Kirjoitukset avainsanalla juhlaruokaa

Tänä vappuna en aio valmistaa perunasalaattia enkä kattaa montaa sorttia ruokaa. Rakastan juhlien järjestämistä, mutta nyt haluan vaputella mahdollisimman pienellä vaivalla. Sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, ettenkö tarjoaisi jotakin itse tehtyä: aion ottaa rennosti ja valmistaa vain yhden ruuan, jonka teen valmiiksi jo nyt viikonloppuna. Ja sellainen on mun juhlabravuuri lohipastrami.

Pastramin nimi viittaa yleensä Jenkeissä suosittuun naudan suolalihaan, mutta tässä ruuassa se tarkoittaa ainoastaan valmistustapaa, jossa lohen pinta paistetaan nopeasti, ja sen jälkeen maustetaan reippaalla otteella. Lihapastramiin kuuluu myös suolaliemi sekä jopa savustusta, mutta lohipastramissa maustettu lohi heitetään lopuksi pakastimeen maustumaan ja jähmettymään. Jäätynyt lohi otetaan puolta tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön ja leikataan paloiksi. Ja sitten lohipastrami on valmis syötäväksi! 

Juhlapäivänä tämän herkullisen ruuan esillepanoon ja tarjoiluun menee siis enää 5 minuuttia. Lohipastrami on kaunista kuin karkki ja saa yleensä vieraat haltioitumaan. Siksi riittääkin, että pöytään katetaan yksi pomminvarma herkku ja muut antimet voivatkin tulla vaikka suoraan kaupan hyllyltä. 

Ota alta resepti ja tee juhliisi lohipastramia! 

Pssst! Torstaina blogissa ohjeet siihen, miten otat kaiken irti vapusta ja järjestät kunnon kinkerit vaivattomasti.

 

Kuvan lautaset Stockmann. Pellavaliinat Lapuan Kankurit.
Kuvan lautaset Stockmann. Pellavaliinat Lapuan Kankurit.

LOHIPASTRAMI

(G, M)
  • 1 kg tuoretta lohta, paksusta etuosasta
  • 1 rkl suolaa
  • 1 dl dukkah-maustetta (resepti täällä)
  • sormisuolaa ja yrttejä tarjoiluun

Nypi lohesta ruodot ja leikkaa fileen vatsapuolelta sentin leveydeltä kalaa pois, jotta saat siistin ja suorakulman muotoisen fileen. Leikkaa file vielä pituussuunnassa kahteen tai kolmeen tankoon. 

Laita leivinpaperi puhtaan leikkuulaudan päälle ja levitä dukkah siihen ohueksi kerrokseksi. 

Suolaa fileet ja paista tangot yksi kerrallaan kuumalla ja kuivalla rautapannulla joka sivulta nopeasti niin, että lohi saa väriä, mutta jää raa’aksi keskeltä. Nosta ruskistettu lohipala dukkah-mausteen päälle lepäämään.

Kun kaikki lohi on paistettu, pyörittele tankoja dukkah-mausteessa. Kääri tanko kerrallaan kelmuun ja nipistä tankojen päistä kelmu etusormen ja peukalon väliin ja kieputa rullia, kunnes kelmu kiristyy niiden ympärille ja saat lohitangosta tiiviin ’makkaran’. Käännä kelmun päät lohitangon alle ja kiinnitä esim. palalla maalarinteippiä. Pakasta vähintään 4 tuntia.

Noin 20 minuuttia ennen tarjoilua nosta jäiset tangot leikkuulaudalle, poista kelmu ja leikkaa terävällä veitsellä 1 cm viipaleiksi. Asettele tarjoiluvadille ja koristele esim. mizunan lehdillä tai versoilla. Ripottele päälle hieman sormisuolaa. Tarjoa heti, kun lohipastrami ei ole enää kohmeessa. 

Lohi vaatii pientä muotoilua ennen tangoiksi leikkaamista. En kuitenkaan heittänyt mitään pois: paistoin vatsapuolelta poistetun ohuen palan pannulla ja söin lounaaksi salaatin kera. 
Lohi vaatii pientä muotoilua ennen tangoiksi leikkaamista. En kuitenkaan heittänyt mitään pois: paistoin vatsapuolelta poistetun ohuen palan pannulla ja söin lounaaksi salaatin kera. 

Pannu saa olla todella kuuma. Lohessa on itsessään tarpeeksi rasvaa, joten jos sinulla on hyvä, paksupohjainen pannu (kuten rautapannu), se ruskistuu kauniisti kaikkialta.
Pannu saa olla todella kuuma. Lohessa on itsessään tarpeeksi rasvaa, joten jos sinulla on hyvä, paksupohjainen pannu (kuten rautapannu), se ruskistuu kauniisti kaikkialta.

Kuorruta lohitangot reippaasti dukkah-mausteseoksella.
Kuorruta lohitangot reippaasti dukkah-mausteseoksella.

Lohitangot voivat maustua pakkasessa jopa viikon. Ota ne ulos huoneenlämpöön vasta, kun kaikki muu on valmista. Jos juhlitte monta tuntia, ja ihmiset tulevat tipotellen, sulata ja tarjoile lohipastrami tanko kerrallaan.
Lohitangot voivat maustua pakkasessa jopa viikon. Ota ne ulos huoneenlämpöön vasta, kun kaikki muu on valmista. Jos juhlitte monta tuntia, ja ihmiset tulevat tipotellen, sulata ja tarjoile lohipastrami tanko kerrallaan.

Lohipastramin voi tarjota, miten haluaa, esimerkiksi leikata ja asetella ruislastun päälle pienen majoneesitipan kera. Se on myös nätti pienen salaatinlehden päällä, jos vieraissa on gluteenittomia. Jämät käärin seuraavana päivänä riisipaperiin kesärullaksi. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Näistä aineksista syntyy 10 minuutissa herkullinen ja kaunis koristeltu hummuslautanen!
Näistä aineksista syntyy 10 minuutissa herkullinen ja kaunis koristeltu hummuslautanen!

 

Hummusta löytyy jääkaapistani aina. On pakko myöntää, että yleensä se tulee kaupan valmisruokakaapista, vaikka hummuksen valmistaminen onkin todella helppoa ja edullista. Kaupassa myytävä pieni purkki on kuitenkin juuri sopiva meille, ja sen voi iskeä pöytään saman tien, kun tulee kaupasta kotiin. Koska elämäntilanteeni on yhtä aikataulujen sumplimista, unohtelua ja myöhästyneitä ruokahetkiä, valmis hummus on elämän helpottaja, jonka otan ilolla vastaan!

Hummus hiipi jääkaappiimme kuin varkain. Nykyään se korvaa margariinin, jota en ole ostanut enää moneen vuoteen. Muutoksen takana ei ole mitään isompaa päätöstä. Ostotottumuksemme ovat vain pikkuhiljaa muokkautuneet näin.

Rakastan vaaleaa leipää ja erilaisia voikkareita, mutta yleensä voitelen leipäni mango chutneylla tai hillolla. Jos käytän rasvaa, se on voita. Mieheni ei puolestaan laittaisi hilloa leivälleen, vaikka pakottaisin, mutta hänenkin käytössään margariinipurkit ehtivät aina pilaantua ennen loppumista. Kerran hän sitten keksi käyttää voiteluun hummusta, ja niin monikäyttöisestä tahnasta tuli meillä peruselintarvike. Hummus kuuluu samoihin peruskamoihin maidon ja hedelmien kanssa. Niitä ei tarvitse erikseen kirjoittaa ostoslistaan. 

Kaikenlaisia valmishummuksia on tullut kokeiltua, ja ehdoton suosikkimme on Lidlin Baresa-merkkinen. Se on ihanan ilmavaa mutta sileää.

Kun olin lapsen kanssa kotona enkä meinannut ehtiä syödä, hummuspurkki pelasti ruokahuoltoni monena päivänä. Hummuksen ansiosta jääkaapissa oli aina jotain helppoa ja terveellistä, jota pystyi syömään yhdellä kädellä, hapankorpuilla dippaillen. Onneksi tämä härdelli meni ohi, ja nykyään ehdin toisinaan myös valmistaa hummusta itse. Mikä parasta, olemme saaneet myös lapsemme innostumaan hummuksesta ja vihannestikkujen dippailusta. 

Hummus toimii arkipöydässäkin ja siihen voi lisätä haluamiaan tilpehöörejä tai dipata vihanneksia suoraan hummuspurkkiinkin. Laitoin omaamme täkyiksi kirsikkatomaatteja, jotka ovat Alfan suosikkivihannes. Taatelit eivät sitten maistuneetkaan vauvalle ollenkaan ja niitä saatiin kaivaa veitsellä ruokapöydän rakojen välistä.
Hummus toimii arkipöydässäkin ja siihen voi lisätä haluamiaan tilpehöörejä tai dipata vihanneksia suoraan hummuspurkkiinkin. Laitoin omaamme täkyiksi kirsikkatomaatteja, jotka ovat Alfan suosikkivihannes. Taatelit eivät sitten maistuneetkaan vauvalle ollenkaan ja niitä saatiin kaivaa veitsellä ruokapöydän rakojen välistä.

 

Niin arkiseksi kuin hummus meillä onkin muuttunut, on sillä paikkansa pöydässä myös silloin, kun tulee vieraita. Silloin suosin usein ruokia, jotka ovat upean näköisiä, mutta hävettävän helppoja valmistaa. Hummukselle riittää, kun sen laittaa nuolijalla lautaselle ja pirskottelee päälle oliiviöljyä ja maustetta: esimerkiksi dukkaa tai sumakkia. Jos käytettävissä on 10 minuuttia, voi jo tehdä koristellun hummuksen, joka tekee taatusti vaikutuksen!

Taatelihummus on yksi suosikeistani, kun pistän hummukseen tilpehöörejä ja koristelen sen. Makeasta taatelista ja kirskkatomaatista syntyy hurmaava salsa, joka sekoittuu hummukseen dippaillessa ja nautiskellessa. Tästä reseptistä löytyy yksi versio Samassa liemessä -keittokirjastamme, mutta tällä kertaa tein sen jääkaapistani löytyneistä tykötarpeista, ja lopputuloksesta tuli tillinen ja sipulinen.

Koristeltu hummus sopii sekä arkipöytään että illanistujaisiin. Kata sen kanssa pitaleipiä, ohutta näkkäriä tai tuoretta leipää. Erityisen terveellinen ruoasta tulee, kun sen kanssa tarjoaa baakkelssien sijasta endiivin lehtiä tai selleritikkuja. 

TAATELIHUMMUS

Neljälle

  • 1 prk (n. 200 g) valmista hummusta
  • 6 tuoretta taatelia
  • 6 kirsikkatomaattia
  • 2 kevätsipulin vartta
  • 1 rkl hienonnettua salottisipulia
  • ½ dl hienonnettua tilliä
  • 1 korkillinen valkoviinietikkaa
  • mustapippuria
  • sormisuolaa
  • oliiviöljyä
  • ½ dl paahdettuja mantelilastuja

Poista taateleista kivet ja pilko ne muutamaan osaan. Pilko kirsikkatomaatit ja sekoita taateleiden kanssa. Hienonna kevätsipuli ja sekoita se, salottisipuli ja tilli taateleihin ja kirsikkatomaatteihin. Mausta seos valkoviinietikalla, mustapippurilla ja ripauksella sormisuolaa. (Suolan voi jättää pois, jos joukossa on pieniä ruokailijoita).

Levitä hummus lautaselle ja tee sen pintaan teelusikalla spiraali. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä ja kasaa taateli-tomaattiseos keskelle hummusta. Koristele mantelilastuilla.

Tarjoa koristellun hummuksen kera esimerkiksi lämmitettyjä ja suikaleiksi leikattuja pitaleipiä, siemennäkkäriä ja ruislastuja, tuoretta leipää tai vihannestikkuja. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Belugalinssipohjainen salaatti on sopiva lisuke pääsiäislampaalle ja maistuu sellaisenaankin.

Juhlaruokia valmistaessa yksi suurimmista haasteista on se, miten huomioida erikoisruokavaliot. Paljastan teille reseptini helppoon emännöintiin: tee juhlaruuat vegaanisina!

On hyvin normaalia, että kymmenen ihmisen porukasta jopa puolella on joitain ruokavalioon liittyviä tarpeita. Ruokien valmistamisesta ja kattamisesta tulee silloin helposti palapeli, jossa osa ilosta menee sen miettimiseen, miten korvaan mitäkin, ja miten merkitsen ja laitan ruuat esille. Tästä selviää kunnialla, kun tekee vähemmän, mutta parempaa. Juhlatarjoilut suunnittelen yleensä näin:

  • Valmistan ruuat pääosin vegaanisina ja gluteenittomina. Silloin ne sopivat myös niille, joiden vatsa ei siedä maitoa, eikä erikseen muunneltuja versioita ruuista tarvita. 
  • Mitä selkämpi ja suoraviivaisempi menu on, sen kivempi vieraiden on maistaa kaikkea tarjolla olevaa, ja sen vähemmän emäntänä täytyy selittää, mitä missäkin olikaan. 
  • Lähden suunnittelussa liikkeelle kauden kasviksista ja rakennan menun niiden ympärille. Usein jo vihanneksilla, pähkinöillä ja yrteillä saa niin ihanan kokonaisuuden, ettei maitotuotteita tai kananmunia kaipaa.
  • Vierailla voi toki olla spesifimpiä tarpeita – kuten sitrusallergia, mausteyliherkkyyttä tai pähkinäallergia – mutta nämä ainesosat on useimmiten helppo muuttaa. Muutokset onnistuvat erityisen helposti vegaanisessa ruuassa, jossa ruoka on harvemmin riippuvaista rakennetta tuovista allergeeneistä, kuten kananmunasta.
  • Jos haluan tarjota juustoa tai maitotuotteita, laitan ne erikseen esille: revin laakeaan kulhoon buffalomozzarellaa ja pirskottelen päälle oliiviöljyä, tai teen fetasta murua tuoreen tillin ja kevätsipulin kanssa. 

Olen itse lihansyöjä, ja pääsiäisenä juhlapöytääni kuuluu joko lammas tai lintu. Menun päärunko on kuitenkin kasviksissa, ja liha on vain kiva pieni juhlalisä. Silloin lihaa ei tarvitse ostaa niin paljon ja voin ostaa luomulihaa. Jos tarjoan lihaa tai kalaa, valitsen yhden lajin – en siis tee kanaa, lihaa JA kalaa. Lisäksi liharuuan pitää olla sellainen, jonka voi valmistaa edellisenä päivänä, ja jonka makumaailma tukee tarjolla olevia kasvisruokia. Juhlapäydässäni voi olla esimerkiksi paahtopaistia, kokonainen lampaanviulu, ohueksi viipaloitua ankanrintaa tai vaikkapa savustettua siikaa.

Nappaa tästä kolme herkullista lisuketta pääsiäispöytään

Paahdettu selleri on yksi bravuureistani, ja käytän siihen niitä yrttejä, joita sattuu olemaan. Myös porkkanat ovat kuuluneet kauan repertuaariini. Porkkanoita tehdessä kannattaa olla tarkkana, että lisää kastikkeen porkkanoiden joukkoon, kun ne ovat vielä lämpimiä: silloin porkkanat imaisevat kunnolla itseensä etikan ja chilin maun! Belugalinssit puolestaan kuuluvat minusta talven juhlapöytään, ja tässä salaatissa maistuvat sekä Lähi-idän mausteet että kauden upeimmat hedelmät granaattiomena ja pomelo.

Näiden kolmen vegeruuan tähteistä saa seuraavana päivänä koottua itselleen herkullisen salaatin. Jos on kaikkiruokainen, voi oheen tehdä uppomunan tai paistaa palan mehevää lohta. 

Herkullista pääsiäistä!

PS. Lauantaina julkaisen ihanien lammaspiiraitteni ohjeen, sillä mikäpä on parempi tapa käyttää lampaanviulun tähteet kuin lihapiiraisiin?

PAAHDETTU JUURISELLERI YRTTIKASTIKKEELLA

kuudelle, valmistusaika 1 t 20 min. 
  • 1 juuriselleri (n. 1kg)
  • 100 g hasselpähkinöitä
  • oliiviöljyä
  • suolaa

vihreä kastike:

  • n. 3 dl tuoreita yrttejä (esimerkiksi tilliä, persiljaa, basilikaa, lipstikkaa)
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl suolaa

Paahda pähkinät 160-asteisessa uunissa 6 minuuttia. Kumoa lautaselle jäähtymään. Hiero pähkinöitä keittiöliinan välissä niin, että kuoret irtoavat. Poimi pähkinät sivuun ja heitä kuoret pois. Ei haittaa, vaikka kaikki kuoret eivät lähde. Tärkeintä on, että saat ison osan kuorista pois, jotta ne eivät sottaa salaattia. Nuiji pähkinöitä morttelissa muutaman kerran, jotta ne halkeavat.

Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Kuori selleri vihannesveitsellä ja leikkaa se 1,5 cm paksuiksi kiekoiksi ja kiekot 1,5 cm paksuisiksi tangoiksi. Levitä tangot uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Laita sellerit uunin keskiosaan ja paahda noin 50 minuuttia, käännä sellereitä kerran paahdon aikana. Selleritangot ovat valmiita, kun ne alkavat ruskistua. 

Tee sellerien paahtuessa vihreä kastike: yhdistä kaikki ainekset kannuun ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.

Anna selleritankojen jäähtyä hetken, ja kasaa ne sitten tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vihreää kastiketta ja viimeistele pähkinöillä.

HARISSAPORKKANAT

Kuudelle, valmistusaika 15 minuuttia
  • 500 g porkkanoita
  • 1 tl harissaa
  • 2 tl väkiviinaetikkaa
  • n. 1 tl sormisuolaa
  • n. 1 tl nigellansiemeniä tai mustia seesaminsiemeniä
  • koristeluun tuoreita yrttejä, esimerkiksi lehtipersiljaa tai minttua

Kuori porkkanat ja leikkaa ne pituussuunnassa neljään osaan. Höyrytä porkkanat kypsiksi, mutta rapsakoiksi. Aikaa tähän menee noin 2–3 minuuttia.

Sekoita etikka ja harissa. Kun porkkanat ovat valmiita, huuhtele ne nopeasti jääkylmällä vedellä ja nosta sitten kulhoon pihdeillä. Kaada päälle harissakastike ja kääntele varovasti, jotta kastike maustaa porkkanat kaikkialta. Ripottele päälle sormisuolaa ja kääntele. Nosta tarjoiluvadille ja koristele tuoreilla yrteillä ja nigellansiemenillä.

Vinkki! Jos sinulla ei ole höyrytyskoria, porkkanat voi keittää. Höyrytys on kuitenkin nopea ja hellävarainen tapa kypsentää kasviksia varsinkin salaatteihin ja kevyisiin ruokiin. Helpoimmalla pääsee ostamalla kattilan pohjalle laitettavan auki taittuvan korin. Sellaisen saa alle kympillä! 

RUBIINISALAATTI 

kuudelle hengelle, valmistusaika 25 minuuttia + jäähdytys ja marinointi 30 minuuttia
  • 3 dl belugalinssejä
  • 1 tl suolaa
  • 1 granaattiomena
  • ¼ pomelohedelmä
  • 100 g babypinaattia
  • koristeluun tuoretta tilliä tai rucolaa

kastike:

  • 8 kuivattua, pehmeää aprikoosia
  • 1 shalottisipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl aniksen siemeniä
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ½ tl juustokuminaa
  • ½ tl jauhettua kanelia
  • 1 rkl agavesiirappia
  • ripaus suolaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl valkoviinietikka

Huuhtele linssit kylmällä vedellä. Laita ne kattilaan runsaassa kylmässä vedessä, lisää suola. Kiehauta ja keitä 20 minuuttia. Huuhtele siivilässä kylmällä vedellä ja laita kulhoon.

Tee linssien keittyessä kastike: Leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi. Leikkaa shalottisipuli ohuiksi renkaiksi, raasta valkosipuli. Laita sipulit, aprikoosit ja loput kastikkeen ainekset lasipurkkiin, sulje kannella ja ravista. Kaada kastike linssien joukkoon ja sekoita.

Anna linssien marinoitua jääkaapissa 30 minuuttia. Pese sillä välin babypinaatti. Irrota granaattiomenan siemenet. Irrota pomelon hedelmäliha sen kalvoista.

Sekoita juuri ennen tarjoilua puolet granaattiomenan siemenistä linsseihin, tarkista maku ja säädä tarvittaessa suolan määrää. Kasaa salaatti vuorottelemalla babypinaattia ja marinoituja linssejä. Viimeistele lopuilla granaattiomenan siemenillä ja pomelolla sekä yrteillä. 

Kommentit (3)

Eeviannaliisa

Muuten hyvä,mutta Citymarketin hedelmävastaava sanoi että nyt ei ole pomeloita.

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Se on varmasti näin että kaikissa kaupoissa ei ole. Pomelokausi alkaa marraskuussa ja loppuu näillä näppäimillä, Prismassa vielä oli. Pomelon sijasta voi käyttää mitä vaan muuta haluamaansa sitrushedelmää tai jättää sen pois.

Eeviannaliisa

Ostinkin verigreippiä, vaikka sitäkään ei kaikki meidän porukassa voi syödä, koska se vaikuttaa mm kolesterolilääkkeiden kanssa siten että voi jopa aiheuttaa maksavaurioita. Mutta laitan sen salaatin toiseen laitaan.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram