Kirjoitukset avainsanalla vinkit

Kaupallinen yhteistyö
Yhteystyössä Keiju:n kanssa

Joka kesän ensimmäinen grilliateria jää mieleen. Tänä vuonna mökki laitettiin kesäkuntoon kreikkalaisilla mauilla siivitettynä ja grillasin aivan ihanan lämpimän kesäkurpitsasalaatin. Sitä valmistaessa tuli mieleen miten helppoa kasvisten grillaaminen oikein onkaan. Silti tänäkin kesänä monilla mökeillä uitetaan kasviksia ihan turhaan grillikastikkeissa ja marinadeissa, kun vähemmälläkin vaivalla saisi enemmän makua. Tässä tulee vihannesten grillaamisen ABC! 

 

On aika korkata mökki ja ottaa vastaan kuumat kesäviikonloput sekä sateiset vapaapäivät kesämökin vällyjen alla. Räsymatot tampataan, ikkunat pestään ja keittiö varustellaan taas valmiiksi kesäruokien kokkailuille. Meidän pieni kesäasuttava mökki järven rannalla on rentoilun päämaja. Täällä elämä pyörii ruoan, saunomisen ja ulkonaluumuilun ympärillä. 

Kesäkeittiöni on simppeli, mutta toimiva!
Kesäkeittiöni on simppeli, mutta toimiva!

Tänäkin kesänä grillataan ja otetaan kaikki irti mahdollisuudesta kokkailla ulkoilmassa. Meidän mökillä kesäkeittiön virkaa toimittaa pieni grilli ja sen viereen viritetty vanha klaffipöytä, joka toimii sekä kokin että tiskaajan työtasona. Kernimuovilla päällystetty pöytä on peräisin vuosikymmeniä ennen minun tuloani tähän perheeseen. Kesä alkaa kun nostan sen nojaamasta puukasan vierestä keskelle pihaa ja pyyhin puhtaaksi hämähäkin seiteistä. 

Mökille kannamme joka kesän aluksi uudet tarvikkeet. Tuodaan pastaa, tölkkielintarvikkeita, vissyä ja aina uudet öljyt, mausteet ja soosit. Koko keittiö nimittäin tyhjennetään talveksi. Hiirille ja oraville soisin pienen siivun omistani, vaan jyrsijöitä haitallisempaa kuiville elintarvikkeille ja kastikkeille on mökin ilmasto. 

Öljyt, sinapit, paprikajauheet ja suolat eivät avaamisen jälkeen kestä talven yli. Lämpötilan vaihtelut, kostea ilma ja valo heikentävät niiden makua. Mieluummin otan syksyllä kaiken kotiin kaupunkiin ja käytän talven aikana pois, kuin maustan taas seuraavana kesänä vuosikerta-kardemummalla, joka maistuu talven jäljiltä enää pahvilta. 

Mausteista kannattaa ottaa vain ne mitä sinä oikeasti käytät ruoanlaitossasi. Jokaista sorttia ei tarvitse olla. 

Öljyistä ehdoton on rypsiöljy. Sillä sivelen grillattavat lihat ja kasvikset, mutta myös sipaisen muutaman tipan muurinpohjapannuun joka käytön jälkeen, jotta pannu pysyy käyttövalmiina seuraavaan kertaan. Joka kevät ohjelmassa on myös grillin huolto, jolloin rypsiöljy viimeistelee hinkattujen grilliritilöiden pinnan. 

Rypsiöljyistä ruoanlaittoon klassisen rypsin lisäksi tykkään käyttää maukasta kylmäpuristettua rypsiöljyä maustamiseen ja salaatinkastikkeisiin. Uusi tuttavuus on sitruunalla maustettu rypsiöljy, jolla voi myös paistaa. Muita mökkielämään sopivia öljyjä löytyy täältä lisää!

Mausteita ei tarvitse ostaa kokonaisia uusia purtiloita, riittää kun ottaa sen verran mitä kauden aikana käyttää – on helpompaa täydentää suosituimpien mausteiden varastoja kuin ihmetellä syksyllä kaupungissa miten saa käytettyä kaksi purkillista kurkumaa ennen kuin ne vanhenevat. 
Mausteita ei tarvitse ostaa kokonaisia uusia purtiloita, riittää kun ottaa sen verran mitä kauden aikana käyttää – on helpompaa täydentää suosituimpien mausteiden varastoja kuin ihmetellä syksyllä kaupungissa miten saa käytettyä kaksi purkillista kurkumaa ennen kuin ne vanhenevat. 

No miten sitten käytän öljyjä ja kaikkia mökille kantamiani mausteita? Marinadit ovat ehdottomasti paikallaan grillattaville lihoille ja jauhelihakebakot saavat omat mausteensa, mutta ihan oma juttunsa on kasvikset. Niitä ei nimittäin kannata marinoida laisinkaan. 

Suolaa lukuun ottamatta mausteiden imeyttäminen raakoihin vihanneksiin on aika vaikeaa ja jopa ihan turhaa, kun marinadi hulahtaa kuitenkin heti pois vihannesten liukkaasta pinnasta kun nostat ne grilliin. Sen sijaan että heittäisin marinadini harakoille ennen kasvisten lisäämistä grilliin, lisään makukastikkeen kasviksiin vasta sen jälkeen kun olen paahtanut ne kypsiksi. Kuumat, kypsät kasvikset oikein imaisevat itseensä makuaineita ja esimarinoinnin sijasta grillin äärelle kannattaakin varata aikaa kasvisten jälkimaustamiseen. 

Rypsiöljyä kuluu kesäkeittiössäni. Ennen grillauksen aloitusta kaadan sitä valmiiksi kippoon, josta öljyä on helppo sivellä grillattavien päälle tai suoraan grillin ritilöille estämään ruokien takertumista.
Rypsiöljyä kuluu kesäkeittiössäni. Ennen grillauksen aloitusta kaadan sitä valmiiksi kippoon, josta öljyä on helppo sivellä grillattavien päälle tai suoraan grillin ritilöille estämään ruokien takertumista.

Kasvisten grillaamisessa on tärkeää sivellä ne öljyllä. Öljy pitää kasviksen pinnan kosteana, auttaa sen pintaa paahtumaan ja estää kosteaa kasvista, kuten leikattua kesäkurpitsaa takertumasta grillin ritilään.
Kasvisten grillaamisessa on tärkeää sivellä ne öljyllä. Öljy pitää kasviksen pinnan kosteana, auttaa sen pintaa paahtumaan ja estää kosteaa kasvista, kuten leikattua kesäkurpitsaa takertumasta grillin ritilään.

Ennen grillaamista pikkusormet voivat ripotella kasviksien leikatuille pinnoille suolaa.
Ennen grillaamista pikkusormet voivat ripotella kasviksien leikatuille pinnoille suolaa.

Toinen tapa maustaa grillikasviksia on tehdä niille sivelykastike, jota voidellaan kasviksiin sitä mukaa kun ne grillaantuvat. Sivelykastikkeeseen olisi hyvä lisätä sokeria tai hunajaa, joka auttaa kastikkeen takertumista paahtuvan kasviksen pintaan. 

Lue alta mun vihannesten grillauksen ABC. Syventäviä tietoja löytyy osoitteesta https://www.keiju.fi/oljyakatemia/kurssi-6-grillauksen-perusperiaatteet/ jossa voit myös suorittaa öljyakatemian grillauskurssin, oppia muitakin kullanarvoisia kokkausvinkkejä ja jopa voittaa tuotepalkintoja. 

Vihannesten grillaamisen ABC:n jälkeen sormesi varmasti syyhyävät päästä grillin ääreen? Kokeilepa seuraavalla kerralla lämmintä kesäkurpitsasalaattiani, löydät sen reseptin jutun lopusta! Mukana myös lammaskebakkojen ja hurmaavan tomaattikastikkeen ohje. 

VIHANNESTEN GRILLAAMISEN ABC

  • Harvaa vihannesta kannattaa marinoida. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (esim. herkkusienet) raaka vihannes ei ime itseensä marinadin aineksia, joten marinointi on mausteiden ja ajan hukkaan heittämistä.
  • Ennen grillausta voitele kasvikset rypsiöljyllä joka estää niiden kuivumisen ja auttaa paahtamisessa. Suolaa voi ripotella leikkauspinnoille. 
  • Kasvikset kannattaa maustaa vasta grillaamisen jälkeen, eli nosta grillatut vihannekset vuokaan ja lisää maustekastike tai mausta sitruunalla/etikalla, mausteilla ja yrtiellä ja tarjoa. Toinen tapa on sivellä kasviksia grillaamisen aikana grillauskastikkeella; sivele kastike kuuman kasviksen pintaan ja kääntele kasviksia usein ja sivele kastike aina juuri käännetylle pinnalle. 
  • Kasvikset, kuten lihakin tarvitsevat onnistuakseen kuuman grillin tai kunnon hiilloksen. Malta siis odottaa että grilli on valmis ennen kuin lisäät kasvikset.  
  • Huomioi että vihanneksissa voi mennä kauemmin kuin lihoissa kuten pihvit tai makkarat. Etenkin ’kovat’ vihannekset kuten paprika, sipuli, maissi ja kokonaisena grillattu munakoiso ottavat kypsyäkseen kymmenestä minuutista puoleen tuntiin. 
  • Älä anna liekkien nuolla grillattavia vihanneksia. Liekki nokeaa vihannesten pinnan eikä noki maistu hyvältä. Noki on eri asia kuin tummaksi paahtunut pinta lihassa ja kasviksissa. Jos liekit alkavat nousemaan, nosta grillattavat ruoat sivuun tai grillin ’piippuhyllylle’ ja odota liekkien laantumista.

 

Sivelen myös aina pihvit ja lihat rypsiöljyllä ennen grilliin laittamista.
Sivelen myös aina pihvit ja lihat rypsiöljyllä ennen grilliin laittamista.


Juuri grillistä nostetut kuumat kasvikset imevät itseensä maut helposti. Yksinkertaisimmillaan kasvisten maustaminen on sitruunamehun tai etikan pirskottelua ja yrttien lisäämistä. 
Juuri grillistä nostetut kuumat kasvikset imevät itseensä maut helposti. Yksinkertaisimmillaan kasvisten maustaminen on sitruunamehun tai etikan pirskottelua ja yrttien lisäämistä. 

LÄMMIN KESÄKURPITSASALAATTI

  • 2 kesäkurpitsaa
  • n. 3 rkl Keiju rypsiöljyä
  • suolaa
  • 100 g fetajuustoa
  • minttua
  • ½ sitruuna
  • (mausteita, esim. juustokuminansiemeniä & chililastuja tai mustapippuria ja seesaminsiemeniä)

Leikkaa kesäkurpitsat keskeltä kahtia ja puolikkaat pituussuunnassa kolmeen, reilun sentin paksuun viipaleeseen. Asettele viipaleet leikkuulaudalle leikkauspinta ylöspäin. Voitele palat rypsiöljyllä ja mausta suolalla. 

Nosta kesäkurpitsaviipaleet grilliin öljytty puoli alaspäin. Voitele viipaleiden paahtuessa myös toinen puoli. Grillaa kuumassa grillissä noin 2 minuuttia, tai kunnes viipaleet ovat paahtuneet, käännä ja paahda myös toiselta puolelta. 

Nosta viipaleet tarjoiluvadille. Purista kesäkurpitsoille sitruunamehua ja murusta fetajuusto kesäkurpitsojen päälle. Viimeistele repimällä päälle tuoretta minttua ja ripottelemalla kesäkurpitsaviipaleiden päälle rouheita mausteita. 

 

LAMMASKEBAKOT & TOMAATTIKASTIKE

  • 400 g karitsan jauhelihaa
  • 1 valkosipulin kynsi, raastettuna
  • 1 tl kuivattua meiramia
  • 1 tl juustokuminaa
  • ½ tl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl korppujauhoja
  • 1 kananmuna
  • Keiju rypsiöljyä grillaamiseen

Tomaattikastike

  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 1 punainen paprika
  • 1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
  • n. 2 rkl sitruunan mehua
  • n. 2 rkl Keiju tomaatti, valkosipuli & yrttiöljyä

Yhdistä jauheliha, valkosipuli, kuivat mausteet, korppujauhot ja kananmuna kulhossa. Sekoita ja laita jääkaappiin maustumaan. 

Tee tomaattikastike. Laita saksanpähkinät likoamaan lämpimään veteen puoleksi tunniksi. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja pilko muutamaan osaan. Valuta aurinkokuivatut tomaatit siivilässä ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta saksanpähkinät. Laita kaikki ainekset öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Käynnistä tehosekoitin ja jauha sileäksi tahnaksi, samalla lisäten öljyä ohuena norona kunnes saat pehmeän tahnamaisen koostumuksen. Laita jääkaappiin vetäytymään. 

Muotoile jauhelihasta 4-6 kebakkoa ja laita vartaisiin. Sivele kebakot rypsiöljyllä jotta ne eivät takerru grillin ritilöihin. Grillaa kebakot kuumassa grillissä kypsiksi, käännellen kebakkoja jotta ne ruskistuvat joka puolelta. Tarjoa kylmän kastikkeen kera. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mitäpä, jos järjestäisit ensi kesänä juhlat pellolla?

Kaikenmaailman kinkereissä sitä on tullut oltua ja monenmoisissa olen ollut järjestäjänäkin, mutta koskaan en ole istunut 70 muun vieraan kanssa keskelle hämäläistä peltoa katetun pöydän ääressä nauttimassa illallista pitkän kaavan mukaan.

Heinäkuun viimeisenä sunnuntaina juhlittiin ystäväni Pipsan syntymäpäiväjuhlia ja sankaria juhlistamaan saapui ystäviä ympäri Suomen ja jopa rapakon takaa. Juhlapaikkana oli hänen miehensä perheen tila. Pukukoodina oli 'glitteriä, glamouria ja kumisaappaat', pähkinänkuoressa siis fabylöösinä pellolla. Aurinko paahtoi, juoma oli kylmää ja ruoka taivaallista. Ilta huipentui livemusaan vanhojen aittojen keskellä ja yöksi jääneet vieraat kömpivät vasta aamun sarastaessa majapaikaksi pystytettyyn jurttaan. 

Kesän juhlat alkavat olemaan takanapäin, mutta moni jo suunnittelee ensi vuoden isoja juhlia. Miksei jopa hääillallista voisi nauttia pellolla?

Peltojuhlien ei toki tarvitse olla valtavat, vaan ihanan illallisen voi kattaa ihan pienellekin porukalle. Peltoillallinen vaatii hyvät järjestelyt, mutta näillä vinkeillä järjestät ensi kesänä bileet pellossa. Samat vinkit pätevät, oli sitten kyseessä 10 tai 100 hengen pippalot, pellolla tai pirtissä, joten ota tästä neuvot talteen juhlien järjestämiseen. 

1. Ruoka

Kun järjestää ikimuistoiset juhlat, voi olla paikallaan kerrankin heittää essu keittiönnurkkaan ja nauttia muiden tekemästä ruuasta.

Jos päädyt tähän, lähetä hyvissä ajoin tarjouspyynnöt cateringyrityksille. Tarjouspyynnössä olisi hyvä olla henkilömäärä, juhlapaikka, summittainen aikataulu illan kulusta, toiveet ruuan suhteen sekä ennen kaikkea ruokaan varattu budjetti. Budjetti auttaa cateringyritystä hahmottamaan kohtaako toiveesi heidän tarjoaman paketin kanssa. Muista mainita mikäli tarvitset myös astiat. 'Peltocatering' vaatii erikoisjärjestelyjä, joten ole ajoissa liikenteessä, jotta sopiva, seikkailumieltä omaava cateringyritys löytyy ja ruuan ja järjestelyjen suunnitteluun on riittävästi aikaa. 

Isoissa juhlissa on hyvä miettiä haluaako buffetin tai kenties ruuat jaettuna vadeittain pöytiin. Itse suosin jälkimmäistä: silloin vieraiden ei tarvitse pomppia edes takas buffan ja pöydän väliä ja kaikki syövät suunnilleen samaan aikaan.

2. Jäät & kylmäsäilytys

Osta jäät aina valmiina. Tänä kesänä helle yllätti monet juhlijat ja kaupoista sai turhaan etsiä valmiita jääpaloja, paikoitellen markettien pakastimet ammottivat tyhjyyttään. Varaudu tekemällä jäätilaus etukäteen ja jos on isosta määrästä kyse, kannattaa säästää omia organisointihermojaan ja tilata myös jäiden kuljetus. Itse käytän Karhujäätä.

Jos juhlat ovat isot, vuokraa pari jääkaappia, sillä kylmäsäilytystilaa ei ole koskaan liikaa ja juomat ja ruuat on hyvä pitää erillään. Näitä voi kysyä esimerkiksi telttavuokraamoista. Jos juhlat ovat keskellä kesää, varaa jääkaapit hyvissä ajoin, sillä ne voivat olla suosituimpina juhlaviikonloppuina kiven alla.

3. Astiat & kalusto

Panosta astioihin. Kaunis kattaus viinilaseineen saa melkein minkä tahansa vajan elävöitettyä juhlavaksi. Tämä oli asia, jossa en halunnut säästää häissämmekään ja otimme asiat vuokraamosta, joka kuljetti astiat juhlapaikalle valmiissa astiapakeissa, puhtaina ja kiillotettuina. Vuokra-astioissa on myös se plussa, että ne voi palauttaa likaisina, joka on selvää hermojen ja ajan säästämistä. Jubileen sivuilla on mainio astiavuokraussivusto, johon voi tehdä netissä tilauksen, ja johon päivittyy koko ajan reaaliaikainen vuokrakorin hinta, joka helpottaa myös budjetointia. 

Jos juhlissa tarvittavat astiat saa kasaan sukulaisilta ja ystäviltä, se on tietenkin mainio vaihtoehto. Mutta jos lainaaminen edellyttää paljon ajelua ympäriinsä, jotta saa tarvittavan määrän kasaan (eikä pidä unohtaa, että laina-astiat tulee tiskata), kannattaa vielä kerran miettiä onko vaiva sen arvoista. -Olisiko sinulle tai juhlien järjestelyissä auttaville ystäville jotain tähdellisempää tekemistä? Ja niin paljon kuin houkuttaakin ostaa kaupasta 30 kpl edullisia skumppalaseja ’koska ne maksoi vaan euron kappaleelta’, mieti, tarvitsetko niitä laseja oikeasti niin usein, että niitä kannattaa säilöä kellarissa, saatika valmistaa jossain tehtaassa toisella puolella maailmaa yksiä kinkereitä varten.

Muista myös miettiä ruokailuastioiden lisäksi vesikannut ja tarjoiluastiat. Varaa viinilaseja 1,5 x määrä vieraisiin nähden, jos juhlat jatkuvat vielä illallisen jälkeen: laseja menee rikki, vieraat unohtavat niitä pöytiin ja ikkunalaudoille, yksi lasi / vieras ei vaan koskaan riitä. 

Astiavuokraamoista saa myös pöytiä ja tuoleja, tai voit tilata ne esimerkisi Cosa Nostra Crewlta, joka on erikoistunut tapahtumarakennukseen. 

4. Tarjoilijat

Cateringyrityksen kautta saa tarjouksen tarjoilijoista ja yleensä cateringfirmoilla on omat luottotyypit, jotka tuntevat menun ja yrityksen käytännöt. Jos kuitenkin haluat palkata omat tarjoilijat, mieti kuka heistä on päävastuussa siitä, mitä tehdään ja missä järjestyksessä, jotta sinun ei tarvitse olla jakamassa tehtäviä ja huolehtimassa aikataulusta.

1 tarjoilija / 30 vierasta on hyvä määrä, silloin homma pyörii kuin vettä vaan.

5. Koristelu & kukat

Kauniin juhlapöydän saa ilman askarteluakin, kun miettii astiat, lasit ja kukat pöytiin. Pöytäliina tekee juhlan tunnun ja kimppu kedon kukkia on usein kaikki mitä tarvitset kattauksen, ruuan ja hyvien ystävien lisäksi. 

Vuokraamojen pöytäliinat ovat järjestäen valkoisia, joten jos valkoinen ei ole juttusi, hanki pakka jotain kuviollista puuvillakangasta, jossa viinifläkit ja kesäheinien höttöset eivät haittaa. Pipsan juhlissa kankaana oli Vimma companyn sinivalkoraidallinen kangas. Myös eriparipöytäliinat näyttävät hauskalta keskellä peltoa.

6. Sateensuoja

Mieti varasuunnitelma huonolle säälle, joko teltta tai sisätila. Kysy harrastusseuralta tai seurakunnalta telttaa lainaan tai vuokralle. Sitten vaan sormia ristiin, että sää suosii! 

7. Kutsut

Pipsan juhlien kutsut tulivat Paperless Post -nettisivuston kautta sähköisenä. Saman sivuston kautta onnistui ilmoittautuminen juhliin ja kaikki tiedot osoitteineen ja saapumisohjeineen löytyivät saman linkin takaa. Pipsa itse pystyi reaaliaikaisesti näkemään ilmoittautuneet ja lähettämään muistutukset niille, jotka eivät olleet vastanneet kutsuun. 

Lähetä kutsu noin 2 kuukautta aiemmin, etenkin kesän kynnyksellä ja aseta myös deadline kutsuun vastaamiselle, jonka jälkeen sinun on helppo vielä tarkistaa henkilökohtaisesti ilmoittamatta jättäneet vieraat läpi. Muista kertoa kutsussa juhlan luonne ja varaa hellehattuja ja kumppareita tai crocseja niille vieraille, jotka eivät ole muistaneet varautua juhlaan.

Ja lopuksi tärkein vinkki, jonka annan kaikille isoja juhlia järjestäville: tee juhlistasi sinun näköiset, ja kun päivä tulee, nosta kädet ilmaan ja nauti. Kun juhlat on suunniteltu ja polkaistu käyntiin, et voi enää tehdä mitään ja pitää vaan antaa illan viedä. Ota yllätykset avosylin vastaan ja nauti kaikesta mitä ympärilläsi tapahtuu! 

Kommentit (2)

Meri-Tuuli
Liittynyt6.3.2018

Siis nämä olivat kyllä vuosisadan bileet! Aivan Pipsan näköisen ja tuntuiset juhlat, joita tullaan muistelemaan pitkään!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018

Kategoriat