Kirjoitukset avainsanalla helppo resepti

Pipsan ja minun Samassa Liemessä -ohjelman yllättäväksi hittireseptiksi nousi dukkah-lohi. Siinä tuttu lohifile leikattiin annospaloiksi ja palat pyöriteltiin dukkah-mausteseoksessa ja paistettiin pannulla. Yksinkertaista!
Reseptin juju oli tarjota uusi, helppo tapa maustaa lohta. Käytimme ohjelmassa valmista dukkah-maustetta, jota saa esimerkiksi Stockan Herkusta, mutta emme arvanneetkaan, että reseptistä tulisi niin iso hitti että mauste loppuisi hetkellisesti kaupoista. Onneksi sitä on helppo tehdä itse.

Ohjelman jälkeen saimme Pipsan kanssa paljon yhteydenottoja ja kyselyitä mausteesta. Ensihätään jaoin kysyjille linkkiä Soppa 365:n muutaman vuoden takaiseen mainioon dukkah-reseptiin. Moni varmasti löysi muitakin reseptejä – Google löytää 791 000 osumaa. 

Dukkah recipe -haun tulosmäärä kertoo myös siitä, että yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole. Omani on muokkautunut vuosien varrella ja olen lisännyt siihen esimerkiksi fariinisokerin, jonka en usko kuuluvan perinteiseen egyptiläiseen tapaan valmistaa dukkaa. Kokeile ihmeessä ja nappaa itsellesi hurmaava ja erilainen mauste, jolla saa helposti uusia vivahteita arki- ja juhlakokkailuun!

Teen omani maustemyllyssä, jonka ostin marketin alelaarista. Se on toiminut kuin unelma! Monien yleiskoneiden mukana tulee maustemyllyosa tai pienempi tehosekoitinkulho, joka on tarkoitettu pähkinöiden, kahvin ja mausteiden jauhamiseen. Toki valmistus hoituu myös huhmareella tai morttelilla, kun jaksaa vain jauhaa huolella. 

Mausteseokseen tulee tavallisesti hasselpähkinää tai saksanpähkinää, mutta seokseen voi yhdistää myös kaapista löytyvät pähkinäpussien jämät. Dukkah on mainiota ilmankin pähkinöitä, jos allergiat estävät niiden käytön. Tällöin mausteseokseen kannattaa lisätä enemmän seesaminsiemeniä tai vaikka pinjansiemeniä. Kokeilemalla kehität oman reseptisi! 

 

Ja sitten ne viisi tapaa käyttää dukkaa: 

Jos rakastat varsiselleriä, tykkäät varmasti tästä nopeasta välipalasta! Pese ja pilko yksi varsisellerin varsi kolmeen osaan ja levitä sille maustamatonta tuorejuustoa tai cottage cheesea. Ripottele päälle dukkaa ja herkuttele!
Jos rakastat varsiselleriä, tykkäät varmasti tästä nopeasta välipalasta! Pese ja pilko yksi varsisellerin varsi kolmeen osaan ja levitä sille maustamatonta tuorejuustoa tai cottage cheesea. Ripottele päälle dukkaa ja herkuttele!
  1. Lohireseptimme löydät täältä sekä kirjastamme Samassa Liemessä
  2. Hyvä tapa käyttää dukkahia on maustaa sillä broileri ennen grillaamista. Dukkah sopii niin raaka-aineiden marinointiin kuin ruokien viimeistelyynkin. 
  3. Jos tykästyit aikaisempaan postaukseeni koristellusta hummuksesta, niin dukkah antaisi tälle reseptille mielettömän viimeisen silauksen!
  4. Helpoin tapa nautiskella dukkahia on kaataa lautaselle laadukasta oliiviöljyä ja ripotella sille maustetta. Öljyyn dippailtu leipä toimii kivana pienenä alkupalana tervetuliaisjuoman kanssa tai naposteltavana illanistujaisissa. Näin maistoin itse aikoinaan dukkahia ekan kerran ja rakastuin. Kokeilin viikonloppuna puristaa öljyyn myös hieman sitruunaa.
  5. Lapsena yksi suosikkivälipaloistani oli sellerin varret, joille kasattiin kokkareista ja pehmeää Cottage Cheesea. Lidlistä saa Cottage Cheesea, mutta myös maustamaton tuorejuusto toimii ihanasti ja uskon että turkkilainen jogurttikin ajaa asian. Viimeistele kevyt herkku ripottelemalla päälle dukkahia. 

Dukkah

  • 4 rkl kuorittuja pistaaseja
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • 2 rkl korianterin siemeniä
  • 1 rkl juustokuminaa
  • 2 tl mustapippureita
  • 1 rkl fariinisokeria  

Paahda pistaasipähkinöitä kuivalla pannulla noin minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Kaada ne kulhoon jäähtymään ja paahda seuraavaksi seesaminsiemeniä noin minuutin ajan. Kaada seesaminsiemenet toiseen kulhoon jäähtymään. Laita korianterin siemenet, juustokuminan siemenet ja mustapippurit pannuun ja paahda nekin. Kumoa mausteet maustemyllyyn. Lisää myllyyn puolet seesaminsiemenistä ja jauha hienoksi. Lisää pistaasit ja fariinisokeri ja jauha vielä hetki niin, että pistaasit jäävät epätasaisen kokoisiksi. Mukana saa olla isompiakin paloja. Kaada mausteseos purkkiin ja sekoita joukkoon loput seesaminsiemenet. 

Säilytä mausteseos ilmatiiviissä purkissa maustekaapissa. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

”Ystäväni on sanonut, että hyvää nälkää ei kannata tuhlata syömällä jotain keskinkertaista. Se on naulan kantaan.”

Meri-Tuuli Väntsi tunnustautuu ihmiseksi, joka hykertelee nukkumaan mennessä siitä, että saa taas pian juoda aamukahvia ja tehdä voikkuleivän. Meri-Tuuli sanoo myös olevansa matkaseurueessa se ärsyttävä ihminen, jolle ”mennään vaan johonkin nopeasti syömään” ei ole vaihtoehto. Hän on aina valmis kävelemään vielä pari korttelia, jotta löytyy juuri se oikea ravintola tai kuppila, joka on nälän arvoinen. 

Oispa aina nälkä! on oodi herkulliselle kotikokkaamiselle ja ihanille hetkille ruuan ja juoman parissa. Tervetuloa Meri-Tuuli Väntsin keittiöön!

Teemat

Blogiarkisto

2018

Kategoriat

Instagram