunti ja kaikki on lihan tiristelyä ja tortillojen lämmitystä vaille valmista. Minulle kylmä juoma, sen jälkeen suihkuun ja lilaa luomeen ja bileet saavat alkaa!

Mutta nyt itse asiaan. Tässä on yksi tärkeimmistä resepteistäni, joka on kulkenut mukanani lapsuudenkodistani asti. Ja varoitan: machomo on koukuttavaa kamaa! Tarjoa sitä tortillojen kanssa tai laita vaikka pitaleivän väliin tzatzikin kera. Mukana myös kuvat työvaiheista. 

Machomo

4–6 annosta
  • n. 2 kg naudan rintaa luulla (tai muuta keittolihaa isona palana)
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 porkkana, kuorittuna
  • pätkä varsiselleriä, palsternakkaa tai mukulaselleriä
  • mustapippuria

lihan paahtamiseen:

  • 4 valkosipulin kynttä
  • suolaa
  • (rypsiöljyä)

Laita naudanlihat isoon kattilaan ja lisää vettä, kunnes lihat peittyvät. Kuori juurekset, puolita kaikki kasvikset ja heitä ne liemeen. Kiehauta. Kuori keittämisen ensimmäisen vartin aikana pinnalle nouseva ruskea vaahto ja lisää sitten kokonaisia mustapippureita. Peitä kannella ja keitä hiljaisella lämmöllä noin 4 tuntia, kunnes liha irtoaa luista ja on pehmeää – TAI nosta 100-asteiseen uuniin ja anna olla yön yli. 

Nosta hieman jäähtyneet lihat liemestä kulhoon. Siivilöi liemi. Poista jänteet ja revi liha kahdella haarukalla tai sormin pitkiksi säikeiksi. Hienonna valkosipulin kynnet. 

Paista lihat muutamassa erässä. Levitä kourallinen lihaa paksupohjaiselle pannulle ja kuumenna. Sekoita lihaa kaksilla pihdeillä ja jatka repimistä vielä pannulla. Kun liha alkaa olla ripirapeaa (noin 10 minuuttia), mausta suolalla ja lisää sitten vielä lopuksi hienonnettu valkosipuli. Paista vielä muutama minuutti ja kumoa kulhoon. 

Liha on parhaimmillaan suoraan pannunrapeana, mutta voit halutessasi paistaa sen etukäteen ja joko tarjota kylmänä tai lämmittää uunissa. Paistaminen on kuitenkin hyvin vaivaton työvaihe tacobileissä, sillä kaiken muun voi tehdä etukäteen. 

Entä sitten se liemi? Nosta se siivilöinnin jälkeen kylmään, anna rasvan nousta pintaan ja jähmettyä, minkä jälkeen kuori se lusikalla ja heitä pois. Pakkaa liemi ja pakasta, niin sinulla on hyvä lihaliemipohja johonkin ihanaan keittoon.

Machomon kanssa oli mustapapumuhennosta, queso fresco -juustoa, tomaattisalsaa, ranskankermaa, jalopenoja ja korianteria. Ja tietenkin tuoretta limeä!
Machomon kanssa oli mustapapumuhennosta, queso fresco -juustoa, tomaattisalsaa, ranskankermaa, jalopenoja ja korianteria. Ja tietenkin tuoretta limeä!


 

  1. Tätä ruokaa varten täytyy käydä lihakaupassa tai tilata haluamasi lihat markettiin. Tarvitset naudan luullista rintaa. Pyydä sellainen pala, jossa lihansyyt ovat mahdollisimman pitkiä, ainakin 6 cm paksu pala. Älä anna kuutioida lihaa valmiiksi. Ruoan valmistus on helpompi isommista paloista - riittää kun isot möhkäleet leikataan niin, että ne mahtuvat kattilaan.
    Tätä ruokaa varten täytyy käydä lihakaupassa tai tilata haluamasi lihat markettiin. Tarvitset naudan luullista rintaa. Pyydä sellainen pala, jossa lihansyyt ovat mahdollisimman pitkiä, ainakin 6 cm paksu pala. Älä anna kuutioida lihaa valmiiksi. Ruoan valmistus on helpompi isommista paloista - riittää kun isot möhkäleet leikataan niin, että ne mahtuvat kattilaan.
    Itse teen lihan kypsennyksen aina uunissa. Silloin liha valmistuu samalla kun nukun yöunia. Tässä ruoassa ei ole väliä onko liha uunissa 5 vai 12 tuntia.
    Itse teen lihan kypsennyksen aina uunissa. Silloin liha valmistuu samalla kun nukun yöunia. Tässä ruoassa ei ole väliä onko liha uunissa 5 vai 12 tuntia.
    Machomon valmistus vaatii aikaa, mutta aktiivista ruoanlaittoa se ei sisällä kuin vajaat puoli tuntia. Lihan voi keittää ja repiä etukäteen ja bonuksena machomon sivutuotteena syntyy kannullinen lihalientä, josta voi sitten valmistaa joku toinen kerta jotain ihanaa.
    Machomon valmistus vaatii aikaa, mutta aktiivista ruoanlaittoa se ei sisällä kuin vajaat puoli tuntia. Lihan voi keittää ja repiä etukäteen ja bonuksena machomon sivutuotteena syntyy kannullinen lihalientä, josta voi sitten valmistaa joku toinen kerta jotain ihanaa.
    Liha nyhdetään, helpointa se on tehdä käsin.
    Liha nyhdetään, helpointa se on tehdä käsin.
  2. Paista rasvattomalla pannulla rapeiksi. Lisää öljyä ainoastaan, jos liha alkaa takertumaan pannuun (esimerkiksi rautapannulla paistettaessa). Älä myöskään hämmennä lihaa koko ajan, jotta se saa rauhassa ruskistua.
    Paista rasvattomalla pannulla rapeiksi. Lisää öljyä ainoastaan, jos liha alkaa takertumaan pannuun (esimerkiksi rautapannulla paistettaessa). Älä myöskään hämmennä lihaa koko ajan, jotta se saa rauhassa ruskistua.
    Mausta hienolla merisuolalla.
    Mausta hienolla merisuolalla.
    Lisää lopuksi valkosipulit ja paahda sen verran, että ne kypsyvät, mutta eivät ruskistu kitkeriksi. Kumoa rapeat lihasuikaleet kulhoon ja tarjoa heti.
    Lisää lopuksi valkosipulit ja paahda sen verran, että ne kypsyvät, mutta eivät ruskistu kitkeriksi. Kumoa rapeat lihasuikaleet kulhoon ja tarjoa heti.
    Mieheni kutsuu näitä myös lihasipseiksi, joka kuvaa hyvin lihan rapeutta ja koukuttavuutta. Usein jämät närpitään vielä illan päätteeksi dippaillen milloin mihinkin dinneriltä yli jääneeseen kastikkeeseen.
    Mieheni kutsuu näitä myös lihasipseiksi, joka kuvaa hyvin lihan rapeutta ja koukuttavuutta. Usein jämät närpitään vielä illan päätteeksi dippaillen milloin mihinkin dinneriltä yli jääneeseen kastikkeeseen.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tässä teille lukijat taas yksi mun keittiön kreiseimpiä arkiruokia – tällä kertaa sain ekstrailoa siitä, että pystyin jakamaan tämän kokkaushetken Alfin kanssa.
Tässä teille lukijat taas yksi mun keittiön kreiseimpiä arkiruokia – tällä kertaa sain ekstrailoa siitä, että pystyin jakamaan tämän kokkaushetken Alfin kanssa.

Alf osaa jo puristaa käsin appelsiinimehua, tehdä munakokkelia ja myös kuoria keitetyn kananmunan. Nyt oli aika laittaa kierroksia kovemmalle ja opettaa hänelle perheemme salainen herkkuresepti, tortillamunakas. 

Kuten mun leivänpaahdintortillaohjeesta kävi ilmi, meillä on aina kaapissa paketti vehnätortilloja niitä päiviä varten, kun leivänpaahdin on ainoa keittiölaite jota jaksaa käynnistää tai jääkaapissa on jotain, joka maistuu parhaalta käärittynä vehnälättyyn. 

Leivänpaahdintortilla ei kuitenkaan ole ainoa tortillaruoka, joka kuuluu perheemme helpoimpiin arkibravuureihin. Valmistan nimittäin välillä myös tortillamunakasta, joka on yhdistelmä munakasta ja – arvasit oikein, tortillaa! Täydellinen ruoka niihin hetkiin, jolloin munakas muistuttaa liikaa aamiaista, ja jolloin haluaa jotain tukoisampaa ja hauskempaa ruokaa. 

Alfin kanssa me ollaan kokkailtu jo paljon, hän viihtyy kanssani keittiössä, ja kun sanon ”Nyt haetaan sun oma keittiötuoli” hän tietää, että pääsee kohta Ikean keittiöjakkaralle seisomaan ja osallistumaan. Tämä on mahtava nakki, jos pitää viedä huomio jostain aikaisemmasta harmituksesta tai tarvitsen hänet kanssani samaan huoneeseen, jotta voin keskittyä ruoanlaittoon ilman pelkoa siitä, että toisessa huoneessa tehdään jotain tuhmuuksia.

Alle kaksivuotiaan kanssa se tarkoittaa pieniä ja yksinkertaisia tehtäviä kuten viipaloitujen kurkkujen laittamista purkkiin, papujen tyhjentämistä purkista lävikköön tai taikinan sekoittamista. Alf rakastaa myös maustamista ja on vasta viime viikkoina tajunnut, että on kaikki nämä kuukaudet maustanut ruokia maustepurkin korkki kiinni – nyt se ei mene enää läpi ja olen joutunut antamaan hänelle ihan oikeita mausteita lisättäväksi ruokaan. Tuoreet yrtit ovat tähän hyviä, niitä voi lurahtaa vähän isompikin hyppysellinen ja ruoka vaan paranee. Lisäksi Alfilla on oma purkki Siken lipstikkasuolaa, jonka teimme yhdessä, ja jonka sirottaminen on hänen kunniatehtävänsä. 

Viime viikolla oli sopiva hetki esitellä Alfille tortillamunakas – siinä meille kahdelle sopiva lounas, jonka valmistaminen hänen kanssaan olisi kivaa ja turvallista. 

Tähän tarvitaan: 1 vehnätortilla, 3 kananmunaa, vihanneksia munakkaaseen, mausteita. 

Ensin paistetaan silputut vihannekset pehmeiksi. Meillä on tässä kantarelleja, punaista paprikaa ja sipulia. Kun nämä ovat pehmenneet, pannulle lisätään vielä lehtikaalia (jonka repiminen on muuten todella hauskaa puuhaa jos kysytään Alfilta).
Ensin paistetaan silputut vihannekset pehmeiksi. Meillä on tässä kantarelleja, punaista paprikaa ja sipulia. Kun nämä ovat pehmenneet, pannulle lisätään vielä lehtikaalia (jonka repiminen on muuten todella hauskaa puuhaa jos kysytään Alfilta).

Mausteeksi suolaa...
Mausteeksi suolaa...

...ja mustapippuria.
...ja mustapippuria.

Sen jälkeen rikotaan kolme kananmunaa.
Sen jälkeen rikotaan kolme kananmunaa.

Tässä kohtaa apukokkini totesi, että hänen työnsä täällä on tehty ja lähti katsomaan Pipsa Possua. 

Kananmunien rakenne rikotaan rikki ja seos hulautetaan pannulle...
Kananmunien rakenne rikotaan rikki ja seos hulautetaan pannulle...

...ja heti perään laitetaan tortillalätty, hyytymättömän munakkaan päälle. Ole nopea!
...ja heti perään laitetaan tortillalätty, hyytymättömän munakkaan päälle. Ole nopea!

Paista keskilämmöllä, kunnes munakas on hyytynyt toiselta puolelta, noin 1 minuutti. Minulla oli muuten ehkä hieman liian iso pannu tähän hommaan, tortillalätyn kokoisella pannulla lopputuloksesta tulee tasaisempi.
Paista keskilämmöllä, kunnes munakas on hyytynyt toiselta puolelta, noin 1 minuutti. Minulla oli muuten ehkä hieman liian iso pannu tähän hommaan, tortillalätyn kokoisella pannulla lopputuloksesta tulee tasaisempi.

Käännä valmis tortilla lautaselle lättypuoli alaspäin, taita kahtia ja tarjoile.
Käännä valmis tortilla lautaselle lättypuoli alaspäin, taita kahtia ja tarjoile.

Tässä teille lukijat taas yksi mun keittiön kreiseimpiä arkiruokia, jonka valmistamisesta ja syömisestä mulle tulee aina hyvä mieli. Tällä kertaa sain ekstrailoa siitä, että pystyin jakamaan tämän kokkaushetken Alfin kanssa. Ruokailuhetki menikin sitten päinvastoin kuin odotin: hän katsoi lopputulosta ruokapöydässä ja sanoi: ”EI.” Kiipesi pois syöttötuolista ja meni leikkimään.

Kokeillaan sitten joku toinen kerta uudestaan. 

Kommentit (2)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Se on meidän perheen sana ruoalle, joka on täyttävää. Jos vaikka ehditan salaattia ruoaksi, mies voi sanoa haluavansa jotain ’tukosampaa’, tai sitten sovimme kaupassa että tehdään illalla ’semmonen tukoisa linssikeitto’.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tässä välipalassa on makua ja luonnetta.

Aviomieheni on edelleen sitä mieltä, että tämä keksimäni välipala on yksi mullistavimmista ideoistani. En ihan nähnyt tässä potentiaalia kaupalliseksi tuotteeksi, jolla olisimme käärineet fyffet ja muuttaneet tropiikkiin varhaistetulle eläkkeelle. Mutta siinä Jaakko on kyllä oikeassa, että tässä on pieni suuri oivallus, jonka haluan jakaa teidänkin kanssa.

Olette varmaankin kuulleet Pop-Tartseista: amerikkalaisista, yksittäispakatuista makeista välipalakekseistä, jotka laitetaan leivänpaahtimeen. Kun paahtimesta kuuluu 'pop' ja keksi pongahtaa ylös, on välipala valmis syötäväksi. En ole koskaan maistanut sellaista, mutta Pop-Tartseihin törmää jenkkileffoissa ja -sarjoissa, ja idea on nerokas. Ja jotkut jenkit, tarkemminkin Kellogg'sin herrat ja frouvat, ovat kyllä nauraneet matkalla pankkiin ja keränneet keksinnöllään eläkemassit ja pikkusen enemmänkin.

No, olipa kerran päivä, jolloin kaapissa ei ollut mitään järkevää ja piti keksiä jotain pikkunälkään. Mietin, että 'oispa olemassa PopTartseja juustolla ja vaikka pinaatilla – oispa ylipäänsä olemassa hyviä valmiita välipaloja joissa on makua ja luonnetta!' Sitten keksin kokeilla köyhän miehen Pop-Tartsia: mitä tapahtuu, kun leivänpaahtimeen taittelee tortillan, jonka välissä on juustoa? Sulaako juusto ja palaa paahtimeen kiinni? Sulaako se edes? Onko keksintöni kätevä vai ihan turhaa räpellystä? Ja mikä tärkeintä: miltä se maistuu?

Ja niin syntyi leivänpaahdintortilla. Juusto sulaa, ja vieläpä ihanalla tavalla niin, että se kiinnittää taitellun tortillan täydelliseksi kolmioksi. Paahtuessaan itse tortilla puolestaan maistuu mukavan paahteiselta, ja siihen tulee rapsakka pinta. Myös valmistortillalle ominainen nahkea taikinaisuus katoa leivänpaahtimessa.

Tein yhden illan ajan mieheni iloksi erilaisia kokeiluja. Tärkeintä on olla maltillinen täytteiden kanssa: tortillaan ei saa laittaa esimerkiksi salsaa, sillä se valuu paahtimeen ja palaa. Kastikkeita voi laittaa, mutta ne kannattaa sivellä ohuesti. Jugurtti- ja maitotuotepohjaiset kastikkeet eivät toimi, sillä ne muuttuvat lämmetessään juokseviksi ja tekevät tortillasta märän.

 

Omaan tortillaani tulee mangochutneya, juustoa, paprikaa ja kevätsipulia. Vauvalle pelkkää juustoa ja paprikaa.
Omaan tortillaani tulee mangochutneya, juustoa, paprikaa ja kevätsipulia. Vauvalle pelkkää juustoa ja paprikaa.
Leivänpaahdintortilla näyttää vaatimattomalta mennessään paahtimeen, mutta herkku on täydellistä, kun se pompsahtaa sieltä ulos!
Leivänpaahdintortilla näyttää vaatimattomalta mennessään paahtimeen, mutta herkku on täydellistä, kun se pompsahtaa sieltä ulos!

Mieheni viimeistelee omansa srirachalla.
Mieheni viimeistelee omansa srirachalla.

Lapsi poimi omastaan paprikat ja jätti kuoren minulle
Lapsi poimi omastaan paprikat ja jätti kuoren minulle

Meikän tortillassa pitää olla väriä
Meikän tortillassa pitää olla väriä
Tortilla syntyy siitä mitä kaapista löytyy - jopa pelkkä juusto riittää jos ei muuta ole.
Tortilla syntyy siitä mitä kaapista löytyy - jopa pelkkä juusto riittää jos ei muuta ole.

Täytteiksi sopivat esimerkiksi leikkeleet, juusto, babypinaatti ja ohuesti suikaloidut vihannekset. Tortillan pitää olla taiteltuna niin ohut, että se mahtuu mukavasti leivänpaahtimen pesään eikä jää jumiin, kun paahdin pongahtaa ylös. Tärkeää on myös laittaa tortillan taitospuoli alaspäin. Näin välttää sen, että tortillasta tippuu mitään paahtimeen. Periaatteessa tortilla syntyy ihan pelkällä juustollakin, joten kunhan kuivakaapista löytyy valmiita vehnätortilloja, ja jääkaapista mikä tahansa juustonkäntty, niin välipala on siinä!

Valmiin paahdintortillan voi dipata salsaan, sen päälle voi tursottaa srirachaa tai sitten syödä ihan sellaisenaan. Mieheni on toisinaan hoitanut oman ruokahuoltonsa pelkillä leivänpaahdintortilloilla, kun olen ollut työmatkalla. Ja tämä on snäkki, joka sopii jopa töihin, kunhan taukotilasta vain löytyy paahdin.

Iloista herkuttelua!

https://www.youtube.com/watch?v=QH2-TGUlwu4

Kommentit (32)

Vierailija

Hyvä oivallus! Resepti menee testiin! Jollakin valmiruokafirmalla oli joskus valikoimissaan suolainen välipalaherkku, vähän täytetyn piirakan kaltainen siististi syötävä, joka laitettiin paahtimeen. Olen kovasti kaivannut sitä takaisin ja tällä reseptillä lievitän himoani.

Vierailija

Saarioisen Italianleipä. 😊😊 itekki kaipailee tätä takaisin.

Vierailija

Väliamerikassa saa esimerkiksi aamiasella quesadilloja comalissa rasvattomalla levyllä paistetun kaksi maissitortillaa päällekäin ja juustoa ja kinkkua välissä. Tarjoillaan lämpimänä.

Amadea

Voi että, olen tehnyt noita jo vuosis! Että kummalle se kunnia kuuluu?
Ai mutta minähän en ole julkkis.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Saat kaikin mokomin ottaa kaiken gloorian tästä keksinnöstä! Kyllä pääasia on, että mahdollisimman moni saa iloa tästä kikasta, eikö? ;)

Texas Pete

Kyllähän se kunnia menee nyt hyvästä syystä ja jossittelematta ihanalle Meri-Tuulelle, joka ainakin jakoi hienon reseptinsä meille kaikille ensimmäisenä.

Päivi-äiti

Kokeilitko laittaa tortillan leivinpaperitaskussa paahtimeen? Silloinhan sinne voisi laittaa vähän salsaakin - ehkä?
Muuten aivan huippuidea.
Itse olen tehnyt pannulla piadineja italialaisittain: kaksi tortillalettua, joiden väliin juustoa ja lisäkkeitä. Paahdetaan molemmin puolin kuivalla pannulla tai syntisesti öljyssä. Leikataan neljään osaan ja nautitaan!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moi Päivi! Hyvä idea, tuo olisi varmasti tarpeen juurikin kun haluaa laittaa jotain salsaa. Ja käärepaperikin on valmiina! Piadinit on ihania!

Kokeilija

Täytyypä kokeilla..Montaa ns. outoo yhdistelmää olenkin testannut, kuten esim.Pohvelia. se on kuorineen keitetty peruna joka litistetään vohveliraudan leukojen väliin ja paistetaan rapeaksi. Potun ylä ja alapuoli voidellaan ensin. On muuten hyvää! ja uskomattoman onnistunut kokeilu oli myöskin näkkleivän paahtaminen levänpaahtimessa. Kaupan Pitaleivät paahdan ennen täyttämistä paahtimessa. Pikkupizzoja olen vohveliraudassa myöskin valmistanut. Nyt tuli nälkä!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moikka Kokeilija! Toi Pohveli kuulostaa aivan ihanalta, mun on pakko päästä kokeilemaan mökillä! En ole kokeillut näkkäriä paahtimessa, jännä nähdä mitä makuja paahtaminen tuo siitä esiin! Nastoja ideoita, kiitos! 

Thomas

Meillä oli kylässä Mexikolainen opiskelija, joka noita Sincronisados nimellä kutsui.. teki ne pannulla, eikä leivänpaahdinta käyttänyt siihen, ihan kiva idea tuo paahtimen käyttö. Salsa Verde tosin puutuu sinun reseptistä, joka siis laitetaan tuon paistamisen jälkeen kun avaa tortillan. Meidän perheessä nyt syödään useammin tortilloja kuin koskaan aikaisemmin. 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Mäkin oon pannulla tehnyt usein, silloin saa paljon täytettä. Ja uunissa olen tehnyt kerros-quesadilloja, ne on myös aivan ihania! Mä tsekkaankin mitä kaikkea löyty kun laittaa googleen sincronisados -sanan.

Salsa verde on yksi suosikeistani, sitä itse asiassa löytyy jääkaapistani, mutta tomatillojen saatavuus suomessa on niin vaikeaa, että reseptistä ei olisi iloa kuin niille harvoille jotka saavat tukkureilta tilattua tomatilloja. Opin meksikon reissussa vieläpä salaisen mausteen, jota ilman ei kokkikouluni opettajan mukaan voi salsa verdeä valmsitaa: guisano toukkaa! Niitä kun hieroo pari huhmareessa ja lisää salsa verdeen, on maku aivan verraton ja aito. 

Vierailija

Erinomainen juttu. Näitä nopeasti nälkään ohjeita ei ole koskaan liikaa. Pätevä ja kätevä. Kokeillaan.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hmm.. voisiko johtua käyttämästäsi juustomerkistä, jos se on jotenkin äärimmäisen herkästi sulavaa ja valuvaa? Olemme tehneet näitä juustoraasteella, emmentalilla, goudalla ja edamilla ja kaikilla kyllä toimii.. 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Tämä riippuu tosi paljon paahtimesta, mutta aloittaisin ensin aika pienellä asetuksella ja katsoisin mitä tapahtuu. Meillä tulee juuri hyviä kun nupin kääntää 2 ja 3 väliin, paahtimemme on Clas Ohlssonin joku ihan perusmalli. 

Vierailija

Näyttääpä herkulliselta! Pitääpä joskus kokeilla tätä leivänpaahtimella lämmittämistä. Itse teen quesadillat kuivalla paistinpannulla, ja niiden väliin voi laittaa vähän märempiäkin ainesosia, kuten erilaisia salsoja, pico de galloa jne.

Hohhoijaa

Olen tehnyt tätä jo n. 4 vuotta mutta valitettavasti en ole julkkiskokki niin en ole saanut ideaa omanani ulos levitykseen.... Et tainnut nyt oikeasti tätä keksiä 😀😀 leivänpaahtimessa voi tehdä hampparit, lämmittää rieskat ja laittaa juustoa väliin.. jne.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moikka Elsi!

Nyt hieman pilkettä silmäkulmaan kun luet blogiani. Totta kai ymmärrän, että on hyvin mahdollista että joku ihminen, jota en tunne, on saattanut tehdä jotain ruokaa aivan samalla tavalla kuin minäkin ja olemme tehneet sitä toisistamme tietämättä, hän ehkä jo vuosia ennen minua. Halusin jakaa tämän vinkin jonka keksin aivan sattumalta ja joka on ollut meillä kotona ahkerasti käytössä, kyse ei ole sen vakavammasta 'keksinnöstä'. 

Mutta tuohon ideoiden jakamiseen: Kodin Kuvalehti tarjoaa jokaiselle lukijalle mahdollisuuden luoda oman blogin. Blogin luominen tapahtuu etusivun kautta. Kodin Kuvalehden nettisivuilla on monia mainioita ei-julkkisten pitämiä blogeja eri aiheista ja ne nousevat myös muun toimitetun materiaalin ohella kivasti KK:n etusivulle. Aloitin itsekin aikoinaan siksi että pöytälaatikossani on paljon ainakin omalle perheelleni maistuvia reseptejä, joista muut eivät ole päässeet nauttimaan. Suosittelen bloggaamista sinullekin, se on tosi kiva tapa jakaa ideoitaan ja kirjata johonkin ylös omia vinkkejä ja ajatuksiaan! 

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Moikka kaikille kommentoijille! Sivulla on nyt teknistä häikkää, jonka vuoksi en pääse hyväksymään ja julkaisemaan teidän lähettämiä kommentteja. Ongelmaa selvitetään! Pahoittelut kaikille ja vastailen sitten kysymyksinne kun asia saadaan ratkaistua! Meri-Tuuli

Texas Pete

Dodii, nyt on kokeiltu. Täysjyvätortilla, tilsiter, possu ja BBQ - olipahan hyvää, ainoastaan lämmin merituuli ja kylmä olut puuttui!

Sundaysunday

Ihana idea! Kiitos vinkistä. Mulla oli se isomman koon tortillalätty, se oli liian iso. Normikoko toimivampi. Huippuresepti tilanteeseen kun kaapissa "ei oo mitään" :)

rriikka

Kiitos tästä vinkistä! Testattu ja hyväksi todettu! Nyt vaan sit tuunailemaan omaa suosikkia :)

Nonna-Saara

Kiitos tästä hyvästä ideasta. Ihana välipala kun lapsenlapset tulee koulusta. Taas saan yllättää :)

Lenchen

Satuin lukemaan juuri sopivasti tämän jutun ennen vappua.Vietämme vapun aina mökillämme ja se on mökkikauden avaus. Nyt pääsenkin helpolla vapputulnnelmaan näiden "leipästen" avulla sillä mökillä on aina ekana kertana niin paljon muutakin tekemistä ettei ehdi edes valmistaa mitään monimutkaisia ruokajuttuja. Hauskaa vappua kaikille!

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Hauskaa vappua ja ihanaa mökkikauden avausta! Se on ihana hetki kun avaa talven jälkeen mökin oven ekaa kertaa...

Vierailija

Mahtava idea :) itse kokeilin laittaa sokeroimatonta maapähkinävoita ja ohuita banskusiivuja ja nams :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram