Kirjoitukset avainsanalla kasvisruokaa

Odotettu Glorian Ruoka&Viini sekä Soppa 365 tekijöiden Vege bookzine rävähti lehtihyllyihin pari päivää sitten ja tartuin heti omaan kappaleeseeni. Edellinen Vege oli meillä ahkerassa käytössä, siinä oli runsaasti varsinkin arkikäyttöön sopivia reseptejä sekä oivalluksia raaka-aineiden käytöstä. 

Uusin Vege lunastaa kaikki odotukset, yli 80 sivuisessa bookzinessa on mukana mielenkiintoisten reseptien lisäksi mm. todella hyödyllinen taulukko siitä miten kananmuna korvataan kun tekee vegaanisia leivonnaisia sekä pari pomminvarmaa kasvisliemiohjetta, joista on varmasti vegekokille paljon iloa. 

Omani on jo täynnä taitettuja kulmia niiden reseptien kohdalla, jotka menevät kokeiluun. Pääsin jo pian kokkaamaan ekaa valitsemistani, kun tein maanantain duunien, lapsenhoidon ja taloyhtiön talkoiden lomassa koko perheelle vielä illallisen. 

Pika-pika porkkanapullat olivat täydellinen valinta, ehdimme tekemään ne lapseni kanssa valmiiksi siinä aikaikkunassa joka jäi kaupasta kotiin tulon ja talkoiden alkamisen väliin (tosin taaperon kanssa kokatessa aikaa meni reseptin 20 minuutin sijasta 40 minuuttia ja yhden äidin hermot). Illalla sitten lämmitin pullat uudelleen uunissa ja teimme Alfien kanssa pullien kera mummonkurkkuja ja jogurttidippiä. –Tsekkaa video mummonkurkkujen valmistamisesta Instaprofiilistani.

Ja nyt tulenkin teidän lukijoiden kannalta parhaaseen kohtaan: minulla on arvottavana 3 kpl Vege Bookzineja! Sinun täytyy vain kertoa kommenteissa mikä on suosikkisi kesän kasviksista, niin olet mukana arvonnassa. Arvonta suoritetaan perjantaina 27.7. 

Sillä välin kun odottelet arvonnan tulosta, tee sinäkin näitä herkullisia pika-pika porkkanapullia, resepti löytyy alta. -Nämä olivat sen verran helppoja tehdä, koko perhe diggasi ja näiden kanssa voi tarjota ihan mitä itse haluaa couscousista kesäiseen salaattiin, joten nämä menivät kertaheittämällä arkiruokakaruselliin. 

Taidanpa muuten tehdä näitä uudestaan jo seuraavalle mökkireissulle, sillä pullat kulkevat helposti mukana mökille rasiassa ja perjantaina illalla saavuttaessa mökille, ruoan nostaminen pöytään kestää lämmittämisineen 5 minuuttia! 

Ihanan huoletonta alkanutta viikkoa kaikille, nauttikaa keleistä ja kertokaa mulle, mikä on se paras kesän kasvis! 

Tein pullien kanssa ohjeesta poiketen savupaprikalla maustettua jogurttia. Ja pulliin käytin korianterin sijasta viikonlopulta jääneet nuupahtaneet yrtit. Tämä resepti toimii tuunattunakin!
Tein pullien kanssa ohjeesta poiketen savupaprikalla maustettua jogurttia. Ja pulliin käytin korianterin sijasta viikonlopulta jääneet nuupahtaneet yrtit. Tämä resepti toimii tuunattunakin!

 

Pika-pika porkkanapullat

4 annosta, 20 min
 
  • 300 g porkkanoita
  • 1 tlk (400 g) kypsiä valkoisia papuja
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 1 kananmuna
  • 100 g juustoraastetta
  • ½ dl hienonnettua tuoretta korianteria
  • ½ tl jauhettua juustokuminaa

Kastike: 

  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 tl seesamiöljyä
  • ½ dl hienonnettua tuoretta korianteria

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 

2. Kuori ja raasta porkkanat raastimen karkealla terällä. Huuhtele pavut lävikössä kylmällä vedellä, valuta ja soseuta kulhossa sauvasekoittimella. (Huom! Lisäsin tilkan kylmää vettä tässä kohtaa, helpotti papujen soseuttamista.) Sekoita joukkoon porkkanaraaste, sitruunan mehu, kananmuna ja juustoraaste. Hienonna korianterinlehdet. Lisää korianteri ja juustokumina taikinaan. 

3. Levitä leivinpaperi uunipellille. Nostele pyörykkätaikinasta nokareita leivinpaperin päälle. Kypsennä uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pyörykät ovat hieman ruskistuneet. 

4. Valmista sillä välin kastike. Sekoita jogurtin joukkoon tilkka seesamiöljyä. Hienonna korianteri ja lisää se kastikkeen joukkoon. 

 

Kommentit (58)

Tungo

Porkkana! Suoraan omalta kasvimaalta nostettuna ja saavissa sadevedellä huuhtaistuna. Sitten vaan ääntä kohden, ihan parasta 😊

Annaleena

Kukkakaali - klassikkoainesta, nuoruudessa sitä syötiin vain gratinoituna, tänä päivänä siitä tehdään vaikka ja mitä (pizzaa, "riisiä", wingsejä, pihviä jne. sitä ihanaa gratiinia unohtamatta!

Vierailija

Maasta juuri nostetut pikkuporkkanat! Huippumakeita ja täydellisiä naposteltaviksi.

Elzu

Mulla on niin paljon suosikkeja, mutta ekana mieleen tulee tomaatti, kurkku, porkkana, parsakaali, kesäkurpitsa ja munakoiso!

Teelaapi

Kesäkurpitsa! Satoisa, herkullinen ja monikäyttöinen. Ja todella oiva tuliainen kaverille, mökille, töihin... :)

eaiio

Kesän kasviksissa on parasta oikeasti kaikki! Tuoreus, saatavuus ja maku, yhtä on vaikea valita ylitse muiden. Tykkään eniten niistä, mitä pääsee itse keräämään ja poimimaan, siksi vastaan ehkä sienet. Loppukesässä on mahtava tunnelma ja sienistä saa loihdittua vaikka mitä herkkuja. Kiitos sulle mahtavista ohjeista ja innostavasta otteesta ruoanlaittoon!

Boba Fett

Puna-, kelta- ja raitajuuri. Raakana, uunissa, grillissä, pikkelöitynä. Plus naatit hyötykäyttöön esim. salaatissa. Nam!

Tuulia S.

Aah, miten valita vain yksi suosikki? Kesä ja kasvikset ❤️ Tällä hetkellä kukkakaali, porkkana ja varhaiskaali, tuossa järjestyksessä.

riikka

Vaikea valinta, ehkä kuitenkin eniten odotan aina avomaankurkkujen ja kesäkurpitsan kypsymistä.

Aiksu

Parsakaali aina, missä muodossa tahansa. Uudet perunat, porkkanat, tomaatti, kurkku - lista on pitkä :-)

Heile_fi

Omalla parvekkeella kasvanut tomaatti ja basilika. Mulla on ekaa kertaa parvekeviljelyksiä ja olen aivan innoissani niistä. Niin ja sit aina kun ei olla kotona on kova huoli, että miten mun kasvit pärjää ;)

Alva

Avomaankurkut! Odotan niitä joka kesä kuin kuuta nousevaa. Popsin sellaisenaan, salaatissa, leivän päällä, hölskykurkkuina... Kesäkurpitsa tulee hyvänä kakkosena, voi olla että kiilaa vielä joku päivä kurkkujen ohi :)

kaima

Tiukkaa tekee kyllä valita vaan yhtä, mutta kyllä se näillä helteillä kaartuu siinä tapauksessa avomaankurkkuun. Kesäkurpitsa, porkkana ja tomaatti ois tullu hyvänä perässä. :)

Roosakaroliina

Kesäkurpitsa, kurkku ja ah ykkössijalla tomaatit 😍 jos top kolme vaan mainitsen!

manta

Suosikkini on uudet perunat, jotka ovat hyviä keitettyjä voin tai peston kanssa ja sopivat kaiken kanssa lisukkeeksi. Jos niitä ikinä jäisi yli, voi seuraavana päivänä tehdä perunasalaattia tai paistettuja perunoita. 

Zchina

Luotan ympäri vuoden porkkanaan. Pakastelantit viilentävät ja makeasti wokissa lämmittää.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Aah, ihania vastauksia! Arvonta on nyt päättynyt ja ilmoitin henkilökohtaisesti kaikille osallistujille. Tsekkaa meilisi, jospa onnetar on suosinut! 

Tulipa nälkä näitä lukiessa ja jos pitäisi valita yksi ruoka johon nämä kaikki sopii, niin se on kesäkeitto. -Rakastan!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kevät on täällä ja niin pitäisi olla nokkostenkin. Ja nokkostahan piti sitten saada heti. Tein pitkän kävelyretken lapseni kanssa, muovipussein ja kertakäyttöisin hanskoin varustautuneena. Kolusimme läpi kaikki metsiköt kierroksemme varrella, pompimme kivillä, ihmettelimme mutaisia traktorinjälkiä ja ihastelimme valkovuokkoja. Mutta missään ei ollut nokkosen nokkosta. Eikä se oikeastaan edes haitannut  – en osaa sanoin kuvata, miten onnellinen olen jokaisesta kohtaamastamme hiirenkorvasta ja mutaisesta lammikosta. Kevät on täällä! 

Kun myöhään iltapäivällä kaarsimme kärryinemme takaisin kotipihaan, melkein nauratti: siinä pihaamme vastapäätä, hiekkatien toisella puolella olevan pellon kulmassa loisti pieni pläntti juuri maasta nousevia nokkosia. Illallinen oli pelastettu! 

Nokkosista on moneen ja kerään niitä joka vuosi – kun muiden kevät alkaa parsalla, minulle kevät maistuu nokkosilta ja korvasieniltä. Pesto on helpoin tapa käyttää nokkosta, mutta tällä kertaa tein ihanan, pehmeän nokkossopan, jonka viimeistelin öljyssä tiristetyillä nokkosen lehdillä sekä hapankaalilla. Tästä tuli hurmaava, mutta myös terveellinen ruoka ja tulen tekemään tätä arkisoppaa varmaan vielä monta kertaa uudestaan tänä keväänä – niin kauan kuin nokkosia riittää. Ja nyt mulla onkin oma salainen nokkospläntti, josta riittää kerättävää! 

Nokkosten kerääminen on helppoa: kerää keväällä pieniä kasvin yläosan lehtiä ja nuppuja. Käytä puutarhahanskoja tai kertakäyttöisiä elintarvikehanskoja. Poista kotona nokkosista ruodit ja pese runsaassa vedessä. Kuivaa salaattilingolla, niin nokkoset pysyvät hyvinä käyttöön asti. 

P.S. Mulla taitaa olla nyt joku vaihe meneillään kun haluan syödä vihreitä ruokia... Katsasta uusin Kodin Kuvalehti, johon tein mun valloittavaa vihreää shakshoukaa, ja johon voi siis myös käyttää nokkosta! 

Silkkinen nokkoskeitto

  • 2 litraa nokkosta
  • 12 jauhoista perunaa
  • 1 purjo
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 12 dl vettä
  • 2 kasvisliemikuutiota
  • oliiviöljyä
  • suolaa & mustapippuria

lisäksi: 

  • maustamatonta jugurttia
  • hapankaalia

Perkaa nokkoset ja pese runsaassa kylmässä vedessä. Kuivaa salaattilingolla. Kuori perunat ja puolita. Leikkaa purjo pituussuunnassa kahtia ja pese huolellisesti, suikaloi. Kuumenna tilkka oliiviöljyä paksupohjaisessa kattilassa, lisää purjot ja kuullota pehmeiksi. Lisää perunat, vesi ja kasvisliemikuutiot ja keitä, kunnes potut ovat pehmenneet, noin 20 minuuttia. 

Lisää sitten ¾ osaa nokkosista, kiehauta ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kuumenna ½ dl oliiviöljyä paksupohjaisessa kasarissa. Tiristä jäljellä olevat nokkoset öljyssä muutamassa erässä noin 30 sekuntia ja nosta reikäkauhalla talouspaperille. Säästä öljy. Suolaa lehdet ripauksella sormisuolaa.

Tarjoa keitto hapankaalin ja jugurtin kera ja viimeistele annos nokkosen lehdillä ja tipalla oliiviöljyä. 

Kommentit (2)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Valutus riittää perunoiden kiehuessa, jos tekee nokkosesta tätä keittoa. Salaattilinko on kuitenkin hyvä jos kerää isomman saaliin eikä käytä kaikkea heti - pestyt nokkoset pysyvät parempina jääkaapissa, ne voi pakata vaikka minigrip-pussiin tai isoon vuosirasiaan. Sama muuten pätee jos kerää jääkaappiin villiyrttejä tai vaikka oman maan pinaattia: pesun jälkeen salaattilingon kautta jääkaappiin ja säilyvyys pitenee!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram